Știți că am reușit să îmi renovez și eu apartamentul. Credeam că nu se mai termină treburile. Pur și simplu, am zis că trece și toamna și nu mai terminăm.
Probleme au fost foarte multe, dar cred că le vom discuta în articolele viitoare.
De-a lungul timpului, atât timp cât am stat la ai mei, am fost hotărât să schimb caloriferele de fontă. Ei au fost o viață întreagă la comun și am zis că e mai bine să rămânem cu cele de fontă.
La apartamentul meu, în schimb, am zis că voi face după bunul meu plac. Funcționalitatea și fiabilitatea celor de fontă este incredibilă. Din punctul meu de vedere, acestea sunt mult mai bune, mai ales dacă ești într-un apartament de bloc în care toate utilitățile sunt la comun.
Dar vedeți voi esteticul pentru mine a contat, pentru asta plătesc. Și-mi asum asta.
De ce spun acest lucru?
Mi s-au spart 2 calorifere până acum, dar niciunul de fontă. Ceva de genul ăsta erau.
La serviciu, pur și simplu a făcut-o fleașcă pe o colegă. S-a spart un calorifer ce arăta destul de ok la prima vedere.
Care sunt dezavantajele caloriferelor de fontă?
- inestetice
- se încălzesc mai greu, dar mențin căldura mai mult timp
- extrem de grele – undeva peste 100 de kilograme a avut cel din sufragerie
Care sunt avantajele și dezavantajele celor noi? Din aluminiu?
- ceva mai estetice
- se încălzesc mai repede – mai utile pentru cei cu centrale, dar după ce ai oprit robinetul s-a terminat și cu căldura
- nu cred că țin mai mult de 10 ani de zile
- ruginesc destul de repede dacă sunt la comun
Găsiți și alte dezavantaje sau avantaje?!
Sigur că da. Doar că o să fie un pic de luptă cu vecinii, cu eliberarea conductelor de apă, cu repornirea instalației. De preferat ar fi să faceți operațiunea pe timp de vară, nu iarna.
Ionuț Staicu a zis
Comparația „se încălzesc ușor/greu” nu își mai are locul de aproape 30 de ani. Cât timp ai căldură non-stop de la CET este complet irelevant. Iar dacă ai centrală proprie, tot dracul ăla e: preferi să pornești centrala cu un sfert de oră mai devreme ca să încălzești fierătania sau să o lași pornită un sfert de oră în plus? 😀
––-
Poți explica partea asta?
Marius Cucu a zis
Așa zice lumea pe net. Eu am de doar 1 an d-astea. Nu pot să mă exprim.
Când zic de încălzire mă refer la cei care au repartitoare. Acolo se joacă bătrânii la căldură… 🙂
Romeo a zis
Ruginesc recordurile care unesc elementii din aluminiu .
Desfaceti la ultimul element niplul(dopul) si aruncati o privire cu o lanterna .la mine sunt Roșii de rugina.
Am montat un filtru lavabil pe retur la intrare in centrală pe care-l curat odată pe lună (Si e plin de noroi ,rugina si pilitura de fier )le dati si un magnet mic in vasul filtrului. Pana acum am schimbat de două ori vana cu 3 cai si un motoras la centrala
Malin a zis
Vorbesti serios Cucule? Pai juma’ de romani se incalzesc in apartament de la aragaz sau folosind un godin de fonta cu lemne si tie iti arde de cat e de estetic sau nu sau daca rugineste sau nu. Lol! Sistemul de incalzire tre’ sa fie util nu estetic. Daca nu-ti place cum arata il ascunzi dupa o canapea ceva.
Marius Cucu a zis
Tu pui canapea la geam?! 😀
ice4you a zis
@Malin: Care sunt mai exact sunt aia jumatate de romani?! Esti sigur ca vorbesti despre Romania din 2017 si nu 1987? Come’on amigo, iti inteleg dragostea pentru Spania, da hai sa ne linistim totusi cu exagerarile inutile! Zic!
@Cucu: fonta din toate pozitiile! Si cand te gandesti cati fraieri le’au scos din casa sa le schimbe cu mizeriile alea de tabla …
Sorin a zis
Ca singura varianta ramine aluminiu, cele din fonta nici nu mai stiu sa se fabrice, iar pentru cele existente din fonta este o complicatie inutila sa te apuci sa le cureti la interior. Ca si sfat, e bine sa fie usor supra-dimensionate, chiar daca investitia ar fi un pic mai mare: cu un pic de apa mai multa in ele, odata incalzite, vor tine cald ceva mai mult. Ramine ca si discutie conductele din plastic sau cupru (eu am henco si prefer plasticul) dar asta e alta discutie !
Marius Cucu a zis
Văzusem ceva filmulețe pe Youtube că se pot curăța și cele vechi.
Se mai pune problema dacă transferul termic este eficient.
ice4you a zis
Decolmatarea lor nu este atat de complicata cum pare, mai ales daca nu stai intr’o zona cu apa foarte calcaroasa. In principiu tot ce ai nevoie este un furtun cu apa si daca nu a mai fost curatat de multa vreme, de folos va este un detergent pentru curatat instalatii si calorifere care se gaseste peste tot la magazinele de profil care da randament garantat daca este lasata sa actioneze cateva ore.
In rest … ii dai o vopsea dupa suflet … si e ca nou. 🙂
Cosmin a zis
Cele din fonta de la Romstal atatau f bine cand le-am vazut, adica acum mai multi ani.
Cele vechi din fonta se curata, eu am fost prost inspirat si am trecut la otel in loc sa le curat. O greseala pe care o regret si acum.
lichu a zis
Daca cele din fonta sunt vechi de cand blocul si stai la un etaj inferior sigur sunt colmatate cu calcar, rugina, etc, si se curata foarte greu. Eu am vrut sa le pastrez cand am pus centrala de apartament dat nu s-au putut curata cu o solutie speciala, erau infundate de tot.
Cele din otel, cred eu, se preteaza mai bine la centrala de apartament si poti gasi unele de calitate daca cauti la magazinele mari.
lichu a zis
Aluminiul e prea scump. Vezi ca pretul e cumva per element de calorifer.
Vasile a zis
In general e bine sa nu ai calorifere, tevi pe pereti prin care sa circule diverse lichide fierbinti, etc., nu e mare lucru sa faci asta, bine daca stai la bloc esti mai limitat si oricum nu are rost te poti incalzi „de la aragaz sau folosind un godin de fonta cu lemne”, ziceam si eu asa, n-avem noi nivelul la cei din „diaspora” 🙁
Serios vorbind, caloriferul de aluminiu, asta daca este adevarat 😉 , e cel mai indicat, apropo; nu „rugineste”, daca ai intradevar de aluminiu si pe undeva pe la imbinari observi scurgeri de culoarea ruginei, acolo ai pierderi si in instalatie apa chioara, chestie nu prea indicata. Aluminul „radiaza” bine si daca are si un design reusit este foarte eficient ca si transfer termic, incalzeste rapid. Un material care „inmagazineaza” caldura in general se incalzeste mai greu, pentru a fi eficient energetic trebuie sa aibe masa mare, deci sunt ceva probleme, manevra, urcat la etaj, la caloriferele de fonta moderne treaba s-a mai optimizat si in teorie sunt vesnice, asta daca nu pui apa in ele, lucru indicat la toate.
Cele din otel sunt ieftine, da’ alea chiar ruginesc dupa ceva ani, teoretic sunt garantate cam 6, acum iar zic, daca nu pui apa in ele, poti sa le ai mult si bine 😉
Concluzia ALUMINIU, iar daca ai centrala proprie incarca instalatia cu un lichid special, indicat de producator 😉 , daca esti la comun ramai cu ce ai, le mai cureti din cand in cand si te rogi sa nu crape cand vine gerul si desigur sa primesti caldura de la CET!
Marius Cucu a zis
Păi dacă nu ai în pereți în șapă ar fi indicat? 🙂
Vasile a zis
Trebuie sa pleci de la premiza ca orice teava va crapa odata, peste 3 zile sau peste 20 de ani, imagineaza-ti ca se intampla asta undeva unde nu se vede, in sapa, sub gresie, sub parchet sau in spatele unui perete de rigips. Toti ingroapa tevi, e sport national, desigur cateodata e necesar, dar cati fac asta corect?!
Marius a zis
Eu mi-am reconditionat caloriferele vechi din fonta… Calitativ, sunt mult peste astea din tabla sau aluminiu… Si plusul cel mai mare este ca nu o sa ai aer uscat in casa. Cu centrala proprie, o data pe an, imi scade presiunea apei din centrala cam cu un bar, fara sa am probleme la instalatie: drept dovada ca fonta respira. Si nu-i nevoie sa mai stai cu recipiente de apa pe langa calorifere.
Eu le recomand din suflet. Si credeti-ma ca arata super tare vopsite cu o culoare de contrast. Eu l-eam vopsit gri ca usile. Si var in camere am diferit si se potriveste de minune: una-i verde deschis, alta albastru deschis, deschis, si cea din urma un galben placut. Bine gusturile nu se discuta, insa mie-mi place ?
Ana a zis
Marius, unde ai reconditionat caloriferele vechi din fonta? A fost nevoie sa fie demontate sau au fost curatate pe loc? Ma intereseaza sa fac si eu acelasi lucru in Bucururesti. Multumesc!
Vasile a zis
Faptul ca presiunea scade in centrala nu inseamna ca fonta respira, ci ca doar ai pierderi mai putin vizibile, apa fierbinte de poate evapora rapid si lasa urme reduse, un pic de rugina pe la imbinari care pot fi in zone ascunse, traversari ingropate, etc. O alta zona unde se poate pierde presiune este vasul de expansiune. Acesta are la interior o membrana care separa doua zone, una cu aer si una cu lichid. Rolul lui este bine definit si echilibreaza hidraulic dilatarea si contractia lichidului din instalatie in timpul functionari. Problema este acea membrana care in timp devine poroasa si atunci in lichid va trece aer, presiunea cu care este preincarcat vasul scade, deasemeni si presiunea din instalatie. Un semn ca se intampla asta sunt fluctuatiile mari de presiune de la rece la cald care se pot observa pe manometrul centralei si lipsa de presiune in repaus, undeva intre 0,5 si 1 functie de tipul centralei, presiunea fiind zero imediat ce aceasta se opreste la comanda termostatului ambiental si racirea lichidului la 30 – 40 de grade. Deci fonta nu respira, e un mit, doar ai pierderi insesizabile!
Victor Dulu a zis
Eu am unele din 2004-5 si inca sunt ok. Doar daca ai facut prostia sa usuci ceva pe ele s-au mai cojit in rest sunt ok, chiar si cel din baie.
Marius Cucu a zis
Portprosop? sau normal în baie?
ice4you a zis
Portprosop e suficient si mai mult decat util in baie! Eu la Bucales am doar tevile de incalzire care sunt ceva mai groase intre pardoseala si tavan. Caldura fara numar.
Postolachi Dumitru a zis
Eu am încălzire electrică prin pardoseală așa că totul este estetic… și spațiul folosit așa cum se cuvine… iar căldura este uniform distribuită. În plus la bloc țineam tot timpul căldura pe 23 grade Celsius cât eram acasă, pe când la casă ai aceeași senzație de confort termic la doar 20 – 21 grade Celsius.
Mari a zis
Buna seara!
Ce calorifere imi recomandați pentru un apartament cu 2 camere centrala va fi pe gaz.
vasile a zis
Aluminiu!
Mari a zis
Mersi
Marius Cucu a zis
Eu am luat de la Ferroli, cred că au 10 ani de garanție, dacă țin bine minte.
Alex Pacurariu a zis
la caloriferele de aluminiu , ce tip de instalatie se recomanda ?
cel de cupru ? Mie tot imi spune cineva ca la instalatia de cupru cu caloriferul de aluminiu apare reactie chimica , coroziune chimica …
vasile a zis
Folositi teava PPR cu fibra compozita si nu aveti nici o problema, instalatia de cupru se poate impamanta, apoi se folosesc lichide speciale in instalatie, nicidecum apa simpla, restul sunt povesti!
Iancu Mircea a zis
Ce recomandati la baie intr-un bloc cu 9 etaje? Eu stau la 6. Am avut fontă cu 3 elemente de 50 de ani… Instalatorul a zis sa renunt să-l remontez așa că i l-am dat lui bucurându-mă că scap de el.. Ce să pun acum in loc? Aluminiu?oțel? de ala tip scăriță? Și ce dimensiuni?, ce firmă? Baia are vreo 5-6 mp. Vă mulțumesc!
vasile a zis
5 elementi de ~300 watti radianta, aluminiu si in plus scarita, e buna pentru prosoape.
Marius Cucu a zis
Sunt și calculatoare de eficiență pe internet. 🙂
vasile a zis
😀