Am câțiva amici în multe domenii ce încep să fie nemulțumiți că trebuie să înceapă serviciul fizic și că nici vorbă de compromis, prin care să se poată face muncă hibridă. Culmea, unele sunt joburi exclusiv online, ce s-ar putea face fără probleme, de oriunde.
Mai trist este că unii dintre aceștia fac naveta Ploiești București fix ca înainte pentru că de ce nu?!
Alții mai stabili pe meserie pur și simplu au plecat când au auzit că lucrurile se îndreaptă în direcția mersului la birou.
Nu pot să fac o generalizare, dar tot mai mult aud că gata, nu mai facem muncă de la distanță, mergem la serviciu.
Eu unul cred că m-am cam transformat în ultimii ani. M-am obișnuit să lucrez la proiect și tare mi-e că n-aș putea să mai schimb asta. Momentan, e atât de mult de lucru încât au apărut întârzieri foarte mari. Nu știu dacă reușesc să mai lucrez într-un mediu cu mulți oameni. Am încercat, cât am fost pe afară, până și în spații de co working. Fără niște căști cu noise canceling, încât să fiu focusat 100% n-am reușit să fiu productiv. Îmi fac munca și acolo, dar mă enervez când nu sunt la fel de rapid și eficient în task-uri.
La voi?
Deyu23 a zis
Din pacate, eu lucrez doar de la birou (depozit). Daca chiar ma simt rau, pot lucra de acasa. Mi-ar fi placut si mie sa incerc sa macar o saptamana sau doua, sa lucrez de acasa, ma omoara trezitul de dimineata (4:30)
dant a zis
La noi se mentine venitul la servici 50%-50%, se gandeste sa ne cheme pe toti, dar cum spuneai si tu, multi sunt prea comozi sa mai vina la servici si refuza pe deplin.
Am colegi care nu mai stiu cum arata la fata dupa 2 ani.
Trebuie sa reinvatam sa ne integram in societate.
Vasi a zis
E bine că totuși aveți de muncă, vine un ban, întrețineți o familie. E bine că sunteți destul de sănătoși să puteți merge la muncă chiar și la distanță și că ați trecut cu bine prin ultimii 2 ani. Eu stau pe banii statului și nu e bine deloc. Îmi aduc aminte cu cât drag mergeam la muncă la șantier sau gater și așteptam ziua de salar. Acum dacă pun un windows prin vecini și primesc un 30 de lei e super sau dacă se ivește ocazia să scriu un proiect pentru un licean sau student leneș sau ocupat e minunat. Vreau să zic că e bine că aveți și că puteți munci. Spor la muncă, servici ușor și să fiți bine.
Tiberiu a zis
Din păcate pentru imbecilii patentați numiți șefi asta este mana cereasca. De ce ? Simplu , după 2 ani de pandemie in diverse domenii angajații au depus aceiași muncă și roadele au fost bune și identice ca până în 2020 și cineva de la nivel înalt poate se va sesiza că există niște posturi de conducere de pomană. Fara angajați sub el nu exista șef. In multe domenii insa acel șef e un inutil care nu are imaginație și ocupă doar o funcție de pomana sa vina un ban oricum. Atâta timp cât sunt șefi care vin cu ideea sa găsești tu ca angajat problema și să o identifici nu înțeleg ce rost mai are el în ierarhia asta. Pai daca eu sunt deștept tu pleacă acasă ……
Oricum viitorul este work from home chiar daca România e lumea a 3 a .
Marius Cucu a zis
Dacă pleci d-acasă industria mâncării își revine, combustibil se consumă, spațiile închiriate revin, chirii la fel și multe altele. Cum sunt bani în piață pentru o shaorma e normal ca deciziile astea să fie luate. Nu se consumă, nu se învârte economia. Probabil un mixt va fi pe termen lung.
Tiberiu a zis
Daca pui problema așa e undeva la mijloc adevărul. Cine are de câștigat din combustibili ? Statul român care ne jepcuieste ca pe iobagi cu preturile actuale. Identic curentul electric, identic marfa de import omorând producția internă. Chirii pentru băieții deștepți care au făcut un ban stand acasă și care au cumpărat înainte de pandemie sa albească banii spatii comerciale. Mafia lucrează de 33 de ani de ce sa o dam de gard ? Putem discuta pe subiectul asta mult și bine insa la nivelul nostru la nivelul lor li se rupe de noi. E foarte adevărat că sunt domenii unde nu poți lucra de acasă. Dar dacă stai in capitală și faci 1 ora jumate dus 1 ora jumate întors explica mi cine îmi plătește timpul meu pierdut din viața. Daca mai adaug că nordicii au făcut săptămâna de lucru de 4 zile deja e SF pentru lumea a 3 a. Daca mai zic că tot companiile au de câștigat că reducerile lor de management sunt chirii , apa perosonal , hârtie igienică , curent electric , gaze pe iarna și trag bara sunt pe câștig împreună cu faptul că cei care lucrează de acasă stau peste cele 8 ore care ar trebui conform legii și drepturilor muncii sa le avem și nu exista. Ia vezi afara in UE când sună clopoțelul la ora fixată se da sigur shut down la orice job ai avea și pa la revedere.
PS Economia a murit în 1990 odată cu agricultura , educația și restul
Marius Cucu a zis
Păi da, dar noi suntem niște pioni. Statul îți oferă o plafonare care, într-o piață liberă o să se întoarcă tot în inflație, împotriva noastră. Cred că șmecherii ăia sunt fonduri de investiții, în mare parte. Nu cred că putem să ne punem cu ei. 🙂
În multe țări s-a reglementat partea cu 4 zile pe săptămână, dar numărul de ore a rămas același. Depinde mult de domeniu, să știi că am lucrat și eu 4 zile pe săptămână cu mult timp ca asta să fie mainstream sau chiar 2 săptămâni(14 zile) cu 2 săptămâni acasă. Depinde de context și serviciu, evident.
Înseamnă că eu care fac 1 oră jumătate din Ploiești spre București la conferințe sunt caz fericit, nu?! 😀 Dar eu nu fac constant asta, iar eu cântăresc bine să nu mă mut în București tocmai din cauza traficului și nebuniei de acolo. Dar cumva asta ține de alegeri.
Tiberiu a zis
Așa e , din Ploiesti faci până aici exact cât face un angajat cu mijloace de transport în comun, fix 12 -14 km de la periferie in centru la Universitate.
Vina e a noastră că nu știm să ne cerem drepturile și ne complacem in mizeria de zi cu zi. Vezi Franța sindicate etc. Ia foc Arcul de Triumf când ceva și cineva sare calul in drepturile muncii. O țară eșuată
dam167 a zis
Eu am lucrat de acasă doar în starea de urgență și în vreo 2 izolări, în rest business as usual. Mie mi-ar plăcea un program hibrid, să pot lucra de acasă din când în când, dar dacă ar fi să aleg o singură variantă, aia ar fi mersul la birou. Mai fac mișcare, mai intru în câte un magazin, nu-mi place să stau așa mult în casă.
Eu cumva mă simt oricum prins în programul ăla de 8 ore, când nu numai că am eu chestii anume de făcut, dar pot fi solicitat și de alți colegi de pe alte proiecte în cazul în care intervine ceva. Deci nu e ca și cum am felia mea la care pot lucra la orice ore din zi după cum am chef. Evident, asta ca angajat, că dacă ești freelancer nu mai ai problemele astea.
Cred că depinde și de domeniul de activitate, eu am nevoie de o cameră pentru birou și casa parcă nu e destul de mare.
Cosmin a zis
La mine hibrid. Cine vrea vine si la birou. Isi rezerva printr-o aplicatie
Marius Cucu a zis
Tare 🙂
ionică a zis
De acasă, nici vorbă să mă întorc la birou. Deși sunt colegi care vor să meargă, rezervare prin aplicație, aprobări, etc.
Alex a zis
La mine merge cine vrea si cand vrea la birou. Ma mai duc doar pentru intalniri si socializare cu echipa.