Ce contrast a putut să fie luna asta. Efectiv, a fost cea mai interesantă lună a mea de când călătoresc. În fapt, cel mai probabil o să fie ultima deplasare mai diferită. Asta pentru că voi mai avea Budapesta apoi mai rămânem și pe acasă.
Am refuzat Ibiza, am refuzat Italia ca să ajung în Belgia, o țară pe care voiam să o vizitez încă din 2020. Dar iată că lucrurile se așează atunci când trebuie, nu când vrem noi.
Poate că vremea ar fi fost mai bună în una dintre cele 2 țări, dar deja fusesem la cald, în Italia, trebuia să bag și ceva mai rece.
Merg pe principiul: mai bine să îmi fie frig decât să fie cald. N-am știut eu mare lucru de ploi, însă. Dacă la o geacă mai pui încă una, la ploaie… e mai complicat.
De fapt și de drept, programul din Belgia s-a făcut cu probabilități. Nu am plecat cu cazări pentru că, în mintea mea, nu reușeam să fac un plan foarte OK. Și am trecut prin multe din cauze de vreme.
Sunt 3 zboruri zilnice cu Wizz Air spre Charleroi așa că eram ferm convins că iau zborul spre casă dacă tot plouă mult. Serios, stăteam vineri seara cu Valentin și eram ferm convins că nu o să mă prindă luni în Belgia. Așadar, dacă veți gândi un traseu pentru Belgia luați-vă meteo cu voi. Sau, după cum spun belgienii: stați cu aplicația de meteo după voi, verificați vremea și apoi comandați bilete de avion.
Ei bine, experiența din Belgia mi-a zis că nu e suficient, că predictibilitatea lor nu prea e OK. Cu toate că urmăream norii din aplicațiile clasice, tot nu reușeam să o scoatem la capăt. Cred că n-aveam suficientă experiență.
Așadar, din 7 zile petrecute în Belgia am stat 2 în cameră, am avut 2 zile de soare foarte fain și alte 3… m-a plouat pe jumătate. Adică era suportabil de mers prin ploaie. Te mai udai, te mai uscai. Acum înțeleg de ce zic „belgienii” că nu suportă canicula. Ei efectiv nu înțeleg ce înseamnă căldura.
Am vorbit și cu oameni care au plecat în alte perioade față de ale mele, iar la ei a fost și frig. Eu am prins perioade fără vânt puternic așa că… vedeți și voi cum vă este norocul.
Belgia este un contrast, e o țară împărțită în 2, o parte medievală și o parte cu influențe franceze. Pe mine m-a fascinat țara asta și de mult era pe lista de vizitat.
Stilul meu de călătorit este un pic mai ciudat, însă cred că vă puteți lua un pic informația de aici. Adică, eu ori de câte ori plec vreau să știu cât să aloc unei zone, unui oraș, dacă merită.
Din București spre Bruxelles zburați de pe Otopeni spre Charleroi. Așa cum este treaba cu low cost-urile o să vedeți că e mai scump să călătorești pe aeroporturi mici. L-aș încadra pe acesta ca pe cel din Beauvais, din Paris. Costul biletului de transfer spre Bruxelles a fost mai scump decât biletul avionului.
Există un soi de monopol pe transport așa că n-o să aveți prețuri prea OK.
Aveți doar 2 variante de transfer: cu trenul sau cu shuttle. Bine, mai aveți și taxi, dar s-ar putea să vă mănânce toți banii. Costul este în jur de 20 de euro. Sau în jur de 15-16 euro dacă alegeți să mergeți prin Charleroi. Charleroi este oraș independent, așa că implicit veți trece pe acolo. Există și autobuz care vă duce direct în Bruxelles, eu am vrut să văd ce este de capul orașului că tot aveam niște ore de spart, iar ploaia era ploaie.
Din start vă zic că vă pierdeți timpul. Nu mergeți și în Charleroi. Eu, în afară de 2 prieteni noi din Uzbekistan, nu am făcut nimic acolo. Dacă vă mai prinde și ploaia… cu atât mai mult.
Ah, un lucru important: Charleroi este primul aeroport în care am văzut că există taxă la WC. Efectiv, n-am mai plătit niciunde. Așadar, avionul e sfânt. Strigați eliberare sau o să plătiți un euro de persoană.
Treaba se întâmplă doar la aterizare, la plecări e gratuit. Murdar, dar gratuit. De altfel, inclusiv în oraș în mall-uri aveți treaba asta.
E un contrast sau poate un rezultat al faptului că lumea efectiv face șușu pe oriunde. Pe stâlpi, în boscheți, pe clădiri. Nici măcar nu păstrează o distanță de om, l-a apucat, pac. Serios, am ratat la fix un șușu.
Bruxelles
Am stat 2 zile în Bruxelles și nu simt că aș avea nevoie de mai mult. Aș zice că o zi întreagă e suficient pentru a aborda orașul. Cum ziceam, în astea 2 zile a plouat suficient încât să îmi doresc să mă întorc acasă.
Am bifat destul de multe biserici ca să mă adăpostesc de ploaie, iar anumite zone din Bruxelles chiar merită vizitate. De fapt, Bruxelles este împărțit în comunități foarte mici, vreo 19 sectoare, dacă țin bine minte, iar acolo depinde foarte mult de administrația locală, de cât de curat este, de arhitectură. Am nimerit chiar și în câteva muzee gratuite, pur și simplu ferindu-mă de apă.
După ce am mers în Bruxelles am zis că trebuie să merg în partea cea mai frumoasă a Belgiei: Gent, Bruges, Antwerp. Vedeți că sunt mai multe denumiri pentru orașe pentru că fiecare citește pe limba lui. În mare parte, pentru orașele astea am ajuns în Belgia.
Din punctul meu de vedere, partea cea mai mișto este cea nordică, acolo unde se vorbește flamandă. Cealaltă parte este cu influențe din Franța și n-aș zice că m-a atras atât de mult. În plus, e ușor mai periculoasă, așa cum concluzionam în articolele separate.
Gent
În Gent vei ajunge imediat după ce vei pleca din Bruxelles. Asta pentru că este cel mai apropiat oraș ca distanță și cel mai turistic. Nu știu cum am căutat eu cazările, dar am plecat după o ploaie din Bruxelles, iar cazările alea interesante au fost ratate. Inițial, mi s-a părut scump să stau acolo, apoi am regretat. Aș zice că puteți să stați o noapte în Gent, să puteți să faceți mult mai multe activități.
La întoarcerea din Oostende am avut ocazia să mai fac un popas în Gent. La fel, amețeala mea cu cazările a făcut diferența. Dar eu aș pune măcar o noapte de cazare în Gent. E poveste!
Bruges
Am avut 2 nopți în Bruges, iar aici am prins cea mai faină vreme. 20-22 de grade, soare și fără pic de ploaie. Efectiv, jumătate de zi am stat cu ochii în soare și am bântuit pe străduțe. Să fii în cel mai fain oraș din Belgia, să prinzi și vreme frumoasă, e… de vis!
Aș zice că dacă vreți să faceți activitățile din interior, să mai stați la o cârciumă, o să fie nevoie de 2 zile pline. Eu am ajuns la 23:00 în Bruges, iar pe stradă era pustiu. OK, era timpul săptămânii, însă pustiu.
Am fost fascinat de oraș, l-aș asemăna cu Prejmer și Harman de la noi, însă așezat pe o suprafață mai mare. Erau detaliile aranjate la linie, de la iarbă la orice. Nu vă gândiți că în toată țara este așa, mai ales în zona franceză, dar aici era totul la alt nivel.
Sunt destul de multe activități de făcut acolo, iar rezervările ar fi bine să le faceți din timp. Nu am observat diferențe de preț între online și la fața locului pentru obiective.
Am avut ocazia să merg și un pic în exteriorul Bruges-ului și lucrurile sunt foarte bine puse la punct. A fost important că am ajuns cu localnici, probabil că singur n-aș fi reușit să merg și în zonele acelea.
Oostende
O zi din cele alocate pentru Bruges a fost să merg la „plajă” în Oostende. Am pus ghilimele pentru că a plouat suficient de mult acolo, dar pot să rețin că am văzut prima focă în libertate. Oarecum, în libertate pentru că era un gard pus ca oameni să nu deranjeze cu prezența. Așadar, tot ca la zoo a fost.
Luați în considerare că nu aveți ce face acolo dacă plouă. E zonă de plajă, dar nimic spectaculos dacă nu e vremea bună. Iar faptul că rar e vreme bună acolo m-ar face să nu recomand să mergeți acolo decât dacă aveți de tocat mai multe ore. Altfel, e oraș de câteva ore.
De altfel, transferul din Bruges costă 5 euro și o să faceți sub 20 de minute dintr-o parte în alta, în funcție de trenul ales.
Antwerp
Din Oostende am luat-o direct spre Antwerp. Veți trece tot prin Gent, ba chiar mă gândeam să fac iar o oprire și să mai văd lucruri în Gent. M-am bâlbâit la bilete și până la urmă am mers direct spre Antwerp. Eh, ușor, ușor mă îndreptam spre orașe mai mari, orașe care nu mai aveau farmecul lui Bruges sau lui Gent. Mă așteptam ca acesta să fie pe același stil ca cele văzute anterior, dar nu. Oraș mai mare, cu mai multă activitate, cu băieți mai suspecți, cu skintone diferit care fie cerșeau, fie încercau să îți vândă lucruri de fumat. Dacă în Bruges și Gent lucrurile erau calme, frumoase, aici aveai și locuri dubioase.
În Antwerp am avut 2 nopți, dar țineți cont că iar am ajuns pe timpul serii și m-am făcut nevăzut în momentul în care ploua foarte tare.
Aș zice că de conjunctură trebuie să stați 2 zile aici. Adică, poate vă place ideea de oraș mai mare, însă, nu l-am văzut tocmai activ. Sunt câteva piețe de vizitat și chiar muzee, în plus aveți și un mic port industrial, cu un castel pe la marginea orașului.
La fel, am prins câteva perioade cu vreme bună și pur și simplu am stat în centrul vechi, la soare, nu am făcut nimic deosebit.
Aici mi-am dat seama că ies mai ieftin cu transportul luând Flixbus. În jur de 4 euro în loc de 14-15 euro. Și am făcut o oră jumătate, în loc de 30 de minute, dar ce să faci când plouă? De reținut, însă, că în sezon sunt multe autobuze full, așadar, dacă trebuie să ieșiți ieftin trebuie rezervat din timp ca să prindeți prețuri bune. Altfel, veți avea mereu alternativa trenului… mai rapid, dar mai scump.
Dinant și Namur
Din Antwerp am vrut să merg spre mult prea lăudatul Dinant. Toată lumea mi-a zis: mergi în Dinant, mergi în Dinant. M-au oprit oameni pe stradă, în Veneția, să îmi zică asta.
Am făcut-o.
Practic, Dinant e bine să îl vedeți ca un daytrip, așa cum e și cu Oostende. Însă, aș zice că e mai ofertant Dinant. Deși am luat cazare în Namur, am zis să merg în Dinant întâi. Asta pentru că, în teorie, vremea trebuia să fie mai bună în prima zi. Doar că n-a fost neapărat așa, în prima parte a fost un pic cam urât.
E oraș de 4-5 ore, ai fix 3 activități de făcut: urcat la cetate, dat cu bărcuța și shopping. Nimic altceva. Puteți să vă bugetați și costurile: 20 de euro pentru toate 3. Eu am luat varianta mai ieftină 12 euro pentru urcat cu telecabina și văzut muzeul de sus. Cu barca n-am fost pentru că… ați ghicit: ploua!
M-am întors seara în Namur și am văzut un oraș pustiu pe timpul serii. Nu ca în Gent sau Bruges, efectiv nu era nimeni pe stradă. Straniu. După ce m-am cazat, am mai întârziat un pic până în jur de 20:00 și am ieșit să mănânc. Foarte puține lucruri deschise, iar aici am avut o experiență ciudată cu niște băieți care vindeau „treburi”. Dubios. Foarte dubios. Un mare noroc a fost că a trecut o dubă de poliție fix în momentul ăla, cert e că toți băieții erau cu ochii pe mine. Am făcut cale întoarsă cu cea mai mare încredere posibilă, cu toată poliția.
Pe timpul zilei, totul e normal, dar tind să cred că nu e cel mai safe loc din lume în care ai vrea să fii seara pe acolo.
E oraș de o zi, cu o cetate și el, ce nu mi-a zis atât de multe. OK, e un fel de Vienne pe care l-am vizitat în Franța, prin 2017-2018, dar nimic mai mult.
Am separat un pic lucrurile ca să fie structura un pic mai simplă de abordat, dacă vă faceți o planificare în Belgia. Eu cred că am reușit să abordez o mare parte din țară în 7 zile și poate, pe repede înainte, aș fi reușit să fac asta și în 5 zile. Adică, din stilul meu de vizitat, cu siguranță aș fi putut comprima în 5 zile dacă aveam o vreme care să mă ajute. În mare parte, cred că am vizitat mai toate bisericile din fiecare punct bifat pentru că… trebuia să te adăpostești undeva în momentul în care dădea cu găleata.
Mâncare
Probabil că am mâncat cei mai mulți cartofi prăjiți dintr-o deplasare. Eu acasă prefer să nu bag prăjeli, pe cât posibil. Pentru turiști, mâncarea este foarte scumpă, asta dacă vrei să mănânci ceva mai OK, mai gătit bine. Există fast food-uri, există multă mâncare europeană și nu numai, dar nu m-a dat pe spate nimic. Au și fast food-uri ieftine, cu burgerii lor locali, cu fel de fel de sosuri. Am încercat toate tâmpeniile posibile și imposibile, dar unele nu erau de poză, iar la altele pur și simplu am uitat să fac. Mai greu mi-a fost în supermarket pentru că de multe ori n-aveam ce să aleg. A fost un pic cam complicat pentru mine să gestionez treaba cu mâncarea. Față de relaxarea din Portugalia, din Spania sau chiar din Budapesta, aici a fost un pic mai mult stres.
OK, tot ce ține de carne este senzațional ca gust, dar nu doar despre asta este vorba. Din punctul de vedere al costurilor pentru o masă aș zice că nu scăpați fără un 45-50 de euro de persoană. Un fel de mâncare e undeva la 30-35 de euro, iar o bere poate ajunge și la 10 euro.
Partea mai puțin bună este că eu nu prea am nimerit bere să îmi placă pe acolo. Am încercat mai multe variante și era frustrant să dai câte 10 euro pe ceva ce nu îți place. Într-un final, am dat pe Duvel, dar nici aceea n-a fost neapărat pe gustul meu. Măcar au fost 5 euro bine cheltuiți. Ah, stați că n-a fost doar una.
Ce-ar mai trebui de știut despre Belgia?
Eu-s băiatul cu engleza și spaniola la purtător. Deși am făcut 10 ani de franceză, nu s-a lipit de mine. Ok, îți știu să număr, poate că îți pun un „ce n’est pas possible” în ordinea corectă, dar departe de mine de a înțelege ce se vorbește în franceză. Sunt convins că ține și de exercițiu, dar vedeți că pe partea franceză, cum ieșiți din Bruxelles, e un pic mai greu cu engleza. Dacă pe partea flamandă oricine făcea rocada instant în engleză, de la cârciumi, la orice, ei bine la francezi a fost mai complicat. Țin minte că am stat să vreo 10 minute să îmi facă o baghetă în Dinant. Și nu doar o dată ca să cred că e o întâmplare. Da, am o bază acolo, aș putea învăța să mă descurc, dar mai trebuie timp. Așadar, așteptați-vă să dați un pic din mâini dacă nu sunteți cu franceza la purtător.
Per ansamblu, mi-a plăcut Belgia mai mult decât m-aș fi așteptat. Mi-a plăcut ca turist, nu mai mult. Nu îi vedeam atât de așezați, dar pentru mine vremea e un pic grea. Efectiv, e o zonă pe care nu știu dacă o voi mai aborda curând. Mai sunt codițe de văzut pe acolo, au atât de multe castele, de grădini zoo faine, pur și simplu eu nu m-aș plictisi dacă ar fi vremea faină. Toată țara e aranjată pentru turiști.
Necula Costin a zis
Salut Marius. Cand spuneai la Charleroi ca si aeroport mic si il comparai cu „Beanveaus” din Paris, cred eu ca de fapt te referi la Beauvais. Daca da, asa este corect.
Marius Cucu a zis
Da, da. De cel de la o oră de Paris vorbesc. Nu rețin nume și nu le caut individual. Se mai greșește la denumiri, mai puțin la cifre. 😀
AndreiP a zis
Salut!
Uite ce puteai face în Dinant.
https://leffe.com/en/maison-leffe
În plus, în zona franceză mai sunt locuri faine, mai puțin cunoscute, gen Durbois și siturile bataliilor din Ardenne.
Așa, pe repede înainte, nu de stat cu zilele.
Marius Cucu a zis
Erau multe muzee de abordat, nu doar în Dinant. Doar că pe zona franceză, cumva mergeam cu ploaia și efectiv mi se luase. Dacă prindeam mai puțină ploaie, per ansamblu, poate mai căutam alternative. Oricum, pentru 7 zile, am bifat mult prea puține locuri față de ritmul meu.
Constantin a zis
Asta e culmea: să mergi in țara considerată că face cea mai bună bere din lume și să zici că nu ai găsit bere bună acolo! Bine că nu te-ai plâns și de cartofii prăjiți! 🙂
Marius Cucu a zis
Mă plâng de bere la modul cel mai serios. N-am găsit nimic pe gustul meu.
De cartofi mă plâng în ideea că totul era bazat pe cartofi și sosuri. Ori, eu nu prea mai consum. E fain o dată, de 2 ori, nu la fiecare masă să ai ceva bazat pe cartofi.
Alexje a zis
„Am avut ocazia să merg și un pic în exteriorul Bruges-ului și lucrurile sunt foarte bine puse la punct. A fost important că am ajuns cu localnici, probabil că singur n-aș fi reușit să merg și în zonele acelea.”
sunt localnic :))) 😀 bine ca nu ai scris ca te-a plimbat un belgian, ca tot am dubla cetatenie :)))