Cred că sunt un ignorant. O bună perioadă de timp nu am testat telefoane de la Asus, dar nici nu am avut prieteni care să se laude cu telefonul pe care îl au de la Asus. Eu mereu am știut că Asus face telefoane mai mult de gaming, nu știam nimic despre seria Zenfone. Așa că, dacă tot vreau să fac conținut cât mai mult pe canalul de Youtube am zis să cer la test și noul Asus ZenFone 9. La prima vedere, pare a fi un competitor al Samsung S22, Xiaomi 12 sau chiar Motorola Edge 30 Pro. Mă refer strict la zona de buget în care se încadrează. Ca dimensiuni, e clar că este un competitor direct pentru Samsung S22, Motorola fiind mult mai mare.
Combină foarte multe lucruri interesante și nu aș zice că este un telefon de dat la o parte. Cu siguranță se încadrează în categoria telefoanelor mici, ce pot fi manevrate ușor cu o mână. Dar are și câteva lucruri care mi se par ciudate despre care voi povesti mai jos.
Ce conține cutia?
Are 3 lucruri esențiale:
- încărcător 30W
- cablu USB Type C-USB Type C
- husă
Aspect
Telefonul se simte foarte bine în mână. Cred că este unul dintre cele mai OK pe care l-am testat anul ăsta. Spatele este un pic aderent și mâna se fixează perfect sub modulul de camere. Avem margini drepte, un pic rotunjite la colțuri.
Pe partea dreaptă există senzorul de amprentă și butoanele de volum. Am o singură bilă neagră la echilibrarea telefonului. Modulul de camere este destul de mult ieșit în exterior și o să joace foarte mult pe masă dacă nu veți adăuga husa disponibilă în pachet.
Display-ul este un pic cam mic pentru gusturile mele, iar rama este un pic cam lată pentru categoria aceasta de preț.
Camere
Nu aveam deloc așteptări de la camerele telefonului, dar raportat cu concurentul lui direct, S22, se descurcă foarte, foarte bine. Evident că pe timp de seară nu se descurcă așa cum o face un flagship, dar în categoria asta de preț face exact ce trebuie și nu exagerează deloc cu nuanțele.
Pe partea de portret detaliile sunt acolo, bokeh-ul este plăcut și foarte natural. Uite că un telefon poate să aibă culori OK fără a implica un brand foto lângă.
La apus, în schimb, am văzut și rezultate mai bune. Cât despre blue hour și pozele de noapte, la fel, am văzut rezultate mai bune de atât, dar în altă categorie de preț. Tinde să aducă un pic de sharpness nu foarte natural în poze, dar reușește să rămână cu nuanțele acolo unde trebuie.
În plus, nu am observat diferențe notabile între camera standard și cea ultrawide.
La selfie reușește să își facă treaba. Nu îmi strică firele de păr, AI-ul reușește să decupeze așa cum trebuie.
Vine și video cât de curând, momentan, abia l-am terminat p-ăsta. Facem un flow ca să reușesc să am ceva materiale în avans, să pot să fiu constant.
Sunet
Înainte de toate, are jack audio. Mai rar în zilele noastre. Apoi ai un pic de bass, ai un pic de înalte, ai medii, ai cam tot ce îți trebuie pentru un sunet de telefon. Dacă te uiți și la categoria din care face parte… îl mai lauzi o dată. Mie mi se pare că e cel mai bun sunet pe care l-am auzit în ultima vreme pe un telefon, peste Samsung, peste Motorola, peste OPPO. Fain, fain!
Baterie
Deși are o baterie destul de mică, 4300mAh, reușești să treci ziua fără probleme cu el. Compensează un pic și ecranul mai mic. E un pic greuț la încărcare, are un încărcător de doar 30W și nu are încărcare wireless, dacă folosește cineva funcția asta. Eu unul nu o fac, iar cea de reverse wireless nici atât.
Software
Android 12 curat, fără pic de bloatware. Are tot felul de briz-briz-uri, de opțiuni pe care le activezi în Developer Mode, dar care sunt introduse în sistemul de operare. Ca de exemplu, tranzițiile se pot activa din meniul clasic.
Modul de performanță
Ne-am chinuit un pic anul aceasta cu procesoarele Snapdragon. Acesta are versiunea + și nu mai sunt probleme cu supraîncălzirea. Sigur, în testele sintetice observi că se încălzește toată suprafața spatelui, dar răcirea își face treaba cu brio și nu aveți nicio problemă.
Cumva, are un fel de battery saver avansat. La modul că are 4 opțiuni pentru a fi setat:
- High Performance
- Dynamic
- Durable
- Ultra Durable
Pentru fiecare dintre ele există tot felul de opțiuni, să ajungă la 60 de Hz sau să oprească activitatea aplicațiilor din background.
Mi se pare că este concurența perfectă pentru cei care sunt blocați pe ideea că Exynos nu are ce căuta pe piață. De altfel, versiunea asta de Snapdragon e mult mai OK decât cea precedentă și aveți un motiv în plus pentru a vă orienta spre așa ceva.
Asus ZenFone 9 recenzie video
Păreri Pro
- sunet bun
- performanțe Ok android rapid
- accesorii în cutie
Păreri Contra
- nu are încărcare rapidă
- marginile display-urilor sunt un pic cam late
- nu are reverse wireless charging
Nu îmi plac telefoanele mici, am depășit diagonala asta de mult, dar alte lucruri nu prea aș putea reproșa unui telefon în categoria lui de preț. Efectiv, are câte un pic din toate.
Daniel Bis a zis
Eu nu inteleg aceste telefoane care se vor comparate cu S22 dar sunt mai slabe si chiar mai scumpe?!
Nu e de mirare ca nu se vand.
Cum naiba isi inchipuiesc ei ca cineva le va cumpara cand au 3 dezavantaje majore:
– performante mai slabe
– pret mai mare
– marca mai putin „titrata” ca Samsung
Toata lumea stie de Samsung si seria S, respectiv Apple si Iphone, dar cata lume stie de ASUS ZENFONE si Motorola Edge?!
Xiaomi, Oppo si Realme au inteles asta si isi pozitioneaza preturile in functie de performante sub competitie.
Xioami in ultima vreme a cam luat-o razna cu preturile si nu mai poti sa zici ca e un flagship killer, are fumuri de flagship.
Din punctul meu de vedere Samsung se pozitioneaza cel mai bine in privinta flagshipurilor Android.
Marius Cucu a zis
Păi Samsung are bugete imense de marketing și poate să facă discount-uri cât cuprinde. Efectiv, nu te poți bate cu ei. Promoțiile se fac în cross, în general, fie bagă magazinele un pic ca să aducă oameni noi pe site, fie brandurile cumpără anumite pachete.
Când ai de unde da… faci nebunie la preț. Mai ales că Samsung poate face volum și sunt alte negocieri la producție.
Samsung normal că are ecosistem, dar există și hateri și e o dezbatere exact ca la Apple vs android. Ideea e că am încercat să îl poziționez lângă telefoanele de 3500-4000 de lei. Hai 3000+ în campaniile de reduceri sau după ceva timp de când s-a lansat.
În teste sintetice ăsta iese peste Samsung S22, dar are și jumătate de an distanță de la lansare. Plus că e printre primele pe care le testez cu noul Snapdragon. Ăsta e un criteriu pentru care unii ar alege Asus. Sau că e telefon mic, de-o mânuță.
Daniel Bis a zis
Pai daca nu se pot bate cu ei … ce rost are sa se mai bata stiind ca or sa o ia rau pe coaja?!
Cu alte cuvinte daca nu vin pe piata cu un telefon care straluceste macar la un capitol: performanta, pret, camere, autonomie, design, inovatie, soft etc … ce rost mai are?!
Eu sincer nu as cumpara un Asus, Motorola sau Sony, mai degraba m-as orienta catre Xiaomi, Oppo si Realme, daca nu vreau Samsung sau Apple.
Marius Cucu a zis
Eu nu aș cumpăra Sony deși sunt foarte, foarte mulți fani. Și chiar am testat destule de la ei. Pur și simplu, nu sunt pentru utilizatorul de rând.
Xiaomi nu aș lua din considerente de software și procesare proastă de imagine. N-am văzut, ce-i drept, modelele lor de telefoane care-s strict pentru cameră. Dar, efectiv, ce mi s-a trimis în teste, de-a lungul timpului, a avut câte o problemă. Ba software, ba se încălzea. OPPO = Realme, doar că OPPO face modele ceva mai faine ca design, mai premium, în timp ce Realme vor să facă volum. Nu ai zis nimic de Honor, noii Huawei…
Daniel Bis a zis
Mda, nu stiu ce sa zic de Honor, parca nu ma atrage nici la performante, nici la pret … nu le impaca pe nici una, desi incearca sa le impace pe amandoua, e un fel de struto-camila.
Marius Cucu a zis
Eu doar ce i-am testat la IFA, arată bine, bine modelele lor, parcă-s clona Huawei. Acum să vedem și cum sunt pe termen lung. Am cerut în teste, s-a dat cu seen, dar mai am și un Motorola și un Fold de scris. Am material momentan.
Daniel Bis a zis
O sa vad peste 2 ani cand o sa imi schimb telefonul … ce optiuni viabile o sa am: camera in primul rand, restul mai putin important, dar sunt si niste optiuni „mandatory”
Din punctul meu de vedere Samsung Note 10 este telefonul perfect pentru mine: camere ok, subtire, design placut, wireless charging/reverse charging, pen, dual-SIM. Singurul minus este bateria mica de 3500 mAh si care dupa 2 ani de utilizare a cam scazut la autonomie.
De ceva vreme a aparut o optiune in bara, de protectie a bateriei la incarcare, maxim 85% (pacat ca nu ai optiune de modificare procent), nu stiu daca tine de versiunea 12 de Android sau de Samsung, dar e binevenita.
dam167 a zis
@Daniel Bis: pentru a prelungi cât mai mult viața acumulatorilor e recomandat să opereze între 20-80% din capacitate, pe scurt e bine să fie evitate extremele – de acolo ai 85% și nu prea ai de ce să modifici tu procentul ăla. Oricum, procentul arătat de OS nu e oricum cel real al celulelor, când vezi pe ecran 0% acumulatorul nu e chiar la 0%, la fel și pentru 100%.
E aiurea ca după doar 2 ani să simți degradarea bateriei, doar dacă îl folosești practic continuu și aia e, îl tot încarci toată ziua. Pentru o folosire normală, eu mă aștept ca bateria să nu fie sub 80% după 3-4 ani, mai ales în cazul telefoanelor din ultimii 2-3 ani.
Daniel Bis a zis
Da, stiu
La laptop am setat chiar la 60% maxim si doar cand plec undeva il trec pe 80 sau 100%, depinde de nevoi.
Instalasem acum cateva luni AccuBattery pe telefon si imi aratase o pierdere de capacitate parca de vreo 15% in 2 ani de utilizare medie: nu ma joc, nu vorbesc si nu fac nimic intens sau de lunga durata cu el.
O sa reinstalez aplicatia sa vad care mai e situatia si revin cu rezultate.
O sa dureze cateva zile pana face cateva reincarcari
Toma Nicolae Marian a zis
Bună ziua.
Îmi puteți recomanda și mie vă rog, un telefon cu antene cât mai puternice/ multe, să pot prinde semnal și de la distanță față de țărm, de pe mare?
Mulțumesc frumos, anticipat.
Marius Cucu a zis
Rețea foarte bună am văzut la Samsung, la Oneplus și toți cei din zona asta: OPPO, Realme. Aș evita Sony pentru semnal.
Toma Nicolae Marian a zis
Vă mulțumesc frumos, cred că am să optez pentru Oneplus 10T, are un sistem de 15 antene și din câte review-uri am văzut, stă foarte bine la partea de semnal.
Marius Cucu a zis
Se aude că se lansează versiunea nouă. Dacă puteți aștepta poate prindeți un preț mai bun. Fie pentru ăsta, fie cel nou.
Toma Nicolae Marian a zis
Da, săptămâna aceasta va trebui să plec din țară, plec în voiaj pe mare și dacă nu îmi cumpăr mâine/poimâine, îmi voi lua la vară/ toamnă când mă voi întoarce din voiaj. Vă mulțumesc frumos pentru sfat.