Cred că știți toate glumele care au fost în Ploiești legate de căldură și apă caldă. Situația, deși s-a stabilizat acum, nu e de joacă. Orașul are datorii mari și credite răsturnate de la fonduri europene, iar cazanele care au fost repornite sunt vai de ele. N-au reparat mare lucru, sunt pe modul: merge și așa. Dar deocamdată e OK, cel puțin de când m-am întors din Spania.
Apartamentul este prin sistemul centralizat de încălzire și-l am poziționat pe partea cu umbră. Sunt și niște pomi, e și etajul 1. În perioada de tranziție, de toamnă, e frig. În primii ani, foloseam aparatul de aer condiționat, dar nu este în camera cu calculatorul unde îmi petrec marea majoritate a timpului.
M-am gândit o perioadă să aleg calorifer electric ca soluție temporară, dar mai nou m-am jucat cu un panou radiant cu infraroșu și pare o alternativă destul de bună și integrată în design-ul casei. Este vorba despre un încălzitor de cameră numit Aeno Eco Smart Heater.
E disponibil aici.
Am văzut că pe Emag este în 2 variante: pe alb și negru. Eu cred că se întreține mult mai bine varianta pe alb. Oricum, la mine e totul alb în casă, se integrează mai bine în decor.
Panoul are prinderi atât pentru a sta în picioare, cât și pentru a fi agățat undeva pe perete. Are undeva la sub 9kg și ai putea să-l agăți și undeva pe perete sau chiar tavan. Eu l-am folosit clasic.
L-am folosit în 2 moduri. Mai exact, eu nu am atât de mult control pentru căldură la mine, așa că l-am dus la taică-miu unde are „căldură lipsă”. Subliniez și aici că este mișto în România dacă ai separație pentru căldură și nu centrală. Nimeni nu dă drumul, ba chiar tâmpiții își izolează și coloanele că deh pereții ăia nu trebuie încălziți. Efectiv, nici dacă pornești caloriferele nu se încălzesc nici după o noapte!
Eh, dacă el nu are căldură nu are nici internet. Am încercat să fac ceva hotspot, dar dacă nu e un router acolo, nu e ceva simplu și m-am lăsat păgubaș. Asta înseamnă că mai tot ceea ce înseamnă control de la distanță e un pic limitat. Sigur, rămâne conexiunea Bluetooth care te ajută într-o oarecare măsură. Adică e logic că poți controla din cameră, dar e mai greu să înveți un om de 70 de ani să reconfigureze odată ce l-a scos din priză, în loc să îl oprească din aplicație sau de la buton.
Până la urmă, el l-a folosit în modul clasic(pornit și oprit de la buton) și și-a făcut treaba cu el. Nici nu avea cum să nu o facă, în fapt, pe hârtie scrie că duce o cameră de 30mp, iar acolo sunt 20mp cu indulgență.
A fost setat undeva la 25-26 de grade și a încălzit fără probleme camera, pe timpul nopții. Altfel, maximul pe care puteai să îl setezi era la 30 de grade.
Are 2 moduri: constant heating(să setezi temperatura cum dorești) și smart. La partea smart cred că se ajută de senzorul de pe cablul de alimentare și face o medie a temperaturii din cameră.
Cum stă treaba cu aplicația?
Aplicația promite destul de mult. Arată foarte bine și e pregătită pentru a integra mai multe produse de la ei. Tind spre un fel de ecosistem, dacă ai mai multe produse AERO.
Dacă aveți internet în casă lucrurile sunt foarte simple. Vă puteți baza pe aplicație și să îl controlați oricum ați vrea. Bine, fără internet funcționează mai toate opțiunile prin Bluetooth, dar nu poți conecta de la distanță. Nu poți vedea statistică de consum sau să modifici temperatura.
E foarte tare să vezi că poți să controlezi de la distanță dispozitivul. Să zicem că pleci 2 ore de acasă și vrei să îl pornești doar când te întorci sau chiar poți să faci tot felul de programări, după bunul plac.
În condițiile actuale să te încălzești electric nu este o alternativă, însă dacă nu ai încotro varianta aceasta este mult mai elegantă decât cea a unui calorifer electric. Ei spun că are un consum cu 40% mai mic decât un calorifer obișnuit.
La o temperatură de 0 grade afară și setat pe 22 de grade în interior am obținut 0.6kwh.
Iulian a zis
Interesant. E pentru prima oară când aud de genul ăsta de încălzire. Câți KW consumă?
Marius Cucu a zis
Ei au declarat 700w. Revin si cu un grafic de consum din aplicație. Față de cele de 2000w eu zic ca e bine.
Pheno a zis
Am citit acest articol si recunosc ca nu stiu nimic despre panourile radiante cu infrarosu. Cat de eficiente termic si consum electric sunt in comparatie cu alte surse de incalzire, pe o scara de la 1 la 5 (1=sub asteptari/5=peste asteptari)? Se poate seta pornirea/oprirea automata intre anumite ore, intr-un interval ales pe 24 ore timp nelimitat de zile? Pot fi lasate pornite non-stop? Am citit cateva review-uri si unii se plangeau ca nu simt caldura la mai mult de 30-50 cm distanta fata de panou, nu ma refer la cel prezentat aici ci la cele ce se mai gasesc pe piata. Stim toti ca reclama e sufletul comertului si ca atare, niciun producator de echipamente electrice, electronice sau electrocasnice (si nu numai) isi fac reclame pozitive, niciodata negative. Care ar putea fi punctele slabe, daca ele exista, ale echipamentelor de acest tip? Nu are rost sa intreb magazinul sau producatorul ci vreau sa stiu o parere avizata a unui utilizator, parere care se formeaza in urma folosirii unui astfel de echipament. Care ar fi plusurile si minusurile unui astfel de echipament? Ma intereseaza fiindca in functie de explicatiile primite, voi putea decide daca imi poate fi util sau nu. Blocul in care locuiesc este reabilitat de mai bine de 7-8 ani si de atunci, cu toate ca am instalatie de incalzire centralizata (calorifere), n-am fost nevoit sa le pornesc niciodata, temperatura mediului ambiant pe timp de iarna fiind cam 23-24 grade C si rareori nu mai putin de 22 de grade C. De aia e bine la garsoniera, fiindca e spatiu mic si se incalzeste si de la vecinii de sus, jos, stanga, dreapta. Cam tot de vreo 7-8 ani dau citirile repartitoarelor zero pe timp de iarna. In cazul meu s-ar justifica achizitionarea unui panou radidant cu infrarosu?
Marius Cucu a zis
Eu am încălzire continuă pe aici, l-am testat mai puțin, cât să îl configurez. Tata a fost mulțumit de el, el l-a folosit pe timpul nopții și e mai confortabil decât caloriferul clasic, venit de la sistemul centralizat. E logic să se întâmple asta, nimeni nu dă drumul în perioadele de tranziție, cât să se încălzească acolo.
O comparație directă cu convectoarele clasice nu am cum să fac pentru că nu am folosit unul. Am ceva calorifer electric la țară, dar nu am ajuns încă acolo, să fac o comparație.
Logica încălzitoarelor pe infraroșu: întâi se încălzesc obiectele din cameră, iar mai apoi aerul, de asta ar fi mai eficiente. Dar nu știu mai multe detalii, însă văd că pe softpedia e mult mai multă informație. O să citesc și eu mai multe și compar în perioada următoare. Nu știam că e atât de vast domeniul, poate punem de o categorie nouă pe blog.
Pe lângă ce îmi estimează aplicația, azi încerc să pun un wattmetru și îți zic exact ce consum are, pe lângă cel declarat.
Altfel, la 1 minut de la pornire, dacă pui mâna pe el s-ar putea să prinzi aripi. Și nu în sensul bun.
Perfu a zis
In mod normal multe convectoare sunt super ok ca si consum atunci cand casa este izolata bine
Marius Cucu a zis
Indicat este ca fiecare casă să fie cât mai bine izolată.
Costin a zis
Caloriferul electric chiar ar trebui sa ramina ultima varianta. In cazul lui conversia electricitate / caldura este tanda pe manda, adica 1kW curent -> 1kW cladura.
Contrar a ceea ce se crede, urmeaza aerul conditionat unde raportul este 1 : 4 adica un randament de 4 ori mai mare.
Din nefericire, fiind o pompa de caldura, randamentul final este direct influentat de temperatura externa.
Se pare ca cea mai avansata tehnologie este cea cu panouri radiante in care Coreea de Sud e lider mondial, ElectricSun si SunJoy fiind cele mai cunoscute.
Generarea de ionii negativi (aer munte) si ioni de Ag (antibactrian) sunt plusuri de luat in seama.
Un calculator de necesar putere gasiti aici.
Sau, si mai bine, aici.
Stefan a zis
Vezi tu când vine factura la curent, dacă e rentabil sau nu.
Daniel Bis a zis
Stiu de ele de mult timp.
Dar la vremea aia se discuta daca sunt sau nu cancerigene.
Marius Cucu a zis
Detaliază, nu arunca doar săgeți. Zi tot ce știi ?
Daniel Bis a zis
Pai nu stiu prea multe.
Acum 5-6 ani m-am interesat de acest tip de produs si am citit ca ar puteai fi cancerigen (cancer de piele) din cauza radiatiilor.
Dar nu am gasit nimic concret, vreun studiu, ceva de genu.
Poate o fi, poate nu … nu stiu sa iti spun.
Dar la inceput asa a fost si cu tutunul, telefonia mobila etc
Pana nu se fac niste studii detaliate …
Costin a zis
Supozitie pusa in circulatie de catre producatorii de c. t.?
Daniel Bis a zis
Nu stiu, asta fost acum mai bine de 5 ani
Emil a zis
Eu folosesc de vreo 10 ani, i-am montat un termostat și l-am pus în priză. Factura la curent a crescut iarna cu vreo 50 lei. Centrala de apartamente consumă gaz și curent, eu consum doar curent. Părerea mea personală….. merită investiția
Cerchia Nistorica a zis
Dacă încălzește prim,obectele, însemnează că dacă nu ai nimic prin peșteră e logic să consume mai puțin? Întreb doar, nu dau cu parul….Iar dacă da, atunci vezi anunț: vând mobilă S.H.,cu tot cu boarfe !????
Daniel Bis a zis
Nu, va consuma la fel pentru ca el tot emite acele radiatii in infrarosu.
In momentul cand se „lovesc” de un obiect produc caldura, asemanator cu radiatiile solare.
Chiar daca nu ai obiecte in camera, ai peretii.
Daca ai panoul indreptat catre geam, atunci e posibil ca o mare parte din radiatii sa se duca afara, depinde de tipul de geam, daca reflecta sau nu aceste radiatii.
Valentin Cojoaca a zis
Nu scriu povesti ca nu am timp am boua de 5ani si sunt ff multumit atentie insa este diferenya intre un cnvertor de perete si un panou radiant cel in cauza este ok dar daca o sa.l gasiti cu trei trrpte de consum ala nu este panou radiant spun asta pt ca unii si.au luat.o unul real nu 3ste sub 2000 .
Marius Cucu a zis
Nu prea ați scris nici pe înțelesul oamenilor. Eu n-am înțeles nimic din ce ați vrut să spuneți, cât să corectez erorile de punctuație.
Costin a zis
Daca nu ma insel, in termie nu exista notiunea de ‘convertor’. Poate a vrut sa scrie ‘convector’.
Marius Cucu a zis
Mă scuzați, dar prima dată am scris și eu inflaroșu, în loc de infraroșu și-am corectat înainte să se publice.
Costin a zis
La tine este iertabil. Se-aduna multe sa iasa deodata si nu rareori se amesteca intre ele! 😀 😀
Marius Cucu a zis
Am tot zis că închid tot și mă focusez pe un singur lucru. Dar de multe ori scriu și 4 articole simultan. Normal că se duc naibii ideile și mai dau și propoziții fără sens câteodată.
Daniel Bis a zis
Chiar asa … si eu care credeam ca pot intelege orice 🙂
Se pare ca m-am inselat.
Ma rog, cred ca am inteles ceva, dar nu sunt sigur daca este ce a vrut sa spuna autorul.
„Ca are unul de 5 ani si e foarte multumit de el. Si ca e o diferenta intre un convector de perete si un panou radiant, care sunt specii diferite. Si ca daca are 3 trepte de putere de fapt nu e un panou radiant. Si ca unul real nu il gasesti sub 2000 LEI/Euro?” … am nimerit pe aproape?! sa imi spuna autorul
Adrian Bolocan a zis
Bună treabă cu aplicația și toate alea, ar putea fi integrat oare în google home sau ceva de genul?
Marius Cucu a zis
Are integrare cu Alexa și cu Google Assistant
Marius Cucu a zis
Am actualizat articolul cu poze de consum din aplicație. Nu am un termometru în casă, dar afară sunt 10 grade. Am oprit caloriferul cu vreo 10 minute înainte, dar deh, încă eram pe la mai bine de 20 de grade în cameră. Precizez asta ca să nu se înțeleagă că e un soi de „peak” pentru a ajunge la o temperatură mai ridicată, cam ăsta e consumul lui.
L-am setat la 30 de grade ca să văd dacă reușește să compenseze cu temperatura. El spune că temperatura în cameră a ajuns la 26 de grade după 20 de minute de folosire. În zona în care este el e foarte cald, dar încă nu reușește să distribuie perfect în toată camera. E drept, nu e atât de lat cât este caloriferul clasic.
Cred că o amplasare pe perete ar fi un pic mai OK pentru panou.
PS luați în considerare că e cameră pe colț, nu este izolată pe afară sau interior
Costin a zis
Poate ar fi fost util ca in momentul pornirii sa notezi indexul contorului electric iar dupa o ora de functionare sa calculezi ΔkW.
Marius Cucu a zis
E strict raportarea din aplicație. Nu pot să citesc indexul de la general, mai e un calculator pornit, mai am niște servere pe aici, ar influența. N-am cum să stau în blackout. Măcar de aveam un UPS să rezist jumătate de oră.
ice4you a zis
Si daca il lasi scos afara din priza vreme de o ora cu restul pornite, notezi ce ai inregistrat in ora aia si dupa aia il bagi si pe el in prinza si faci diferenta din ce rezulta, crezi ca doare?
Marius Cucu a zis
Păi un calculator sau un server are fix același consum, constant? 🙂 Nu e în funcție de task-uri?
ice4you a zis
O idee poti sa iti faci, plusul/minusul ala dat de task’uri e o abatere minora.
ice4you a zis
De convectoare ai auzit?
Marius Cucu a zis
Sunt mai bune?
ice4you a zis
Vreme de cativa ani buni, am folosit energia electrica ca si metoda de incalzire redundanta, iar asa cum am scris in articolul ala, cea mai eficienta metoda de incalzire a unei locuinte normale, respectiv camere de apartament/casa, testata de mine au fost convectoarele electrice! Motivul este foarte simplu, spre deosebire de restul metodelor de incalzire cu aparate electice, convectorul preia aerul rece de jos, il incalzeste si distribuie in partea de sus a lui, fara a tine cont de spatiu, mobilier si alte detalii de genul asta, incalzirea find uniforma si eficienta daca este folosit corect, modelul ala din articol permitand setarea lui in functie de necesitati. Panourile radiante sunt eficiente sub forma unui sistem dedicat cu panouri radiante, care tine cont de mobilierul din camera, amplasarea lui si nu doar a unei singure bucati puse la plesneala undeva prin camera deoarece cand va da frigul o sa simti prin camera ca acea caldura nu este distribuita uniform, iar consumul va creste exponential.
Marius Cucu a zis
Da, am observat și eu că încăzește doar în partea în care este poziționat, nu și în partea cealaltă a camerei. Azi testez mai mult, ne-au lăsat fără căldură pentru că este avarie la cazan.
Marius Cucu a zis
Hai că dacă tot nu a fost căldură în Ploiești l-am scos din cutie și l-am refolosit iar. Așadar, media este între 600Wh și 650 Wh cu 0 grade afară și temperatura setată la 22 de grade. Efectiv, în cameră sunt 19-20 de grade, el tinde să ajungă la temperatura aceea, senzorul de temperatură e cumva pus lângă peretele exterior.
ice4you a zis
Ramane sa vezi cum e treaba ca eficienta cand o da frigul serios, acum e in limitele normale, inca face fata.
Marius Cucu a zis
Păi se poate duce la 30 de grade, să îl forțezi constant, dar deh, nu o să mai fie același consum.