Nikon au pierdut un pic concurența față de Sony și Canon pe partea de camere foto. Au rămas la DSLR pentru mult timp, iar Sony și Canon deja făceau progrese mari. Au pierdut trenuri, din păcate.
Actualizare: 28 mai 2023 Un comentariu
Nikon au pierdut un pic concurența față de Sony și Canon pe partea de camere foto. Au rămas la DSLR pentru mult timp, iar Sony și Canon deja făceau progrese mari. Au pierdut trenuri, din păcate.
Cosmin Dumitru a zis
Nikon Z9. Un mini Sony A1 cu body full size.
Are doua minusuri mari, mari de tot, in unele situatii:
1. Flickering. Neavand shutter mecanic, e posibil ca la unele surse de lumina artificiala sa apara flickering in imagini, sau doar in display/vizor. Cica are, sau va primi un update de firmware care va scana automat sursele de lumina din fundal, la pre-focus (declansator apasat la jumatate), si seta niste parametri pentru flickering, sa nu se observa. Vreau s-o vad si pe asta, nu contest.
2. Sanse mari sa ai in cadrele de actiune rolling shutter. Adica, daca iei un elicopter din zbor, o centrala eoliana sau chestii de genul, un ventilator, palele sa se vada alungite si rotunjite intr-o parte.
De asta „dinozaurii” ca mine, prefera shutter mecanic. Si aici avem tehnologie, sunt situatii in care, la mai multe mirrorless-uri care au si obturator mecanic, cu electronicul trag la fel de bine. Controleaza acest defect foarte bine. Deci, nici aici nu contest, daca vor, se rezolva.
Nu l-am pus nr.3, dar il amintesc. Greutatea, tati! Pentru un mirrorless, sa aiba 1340 grame…. mult! Se putea mai usor cu 2-300g. Dar sa zicem ca la un body high-end nu te-ar incomoda, stii pentru ce a fost creat, stii ce poti face cu el.
In comparatie directa cu Sony si cu Canon… cred ca are un real castig. 45,7 megapixeli, filmare 8K, body full size, autonomie de 6-700 cadre in vizor si putin mai mult folosind display-ul, butoane iluminate, protectie pentru senzor care coboara instant la oprirea aparatului, si se ridica la fel, la pornire (nu se pune praf pe senzor atunci cand schimbi obiectivele). Doua carduri identice CFexpress type-B etc. Are plusuri, chiar are. Si costa 29.000-30.000 lei body-ul, deci un pret similar lui Canon EOS R3, cu 5000 mai putin decat Sony A1. Dar Nikon nu va avea multi care vor sari pe Z9, pentru ca au Z7 Mark II (si seria va continua…), de aceeasi rezolutie, doar cu cateva minusuri sub Z9, neimportante celor care fac portret, foto de produs, macro sau evenimente. Si costa 16.000 lei un body. Plus ca are obturator mecanic garantat, daca retin corect, in jur de 200.000 declansari.
Z7 Mark II la 16.000 lei, e imbatabil, ca si Sony A7R IV.
E de apreciat curajul lui Nikon de a elimina un obturator mecanic. Mai mult ca sigur si ceilalti vor scoate in anii ce urmeaza, modele fara shutter mecanic (Canon, Sony etc). Cred ca o sa fie viitorul. Efectiv nu mai conteaza cate cadre are un aparat de genul, cand il vinzi SH, ci trebuie sa urmaresti altele.
Daca costa 35-40.000 lei, poate acele doua probleme erau cheie. La 29.000 lei pretul de Client Gold F64 Studio, cred ca este un pret corect pentru ce ofera. Vom vedea daca Nikon a schimbat ceva legat de fiabilitatea maruntisurilor de pe un body (cauciucuri, butoane etc, care mai crapau pe DSLR). Ca, in Romania, si asa avem un service de rahat… Skin = bullshit.