Ca de fiecare dată, în deplasări, aleg să iau cu mine gadgeturi. E mai simplu pentru mine ca să fac recenzii pentru produse pe care le folosesc pentru mai mult timp, pe stilul meu de folosire. Plus că am avut ceva campanii pe care trebuia să le fac acolo.
Am fost în Barcelona și Tenerife și am zis că trebuie să iau cu mine mai multe jucării: un laptop Asus, un telefon de la Honor și un ceas Garmin. Ei bine, pe listă mai erau un iPhone, un Xiaomi sau chiar un Samsung S24 Ultra. Nu am reușit să fac rost de produse. Unde mai pui că am prins și o vreme faină în care curierii au fost dați peste cap, Wizz a fost dat peste cap, totul a mers prost!
Laptopuri de la Asus am mai testat, însă, eram curios să văd cum se descurcă noua generație de procesoare de la Intel. În plus de asta laptopul este cu ecran OLED, întotdeauna este bine să vezi unde se duce tehnologia.
E disponibil aici.
Iar raportat la generația anterioară lucrurile sunt mult, mult mai bune. Nici nu îți trebuie măsurători avansate, se observă cu ochiul liber că este evoluție pe partea de display.
Construcție
Laptopul este super, super bine construit, în fapt, diferențele nu sunt chiar atât de mari față de versiunea precedentă. Poți să-l pliezi la 180 de grade, ai margini subțiri, iar acesta ajunge la 1.2 KG. Suficient de ușor, suportabil pentru mine.
- Citește și: Am testat MacBook Pro 14 cu procesor M2 Pro
Și durabil, dacă vreți. E material premium, nu e compromis pe el. Poate să reproșez ceva amprente pe ecran, de la tastatură și pe spate, de la mâini. Dar sunt doar cârcoteli. Puteți trăi foarte bine cu ambele.
Totuși, față de modelul de 14′ încărcătorul acesta e un pic mai voluminos. Dar da, în marea parte a timpului am folosit doar încărcătorul acesta, nu și pe celălalt, pentru celelalte dispozitive: telefon, aparat foto.
Touchpad
Nu știu cât de utilă este activarea touchpad-ului așa cum este în poza de mai jos, dar mie îmi place. E un gimmick, cu siguranță n-o să îl folosiți prea des.
Cât despre touchpad-ul în sine, nu par a fi schimbări. Totodată, n-aș zice că sunt un fan al lui în general, chiar dacă mi-a picat mouse-ul și-a trebuit să îl folosesc destul de activ.
Diferit a fost faptul că l-am activat destul de des. Față de primele generații mă chinuiam destul de mult să activez opțiunea. Acum e super rapid totul.
Cursa tastelor este OK, nu este nimic deranjant. Sigur, nu sunt eu un fan al săgeților atât de mici, dar poți trăi cu asta, te adaptezi. Mai degrabă, nu îmi place combinația pentru tastele FN, însă poți mapa diferit din opțiuni.
Performanțe
Ei bine, la modelul de 14′ de anul trecut nu eram chiar convins de performanțele pe baterie. Adică, da, îți făceai treaba, dar mai sughița un pic. Aici am observat doar că driverele mai fac probleme câteodată. Probabil că se perfecționează în timp lucrurile astea, însă acum a fost destul de deranjant. Mai mereu erau probleme cu Intel Arc: ba că nu îi convine ceva, ba că are un soi de eroare și că vrea restart. În ultimele zile am observat că lucrurile au fost OK.
Că tot am discutat despre baterie, ei bine, sunt mai mult decât mulțumit de ceea ce începe să facă un laptop pe Windows. Știți că anul trecut am testat Apple și mi-a plăcut. E drept că performanțele nu sunt aceleași nici aici când îl scoți din priză, dar se simte evoluție și pe Windows. E diferit, îmi place. Trebuie să treacă și testul timpului, dacă peste 2-3 ani de zile performanțele vor fi cât de cât OK.
Și mai fain este faptul că bateria rezistă. Adică poate că îl marketează cu peste 10 ore de folosire(nici n-am verificat), dar eu am o medie de 8-9 ore de autonomie pe baterie. Nu l-am folosit în editare video, ce-i drept, însă pentru editare foto l-am folosit și a trecut toate testele. Undeva la 12% zice statistica din Windows că a fost folosit pentru editare video.
Ah, unde sunt vârfuri de autonomie sunt momentele în care a fost folosit în avion, într-un editor text, scriind pentru blog.
Cel mai mișto lucru pe care l-am văzut implementat este rată de refresh adaptivă. E fix ca la telefoanele mobile, scade când nu ai nevoie de mai multi Hz, implicit și bateria e OK. N-am testat încă alte implementări, însă mi se pare că ajută destul de mult la autonomie.
Sunet
N-am ce să zic la Asus de sunet. Pur și simplu, este ce trebuie, la orice model. De când testez modele de la ei efectiv nu am probleme.
Display
Cum am spus și în introducere, se vede că au îmbunătățit panoul de OLED. În orice situație ar fi, arată mult mai bine acum, tehnologia e mai bună. Da, vă repet și de data asta, am testat MacBook-ul și miniLED-ul câștigă orice ar fi. O face prin luminozitate mai bună în diferite condiții. Vedeți voi, un laptop eu nu îl folosesc pe post de unitate centrală lăsată pe un birou, ci vreau în deplasare să îl scot pe o terasă, să îl pun pe o plajă și să dau mail-uri sau să manipulez o fotografie. Ei bine, cu tehnologia OLED faci pași spre acolo. Pașii sunt mari anul ăsta, dar nu sunt perfecți, e loc de mai bine.
În plus de asta, cu cât ecranul va fi mai luminos, cu atât în medii controlate, normale, n-o să aibă nevoie de luminozitate, implicit va consuma mai puțin. De asta cred că merită ecranele mai luminoase.
Rezoluția este un pic atipică: 2880×1800 pixeli.
Ca nivel de saturație al culorilor, Asus are fel de fel de opțiuni, fel de fel de profiluri. Nici nu am intrat foarte mult în explorarea lor, software-ul lor este complex.
Mai degrabă, am butonat un pic zona de anti burn in, iar tool-urile sunt acolo. Am așteptat cu interes să văd dacă luminozitatea se reduce sau se mărește la fel de agresiv ca anul trecut și da, se întâmplă asta. Eu nu mi-am permis să dezactivez opțiunea, singurul lucru pe care l-am dezactivat a bara de start: nu îmi place să o am cu auto hide. Pe de altă parte, nici nu am folosit pe termen atât de lung laptopul ca să văd dacă apar „situații neplăcute”. Dar dacă ei încep să garanteze mai mulți ani pentru ecran cu siguranță problemele nu mai sunt.
Ei bine, am dus un pic discuția între Apple și Asus. E un pic trasă de par comparația asta pentru că la Asus vorbim de 1.2 KG, iar la MacBook Pro-ul testat de mine, de 1.7 KG. Pentru mine, 600 de grame înseamnă foarte mult, fără să mai pun în discuție încărcătorul care încă nu e compatibil cu USB Type C și, oricum, nu la aceleași performanțe.
Se apropie destul de mult de ceea ce vreau eu să fac pe un laptop. Da, nu mă văd să fac lucruri foarte complicate în deplasare, mă refer la editare video, însă la editarea foto chiar și-a văzut de treabă.
Aș preciza faptul că, imaginea fiind mai saturată decât pe tehnologia cealaltă, nu mi-a fost foarte OK să reglez pozele. O să aveți nevoie de ceva adaptare dacă veți folosi pentru editare foto un laptop cu display OLED.
- not Paid
eBogdan a zis
Arata ff simpatic.. dar totusi raman fanul mac-ului 🙂
dam167 a zis
Cred că ar trebui să compari cu MacBook Air de la Apple, nu cu Pro, iar acolo greutatea se apropie de ce cauți tu (1.24 kg la 13”, 1.51 kg la 15”). Și eu mă uit tot timpul direct la Pro, dar strict pentru editare foto on the go, știind că merg tot timpul cu el în spate, probabil aș alege un Air, poate chiar de 13.
Încearcă să testezi autonomia la editare foto, sunt foarte curios. Nu trebuie să măsori foarte precis, te uiți la câtă baterie ai când începi să editezi și apoi când termini – de exemplu ai folosit 20% din baterie într-o oră de Capture One, Lightroom, Photoshop, ce folosești tu. Eu personal nu cred că laptopurile de genul țin mai mult de 4 ore de editare foto, hai 4 ore și ceva, dar peste 5 aș fi impresionat.
Dacă-mi permiți puțină critică la poze. Profunzimea câmpului e cam mică pentru genul ăsta de fotografie. Înțeleg ce ai vrut să faci, să evidențiezi detalii, dar parcă pentru fotografie de produs ai prea puțin în focus. Cadrele nu arată rău estetic, dar nu ai deloc o imagine a laptopului, ci doar detalii.
Marius Cucu a zis
Nu mă duc în comparație cu Air pentru că, cel puțin, pe Air-urile pe care am pus eu mâna, display-ul era net inferior celui din zona Pro. Bine, și Asus parcă are versiune de 16′, s-ar putea să fie mai țeapănă și aia.
Dacă țin bine minte, procentul era de 10-12% de folosire, în cele 8 ore, de Capture One.
Cu viitorul decor sper să rezolv și cu focusul. Prefer detalii pentru că nu îmi place ce e în jur.
Iulian M a zis
Mi-am dorit și eu la un momentdat un Asus Zeenbook dar am revenit la obsesia mea pentru HP-uri așa că HP mi-am cumpărat.
Pavel Ionut a zis
A cam picat la fix pentru mine acest review, caut un ultrabook care sa-mi permita sa intreprind activitati office in deplasare care sa inlocuiasca Lenovo-ul Legion pe care nu-l pot desprinde de birou. Chiar am in cosul de la eMAG un ultrabook Asus Zenbook 14 UM3402YA, dar sunt indecis, parca m-as duce mai mult catre un MacBook Air 15 cu M2, decizii, decizii… Ce zici, merita diferenta de pret?
Marius Cucu a zis
Nu am văzut Air-ul nou, dar Pro ul e fain, doar că mai greu. Bine, strict la office te descurci cu și Asus. Adică 7-8 ore… de treburi office le faci.
dam167 a zis
Pe mine m-a convins eficiența procesoarelor M, mai ales autonomia beteriei. Pentru office probabil că vei avea mai mult de 12 ore autonomie pe Air. După părerea mea își merită banii MacBook-urile astea noi din motive de eficiență, și nici n-am auzit în ultimii doi ani de probleme sau chemari în service.
Pavel Ionut a zis
Mulțumesc pentru sfaturi băieți, tot indecis sunt 😂
Marius Cucu a zis
Ia, poate te ajută articolul ăsta.
Pavel Ionut a zis
Ms, bun articolul, rămân pe Windows 😁
Marius Cucu a zis
Am uitat să menționez că am găsit testele sintetice, iar diferențele între cu fir versus fără fir sunt de la ~6500 la ~4300 punctaj, dar nu se simte în utilizarea de zi cu zi.
Negru Ionut a zis
Ce model este mai exact? Ce specificatii avea modelul testat de tine?
Si eu caut ceva in perioada aceasta si oscilez intre un Zenbook si un Macbook.
Ma gandesc sa il folosesc ocazional si la ceva development, deci ceva cu 16GB chiar 32GB pentru memorie.
Marius Cucu a zis
E fix modelul din link. Te gândești la Air sau Pro. Ce tip de dev faci cu el?
Marius a zis
Salut.
Ce parere ai despre ASUS Zenbook Duo OLED UX8406MA ?
https://emag.ro/laptop-ultraportabil-asus-zenbook-duo-oled-ux8406ma-cu-procesor-intelr-coretm-ultra-9-185h-pana-la-5-1-ghz-14-3k-oled-touch-32gb-2tb-ssd-intelr-arctm-graphics-windows-11-pro-inkwell-gray-garantie-exti/pd/D0GN2NYBM/
Ti se pare o optiune buna pentru un programator ?
Vreau sa i-l iau fiului meu.
Marius Cucu a zis
Am testat o versiune a lui, dar nu m-a dat pe spate. E fain ca design, dar utilitatea nu e foarte mare. Mai bine unul normal și la nevoie pune el un ecran separat.
Marius a zis
Pare sa fie un avantaj ca este touch…
Si poate fi folosit si ca un laptop normal. Configuratia mi s-a parut ok.
Ce dezavantaje ti s-a parut ca are de nu te-a dat pe spate ?
Marius Cucu a zis
Touch-screen e fain, dar construcția e mai dificila. De exemplu, ii juca display-ul când tastai, de parcă cineva mișca masa. La touch-screen screen ai dezavantaje și ca grăsimea o sa fie prezenta acolo non stop. Însă, da, în timp poți sa renunti la mouse cu el, dacă treci de partea cu grăsimea.
Ia în considerare și ca e ceva mai greu decât cele normale, nu e asa de ușor mobil ca să zic asa.
Marius a zis
Multumesc pentru feedback. Il comand online si, daca nu e multumit fiul meu, il dau retur.