Calculatorul parcă l-am luat prin 2011, 2012. Era perioada voucher-elor la eMAG și-am tras de toți bănuții. Așa că am băgat în jur de 8-9000 de lei pe vremea aceea, în condițiile în care nu luasem sursă, harduri și alte bălării. M-am axat pe cele importante.
N-am făcut rău pentru că și-a scos banii de zeci de ori, alături de laptop. Cristina își blestemă noul laptop că n-are SSD și pe editare de poze doarme lângă el.
Când l-am mutat m-am speriat de câte porturi USB are placa de bază. Cred că sunt 6 pe spate, din care 4 USB 3.0. Pe carcasă mai am vreo 2 încât am stat liniștit toată perioada asta.
Atât de liniștit încât nu știu dacă am folosit mai mult de 4 simultan. Hai 5 când am încărcat 2 telefoane, în rest, celelalte 3 porturi pur și simplu stau pline de praf, neatinse.
Mă mai uit din când în când la prețuri și văd diferențe destul de mari între plăcile de bază, în condițiile în care doar USB-urile fac diferența. Nu tu design schimbat, nu tu VRM îmbunătățit, nici vorbă de chipset mai ok sau de condensatori buni.
Uite așa, încă o situație în care dai banii pe lucruri de care nu ai nevoie. Să fie!
Hai să interacționăm un pic și să îmi spuneți dacă folosiți mai mult de 4 USB-uri. 2 pentru tastatură și mouse și încă 2 pentru un stick și-un telefon. Puteți mai mult?! 😀
A, da hard disk extern la mine înseamnă un mic dock station de pe carcasă.
Cosmin Dumitru a zis
Da, am și un HUB cu 7 USB-uri 2.0 cu alimentare externa de la rețea. Pana acum o lună, aveam 4 HDD-uri externe, conectate mereu la PC, băgate în acel HUB. Tot acolo aveam si doua USB-uri de la coolerpad-ul laptopului (până nu luasem PC-ul ăsta). Acum am 4 mufe libere în HUB, am doar 3 HDD-uri externe acolo, chiar dacă 2 sunt cu USB 3.0, nu contează. Le țin conectate pentru că colecția de filme, și în fiecare zi caut unul să îl revăd, dacă nu am nimic nou.
Mouse și tastatură am pe USB, placa de rețea wireless e tot pe USB (2.0), HUB-ul USB e conectat la PC tot întru-un port USB. Deci am 4 ocupate de pe placa de bază, si 3/7 din HUB. Pe placa de bază am libere porturile USB 3.0 (două),și USB 3.1… si type C, si 3.1 normal.
Am 2 porturi USB 3.0 frontale, unul e mereu ocupat cu cablul de încărcare/de date, al telefonului mobil, iar celălalt e disponibil pentru a conecta rapid un stick, un HDD extern mic (am acel LaCie Porsche de 500GB), DVD-RW extern, că eu nu am intern, nu permite carcasa, cititorul de carduru etc etc.
Pe scurt, eu am nevoie de 8 porturi USB, plus unul disponibil oricând.
Marius Cucu a zis
Cum se comportă placa de rețea wireless?
Cosmin Dumitru a zis
Foarte bine, eu nu am avut probleme cu ea, nu mă deconectează deloc, nu mă așteptam, sunt extrem de mulțumit. La mine problema e de net, de proastă calitate, servicii locale de doi bani, mă gandesc la Telekom pachetul lor de varf…cam 50-60 lei/lună cu tot cu fix… RDS doar în Tg. Jiu…e aiurea… stau 28-29 de ore să incarc 14-15 GB de fotografii pe Google Drive…plus că pică de câteva ori pe oră, si nu e de la placa de rețea sau router, am testat și conexiune directă de la modem…degeaba. știi ceva de Telekom? Cum merge netul lor?
Marius Cucu a zis
Aveam la serviciu, dar era jalnic, era cel mai mic pachet. Dacă vin cu fibră n-ar trebui să fie probleme.
Cosmin Dumitru a zis
N-am fibra… prin cablul clasic zici ca nu merita? 🙂
Marius Cucu a zis
Era slab tare la noi. Eu l-am poreclit clickmelc. Acum na, depinde de la zonă la zonă, în funcție de cum au dezvoltat infrastructura. În Ploiești nu prea se bate cu DIGI/UPC.
ice4you a zis
Decat Telekom mai bine 3G. 😀 Banii multi, servicii de rahan, viteza de clickmelc. UPC nu aveti in zona daca zici ca RDS merge aiurea la voi?
Marius Cucu a zis
Parcă nici RDS n-au. Undeva pe la… cuca măcăii 😀
ice4you a zis
Pai nu zicea ceva de TgJiu? In fine … ideea e ca daca altceva nu are … asta e, cu Telekom inainte decat serviciile unora care tot de la ei iau si dau mai departe. 😀
Marius, nu ti’am zis frate de nSpemii de ori ca de ani de zile tot ce am acasa si pe la birou pe Wi-FI USB dogle in mare parte si merge brici cu conexiuni de pana la 150Mbps ca atat am pachetul?! 😛
Marius a zis
Eu folosesc 6. Mouse, tastatura, cablu pentru telefon, cablu pentru dslr, un alt cablu pentru hard extern si unul pentru controller. Si sa spunem ca il folosesc si pe al 7-lea pentru stick-uri.
ice4you a zis
Hai sa le numaram:
1. Mouse;
2. Tastatura;
3. WI-FI USB stick;
4. CardReader;
5. HDD Extern;
6. Imprimanta;
7. BlueTooth stick;
8. Cablu pentru telefon/tableta/etc.
9. Un prelungiutor cu suport de birou disponibil oricand…
Nu stiu cate USB’uri am pe placa dar cu siguranta cand o sa imi cumpar una o sa vreau minim 10 buc.
Cătălin a zis
Eu unu îmi pare rău că n-am decât 2 sloturi usb pe laptop. 1 usb 2.0 altul 3.0, și aș avea nevoie de cel puțin 3-4. Însă am un hub de usb-uri pe care-l folosesc la nevoie doar.
ice4you a zis
HUB’urile sunt o solutie de urgenta, partea proasta e ca gasesti greu unele rapide, ca sa nu mai zic ca daca e o chinezarie belita, ai sansa sa nu iti mearga unele device’uri cum ar fi HDD’urile externe dar nu numai. Cand insa nu ai ce face … aia e … e la laptop am vreo 4, e din vremea cand nu faceau economie de mufe, tu cu 2 buc te poti socoti fericit.
Adrian a zis
Doar mouse-ul, pe laptop. 😀
Marius Cucu a zis
Tigaia n-o alimentezi la USB?
Lau a zis
Pentru cei ca tine, care nu folosesc multe chestii suplimentare, e firesc să pară inutile prea multe USB-uri! 🙂
Pentru cei care mai folosim și ale chestii decât „strictul necesar”, sunt EXTREM de utile.
Așadar, în ceea ce mă privește:
1. Placă de sunet M-Audio;
2. Tastatură;
3. Mouse;
4. Webcam (ce-i drept, nu țin camera conectată în permanență);
5. Imprimantă;
6,7,8 – HDD-uri externe de diverse capacități (și culori);
Din când în când, mai vine și câte o interfață USB-MIDI, când conectez clapa, ș.a.m.d.
Cât despre hub, numai de bine! Chiar mă uit zilele astea să iau unul pentru laptop, c-am schimbat funcția la job și cresc cerințele! :))
S-auzim numai de bine!
Marius Cucu a zis
Păi de aceea am cerut părerea comunității: să vedem cam care este treaba și la alții.
Apropo, job, job, dar ce cauți cu laptopul tău?! 🙂
Lau a zis
Mă căram cu laptop-ul după mine și acum mulți ani, când funcția nu presupunea munca pe pc/laptop (profitam de faptul că-i ușurasem munca șefului – programe lunare, pontaje, rapoarte, draci, laci – și-mi făceam și eu treburile pe lângă 😀 Blame me!).
Job-ul e în la una din multele subcompanii din cadrul CFR (de prin 2005 s-au „privatizat” și sunt, chipurile, cu management privat).
Iar ca răspuns concret la întrebarea ta: Dincolo de faptul că pe pc-ul respectiv nu am (încă) net – momentan ce am de făcut se rezolvă cu pachetul Office și multă atenție în sintetizarea situației semi-lunare, lunare, anuale, etc a parcului auto și feroviar – îmi este mult mai ușor să-mi folosesc laptopul și să-mi fac și chestii personale în același timp, eficiența fiind ceva mai crescută în cazul de față! 🙂
Ăsta era răspunsul elegant. Varianta short: pc-ul de la job e o „râșniță”, așa că-mi prefer workstation-ul meu portabil, pe care îl ador! :))
Mihai a zis
Cum trece timpul… Ti-ai facut sistemul prin vara lui 2013.
Stiu pentru ca ai luat si de la mine un voucher. Ti l-am dat pe incredere si l-ai platit dupa, desi nu te cunosteam. Am avut ceva emotii, dar ai fost corect. Nu mai stiu de ce valoare a fost vorba, oricum iti trebuia pt procesor si era unul scump.
De apreciat seriozitatea!
Marius Cucu a zis
Salut Mihai, da. Era în jur de 6-700 de lei. Nu mai știu ce luasem atunci. 🙂
Sorin a zis
Păi se poate incepe cu un rezonabil 12 porturi, avem si 20 porturi sau cine dorește, chiar și 80 porturi ! A, vă rog nu mă întrebați de ce ar avea cineva nevoie de atîtea…
Marius Cucu a zis
Nu știu, nu știu, dar eu mă înțeleg bine cu cele 2 frontale si încă 2 pentru mouse și tastatură. Restul… aș coji semințe 😀
Costin a zis
Tot vad p-acilea :
1.Tastatura
2.Soarec
Cu un kit wireless comanda sculei s-ar rezolva prin ocuparea unui singur slot eliminind din cablaraie si cistigind in mobilitate.
Iar in cazul vizionarii de filme tastatura devine telecomanda.
Malin a zis
Problema asta cu USB-urile e destul de delicata. Eu am 4 si nu-mi ajung, dar de cand cu RaspberryPi si OrangePi am mai impartit din sarcini.
Sa folosesti toate cele 4-6 USB-uri in acelasi timp poate sa scada perioada de viata a placii de baza. Cel putin pe placile vechi daca foloseai si cele frontale si cele din spate de multe ori se intampla sa se deconecteze deviceuri sau sa nu le recunoasca. E plin de huburi de USB, dar alea fara alimentare fac si mai rau pe cand alea cu alimentare daca sunt foarte foarte ieftine pot sa faca mai rau.
Ce am vazut cu adevarat util pentru mai multe USB-uri a fost un hub de la D-Link ce costa vreo 40 de euro si care dadea garantat voltaj si amperaj pe fiecare port.
Marius Cucu a zis
Nu cred că mai sunt problemele acelea, asta dacă nu se alege varianta cea mai ieftină de placă de bază, cu VRM prost, cu chipset care este greoi. Atunci… oamenii își cam merită alegerea. 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Nici eu nu cred ca mai exista problemele astea. Poate in trecut, dar de cand cu USB 3.0, toate placile de baza sunt calculate sa tina. Inafara de asta, consumatorii gen mouse, stick-uri USB etc, sunt prea mici. Imprimanta si toate cele, au alimentare separata, USB-ul e doar conectare cu PC-ul. Putem vorbi de un consumator adevarat la un telefon mobil sau un HDD extern fara alimentare la retea. Si mai mult de 2-3 astfel de consumatori nu avem niciodata conectati in acelasi timp. Eu am 3 HDD-uri externe, dar puse la un HUB cu alimentare externa.
Problema asta o intalnim mai mult la laptopuri. Nasul meu are un laptop bun, i3, 8 GB RAM, SSD + HDD etc etc, si a luat tastatura mea, Redragon Karura, pentru iluminare seara. Cu ce mai are el acolo, mouse si toate cele, cand baga si HDD-ul extern de 2,5 inch, fara alimentare la retea, ii face figuri tastatura sau nu vede HDD-ul. Daca scoate tastatura, e totul ok. Deci problemele apar mai mult la laptopuri, unde VRM-ul e destul de slab, pentru consum redus. Deci, eu nu cred ca la o placa de baza moderna, pentru desktop, ar aparea problema asta. Poate daca iei o pocnitoare de 2-300 lei, ca sunt si de alea, dar nici acolo nu cred.
E grav cand te arunci pe un procesor bun, scump, si alte componente bune, peste media pietei, si iei o placa de baza sub 450-500 lei. Atunci vor aparea destule probleme, chiar si pentru cei care nu fac OC. Dar nu la USB-uri.
Taica-meu la Core 2 Duo al lui, intampina problema asta cu un HUB „babau” cu 3 iesiri, nu putea vedea nici 3 stick-uri USB in acelasi timp :), dar de atunci au trecut multe generatii si schimbari de tehnologie.