Am bălit un pic la Asus Zenbook Duo în anii ăștia. Eram convins că vreau ca acesta să fie laptopul care o să mă ajute foarte mult la editarea video, dar cred că nu ne-am oferit prea mult timp împreună.
Am avut nevoie de un laptop pentru MWC și am zis că trebuie să încerc ceva diferit, așadar m-am dus spre ASUS Zenbook Pro 14 Duo, varianta OLED. De obicei, nu aleg laptopuri atât de pretențioase pentru travel, dar acum știind că voi merge de la cazare la conferințe și retur, mi-am permis să încerc și ceva diferit. Îmi doream să văd la lucru și ceva de genul, ba chiar unii dintre voi mi-ați sugerat asta.
E disponibil aici.
Dar cât de diferit este ASUS Zenbook Pro 14 Duo?
Păi, în principiu, ai un laptop clasic, un ecran secundar, un pen și un ecran OLED. Da, ecrane OLED am mai testat pe laptop, tot de la Asus, dar anul trecut. Da, încă nu am un laptop cu OLED, dar tot încerc să testez modele care să îmi placă.
Layout tastatură
Este interesant, fără doar și poate. Dacă la taste trebuie un pic de adaptare la touchpad este diferit total. Cu mulți oameni am vorbit și mai toți nu înțeleg ideea de touchpad pe dreapta. Mie mi se pare interesant, iar în combinație cu display-ul tactil poți să faci treabă bună. Da, este mic, este înghesuit, dar te adaptezi.
Apropo de display cu touchscreen. E primul model OLED pe care îl testez și cu touchscreen. Dacă te uiți din unghi vei avea destul de multe puncte de grăsime, dar dacă te uiți direct la ecran lucrurile sunt foarte Ok, chiar nu par a fi zone cu grăsime de la degete.
În partea de sus a tastaturii, în zona tastelor F1-F12 avem destul de multe opțiuni pentru a controla și muta rapid între ecrane. Există chiar și o zonă digitală, pe ecranul secundar în care poți să pui programe, să te folosești de aplicațiile native din Windows Store: de la Spotify la orice altă aplicație dorești. Poate chiar un Terminal și să scrii cod? Sau conversații pe rețelele de socializare?!
Utilitatea celor 2 ecrane?
Există și nu prea. E clar că nu este un laptop convențional, iar ecranele acestea te ajută în anumite situații. Întrebarea se pune așa: oare merită investiția?!
La început credeam că nu poți pune decât 2-3 lucruri pe al 2 lea ecran, dar dacă ai Youtube, dacă ai Spotify sau chiar orice aplicație din Windows deja nu mai contează nimic. Bine, trebuie luată în considerare experiența cu aplicațiile responsive. Majoritatea aplicațiilor sunt gândite să fie în format aproape de pătrat(16:10), nu super ultra wide. Adică se întâmplă exact ca la telefoanele de tip Fold. Foarte mult spațiu rămas pe lateral.
Apropo de display-uri, ambele sunt foarte OK pe culori. Sunt OLED-uri. Nu am mai stat să fac măsurători, mai ales că avem același calibrator cu certificare Pantone. La articolul precedent despre laptopuri OLED au fost oameni care au venit și au zis cum să scape de saturația prea mare a monitorului. Mie mi se pare cel puțin ciudat, practic te pui în calea tehnologiei.
Tot acolo sunt și discuții referitoare la protecția display-ului. Chiar sunt curios să văd dacă sunt persoane ce au probleme de burn in. Din ce văd eu, e destul de strictă protecția celor de la Asus, imediat se închide sau apare screensaver.
Ce mi s-a părut un pic deranjant a fost faptul că display-ul mare „joacă un pic”. Probabil nu este tocmai echilibrat centrul de greutate, iar dacă tastezi repede s-ar putea să trepideze un pic. Dar dacă îl ții ca majoritatea oamenilor… pe picioare, în pat, nu vei observa nicio problemă.
Suplinește un al 2 lea display un astfel de monitor?
Sunt obsedat de spațiu pe desktop, fie că vorbim de un monitor sau de două monitoare. Eu aș zice că este un plus să ai un astfel de display, iar pe măsură ce te adaptezi la el o să ai și acțiuni specifice. Nu vă gândiți că sunt 2 monitoare, eu aș zice că ai un display și jumătate de folosit.
Ok, pentru deplasare este oportun să folosești așa ceva, dacă chiar ai nevoie, dar nu cumva e mai util un monitor în locație? Poate ieși mai ieftin?!
Din punctul meu de vedere este un compromis din toate punctele de vedere:
- ai un dispozitiv un pic mai greu
- ai încă un ecran de la care ai așteptări, dar și cerințe
- ai o balama diferită și un ecran secundar consumator de baterie
Din punctul de vedere al interacțiunii, tot ceea ce înseamnă touchscreen se prezintă foarte bine. Atât cel secundar, cât și touchpad-ul sau cel principal.
Este de ajutor în editarea video?
În fapt, pentru mine ar fi o soluție foarte bună de plecat în afară cu așa ceva. Dar și așa, am renunțat în a mai face lucruri complicate în deplasare.
Am butonat un pic Davinci Resolve și aș da vina pe program pentru că nu este la fel de responsive ca Premiere Pro-ul. Din punctul de vedere al tot ceea ce înseamnă experiență de funcționare cred că e mult mai mult de ajutor pentru cei care nu sunt limitați de ferestrele din Davinci Resolve. Programul îți recunoaște faptul că ai 2 monitoare, dar aș vrea să pot să îmi pun doar o parte din timeline. Treaba asta o faci foarte bine cu Premiere-ul.
Există inclusiv ceva program care vine by default cu cel de la Asus. Nu m-am împăcat cu el, eu învăț unul și bun, iar aplicabilitatea mi se pare că trebuie să fie cu programele mari, folosite de majoritatea oamenilor.
Pen
Cu Pen-ul nu m-am descurcat deloc. Da, el e mișto, are 4 capete, mai subțiri și mai groase. Ar trebui să fie foarte util pentru cei care sunt pe creație. Pentru ceilalți pot spune că răspunde foarte bine la tot ce faci pe touchscreen, dar nu sunt în postura în care să stau să folosesc Pen-ul pentru a derula pe site-uri. Oricum, mi s-a părut ingenios felul în care se încarcă. Efectiv, se lungește și poți să îl încarci prin USB.
Sunet
Mai rar așa sunet pe un laptop. Eu rar folosesc cuvântul senzațional. Efectiv Dolby Atmos și cu Harman Kardon fac super echipă. Tare, clar, dinamic. Nu ai nevoie de mai mult. Probabil ajută și faptul că e suficient spațiu pentru atunci când se „deschide” balamaua.
Performanțele nu sunt extraordinare atâta timp cât ești pe baterie. L-am testat și cu hardware-ul de generația 12, se obțin punctaje mult mai bune pe generația nouă. Dar ideea articolului este un pic despre cum se descurcă în aplicații, nu performanța brută. Ideal ar fi să îl folosiți la priză, mai ales în programele dedicate.
Baterie
Are un încărcător destul de OK pentru puterea pentru care o are. Mai mult, poți încărca cu orice fel de încărcător. Evident, nu se va încărca la aceeași viteză, dar e perfect pentru că ai compatibilitate. Ar trebui să poți încărca inclusiv de la orice baterie externă mai răsărită. Eu am folosit încărcătoare de telefon și a funcționat fără probleme. Evident, nu a încărcat la fel de rapid exact ca la încărcătorul standard, dar mi se pare foarte tare să poți uita acasă încărcătorul și să poți folosi orice altceva găsești la îndemână.
Am încercat să vă expun viziunea mea și să răspund pe cât se poate la întrebările pentru care mi-aș lua un astfel de laptop.
Per ansamblu, este o jucărie frumoasă, premium, cu sunet foarte bun ce poate să îți placă sau să îți displacă. Pe mine doar prețul mă reține în a alege așa ceva, altfel este o jucărie de luat în calcul.
- Disclaimer: Laptopul a stat la mine pe parcursul MWC și încă o lună după cât să îmi fac o impresie și să pot scrie recenzia.
Grig a zis
Eu as prefera un laptop rezistent la șocuri pentru deplasări. Ceva industrial, rugged…
Marius Cucu a zis
Cred că Acer face ceva de genul. Sunt unele pentru travel care cică ar rezista și mai mult. Dar nu știu cât de performante sunt. Dacă e rugged mă gândesc că e și greu.
Adrian Bolocan a zis
Intrasem pe articol să întreb dacă nu e prea mic ecranul, apoi am văzut că are două. Da.. nu mai întreb nimic.
Marius Cucu a zis
Al 2 lea ecran e suficient de mare. Adică poți pune un întreg timeline de Davinci acolo sau de Premiere Pro. E aproape cât un display de la mașină. Poți să dai play unui clip sau chiar 2 de pe Youtube, de pe el.
Nicolae a zis
La cam cat se invarte pretul acestei jucarii?
Marius Cucu a zis
În jur de 10.000, în funcție de configurație. Poate ajunge și mai sus.
Daniel Bis a zis
Eu am un Ultrabook ASUS 14” ZenBook Duo UX481FL, FHD, Procesor Intel® Core™ i7-10510U (8M Cache, up to 4.80 GHz), 16GB, 512GB SSD, GeForce MX250 2GB, Win 10 Pro
Luat acum vreo 3 ani si sunt multumit de el.
Nu are OLED si nici ecran rabatabil.
Dar are ecranul mai mic cu touch.
Ma enerveaza ca au scos optiunea de „prelungire” a aplicatiei/browserului pe ambele ecrane.
Puteam sa lungesc browserul pe ambele ecrane si cu degetul scrollam de pe ecranul de jos care este cu touch.
De vreun an au scos optiunea asta din soft.
Anul viitor cred ca il schimb cu versiunea mai noua cu 2 ecrane OLED si touch (ambele).
In plus trebuie sa imi schimb si telefonul de la Samsung Note 10 (care si el are vreo 3 ani, luat la vreo 3 luni dupa laptop) la un Samsung 23 Ultra (pentru pen) … ramane de vazut care va fi schimbat primul.
In general le schimb pe la vreo 4 ani (si laptopul si telefonul), asa s-a nimerit sa le schimb in acelasi an.
De preferat ar fi sa le schimb in ani diferiti (ideal din 2 in 2 ani: mai intai laptopul si dupa inca 2 ani telefonul s.a.m.d.)
Va anunt la anu ce am ales 🙂
Marius Cucu a zis
Păi de ce să-l schimbi? Eu zic că încă duce…
Sau vrei să mai iei bani la revânzare?! 😀
Daniel Bis a zis
Nu, ca il donez gratis sotiei.
Mi se pare ca a inceput sa se miste mai incet.
E posibil sa fie si de la Windows 11 ca pana acum aproape 1 an aveam Windows 10.
Poate de la 11 a disparut si optiunea de „prelungire” ecran?!
Nu imi amintesc exact cand am facut trecerea si cand a disparut optiunea.
Tehnologia evolueaza, am nevoie de ceva mai puternic si mai rapid (atat la procesor cat si la SSD) si in plus am vazut ca ecranele OLED sunt foarte luminoase si „colorate”
O alta problema este browserul Chrome care imi mananca mult RAM si la un moment dat se blocheaza (cand am peste 10 taburi deschise) si trebuie sa il inchid.
Deja incep sa fac trecerea pe Edge ca e mai lite.
Deci am 3 motive ca sa il schimb, dar mai astept sa mai scada la pret, poate de BF anul asta sau … la anu
Marius Cucu a zis
Foarte luminoase e relativ, colorate și saturate… da, fără discuții. Hai că o să îi fac și teste de ecran că încă nu îmi răspunde Asus să dau laptopul înapoi.