Na că vine și momentul ăsta în care există ceva mai bun ca microLED-ul.
Pentru mult timp am vrut să văd microLED-urile pentru că citeam despre ele. S-a întâmplat asta în 2022, la un eveniment de la Samsung.
Am zis și atunci, o zic și acum: nu mi-a plăcut! Adică nu era peste un OLED la momentul ăla ca imagine.
Asta în condițiile în care era un wall întreg și, în teorie, trebuia să te impresioneze. În practică… mai avea de lucru.
Marea problemă a microLED-ului nu a fost calitatea imaginii, ci mai degrabă faptul că… nu au găsit o metodă de a produce panoul ieftin. Vedeți voi, degeaba vedeți voi știri cu un „român a inventat o mașină care merge pe apă”. Dacă producția nu se poate automatiza și costurile să fie relativ mici, să poți să scalezi fără probleme… nu te bagă nimeni în seamă. Mai mult, producția panoului microLED are rată de eroare foarte mare. Citisem o dată că eficiența este pe la 40% în timp ce la OLED-uri era pe la 90%.
Plus că trebuia să se facă fabrici de la zero, nu puteam fi modificate liniile actuale. Costuri, costuri pe care oamenii nu le înțeleg. Nici eu nu pricepeam asta în trecut. O dădeam în conspirații. De fapt, totul se rezumă la profit.
Acum ceva timp am dat despre un material despre QD-OLED. Nu știu cât de pasionată e lumea de așa ceva, dar mie mi s-a părut interesant.
La CES s-a discutat despre un nou tip de panou. Nu mai este vorba nici de LCD, nici de OLED, nici de microLED, ci de UV LED.
Repet, prototip. S-ar putea ca nici în 10 ani de zile să nu fie implementat așa ceva. Ori poate niciodată. Ei sunt o firmă care au inventat treaba asta, mai trebuie să vină cineva ca LG Display sau Samsung Display să-i cumpere.
Dar… ideea este foarte bună. Aveți mai jos felul în care funcționează QD-OLED și UV OLED. Discuția nu e neapărat nouă, am căutat printre studii și prin 2022 se vorbea de UV.
Între timp, a explicat și CNET tehnnologia și un pic mai pe înțelesul tuturor a vorbit băiatul ăsta din SUA ce poartă mănuși în casă.
Adaugă un comentariu