Închei seria de teste de televizoare de anul ăsta cu încă un model OLED. Este vorba despre Philips 55 OLED 807. A fost un maraton incredibil să pot să scriu despre fiecare în parte și să reușesc să trag concluzii pentru fiecare în parte. Sper că am reușit sa vă redau și vouă câteva idei sau măcar să vă puneți câteva întrebări despre acestea. Dacă înainte încercam să am maxim 3 televizoare în casă, acum au fost 3 de la Philips: 2 OLED-uri și un televizor LCD.
Pe de altă parte, e așa de simplu să le ai pe fiecare unul lângă altul și să butonezi experiența fiecăruia.
Philips OLED a venit primul și a plecat ultimul din casă. Estimam că va fi un haos și aici mi-am permis să fiu mai lejer pentru că oamenii sunt drăguți și trimit produse sigilate și mă lasă să îmi fac programul cum vreau, nu ca în alte părți unde avem un singur sample pe țară și îl tot învârtim dintr-o parte în alta.
Putem spune că este o actualizare incrementală a seriei din ultimii ani. Da, anul trecut am făcut diferențele dintre Philips 805 și 806, dar acum nu văd de ce aș mai face asta. Vreau să fac, în schimb, niște diferențe între WOLED și QD-OLED, cred că vor fi ceva mai utile, dar într-un articol viitor.
Vă las un mic teasing mai jos, ca să vă dați seama de diferențe.
Din punctul de vedere al calității materialelor pe mine m-au câștigat de mult. Logo-ul Philips este subtil pus, nu este nici cel mai subțire OLED, dar nici cel mai gros de pe piață, spatele nu este tocmai gros, scos în evidență, dar rămâne de văzut cum va fi cel cu răcire extra.
Cred că știți deja cum stă treaba la Philips, au 3 serii de televizoare OLED anuale și le-au împărțit cam așa:
Când vedeți că se schimbă cifra 0 de la 807, de exemplu, e clar că vorbim despre un suport diferit. Sau o culoare. Lucruri minore ce nu au legătură cu performanța.
Din experiență am observat că opțiunile pe care le ai pe seria 9 cu un an înainte se adaugă ulterior pe seria de mijloc, mai exact seria 8. Dacă anii trecuți se făcea diferențiere pe bază pe câte laturi să aibă ambilight-ul, iată că acum diferența dintre Philips 55OLED807 și Philips 55OLED907 nu se face la ambilight, ci la heatsink. Modelul din seria superioară are răcire diferită și sunet mai bun, de la Bowers and Wilkins, în rest, cam toate sunt la fel.
Avem 4 diagonale disponibile pentru acest televizor așadar îl vom găsi pe piață la următoarele dimensiuni:
- Philips OLED 48OLED807/12
- Philips OLED 55OLED807/12
- Philips OLED 65OLED807/12
- Philips OLED 77OLED807/12
Imagine
Panoul este clasic al celor de la LG Display. Clasic pentru că lucrează cu ei de mult, dar panoul este cel nou, EVO, cu 30% mai luminos decât cel de anul trecut. Atenție că modelul de 48′ nu are panou EVO. Efectiv, televizorul acesta a fost comparat cu Samsung, cu Sony, cu LG și rezultatele au fost mai mult ca încurajatoare. Fără discuție, nu este mai luminos decât QD-OLED, însă per ansamblu lucrurile sunt foarte bune. Sau dacă vreți, este insesizabil mai slab decât celelalte pe partea de imagine brută. Unii ar spune că e mai frumos să nu fie atât de luminos, eu zic că e bine ca tu să poți să îți lași amprenta asupra profilelor de culoare.
Dar dacă ne dăm un pic în spate putem să vedem și beneficiile cu care vrea să iasă în față Philips. Din toate testele mele:
- Disney+ nu m-a ajutat de fiecare dată cu IMAX Enhanced. Televizorul suportă, dar nu a vrut cât l-am testat eu
- suportă atât HDR10 și Dolby Vision și toate fișierele pe care le-am rulat de pe server n-au avut nicio problemă. Nu a sacadat nimic ca la Sony, nu a zis că lipsește vreun codec ca la Samsung, mai exact Dolby Vision. Subliniez, de pe server, tot ce ține de serviciile de streaming nu există probleme acolo, doar că nu se va vedea la calitate maximă.
Ca procesor de imagine avem a 6 a generație de procesor P5 Perfect Picture. Panoul este pe 10 biți, 100 de HZ și se descurcă cu majoritatea codecurilor HDR de pe piață:
- HLG
- HDR10+ Adaptiv
- Dolby Vision
Ar fi fost interesant să știe și de Dolby Vision IQ, dar, oricum, în practică, nu veți găsi prea mult conținut adaptiv.
Anul trecut au introdus o chestie mișto. De fapt, nu sunt singurii care au așa ceva, câte un profil de culoare pentru fiecare tip de material pe care îl folosești. Să zicem că acum ne uităm la un material cu Dolby Vision, el te anunță și ține minte că profilul acesta va fi folosit și data viitoare pentru el. La început o să fie un pic greu de setat totul, dar odată ce le veți seta pe fiecare în parte vi se părea foarte util.
Sunt amuzat de faptul că foarte multă lume a râs de profile precum Dynamic, Vivid, iar Philips a ales să îl redenumească în Crystal Clear mode. Trebuie să fie și un profil de genul pentru cei care îl prezintă în magazine.
Cât ține de măsurători, avem o abatere de DE 0.5 pentru profilul Filmmaker Mode. Sunt câteva abateri pe roșu, verde și pe magenta, o primară și o secundară, dar sunt insesizabile, dacă-l privești individual, fără alte televizoare pe lângă.
La partea de subiecți în mișcare, setarea de pe Movie mi se pare mai mult decât naturală la ei. Cumva este la mijloc față de ce fac ceilalți producători, dar sunt conștient că ține foarte mult de gusturi. Există un soi de deblur pe acest profil, dar nu adaugă Soap Opera Effect.
Sunet
Ca utilizator de Philips OLED de atâția ani nu pot vedea diferențe majore pe partea de sunet. Pot să vă zic că nu folosesc soundbar, am preferat să îl pun la un alt televizor.
Specific, putem vorbi de faptul că este un sistem de 2.1 ce însumează 70W, adică 4 speakere de 10W și un subwoofer de 30W. Mai mult, televizorul are DTS:X și n-o să ai nicio problemă cu sunetul pe niciun tip de fișier video.
Are câteva funcții extra ce te vor ajuta, ba chiar se poate face o profilare a camerei și îți vor măsura camera în funcție de raportarea la telecomandă pentru a oferi o oarecare spațialitate, precum:
- DTS HD
- DTS Play Fi
- Dolby Atmos
- Dolby Bass Enhancement
Trebuie să vă jucați cu ele, mie îmi place să activez Dolby Atmos și cam atât.
Ambilight
Să îmi fie rușine că anii trecuți n-am citit instrucțiunile. Aflam că un ambilight consumă 3W pentru modelul de 55′. Mai aflam și că ei recomandă ca televizorul să aibă minim 15 cm față de perete pentru ca ambilight-ul să aibă o formă frumoasă, bună de prezentare. Eh, eu n-am făcut asta niciodată. Dar mă mut eu în ceva mai spațios, da!
Mi-e greu să repet în fiecare an, pentru mine ambilight și televizor OLED înseamnă poze frumoase pentru blog. Am încercat cu benzi LED, am încercat cu toate nebuniile. Pentru acasă, ambilight mi se pare foarte tare, mai ales pentru case cu alb mult, așa cum e la mine. Cumva dă culoare camerei.
Pe televizorul acesta avem ambilight pe 4 laturi, nu pe 3 așa cum am eu acasă pe modelul meu de acum 2 ani de zile.
Din categoria lucrurilor de care nu ai nevoie, dar dacă trendul există și toți ceilalți îl adaugă este cei cu Aurora Ambilight. Ce face acesta? Practic, este un fel de screensaver, dar avantajul celor de la Philips este că au și ambilight-ul și lucrurile sunt ceva mai spectaculoase. În practică, eu nu știu cât de mult va folosi lumea opțiunea asta.
Suport
E primul televizor OLED de anul ăsta pe care îl testez și are piciorul reglabil. Poți să îl pui atât mai spre stânga, cât și spre dreapta. Pare că televizorul mai are încă un tip de prindere/ suport, nu știu dacă este pentru zona noastră sau pentru alte țări, cert este că eu am suportul pe centrul televizorului. Sincer să fiu, eu nu am tendințe de a mișca suportul pentru mine nu este un criteriu de departajare. Dar dacă știi că te uiți din mai multe unghiuri nu este rău deloc să ai picior reglabil. Însă, ca un hint, OLED-urile au unghiuri de vizualizare mult mai bune decât cele de pe LED și chiar dacă vă uitați din lateral imaginea va fi bună.
Telecomandă
Avem aceleași butoane integrate ca la seria mai ieftină, doar că forma este un pic diferită, iar calitatea materialelor mai bună, cu piele ceva pe spate. Telecomanda e trainică și pot să confirm cu cea de la Philips OLED 805 pe care îl folosesc eu de mai mulți ani de zile.
Software
Dacă pun cap la cap cu versiunile anterioare eu nu văd îmbunătățiri de software la Philips. Că mai rotesc 2-3 rânduri, că mai adăugă o opțiune în plus de la un an la altul, e ok, dar nu sunt schimbări majore.
Având Philips acasă nu pot să zic că m-am încurcat în vreun fel în meniul lor. Mi se pare că alegerea lor pentru a nu folosi thumbnail-uri foarte mari, să facă loading, este cea mai bună alegere. Sistemul de operare este rapid pentru un android.
Televizorul vine cu MediaTek MT9970B, un procesor pe 4 core-uri, cu 4GB de RAM și 16 GB de stocare. Sunt undeva la 12 GB liber de folosit pentru aplicațiile pe care le dorești. Ca sistem de operare suntem la versiunea 11 de android.
Dacă tot mi-ați zis de jocuri, eu nu mă joc și nu îmi permit ochii să mai stau și să pierd timpul acolo. Are funcții și pentru jocuri, dar nu are un input lag care să te dea pe spate, inclusiv cu VRR activ. Sunt 2 porturi HDMI 2.1 și alte 2 HDMI 2.0 și ajunge la 15-16ms input lag. De altfel, pe lângă VRR suportă și G-Sync, VRR, Freesync.
Are inclusiv o bară de jocuri ce ar trebui să vă ajute să personalizați experiența ceva mai bine. E mișto că ambilight-ul este personalizabil și în timp ce te joci.
Recenzie Philips 55OLED807
Păreri Pro
- ambilight
- android rapid
- materiale de calitate
- IMAX Enhanced
Păreri Contra
- nu la fel de performant ca QD OLED
- 2x HDMI 2.1
- nu are integrare directă cu AirPlay
Individual, nu putem spune că este cel mai bun de pe piață, nu este nici măcar lider de gamă, dar luând punct cu punct, avantajele și dezavantajele eu cred că acesta este mult mai interesant ca televizor decât majoritatea televizoarelor OLED de pe piață, de la ora actuală.
Alesio a zis
Mulțumim pt articol.. Știu are alte caracteristici alt display dar totuși așa când te uiți cu ochiul liber cum se spune,se vede o îmbunătățire la imagine față de 806? Mulțumesc..
Marius Cucu a zis
Nu am 806 lângă mine, dar am 805. Este peste ca imagine, dar depinde foarte mult ce conținut îi dai. E un pic mai bine ca diferența de la poza din articol, dacă vrei.
Încă nu a plecat, o să fac niște teste în cursul zilei și o să le adaug. Strict pe baza imaginii, fără să luăm în considerare pe unul sau pe altul eu aș zice așa: Samsung și Sony la egalitate, Philips generația 8 și 9 de anul ăsta, apoi Philips generația a 7 a care este egală cu Philips de a 8 a generație de anul trecut. Sper că am reușit să mă fac înțeles. 🙂
Alesio a zis
Mulțumesc chiar foarte bine ai punctat! ?
Alesio a zis
La comparația dintre WOLED vs QD OLED la poza din articol,mie personal îmi place mai mult cea din stânga și acest tv laș cumpăra.Imi place temperatura la culoare la imaginea din stânga mai ales albastrul.Poate ne spui secretul să știu ce tv cumpăr acum de BF..✨✨
Marius Cucu a zis
În stânga e Philips-ul 🙂 Mâine vine și LG C2, dar cumva axat l-am axat pe productivitate, ca să fie un pic diferit. Prea v-am dat numai și numai recenzii brute, fără picanterii. 🙂 De cumpărat, cumperi ce îți dorește inima, eu trasez niște linii. Atât.
Temperatura de culoare este subiectivă, zic eu, mai intervine și aparatul foto care denaturează un pic lucrurile, atât pentru stânga, cât și pentru dreapta.
Daniel Bis a zis
Asa m-am gandit si eu … QD e mai luminos
Marius Cucu a zis
Dacă aș trece acum la OLED aș băga mâna în buzunar pentru un QD. Bine, sunt convins că generația a 2 a va fi mult mai OK.
Marcel a zis
Salut, Marius!
Catre ce model QD OLED te-ai orienta? 🙂
Vreau sa cumpar azi ceva, stateam in dubii, ce sa aleg intre Samsung QLEG (atat se poate financiar) dar de vreo 3 zile citest mult si despre aceste OLED-ri de la Philips. Imi place ce aflu si ma incanta extrem Ambilight-ul. Pana sa citesc articolul tau, ma oprisem si era in top 3 modelul Philips OLED 55OLED707/12.
1. Merita oare diferenta dintre modelul prezentat la PHILIPS OLED 55OLED707?
2. Te rog sa imi spui cum se vad programele TV, cum se descurca pe partea de UPscaling. Se pot ordona canalele facil?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Philips nu are QD-OLED, doar OLED, varianta EVO pe modelul din recenzie. QLEG nu știu ce tehnologie este 😀
Alesio a zis
Am dat comandă la acest oled acum dimineață am avut surpriza să găsesc oferta pe Altex (reducere 20%) așa că împărtășesc cu bucuria cu toți de aici :))
Marius Cucu a zis
Super.
Alesio a zis
Da știu faza cu aparatul foto.. dar ajută mult să îți faci o părere de exemplu la comparația WOLED vs QD OLED la imaginea ce ai pus-o în articol(la o simplă analiză a imaginii) am văzut din prima că cel din dreapta îi mai luminos mai multe detalii in zonele întunecate într-un cuvânt e superior.. și totuși mi-a plăcut cel din stânga interesant.. Îți mulțumesc de răspunsuri și succes in toate pe mai departe ?
Marius Cucu a zis
Dap, așa este. Va veni o comparație cu mai multe poze, în mai multe situații. Aici e cu Samsung vs Philips, dar acolo o să pun și cu Sony versus Philips că Samsung deja a fugit înapoi.
Alesio a zis
?
Marcel a zis
Marius, te rog sa imi spui cum se vad programele TV, cum se descurca pe partea de UPscaling. Se pot ordona canalele facil?
Merita oare diferenta dintre modelul prezentat la PHILIPS OLED 55OLED707? De vreo 1500 lei in plus, ambele pe site-ul emag…
* Era vb de QLED-ul celor de la Samsung :))
Merci!
Marius Cucu a zis
Depinde ce înseamnă facil, se poate face o listă de favorite. Eu unul nu o folosesc nici pe aceea, ca să îți zic, în principiu folosesc conținut online, nu de la TV. La upscalling aduce un pic de sharpness, iar la diagonală mică, așa cum e cel de 55′ nu observi nimic suspect. Se comportă bine. Încă nu a plecat din casă, așa că pot face și niște teste și pe CATV zilele următoare.
707 nu are panou EVO, e practic modelul de anul trecut din seria 8. Diferențe sunt, dar dacă tu întrebi de CATV acolo s-ar putea să nu le observi, diferențele sunt pe HDR, vezi la streaming, la filme, nu pe TV.
Stan I a zis
Salut,
pe alte site-uri din afara, pt acest TV este data specificatia ca rata de refresh este de 120 Hz
Marius Cucu a zis
Da, pentru că eu vorbesc de sursa de intrare, ei afișează sursa de ieșire. Afară, probabil în America, sunt pe NTSC, adică ei au 29.97 FPS-uri, noi avem 25 FPS-uri. Mă raportez la Europa, la România.
Magyarosi Zoltan a zis
Bună Ziu. Ma puteți ajuta vă rog. Ce știti despre Philips oled 807 121cm? Este mai bun decât frățiorul mai mic Philips oled 806 121cm?
Marius Cucu a zis
E cu panou EVO cel din 2022. La cât l-ați prins pe frățior?
Magyarosi Zoltan a zis
Am citit cel de 121cm NU este cu Panou EVO.?
Marius Cucu a zis
Așa este, nu are panou EVO. Dacă este o diferență de preț între cele 2, mergi pe versiunea de anul trecut, nu e justificat upgrade-ul.
Alesio a zis
807 variantă 121 nu are panou evo are panou normal de la LG.Vei câștigă noul procesor P5 variantă 6 care este și pe fratele mai mare..
Magyarosi Zoltan a zis
Diferența de preț este mai bună la 807 lam găsit pe EMAG 5000 RON.Vreu să vă întreb dacă este OK Televizorul? Am găsit și un LG C2 puțin mai ieftin ? Între cele două modele ce spuneți carei mai OK?
Marius Cucu a zis
LG C2 nu are DTS, construcție mai proastă per ansamblu. Ca imagine sunt pe acolo, nu sunt diferențe majore între ele, ambele sunt produse de către LG Display până la urmă. Totuși la Philips ai ambilight, sunet(un pic de bass în plus) și construcție ceva mai premium.
Între android și webOS mai e o discuție. În unele situații aș putea zice că webOS e o idee mai rapid, mai ales când vezi că se restartează sistemul de operare și stai câteva secunde bune până pornește. Însă, treaba asta o faci o dată, dacă nu ai curent, nu mereu, în rest pleacă dintr-un soi de cache și e mai bine. Ah, iar la LG telecomanda e mai utilă odată ce te obișnuiești cu ea.
Eu personal am ales Philips pentru android și ambilight.(am mult alb în casă și îmi dă o pată de culoare)
Magyarosi Zoltan a zis
Vă Mulțumesc mult Pentru Informații. ?
Emanuel a zis
Salutare. Săptămâna viitoare returnez un Philips 75 pus 8807 si doresc un sfat in vederea achiziționării unuia dintre modele Philips 65 plm 9506 și Philips 65 oled 707. Știu că sunt tehnologii diferite, mini led Vs oled, unul e mai luminos, celălalt are negrul perfect dar as dori o părere în privința panelului. Care dintre ele e mai recomandabil in vizionarea conținutului multimedia. Pe care „se vede” mai bine. Ambele au preturi relativ egale. Mulțumesc mult.
Marius Cucu a zis
Nu am testat miniLED de la Philips, ci doar o versiune de la Samsung. Din ce am văzut, ei nu prea insistă cu miniLED-urile. Nu înțeleg de ce. 🙂
Pe miniLED o să vezi wow tot ce ține de HDR, de lumini puternice din imagine și nu tocmai wow din punctul de vedere al imaginii(la modul că lumina aceea albastră la conturul din spectrul RGB unii o văd, din bleending dacă vrei), pe OLED vezi mai cinematic, nu atât de luminos, dar culorile mult mai bune, mai exacte). Eu țin că ține de preferințe.
Emanuel a zis
Panelul de la Philips oled 707 este identic cu panelul de anul trecut al modelului Philips 806? Căci știu că 807 de anul asta e cu 25% mai luminos decat cel de anul trecut.
Marius Cucu a zis
Da, e panoul non EVO de anul trecut. Anul ăsta e cel EVO.
Emanuel a zis
Multumesc frumos pentru informații.
Emanuel a zis
Salut. M-am hotărât pentru un oled. Îmi poți spune te rog care e mai bun intre Philips oled 707 și LG C1? Mă refer strict la calitatea panelului, inclusiv luminozitatea. Tu ce ai alege? Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Panoul este identica ambele. In termeni absoluți C1 a fost un pic peste Philips anul trecut, dar nu ai DTS pe LG.