M-am gândit că sunt foarte multe persoane care au nevoie de câteva soluții pentru a face browser-ul să se miște mai bine.
Ca să faci asta trebuie să începi de la bază și să setăm câteva principii:
- rezolvarea cu probleme software
- rezolvarea cu probleme hardware
Un calculator OK îți va face sistemul să proceseze informație mult mai bine, un SSD o să te facă să crezi că totul se mișcă mult mai bine. Și nici RAM-ul nu este de dat încolo. În browser, în momentul de față, eu aș zice minim 8 GB de RAM pentru a merge totul mai mult ca decent. Nu uitați că DDR5 este pe piață, să nu credeți că mai puteți sta confortabil cu 4 GB de RAM.
Deși mulți nu pun preț pe asta chiar și un router rapid o să vă ajute să rezolvați task-urile mai rapid. Da, pe LAN nu te interesează prea mult, dar dacă ești pe WiFi lucrurile sunt diferite. Cu cât e router-ul mai bun, cu cât e conexiunea de internet mai bună, cu atât se va resimți și în browser.
Cele de mai sus influențează direct sau indirect viteza în browser.
Trecând de acestea ne mutăm un pic spre zona de software, mai exact de optimizări în Windows. Pe vremuri recomandam RAM disk – să faci un cache pe memoria RAM pentru a face lucrurile mai rapide. E bătaie de cap, iar de când cu SSD-urile și timpii mici de răspuns chiar că nu merită. Dar putem să băgăm extensii în browser sau aplicații care să ne ajute să blocăm anumite scripturi.
Antivirus
Sunt total de acord cu el, dar eu mă rezum la cel din Windows. Am grijă să actualizez Windows-ul zilnic și las Windows Defender sau cum se mai numește acum să-și facă treaba. Mai există și Windows SmartScreen care mai întreabă de sănătate. Nu e perfect, dar se mai trezește și el.
Nu folosesc alt antivirus care să îmi scaneze individual URL-urile sau ceva conex.
Setări în browser
Încerc să nu folosesc foarte multe extensii, ci doar cele pe care le folosesc zilnic. Pe restul le țin dezactivate.
Am 3 extensii care mă ajută să îmi fac treaba:
- Chrome Tab Tools – să curețe automat URL-urile(îmi place să am URL curate)
- I don’t care about cookies – să nu stau să dau allow pentru cookie
- uBlock Origin – să blochez anumite reclame
Pe lângă acestea mai am și Pi Hole. Am mai vorbit despre el, unii l-au configurat pe Raspberry PI, eu l-am pus pe NAS și adăugat DNS-uri în router și Cloudflare.
Ce fac cu Pi Hole?
Încerc să scap de tot felul de scripturi ce se încarcă în fundal pe site-uri. Practic, cu cât descarc mai puține informații, cu atât performanța site-ului, implicit a browser-ului este mai mare.
Nu e chiar o inginerie să îl instalezi, o poți face chiar și în Windows, dar eu zic că este destul de util. Era mișto să poți să blochezi și reclamele de pe Youtube, dar nu se poate. Dar e bine și cu Youtube Premium pe India, Argentina. Țări bananiere. Încă nu sunt mulțumit de listele pe care le am, tot încerc să caut variante, dar mai peticesc.
Eu cam atât fac pe browser. Voi?
dant a zis
Pentru blocare reclame pe youtube in chrome folosesc addblock plus , are o icoana rosie ABP, blockeaza cu succes.
Marius Cucu a zis
Momentan, vedem din 2023 dacă va mai face asta. 🙂
dant a zis
Daca nu mai merge atunci renunt la youtube, merge sa ascult muzica si pe soundcloud sau poate se mai desteapta si Pihole.
Se poate trai si fara google 😛
Marius Cucu a zis
Sau Youtube Premium pe țări sărace, prin VPN.
billy a zis
pe Mozilla Firefox ceva sfaturi? Eu folosesc Adblock plus. Multumit.
Marius Cucu a zis
Păi Pi Hole nu depinde de vreun browser, ci poți să-l pui în rețea pe un router, pe un Raspberry PI, pe orice dispozitiv căruia poți să-i pui un mini server web.
Ca extensii sunt cele clasice: adblock, ublock. Din 2023 însă Chrome schimbă regulile și s-ar putea ca nici acestea să nu mai fie valabile. Dar mai e până atunci, poate apar variante.
Probabil că sunt disponibile și pentru Firefox extensiile. Dar nu l-am mai instalat de ani de zile, trebuie să verifici.