În ultima perioadă am testat un telefon mișto și scump, de la Samsung. Am mai zis despre el, este vorba despre Samsung Note 20 Ultra, împreună cu ceasul Samsung Galaxy Watch3.
Este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață, până la urmă, cu greu mai faci diferența între ele în momentul de față. Totuși, este un telefon de nișă, un telefon care nu este potrivit pentru mine. Dezavantajul lui, ca să zic așa, l-am avut împreună cu un Huawei P40 Pro în toată perioada asta și comparația a fost mereu evidentă. Tocmai de aceea a avut multe tentative de a fi scăpat din mână. E drept, ar fi fost utilă o husă în cutie.
Dacă de Oneplus ziceam că este un telefon aproape perfect, am înțeles că tehnologia a cerut mai mult spațiu și telefoanele s-au mărit. Înțeleg asta, dar nu am o mână atât de mare încât să pot să folosesc Note 20 Ultra. E și mai butucănos în colțuri, așa că nu e pentru mine. Cumnatul are Note 8 și încă nu găsește motive să treacă pe Note 20. Da, cu siguranță camera este mai ok, se mișcă un pic mai bine datorită ecranului, dar prețul este mare. Prea mare.
Practic, pachetul pe care l-am primit la teste bate undeva la 9000 de lei ceas+telefon.
Ce obții de banii ăștia?
Dacă nu vedeam terminalele Oneplus mai noi aș fi zis că este cel mai bun display de pe piață. Doar că mai sunt și altele la fel de snappy, poate un pic mai bine de atât. Da, 120Hz chiar fac diferența în utilizare și standardul nou asta ar trebui să însemne: pe flagship să ai minim 90Hz, ba chiar 120Hz pentru că diferențe sunt vizibile cu ochiul liber. Bine, asta dacă le ai în paralel.
Specificații | Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G |
---|---|
Ecran | 6.9 inch Dynamic Amoled, cu rezoluție 1440 x 3088 pixeli |
Procesor | Exynos 990 (7 nm+) – Octa-core (2×2.73 GHz Mongoose M5 & 2×2.50 GHz Cortex-A76 & 4×2.0 GHz Cortex-A55) |
GPU | Mali-G77 MP11 |
Memorie RAM | 12GB RAM |
Memorie internă | 128/256/512GB |
Sistem de operare | Android 10, One UI 2.5 |
Conectivitate | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX |
Senzori | cititor de amprente integrat în ecran |
Cameră | Principală: 108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS12 MP, f/2.1, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optical zoom12 MP, f/3.0, 120mm (periscope telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom, 50x hybrid zoom12 MP, f/2.2, 120˚, 13mm (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µmVideo: 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS & OIS Secundară: 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3.2″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF Video: 4K@30/60fps, 1080p@30fps |
Baterie | Li-Ion 4500 mAh Fast charging 25W + Fast Qi/PMA wireless charging 15W |
Dimensiuni | 164.8 x 77.2 x 8.1 mm |
Greutate | 208g |
Cel mai mare dezavantaj este faptul că se încălzește mult prea mult. După o convorbire video spatele lui este foarte cald. Compar cu Huawei-ul meu, același ambient, folosire tot pe Facebook Call, nu se încălzește. Exynos 990 nu știu dacă este cel mai reușit procesor, poate că varianta cu Snapdragon e mai interesantă.
Mi se pare normal să se încălzească în momentul în care încarcă wireless brățara, nu la orice acțiune un pic mai complicată.
Cum se face sincronizarea între ceas și telefon?
Treaba este simplă și intuitivă. E mișto că poți răspunde și prin eSIM și cu Number Share activat, fără să mai ajungi la telefon. Eu aud destul de bine și mereu am întrebat pe ceilalți dacă mă aud OK vorbind direct de pe ceas.
Zilele trecute, am avut în paralel, ceva Apple și Windows-urile mele. Ecosistemul Apple funcționează, e clar. E știut de ani de zile că dacă ai un laptop ai notificări directe, ai compatibilitate 100% cu celelalte dispozitive.
Microsoft, meh, încearcă să învețe una alta. Samsung a făcut o treabă mișto și au făcut parteneriat cu Microsoft și poți avea control foarte mișto pentru telefonul tău, direct de pe calculator. Scriam anul trecut ca Your Phone va fi dezvoltată destul de mult în perioada următoare. Asta au și făcut. Sigur, unii influenceri țipă că Huawei au integrare mișto, nu că totul pleacă de la Microsoft, că ei au împins lucrurile mai departe, spre integrare cu android.
Ai acces la telefon cu mouse-ul, poți porni un video, poți deschide un YouTube, poți transfera poze, poți face orice, inclusiv dat mesaje și sunat, dar pentru acestea ai nevoie de conexiune bluetooth pe calculator. Pe laptopuri găsiți așa ceva, dar pe PC aveți nevoie de ceva adaptor bluetooth.
Devine un pic enervantă notificarea din stânga, pe PC, când pleci cu telefonul din aria adaptorului, dar eu am rezolvat cu Focus Assistant.
Display
Dynamic AMOLED, rezoluție 3088 x 1440 pixeli. Îmi place, de fapt, culorile sunt așezate, nu sunt foarte saturate precum ne obișnuia Samsung în trecut. Senzația e foarte tare să ai 120Hz, simți diferența, fără doar și poate.
Camera foto
Are 3 camere pe partea frontală:
- 108 megapixeli obținuți din compunerea mai multor poze și folosește ISOCELL Bright HM1.
- cameră tele de 12 megapixeli
- cameră ultrawide de 12 megapixeli
și una pe camera de selfie de 10 megapixeli. Simulează foarte bine nevoia de wide când sunt 2 persoane și mărește un pic cadrul. Mi s-a părut tare ideea asta. Ca design, camera de selfie înseamnă o găurică mică… centrată.
În primul rând, telefonul, ca mai toate cele din 2020 nu prea poți să-l folosești fără o husă. Am văzut și la ei, dar și la Huawei că sunt foarte ok și chiar au o zonă tampon ce te ajută să îl protejezi de zgârieturi. Dacă alte zone nu sunt atât de importante, până la urmă, dacă îl zgârii pe lentile… nu faci mai nimic.
Altfel, telefonul o să balanseze foarte mult dacă îl ții așa pe masă. E cu atât mai deranjant dacă telefonul este lung.
Nu este cea mai bună cameră de pe piață. Am hotărât asta acum în articolul de aici, dar majoritatea oamenilor nu au nevoie de cea mai bună cameră. Este la nivel de flagship, oricum, chiar dacă n-are lentile Leica. Totuși, pot spune că albul este mult mai corect față de la alte telefoane.
Am văzut la unii colegi că ar fi avut ceva probleme cu focusul, de la schimbarea de pe camera de selfie pe camerele din spate. Eu n-am experimentat probleme, nici măcar cum erau cele de autofocus pe care le avea S20 Ultra.
Filmarea îmi place, deși este un pic mai tremurată față de 4k-ul de Huawei. E normal să se întâmple asta, 8k-ul mai are de mâncat un pic. Bitrate-ul este undeva la 80. 000 kbps, ceea ce nu e rău deloc.
Conexiune 5G
Am fost de 2 ori în București în ideea în care reușesc să prind și ceva semnal 5G de la Orange. Am văzut și comunicatul lor și am înțeles că ar fi acoperire în tot orașul. Aparent, Note 20 Ultra nu face încă parte din lista telefoanelor care au acoperire în tot orașul.
Așa că m-am limitat la 5G-ul de la Digi pe care pot să-l testez în Ploiești. În prima fază am prins undeva spre 200 mbps, ca mai apoi să fiu mai aproape de antenă și să prind 290 mbps. Au acoperire și în București cei de la Digi, la Băneasa am prins minunata viteză de 50 mbps.
E frumos că încă suntem la început și trebuie să activezi mereu opțiunea de 5G, să faci schimb de pe SIM1 pe SIM2 pentru 5G.
Teste sintetice
După 10 minute de testat procesorul începe să se încălzească foarte tare toată carcasa. Cel mai bine se vede în primul test, cu aplicația CPU Throttling Test.
Bateria
Are baterie de 4500 mAh. Încărcarea(25W) nu mi se pare chiar rapidă față de tot ce au scos chinezii pe piață, iar cu toate opțiunile active nu prea reușești să duci ziua de lucru. Dacă faci greșeala să uiți să încarci ceasul și vrei să îi dai și lui un pic de curent, cu siguranță o să ai emoții până seara. Sau dacă lași să își facă el de cap la 120Hz și nu lași pe 60 de Hz vor fi emoții mari pentru baterie.
Pen
Nu știu dacă pot să mă pronunț despre el. Cumnatul spune că este mult mai precis, în rest nu prea l-am folosit. E acolo bun pentru a face o poză mișto, să îl integrez în decor și atât. Eu unul am semnătura digitală salvată, mai mult nu știu la ce aș folosi așa ceva. Mai mult de a mă juca cu scrisul pe ecran… nu i-am găsit utilitatea. Dacă îl folosiți voi la altceva…
E mișto să aibă toate opțiunile acestea, e clar că e îndreptat spre productivitate, totuși, rămân la părerea mea că este un telefon scump, de nișă.
Samsung Note 20 Ultra 5G Review
Păreri Pro
- display foarte ok și rapid
- performanțe hardware
- sunet decent
Păreri Contra
- se încălzește
- bateria ține cam puțin
Este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață, cu opțiuni foarte interesante de care ai sau nu nevoie. Însă plătești pentru toate. Este un telefon scump, de nișă, pe care ți-l iei doar dacă ești fan Samsung și ai buget disponibil.
dam167 a zis
Văd că mai nou scump -> nișă și/sau business, indiferent că e bun sau nu. La fel mă gândesc că o să fie și Galaxy Fold ăla care o să coste 2 mii de euro.
La telefoane a început să fie ca la laptopuri – cine chiar simte că are nevoie le cumpără. Adică dacă vrei cel mai bun ecran, memorie și toate funcțiile la modă pe piață, înghiți în sec și cumperi. Cei vocali nu cumpără și caută tot timpul scuze: dacă e ceva care are toate funcțiile, e prea scump. Dacă ceva e mai ieftin, n-are tot ce trebuie și tot așa. E percepția asta cu nișa pentru că ăia care chiar le cumpără nu stau toată ziua la taifas. Pentru 100 de nemulțumiți pot fi 10000 de mulțumiți care nu simt nevoia să se exprime – cam asta e la Apple, apropo.
Marius Cucu a zis
Ca prim Note testat mă așteptam să fie cel mai bun din toate punctele de vedere. Meh, eu l-am văzut ca un telefon OK pentru un flagship, dar nu excelează nici la sunet, nici la baterie, nici dimensiunile nu sunt cele pe care le-aș vrea. Dar dacă treci peste cele de mai sus, eu unul nu trec peste faptul că se încălzește. 🙂 Procesorul nu e ce trebuie.
Bine, am tot discutat în trecut că mai bine iei un telefon mai ieftin, dar cu aspirații de flagship decât… să arunci banii aiurea.
Am văzut și eu comunicatul cu Fold-ul, nu am pus mâna pe așa ceva până acum, nu am fost chiar curios să văd…
dam167 a zis
Bine, la orice gadget de la un punct plătești mult pentru îmbunătățiri mărunte și văd că la Android e obsesia asta pentru specuri (încă). Numai că na, tare mi-e că standardul pentru telefoanele bune va fi pe la 1000 de euro ?
Marius Cucu a zis
Păi nu știu dacă e chiar obsesie. Dar nu poți să nu faci trimitere la un procesor sau altul, dacă vezi că e la a 2 a generație și e mai prost ca la alte modele de telefoane.
În jur de 1000E ai pachetul complet, dar dacă foldurile vor prinde… meh, s-ar putea ca 1000E să fie puțin.
vasile a zis
1000 e putin, daca tine… sa ridicam miza, nu! Adica daca isi ia D-na X o poseta de 3000, e clar ca un telefon de 2-3 sutici e pentru pustiulic(a)i la clasa pregatitoare.
Iar asta cu „cine chiar simte că are nevoie le cumpără”, sa fim seriosi!
Oricum astea noi se incalzesc la greu daca le agiti un pic, fix ca o rasnita dupa 1 kil de cafea boabe :)))
Marius Cucu a zis
Noup, ori am nimerit eu un sample prost, ori Huawei au implementat mai bine treaba. Vorbești pe video call cu unul și imediat cu celălalt, iar unul se încălzește, altul nu?! 🙂
vasile a zis
Scoate peste 500k in AnTuTu, atunci e bun?! :)))
Marius Cucu a zis
Hmm, AnTuTu nu mai e în Google Play. Nu mai putem testa decât dacă băgăm apk de pe surse necunoscute. Să-l transformăm în Huawei?! 😀 😀
ice4you a zis
E, tu il bagi in seama pe tovarasul VASILE? :))))
vasile a zis
Cum nu mai e, da ce facu il supara si astia pe Trump?! :)))
Stimabile ICE, i-a zi LG-u tau cat scoate?! :))
Marius Cucu a zis
Serios, chiar nu mai e antutu in google play de prin februarie. Se descarca doar de pe site iar chrome tipa ca e virus.
vasile a zis
Am inteles, dar de ce?!
Marius Cucu a zis
E aplicatie facuta de chinezi.
vasile a zis
:))) Nu sunt toate facute de chinezi, indieni, etc.
Marius Cucu a zis
Aparent, aplicația asta, da.
Costin a zis
M-am lecuit de vorbit la tel. prin intermediul ceasului. Am fost injurat copios de catre un amic iar trolebuzul cu care calatoream era nici prea plin, nici prea gol, insa suficient cit sa auda aproape toti.
De atunci, adio convorbiri prin ceas.
Cu Vostok sau Pobeda niciodata n-am patit asa rusine…
Marius Cucu a zis
Hahah, mie mi se pare ok să vorbesc prin casă, nu pe afară la ceas. Poate cei mici să vorbească direct de pe smartwatch, dar de ce să îi dai 2500 de lei pe mână și încă vreo 5000-6000 pe telefon?
Costin a zis
Lasind deoparte aspectul costurilor, de unde deduci tu ca aia mici se exprima elegant ?
Am auzit pusti / pustoaice de clasa 2-3-a urlind injuraturi de ziceai ca nu-i adevarat.
Atit pe strada cit si prin ITB.
Marius Cucu a zis
Nici vorbă de a vorbi elegant. Eu majoritatea timpului îl petrec lângă un parc plin cu copii. Vara e cald și e frumos aici. Înveți toate cuvintele pe care le zic cei bătrâni când vine vorba de 5G.
ice4you a zis
Mi’se pare si mie o chestie mai mult decat penibila, sincer! Faza tare e ca am un amic cu car kit integrat in masina … nu se lasa de vorbitul la ceas … desi se chinuie sa auda ce il bombane nevasta’sa … da e multumit ca are o scuza! :))
Marius Cucu a zis
Sor-mea are bluetooth la mașină de vreo 3-4 ani de zile. Am stat, l-am configurat, iar ea tot pe handsfree stă. Dacă nu ești pasionat de asta clar nu te adaptezi.
ice4you a zis
D’ala am si eu desi mie lene sa il folosesc pe telefonul de baza si il prefer conectat pe ala cu muzica la el! :)) In rest, folosesc speakerul clasic al telefonului, la cat vorbesc eu la telefon (extrem de pe scurt) e ok! :))
Adrian a zis
Nu e cea mai bună cameră de pe piață, dar face poze mai mult decât reușite.
Marius Cucu a zis
E normal. E flagship. Am pretenții mari de la un telefon de banii ăștia.
ice4you a zis
@Adrian – pai si la banii astia, nu trebuia sa fie … una dintre cele mai reusite, sau poate chiar cea mai reusita?! E ok, se descurca, dar departe de ce ar trebui sa fie un flagship.
Mădălin Cristian a zis
Cam scump pentru un telefon al cărui ecran se poate sparge degeaba în buzunar.
În ceea ce privesc vitezele, am obținut viteze mai mari pe Xiaomi:
https://www.speedtest.net/my-result/a/6492573395
Marius Cucu a zis
Ai prins vitezele alea pe 5G? Sigur nu e fake?! 🙂 Ce Xiaomi ai avut?
Cu Samsung cred că prindeam și eu 600-700 mbps. 🙁
ice4you a zis
De upload nu zicem nimic, netz! :)))
Marius Cucu a zis
A fost atât de important upload-ul încât nici nu mi-am dat seama cât de varză e. Dar să fie ping peste 10 ms… cum se vor descurca roboții ăia prin firme?!
Daniel a zis
Am luat si eu pentru prietena un Note 20. Telefonul se incalzeste foarte tare, chair si in convorbiri banale. Am vorbit 20 de minute si era tot telefonul cald. Nu video, nu nimic. Ma gandesc sa-l returnez.
Marius Cucu a zis
Mda, am sesizat și eu asta, din păcate, procesorul ales pentru Europa nu e chiar ce trebuie. Poate că Samsung trebuie să schimbe strategia cu procesorul ăsta sau să îl îmbunătățească. Ceva probleme au fost și la S20, dar parcă nu atât de sesizabile. Bine, p-ăla l-am testat primăvara… e posibil să fi fost mai ok pe vreme rece.
ice4you a zis
@Marius: daca alegeau un CPU mai lent pentru EU, bombanea lumea ca e „lent” … e cam circul ala care l’a avut LG cu G4 care lua bootloop de trasnea si a iesit pe buna dreptate scandal. Cand au subtactat putin CPU sa scape de problema asta, a iesit scandal ca e „lent” desi diferente in realitate nu erau! :))
ice4you a zis
E un lucru de care se lovesc multi dupa ce le cumpara si sunt chiar socati! Pai e normal sa se incinga, pana la urma toti vor design si performanta, dar nu se gandesc ca totusi, asta vine cu un cost, incinsul ala e unul dintre ele.
Marius Cucu a zis
Toată lumea zice că treaba e de la procesor, că pe Europa se vinde alt tip de procesor față de SUA. Dar nu mi se pare normal să stai de vorbă cu cineva mai mult, la telefon, 2G, 3G sau cât poate Digi și apoi să ți se încălzească telefonul. Prea de tot!
ice4you a zis
Nu e de la CPU, e de la … surpriza … conectivitate care chiar daca nu se conecteaza 5G, modulul e un SOC! :))
Marius Cucu a zis
Ah, cu siguranță. Cel mai bun exemplu e la Xiaomi lui Mădălin cu vitezele lui. Tot râdeam de el, a schimbat ROM-uri, a pus beta-uri, făcea orice ca să treacă de 100 de mbps pe Digi. A dezactivat setările de optimizare pentru 5G și poc.
Samsung, încă de la S20, probabil și S10 varianta 5G a avut meniu întreg de setări de optimizare pentru 5G.
ice4you a zis
Deci inca o tigaie de la Samsung pe multi bani … ok, dar de ce ai da atatia bani pe el? Ca bisnis?
Marius Cucu a zis
Din ce am înțeles de la alți colegi greșeala mea a fost că l-am folosit dual sim. Cu dual sim nu mă duce bateria o zi întreagă. Cu single sim, să trec pe 60Hz cu el, probabil că fac ziua de baterie. Dar de ce să ai atâtea funcții dacă nu le poți folosi mereu?!
ice4you a zis
Bai, nu stiu, m’am intrebat si eu de multe ori … multi, foarte multi dau o gramada de bani pe functiile alea, si la fel de multi habar nu au de ele, sau si daca le au, nu le trebuie. Pana la urma majoritatea folosesc telefonul ala pentru social-media/whatssapp/poze … si cam aia e. No, asta face orice telefon mai rasarit … si ca veni vorba, unele mai ieftine, chiar mai bine, mai ales la partea de poze. :))
Marius Cucu a zis
Am acum, în teste, și ceva telefoane mai ieftine. Pe la 1000-1500 de lei maxim. Diferențe sunt destul de mari, mai ales la poze și construcție. Dar am mai zis în trecut: de ce să de 5-6 ori mai mult pe un gadget?
ice4you a zis
Bai, e normal sa fie, dar, am vazut modele foarte bune in raport calitate/pret! Mie unul Xiaomi mi’a placut la astea ieftinache de pana in 1000 lei … cred ca la ora actuala au cea mai misto oferta, ba chiar si 5G au cel mai ieftin si ok telefon! :))
Marius Cucu a zis
Păi până acum am un A21, un Redmi, 2 Huawei, poate reușesc să fac rost și de un Oppo, încerc să le pun unul lângă altul, să vedem diferențele pe telefoanele de buget. 🙂 Mi se pare că Huawei are cea mai ieftină versiune de 5G. Am acum un P40 Lite 5G? Sper să nu greșesc, dar deh, ieftin și fără servicii Google, e trist, mai ales că e telefon accesibil, pentru oameni care nu sunt de nișă și nu cred că știu ei cu ce se mănâncă telefoanele.
vasile a zis
Daca se poate, intreb si eu un pic… la telefoanele astea se poate vorbi, asa pur si simplu… sa formezi doar numarul?! 😉
Marius Cucu a zis
Hahahaha, poți să îl conectezi chiar la ceas și să vorbești de acolo. Mai plătești 2 euro la oranj și poți să vorbești doar cu ceasul, lași telefonul acasă, pe post de bibelou. Daca nu, folosești clasicul bluetooth.