Am fost să ajut pe cineva să reînnoiască un card bancar. Să ajut acolo ca să nu îi pună întrebări tâmpe. Eu i-aș fi recomandat orice altă bancă, dar dacă acolo s-au obișnuit cu bancomatele… În plus, pe persoană fizică, sunt decenți. Mai mult, față de cum am văzut în trecut, pare că acum sunt mult mai mulți oameni în sediu ca înainte. Au mai îngrămădit ei niște birouri pe acolo, semn că digitalizarea a adus și oameni, nu au dispărut locuri de muncă.
În sediu, în momentul acela, erau 4 birouri ocupate(doar cel de persoană juridică liber) și 2 persoane din 4… cu probleme cu plățile online.
Au băgat cardurile prin toată fundătura internetului și efectiv oamenii veneau să își schimbe cardul ca să nu le mai „fure” banii de pe card.
Oameni de peste 50 de ani am identificat eu, ochiometric.
Mi-era milă atât de ei, cât și de cei din sediu care încercau să îi facă să înțeleagă.
Pe de-o parte înțeleg că nu ai cum să educi oamenii care nu s-au născut cu tehnologia, pe de altă parte, nu suport oamenii care se laudă că se pricep, dar n-au niciun talent. Da, până la vârsta asta am învățat și eu că nu poți să le știi pe toate și că, în multe situații trebuie să stai cu capul la cutie, dar nici să te bați cu pumnul în piept că te „pricepi la calculatoare” însă reduci în conspirație cu prima ocazie.
Cum ziceam în trecut legat de digitalizare, va mai trebui să treacă ani buni până lucrurile să prindă o direcție digitală. Sunt 2 lumi diferite: oameni care se descurcă să numere banii cash și oameni care se descurcă să butoneze aplicații bancare.
De educat, oricât de mult se încearcă… e dificil. O mare parte dintre oameni efectiv nu se informează deloc, își iau lumina din orice altă parte, nu de pe bloguri, de pe vloguri.
Moamă, trebuie să văz mai mult din clipul cu Tristoiu… Genial începutul. Oare, Ice și-o fi loat criptomonedă de 1000 cu 100 de euro?
Mareane, is curva batrana, ar fi trebuit sa stii ca mereu merg pa’ suta, niciodata pa’ mie, ca nu’s nici prost, nici lacom! :))
Altfel, in cel priveste pe Cristoiu, Cucu e inca prins de situatia in care confunda doua evenimente care au avut loc succesiv, i’am mai explicat si pe la mine, dar a ramas cu ale lui ca da mai bine la troll! :))
Moamă ce matinal ești :))
Cum adica, moama, ce matinal esti?! Pai ma stii tu ca dorm mult?! :))
De aia cred ca e necesar sa avem legislatie pentru influenceri
Perfect de acord! Dar cine dracului sa o faca, ca vorbim de un subiect sensibil, ce trebuie tratat cu foarte multa atentie, deoarece foarte usor poate deveni o lege a cenzurii si abuzurilor?!
Putem lua de la altii, nu musai sa interzici niste promovari ci sa il obligi sa aiba contract la toate. Astfel va pune si influencerul ala un jurist sa studieze, va Sapa putin dupa produs..nu s-ar mai baga asa usor.
Plus ca ar disparea majoritatea promovarilor pe scheme dubioase, aia nu fac prin firme.
Sa fiu sincer, la ce nenorociri fac astia de prin legislativ, imi e teama sa ma gandesc ca s’ar apuca de o asemenea lege! Da, teoretic niste obligatii macar basice se pot introduce intr’o lege, plus un normativ cu reguli clare in normele de aplicare, dar asa cum am zis, azi e greu sa cerem ceva de genul asta de la idiotii ce ne conduc.
P.S. Am comentat ceva pe la tine, cred ca aterizat in spam. :))
În teorie, pe facebook e marcată publicitatea – adică spune cine a plătit, dar o dai paravan prin agenție și aia e.
La țepele financiare e cel mai simplu – contract tati, ăia din crypto nu vin cu contracte, ăia cu produse miracol nu vin cu contracte.
Apoi, luați pe rând și ăia care vând pe tik tok și altele : tati, ai acte? E original sau fac cancer de piele? Facturezi?
Pe facebook sunt numeroase metode de a fenta povestea aia, agentiile sunt doar o parte a povestii.
In rest, da, daca s’ar dori, s’ar putea rezolva, baiul e ca nici nu se vrea si nici n’are cine.
Nu cred eu că se va schimba prea curând ceva. Deocamdată, politicul își face de treabă, va face campanii pe online, aia vor reglementa. Panseluțele, cremele, nu interesează pe ei.
Sincer sa fiu, cam pe acolo as fi eu cel mai interesat de transparenta, respectiv marcarea publicitatii politice si a finantarilor partidelor pentru oricine are vreun contract de campanie electorala si nu ca e ceva ilegal, ci ca sa existe pentru oricine o idee cu privire la care pe unde si pentru cine trage. Dupa aia sa ne ocupam si de cremele miracol …
Păi când se va face asta… o sa se reglementeze și la influenceri. Acum să vedem dacă vor ajunge să și stea cu ochii pe ei. Deh, nu fac față agențiile de publicitate să ia oameni cât se poate de… normali, dar să monitorizezi tot online-ul.
Existand o legislatie, ar exista automat si plangeri din partea celor care au fost tepuiti intr’o forma sau alta cu posibile implicatii ce pot duce pana in zona de raspundere penala, si in felul asta se autoregleaza situatia de la sine, cum e si in rest, nefind nevoie de vreo alta forma de monitorizare absurda! De asta se pot ocupa institutiile exsistente deja, de la ANPC la parchete, dar astia nu pot actiona atata vreme cat nu exista legislatie in vigoare cu norme clare de aplicare.
Fun fact: pe r/programare se plângea lumea că ei sunt întrebați de familie și prieteni de probleme de PC – doar pentru că lucrează în IT nu înseamnă că trebuie să facă de-astea. N-am înțeles care era de fapt problema lor, că nu știu să instaleze o imprimantă sau că nu sunt plătiți, dar am lăsat-o așa. Ce voiam să spun e că dacă întrebi pe cineva din IT și ăla ridică din umeri, nu mai e utilizatorul de vină.
Procedurile sunt complicate și aplicațiile abia acum încep să fie utilizabile deci din nou, nu poți da așa ușor vina pe utilizator. Cei de la BRD mi-au spus direct că are multe probleme aplicația lor – de ce, după atâția ani?! Sau parole unice și token-uri, uneori eu mă chinui să fac o plată, iar eu mai butonez electronice.
Pe oameni poți să-i educi, dar cu informații menite să-i ajute, nu să-i pui să se descurce singuri. Cu blogurile am rezerve, pentru că multă lume nu prea vrea cu adevărat să ofere ceva și oferă informație procesată superficial.
Blogurile sunt free în general, e cumva normal ca acel conținut să fie procesat/redat într-un stil propriu.
Presa primește bani din toate direcțiile și totuși scrie mai prost decât bloggerii.
Oameni mai în vârstă care au smartphone sunt o specie aparte. E greu greu să îi dezlipești de TikTok si Facebook. In urmă cu un an am facut review la un realme c31 (parcă) Și am menționat că este un telefon pe care îl văd orientat către consumatorii vârstnici sau către kinderi. Gândirea mea a fost simplă și s-a bazat pe faptul că telefonul este pentru niște oameni ne pretențioși, care nu au nevoie de nfc sau alte chestii de care un hardcore user sau un nativ digital are nevoie. Mi-au sărit în comentarii niște oameni care s-au simțit jigniți. Cum adică, el la xx ani, folosește fără probleme telefonul, ă e bun, etc etc. Frustrare maximală. Cum mi-am permis să zic așa ceva.