Anul trecut am testat ceva laptopuri de la ASUS. Pe multe le-am încercat pentru că am vrut să cumpăr un laptop nou pentru sor mea. A rămas la un Clevo și nu regretă că a făcut mutarea aceasta.
Am primit un Clevo în teste, un refresh al variantei cumpărate de noi, dar cu un aer un pic mai interesant. Dar despre acesta într-un alt articol.
În rândurile următoare vom vorbi despre un model de la ASUS, din seria ROG: ASUS ROG GL753VD-GC042T. Am fost tentat să aleg o variantă de 15.6′, dar până la urmă m-am gândit că este ok să fac și o comparație între 2 tipuri de laptopuri.
Așa că am selectat rapid un model cu configurație asemănătoare și l-am avut mai bine de 2 săptămâni la test. Evident că n-am stat să fac toate setările pentru ambele, în plus, m-a enervat la culme că n-a avut SSD cel de la ROG.
Serios, în 2017 să ai unul dintre cele mai puternice procesoare și să te țină în loc un hard disk de 5400 RPM mi se pare insuportabil. Sigur, poți pune un SSD M2. fără prea mari bătăi de cap. Nu știu cum e cu garanția, însă. Teoretic, treaba este ca la memoria RAM, totuși, nu văd un locaș separat pentru el.
Răcire
Sigur că avem la bază o serie de laptopuri ce este în clasa de gaming, cu răcire destul de ok. Este prezent un singur ventilator pe partea dreaptă, dar este suficient pentru placa video pe care o are. nVIDIA 1050 GTX nu este chiar cea mai performantă și mai caldă placă video.
Totuși, pe exterior am măsurat temperaturi cu vreo 4,5 grade mai mici decât cele pentru Clevo. Sigur, acolo discutăm despre o variantă mai puternică: varianta TI. Însă, laptopul este mai mare, componentele sunt mai aerisite și treaba merge ca pe roate.
La o temperatură a camerei de ~20 de grade am ajung pe la ~40 de grade pe tastatură. Erau făcute ceva benchmark-uri, însă nu am tastat în timpul acela. Cu temperatura corpului sigur vor fi mai mari. Mai ales la vară. Dar aveți aer condiționat, nu?
Dacă îl folosiți pentru Chrome și task-uri minore o să simțiți cum tastatura este mai rece decât degetele voastre. Sigur, I7-ele își face treaba alături de integrată fără probleme.
Design și finisaje
Băieții știu să se vândă. Avem finisaje de aluminiu, carcasa este iluminată, iar gravura se vede foarte frumos pe timp de noapte. Sigur, rar vei vedea logo-ul aprins. Poate doar când îl vei lăsa în idle, dar oricum luminozitatea display-ului… va fi mai accentuată. Dar pentru cei pasionați… e ok.
Finisajele sunt foarte ok, s-au gândit la orice detaliu. Pe partea inferioară, pe spate, avem plasticul obișnuit al celor de la ASUS, în schimb pe sus găsim, in mare parte, aluminiu.
Tastatura este iluminată și ea și se aprinde într-un mod interesant la apăsarea butonului de power. Ca trepte pentru iluminare avem 3 intensități. Interesant este faptul că butonul de power stă mereu aprins, indiferent dacă oprești iluminarea.
Apropo de acesta este poziționat în dreapta. Eu obișnuiam să am tasta END acolo. Aveți idee de câte ori l-am băgat în standby?
Dacă tot suntem la tastatură cred că s-au gândit că dacă este de gaming să încalece și tastele END/ DELETE/ INSERT. Aproape că s-a renunțat la ele și găsim pe tastele numerice. Nu am fost deloc productiv cu ele.
Acum scriu articolul de pe acesta. Nu se tastează greu, dar parcă nici n-o să-mi fie dor de ea. Cursa este o idee mai lungă decât pe Clevo și nu mă simt atât de confortabil. Sigur, puneți lucrul acesta și pe bază faptului că am butonat mult mai mult Clevo în ultimele ore.
Sunet
N-am văzut așa sunet pe un laptop intermediar până acum. Sigur, îmi amintesc cu drag de Clevo-ul de anul trecut, dar era un monstru. ASUS nu are un sunet chiar puternic, dar are înalte, are medii, are joase, bass acolo unde trebuie.. Are tot ce îi trebuie unui gadget. Ți se poate face pielea de găină la melodii cu impact. Comparând cu ASUS-ul meu din 2012 e… diferență de la cer la pământ.
Programe inutile la StartUp
Cred că aici greșesc cei de la ASUS. M-a enervat la culme faptul că am launcher cu aplicații. Mai ales că îmi recomandă și site-uri chinezești. Giftbox-ul lor mi se pare o tâmpenie. Înțeleg că vrei să oferi antivirus, că vrei să mă inviți să cumpăr de pe eBay sau de pe Aliexpress, dar nu mi le pune la StartUp. Nu.
Lasă-mă în durerea mea, lasă-mă să îmi instalez eu ce vreau. Dacă vrei să îmi dai McAfee bine, dar nu și tot felul de tâmpenii. Primul lucru pe care îl fac este să dezinstalez toate drăciile.
Apropo de software acesta vine cu Windows 10 preinstalat. E fără bătaie de cap, doar dați Next, Next.
Display
Și de acesta am fost mulțumit. Senzația mea, dar și a colegului cu care am filmat laptopurile a fost că detaliile erau mult mai bune pe acesta față de Clevo. Imaginea este un pic mai caldă și cu un contrast mai ok.
Sigur că le-am calibrat pe amândouă la aceleași condiții de iluminare, dar rezultate mai ok am avut pe ROG. Fiind și de 17.3′ probabil că este un pic mai impunător.
Performanțe
Poate că aș fi pus mai mult la lucru placa video, dar timpul nu a fost cu mine în perioada aceasta. Am jucat prea puțin și mai mult am făcut teste sintetice. Se prezintă foarte, foarte bine procesorul, placa video este decentă și face față oricărui joc pe FULL HD.
Aș putea zice că și cea integrată se descurcă decent în anumite situații. Am jucat FIFA 2017 cu placa video de pe procesor și prea puțin se mișca în reluare. Cea dedicată flueră. Sigur, eu dacă aș investi peste 1000E într-un laptop aș încerca să merg un pic mai sus pe video. Discutăm de altă ligă.
Jocuri testate pe ASUS ROG GL753VD-GC042T
FIFA 2017 (MSAAx8) | FIFA 2017 (MSAAx8) | FIFA 2017 (MSAAx8) |
---|---|---|
73 fps | 58 fps | 48 fps |
Dirt Rally (MSAAx2) | Dirt Rally (MSAAx4) | Dirt Rally (MSAAx8) |
---|---|---|
281 fps | 170 fps | 89 fps |
Tomb Raider (1080p, Low) | Tomb Raider (1080p, Medium) | Tomb Raider (1080p, Max) |
---|---|---|
72 fps | 57 fps | 53 fps |
Baterie
Este de 4 celule. În jocuri n-am îndrăznit să mă uit cam cât estimează că mai am. Am folosit, de cele mai multe ori, conectat la priză. Cu Youtube, dar și un browser pe acolo mai mult de 3 ore nu puteți să îl folosiți.
Nu am făcut rabat la luminozitate sau să mă chinuiesc să scot bălăriile de procese din Windows ce mănâncă baterie. Țineți cont și de faptul că avem un display mai mare. Contează la autonomie. Sigur că se putea mai bine, chiar celălalt laptop era mai ok din punctul ăsta de vedere.
ASUS ROG GL753VD-GC042T
Păreri Pro
- Sunet
- Calitate Display
- Răcire
Păreri Contra
- Bateria
- Mi-aș fi dorit o placă video mai ok
- Hard Disk încet
Am încercat să realizez un articol prin care să vă ajut să vă convingeți dacă modelul acesta este ok pentru voi. Am încercat să intru în detaliu cât s-a putut de mult. Poate că ar fi ok să alegeți și o variantă cu placă video mai performantă, în cazul în care vă jucați. Dacă nu, pentru editare este foarte ok. Sigur că da, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să supliniți bugetul pentru un SSD.
Dani a zis
Care serie 7? si sunt dar nu pe acel site, eu doar ti am dat sa vezi modelele..anyway o sa vad de blackfriday daca sunt ceva oferte..pana atunci imi poti recomanda niste periferice ok pt streaming? si de unde as putea lua un cont de steam cu csgo 😀
Marius Cucu a zis
Periferice pentru streaming? Ce treabă au ele? Sau vrei să dea bine? Mie mi-au plăcut astea.
Iulian a zis
Imi poate recomanda cineva un ssd bun pentru laptopul asta?
Marius Cucu a zis
Un buget disponibil? Cât spațiu disponibil? Ar trebui să meargă M.2-uri.
Petre Marius a zis
Buna, nu mi se aprind butoanele la tastatura, doar butonul power e aprins, restul butoanelor nici nu merg sa scriu, ce ar trebui sa fac?