Ne hlizeam zilele trecute pe Twitter(X) fix în legătură cu combaterea evaziunii. Nu e o noutate că se „fură” în câteva domenii.
Partea bună, dacă vreți, este cea în care există evoluție și în zona asta. Adică, acum ceva ani de zile dacă îi ziceai cuiva de factură se uita urât la tine în anumite domenii. Acum totul s-a transformat în: „vrei factură? Plătești taxele și rezolvăm”.
Pe modul: am fiscaliza dacă am avea taxe mai mici. Dar eu zic că fiscalizarea se face și cu parul.
Unde e cea mai mare evaziune?
Înainte de toate, aud o chestie frecvent: politicienii fură. Aș tinde să îi apăr la treaba cu furatul, dar cu siguranță fac trafic de influență și își împart comisioane și contracte. Cumva, e fiscalizat, dar ei își fac combinațiile pe hârtie. Legal.
Însă, există evaziune la firul ierbii, așa cum îmi place mie să zic. Culmea, văd pe observator că se știe de aceste domenii, dar uite că nu se face nimic.
Pe de altă parte, în foto video știu că au fost ceva acțiuni în cascadă, în weekend-uri. Cât erau controale se tot deschideau firme, acum că nu mai întreabă nimeni nimic… e iar junglă.
Se știe că evaziunea este în domeniul serviciilor.:
- Când ați văzut voi bon la coafor?
- Când ați primit voi bon la service-urile auto – dacă nu trebuie să deconteze asigurarea?
- Când ați primit bon pentru servicii foto/ video/ lăutari?
- Când ați primit bon fiscal la o renovare de apartament?
- Dar la chirii? Câte sunt declarate?
Pe lista celor de la Observatorul ar fi și bonurile fiscale ale celor de la magazinele de cartier. Am mers în multe locuri, dar chiar și la țară am impresia că fiscalizarea există în zona asta. S-ar putea să fie o temă falsă aici.
Trecem peste faptul că vorbim de un an electoral, însă schimbări sunt în legislație. Zilele trecute s-a dat „comandă” ca toate bonurile fiscale să aibă un cod QR. Acel cod QR va putea fi scanat și băgat într-un sistem, iar legăturile cu SPV-ul și validările din eFactură ar putea să aibă sens. Sigur că da, asta înseamnă ca ANAF să aibă o interfață prietenoasă, nu mizeria aia de site de acum. Ah, pe lângă interfață, să fie și funcțională.
Acum înțeleg de ce în 2025 se vorbește și despre faptul că toată lumea va trebui să intre în eFactură. Că vor face o identificare pe bază de CNP.
Dacă legile astea trec și vor fi funcționale, cumva taxarea muncii implicit o să fie mai mică, iar fiecare cetățean care deduce o să fie angajat implicit la ANAF. Că deh, ei n-o să se poată duce în fiecare coafor, nu se vor putea duce în fiecare service auto să caute. Dar dacă la o cheltuială de 5000 de lei dai 500 de lei unui om, va veni în dinți cu bonul fiscal.
Jupiter a zis
Omule, bagă în Excel procentajul de taxe plătite de firmele românești şi străine din România şi dacă faci media vezi că investitorii străini plătesc fix jumătate cât ai noştrii. Desigur sunt şi corecți şi şmecheri, toată gama de la pierderi până la pe3ofituri declarate corect în ambele categorii. Eu de acolo aşi începe, de la portițele legistilative şi aducerea înapoi a specialiștilor în fiscalitate cu salarii competitive.
Marius Cucu a zis
Păi anul asta s-au introdus niște modificări. S-au închis vreo 40 de mii de firme, multe fiind din cele care ofereau „consultanță”. Dar chiar dacă e impozitul pe profit „eliminat” companiile mari au și TVA- ul, au multe taxe pe salarii. Tot e fiscalizat acolo. În zona de mai sus fiscalizarea tinde spre 0.
Iolanda a zis
Specialiștii în fiscalitate urlă în mass-media de câțiva ani că nu e bine ce fac guvernele. Nu îi ascultă nimeni, pentru că nu există interes să meargă treaba bine.
Marius Cucu a zis
Mai ales în an electoral ca ăsta. Dar suntem și presați de UE cu deficitul.