Am scris destul de multe lucruri despre poze pe blog, am încercat să mai luminez potențialii oameni care vor să cumpere un aparat foto sau un telefon cu cameră bună și să-i îndrum să facă alegerea corectă. Cât se poate de corectă având în vedere, evident, că toată lumea vrea să obțină un preț cât mai bun.
Trendul pentru telefoane este să aibă cât mai multe camere foto. Știm bine că au fost branduri care au luat cu asalt carcasa telefonului și au pus cât de multe camere au știut. Și după ce au terminat cu lucrul ăsta au început să dea în patima megapixelilor.
Ce vinde cel mai mult?
Da, exact, cifrele cât mai mari. Despre ele vorbim.
Sigur, dacă o luăm din aproape în aproape, niciodată nu avem cum să contrazicem anumite aspecte tehnice.
Așa cum ziceam atunci când mi-am luat aparatul foto am făcut efortul să îmi cumpăr mai multe lentile care să facă treabă cât mai bună. Știu că foarte mulți sunt blocați pe ideea că un zoom la o cameră foto este examenul perfect pentru a obține poze perfecte. Total neadevărat.
Calitatea este dată de obiectivele fixe, așa cum ziceam aici. În plus, pasul următor ar fi să înțelegi psihologia din spatele unei poze trase la o anumită focală.
De câte camere avem nevoie pe un telefon?
Așadar, preluând ideea de la camerele profesionale, cei care fac telefoane s-au gândit să adauge 3, 4 tipuri de camere:
- cameră foto tele
- cameră foto normală
- cameră foto wide
- cameră foto macro
Practic, în felul ăsta ai atins cam toate focalele de care ai nevoie pe un telefon.
Sigur, suntem în punctul în care camera foto tele nu este deloc performantă, asta pentru că sunt 2 lucruri care nu ies la socoteală. Mă refer evident la:
- zoom-ul este digital, nu optic. Practic, ei încearcă din software să se apropie, în timp ce aparatele foto profesionale rezolvă acest aspect cu ajutorul lentilei, optic
- se bazează foarte mult pe procesarea grafică, pe software. De aceea vedem poze foarte bune cu luna pentru că au la bază ceva inteligență artificială și recreează anumite scene
Lucrurile de mai sus au un mare minus pe care cei care realizează telefoane vor să îl rezolve: culorile și diferența de culoare dintre camere.
Este logic să fie un pic de probleme, dacă ne gândim la faptul că:
- în momentul în care treci de pe o cameră pe alta ai alte setări, intervine altă lumină, pe ansamblu sunt multe lucruri care pot influența camera unui telefon
- probabil că vor bloca cumva white balance-ul în momentul în care vor trece oamenii de la o cameră la alta.
Eu unul nu văd cum ar putea să facă altfel lucrul acesta.
ice4you a zis
Frumos cadru! 😉
Marius Cucu a zis
Am zis suntem pentru ca traseul a fost asa: cameraman 1, cameraman 2, Cristina, eu.
Poza… facuta in 2,3 minute, cu tot cu descarcat si cu transferat din laptop in PC. 😀
ice4you a zis
telefoanele nu sunt ok pentru poze.
Rosu Iulian a zis
Frumoasa poza.
Marius Cucu a zis
Frumos cerul 😀
Lospa a zis
Daca ar fi fost facuta de pe un telefon cu o camera foto avg, nu ar fi fost asa de frumos cerul pentru noi. Deci, da, super poza!
Super poza! Zici ca-i din filmele apocaliptice.
Marius Cucu a zis
Facuta cu LG G2 Mini. 🙂
Perfu a zis
De cateva zile in fiecare dimineata cerul arata asa demential