Nu mă luați ca un expert, sunt învățăcel și încerc să fiu logic pe cât se poate. Dacă aveți o opinie diferită sau chiar mai complexă, secțiunea de comentarii e a voastră.
De când mă interesez de treaba asta cu investițiile, cu bursa, cu veniturile pasive încerc să acumulez cât mai multă informație. Dacă e mai multă expunere aici am zis să fie și utilă informația. Ca de exemplu ceea ce s-a întâmplat la începutul războiului când toți au sărit să schimbe banii în euro neluând în calcul că dolarul ar trebui să fie cel mai puțin afectat în conflict. O completare mi s-a adus și în comentarii: francul elvețian. La ei nu m-aș fi gândit.
- Citește și: Experiențe cu aur?
Aurul a fost și va fi întotdeauna o plasă de siguranță pentru orice investiție pe termen lung. Dar, totodată, aurul crește foarte mult în perioade de criză. Deh, la război nu bagi banii în case pentru că tancuri, iar aur nu cumperi când e incertitudine maximă pentru că, cel mai probabil, toată lumea cumpără aia. Cerere și ofertă!
Dacă te referi la aur vorbești de mai multe lucruri:
- aur direct din magazin. Ar fi o discuție cu cel cumpărat din Turcia, dar tare mi-e că turcul are spirit de negociere mult mai bun decât al multora dintre noi. Am fost, ne-am uitat, am plecat. Turcul știe! Și nu cred că reușești să îți dai seama dacă este pur sau nu. Pe de altă parte, cu toată inflația lor, cum îl revinzi?
- aur direct de la bănci. Sunt bănci care vând lingouri de aur. Eh, problema se pune pentru cei care vor să cumpere fracții. În plus, lingourile sunt foarte scumpe și când nu e criză
- aur direct de pe bursă. Ar fi și aici niște variante. Fie direct investiții în aur, fie în fonduri de investiții ce au legătură directă sau indirectă cu companiile miniere.
În teorie, ar trebui să investești când e pace, nu când e război în aur. Mie nu mi-a ieșit. Poate la următoarea criză. Așa am zis și la pandemie. Dar măcar de atunci am mai acumulat experiență.
Căutând informații mai multe am dat chiar și pentru un ghid de la ANPC. Sunt câteva puncte de reper și acolo.
Costin a zis
Daca exista un univers al looserilor, e clar ca m-am nascut in el.
Cum investesc in ceva, peste una maximum 2 luni vine-n picaj.
M-am gindit si eu la aur si nu acuma cu prilejul scandalului slav.
Daca as fi cumparat inainte de declansarea lui, sigur nu izbucnea razboiul si inexorabil pretul ar fi inceput sa scada.
Pe undeva am mustari de constiinta, am si eu o responsabilitate morala pentru ce se intimpla zilele astea. 😀
Marius Cucu a zis
Dacă, dacă. Experiență sau experiențe. 🙂
Daniel Bis a zis
Eu consider ca partea asta cu investitiile in bursa, cripto sau aur/argint etc este supraevaluata si prost inteleasa.
Nu recomand si nu o sa fac asa pentru ca … trebuie sa te pricepi, sa iti placa, sa ai instinct/noroc, sa aloci 24/7 din timp pentru activitatea in sine si documentare, raspuns rapid la evolutia pietei etc
Din ce am citit cam 90% din investitorii „amatori” pierd … cine sunt totusi cei 10%?!
Probabil cei mari si care au resurse alocate (bani, timp, unelte si personal) pentru colectarea si procesare informatiilor.
Pentru ca da, informatia e cea mai pretioasa resursa.
Si ei au mai multe metode (legale sau mai putin legale) de a obtine informatii importante care procesate prin intermediul unui software cu AI fac legaturi intre evenimente diferite
si pot genera „ponturi” la care nimeni nu s-ar gandi.
Ca sa nu mai zic de articolele sub forma de „reclama” falsa care poate determina „turma” sa ia decizii in directia dorita de ei.
Si uneori au posibilitatea sa apese niste butoane prin intermediul unor personalitati/politicieni si sa obtina rezultatul dorit.
Singura solutie pentru marea majoritate a oamenilor este sa investeasca in solutii „safe”: titluri de stat, actiuni la companii mari etc sau intr-o activitate proprie asa cum fac si eu (investesc in ceea ce ma pricep, imi face placere si stiu ca nu o sa scada „niciodata”: domeniul IT).
Marius Cucu a zis
Cred că cei care fac la nivel înalt au chestii automate care se declanșează la anumite marje.
Legat de declanșări, da, vezi ce face Elon Musk pe crypto, mai sunt și alții pe bursa clasică, doar că sunt un pic mai reglementate și nu poți să influențezi oficial.
Dar da, uite, 2performant e rețea de afiliere listată pe bursă de ceva timp. Dintr-o dată au început să cumpere articole în presă, să comunice cifre, să le împacheteze cum vor. E tot un PR zona asta.
ice4you a zis
Danil Bis, +1! #sustin
Iulian a zis
In aur poti investi oricand. Cand ai bani cumperi unul 2 lingouri la 1g, 2g si asa mai departe.
Daniel Bis a zis
In cazul lingourilor nu te lovesti de aceeasi problema ca si la conversia in Euro/USD?
Mai scump la cumparare si mai ieftin la vanzare?
Marius Cucu a zis
Evident că e aceeași discuție 🙂