Am râs, am făcut mișto cât s-a putut de situația de anul trecut. Ba chiar au fost unii care mi-au trimis un panou radiant ca să mă încălzesc. Să nu zic că n-a fost util?! Cel mai bun test din toamna trecută.
Acum s-au aranjat apele în Ploiești. Adică aparent, avem niște cazane funcționale, unele recondiționate, altele probabil vor repara pe altele mai vechi.
A fost un scandal local pe aici cu interpretarea legii. Mă amuză și acum cum era anul trecut când ascultam dezbaterile locale. Sunt niște oameni geniali la legislație la primăria din Ploiești.
Ideea e că ni s-a scos o subvenție și din 30-40 de lei se plătește undeva la 200 de lei doar pe apa caldă pe un apartament de 2 camere. Abia acum am făcut legătura cu anunțurile de pe la toate scările.
Am ascultat cu atenție și se pare că s-au cam pus în cui centralele termice prin Uniunea Europeană, așa că legea trebuie să treacă și pe aici.
Cât despre Ploiești cică nu vor mai fi probleme cu încălzirea. Mai mult, în vreo 2 ani vor sparge orașul pentru a rezolva cu infrastructura. Deocamdată se fac investiții de 20 de milioane de euro cu bani locali. Se pare că sunt 33% pierderi pe rețeaua locală. Dar se fac și ceva studii, propuneri de proiecte pentru a face infrastructura să ajungă la sub 4-5% pierderi. Acum ar trebui investigat dacă omul de la Termo Ploiești este pus politic sau e chiar om tehnic pentru că… la anul sunt alegeri.
Am mai trăit proiecte europene în Ploiești ce încă sunt plătite din creditele locale pentru că s-au depășit termenele de execuție.
Dar da, se pare că de la UE sunt foarte mulți bani pe zona de energie. Poate, poate.
Contextul extins poate fi ascultat aici:
Costin a zis
Cum? Au reusit sa cada la pace PNLSD cu PSDNL ?
Marius Cucu a zis
Într-un final, s-au înțeles.
Perfu a zis
Nu sunt bani de la UE , sunt tot din banii la care cotizeaza fiecare tara anual prin tot felul de taxe , impozite si tot felul de alte taxe de mediu etc …
Altfel de unde ar avea UE bani sa dea la fiecare tara anual miliarde si miliarde de euro daca nu ar cotiza tarile membre ?
Marius Cucu a zis
Te-ai uitat pe rapoarte că noi cotizăm de 4-5 ori mai puțin decât încasăm de la UE?! Plus tot felul de integrări, accesul la o piață europeană, concurențială. Ar trebui să plătim numai pentru asta o grămadă, că putem să facem firme la click și să ne extindem în UE oricând.
Perfu a zis
Deci cotizam si e normal si firesc sa nu mai zicem ca sunt bani de la UE ?
Marius Cucu a zis
Atunci cum vrei să îi delimitezi față de finanțările de la Banca Mondială, de exemplu?
Perfu a zis
Nu delimitez , dar nu e normal sa zicem ca primim bani de la UE atata timp cat noi suntem tara membra UE si cotizam anual la bugetul UE
Fiecare tara care cotizeaza primeste o parte de bani inapoi
dam167 a zis
Fondurile alea de investiții sunt menite să ajute fiecare țară să-și aducă infrastructura la un nivel mai ridicat, unii au nevoie de mai mulți bani alții de mai puțini. E ca în societate, teoretic toți cotizăm ca să aibă toată lumea un confort, nu plătește doar fiecare individ pentru ce consumă. Momentan suntem principalii vinovați pentru faptul că nu putem folosi mai mulți bani europeni.
Lipsa unui astfel de sistem (în care toată lumea cotizează iar unii beneficiază mai mult) ar duce la anarhie, ceea ce ar fi complet altceva. Nu știu dacă neapărat rău, dar complet altceva. Momentan nu se poate ca fiecare individ să cotizeze cât consumă.
Sorin a zis
Citind comentariile voastre,mi-am adus aminte cum era.si la noi (Galati-Braila) acum 5 ani.Problema s-a rezolvat foarte usor cu niste fonduri de la primarie ca toata lumea sa-si monteze centrale de apartament.Acum nu se mai poate,cica sunt poluante.
Marius Cucu a zis
Nu știu ce combinație a fost atunci la voi, dar eu scriam prin 2015-2016 despre interzicerea centralelor de apartament. Dacă cei din Brăila au făcut asta… poate au avut ei de făcut o combinație. Nu știu, sunt departe de ceea ce se întâmplă acolo, doar presupun…