E primul laptop Asus pe care îl primesc pe cale oficială. E al naibii de scump.
Cred că zic de un an de zile să testez un Ryzen adevărat. Dacă pe desktop-uri m-am mai „uitat”, cu diferite configurații, laptopurile le-am lăsat deoparte în ultimii 2 ani de zile. Și cred că e o variantă bună să iei câte o pauză, să fii surprins de tot ceea ce se întâmplă cu tehnologia.
Am desktop cu generația a 9 a de procesoare de la Intel. Un hardware relativ nou, care mai duce deși mă roade mult să trec pe PCIe 4.0. Dar nici evenimentele nu sunt ca altă dată să scot banii din buzunar, așa că mă limitez la o „claviatură” bună.
Trecând de recenta istorie, în ultima vreme m-am jucat cu un laptop de la Asus combinat cu un procesor Ryzen și cu o placă video dedicată, de la nVIDIA, mai exact nVIDIA RTX 3070. Mai e cazul să zic că e avion?! 🙂
Tot butonez laptopul și fac comparații cu ceea ce era pe vremuri și ceea ce este acum. Lucrurile sunt mai bune, mult mai bine aplicate spre nevoile fiecăruia.
Laptopul pe care am pus mâna se numește Asus ROG Strix și este disponibil aici.
Imagine
Display-ul este orientat mai mult spre gaming, așa că nu ar trebui să avem pretenții cu uniformitatea. Așa cum se vede în poza de mai jos se întâmplă și în măsurători.
Sigur, după o calibrare a display-ului lucrurile se mai aliniază. La culorile primare mai sunt diferențe, dar cu o mică așezare a culorilor poți să-ți faci treaba cu el.
Dacă îl vei folosi pentru jocuri n-o să ai nici cea mai mică problemă cu acesta. 144Hz, în plus, unghiurile de vizualizare sunt foarte OK.
Software
Cred că se vor deschide ceva porți și pe Windows 11. Sunt curios cum va fi integrarea. Momentan, ce văd pe Windows 10 referitor la software-urile de pe laptopuri îmi place, dar nu e perfect. Să luăm exemplul de mai jos, aveam deschis Premiere Pro-ul, iar software-ul laptopului îmi zice: vezi că ai placă video dedicată wow și Premiere Pro-ul deschis. Îți mănâncă bateria inutil, nu vrei tu să-l oprești?!
Treburile astea sunt foarte, foarte ok, dar cumva intruzive. Notificare în dreapta, apoi fereastră deschisă, dacă nu rezolvi te mai sâcâie o dată și așa mai departe.
Pe de altă parte, acum câțiva ani nici nu visai să ai așa personalizări. Habar n-aveai de ce îți mănâncă bateria un proces sau altul.
Pe 11 sper ca totul să fie centralizat cumva, eventual aplicațiile fiecărui brand să fie cumva integrate în layout.
Tastatură
Știți deja părerea mea despre tastaturile de laptop. Până nu vor fi mecanice nu vor fi perfecte. Totuși, n-am sesizat probleme, nu m-au durut încheieturile, spațierea dintre taste este bună, cursa este suficient de ok încât să nu te deranjeze și poți tasta repede odată ce te obișnuiești cu layout-ul
Am fost eu un pic încurcat în tot ceea ce înseamnă așezarea tastelor de pe lateral, dar ține strict de gusturi. Fiind laptop de gaming oricum nu te aștepți să găsești numpad. Dar mi s-a părut fain să văd că există o spațiere suficient de OK între seriile de taste F1-F4. Tasta delete e însă periculos pusă lângă butonul de power. Partea bună este că au layout diferit.
În partea de sus avem și o linie de taste dedicate gamerilor: pentru control volum, pentru microfon, pentru a modifica setările de performanță sau a intra în sistemul de control al opțiunilor de la Asus.
Pe lângă asta avem și RGB. By default mi-a ajuns pe mov, dar poți să modifici cum dorești tu. Chiar în partea de jos încă o zonă luminoasă n-arată rău deloc seara.
La FN-uri avem fel de fel de scurtături, de la schimbat culorile pentru AURA, cât și cele clasice pe care le găsim pe fiecare laptop în parte.
Touchpad
Mare, ei zic că ar fi cu 85% mai mare decât generația anterioară. E precis, se simte ok la mână, dar nu știu dacă sunt gameri care vor folosi atât de mult zona aceea, ci mouse separat.
Sunet
Dolby Atmos și am zis tot. Se aude impecabil. În plus, Asus a pus un sunet exact după ce apeși butonul de power. Parcă vor să te introducă într-o experientă.
Editare video
Mi-am făcut un pic de lucru în Premiere Pro CC 2021. Am dat cu multicam, am dat cu filmare 4k, am dat cu tot ce se putea pe Rec 709. Nu l-am pus în cap absolut deloc. M-am dus chiar și pe 16 layere, niciun drop frame, în condițiile în care aveam Premiere Pro-ul pe Full. Și am redescoperit Premiere-ul, parcă trebuie ceva mai multă atenție pentru cei de la Davinci pe zona de Multicam. E mult mai intuitiv totul pe Premiere, chiar dacă și Davinci Resolve au adus actualizări la versiunea 17.
Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să vă pună probleme absolut deloc la editare, fie și ea mai pretențioasă. Sigur, e posibil ca aici să vrei un ecran diferit, nu unul rapid, nu influențează cu nimic faptul că are 165 Hz.
Culorile sunt mai mult ca decente. Revin imediat cu măsurători.
Răcire
Poza de mai jos este de la software-ul celor de la Asus. Așa se comportă laptopul atunci când îl pui să exporte 4k din Premiere Pro.
În partea de jos a tastaturii, inclusiv zona touchpad-ului este totul rece. Se simte că e pusă un pic placa video la treabă pe primele 2 linii de taste, dar simți și cum încearcă să compenseze cu fantele de aer ce sunt poziționate sub display.
După 30 de minute de randat nu s-a schimbat nimic la temperaturi. Super OK, dacă te gândești că ai un RTX 3070 cu TDP de 115W sub taste.
Zgomotul produs pe modul Turbo este normal. Dacă vrei silențiozitate ai și opțiunea asta și, practic, nu mai auzi niciun ventilator, dar și începe să se încălzească ceva mai mult dacă randezi.
Specificații tehnice
- procesor AMD Ryzen™ 9 5900HX
- placă video 8 nuclee grafice pe Zen 3 nVIDIA RTX 1660 MHz
- 8 GB de RAM DDR4
- SSD 1 TB nVME
Bateria
Ei fac marketing că bateria ține până la 15 ore de utilizare. Evident, nu ține atât de mult în jocuri, iar eu nici atât nu l-am folosit în ideea în care vreau să ajung la 15 ore de autonomie. Totuși, vorbim despre un acumulator de 90Whr ce te duce 7-8 ore în teste sintetice. În plus, tehnologia a ajuns atât de departe încât ai fast charge și aici, așa că încarci la 50% în mai puțin de 30 de minute.
Dacă ai baterie externă suficient de bună poți să încarci cu până la 100W. Eu cu bateria mea externă n-am reușit să fac asta. Știți bine că, pentru mine, e foarte important ca laptopul să se încarce și din alte medii. Evident, este un laptop de gaming, nu m-aș căra cu el backpack, chiar dacă pentru puterea pe care o are, dimensiunile lui nu sunt mari deloc.
Asus ROG Strix G15 G513QR REVIEW
Păreri Pro
- hardware puternic
- sunet foarte bun
Păreri Contra
- se putea un display mai bun
Nu cred că este ceva ce să îi reproșez laptopului. Pur și simplu, dacă vrei gaming îți faci treaba cu el, dacă vrei mai mult n-ar fi o idee rea să ai și un display extern.
Adaugă un comentariu