Întotdeauna vara vine pe nepregătite. Exact ca iarna și felul în care se pregătesc autoritățile noastre. În plus, în ultima vreme, aparatele de aer condiționat au devenit tot mai integrate, tot mai bune, tot mai compatibile cu dispozitive IoT, așadar sunt pline de tehnologie. De ce să nu profităm de asta?!
Aerul condiționat nu este cel mai sănătos mod de a ne răcori, mai ales dacă este folosit agresiv, dar este necesar. Eu nu sunt chiar atât de sensibil la căldură, dar trebuie să recunosc că nu am cea mai bună stare în zilele toride, pe caniculă. Sunt irascibil, așa că încerc să mă hidratez cât pot de mult.
În astfel de cazuri un aer condiționat bun face diferența. Nu să-l ținem la 15 grade și apoi să ieșim în căldură la 30+ de grade și să intrăm înapoi, însă este bine să ținem un aer condiționat la o temperatură mulțumitoare. Constantă.
Problema se pune în felul următor: ce aer condiționat să alegem? De unde să alegem? De la ce magazin online? Cine îl instalează? Unde îl instalează? Cum îl instalează?
Toate acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus în momentul în care am instalat aerul condiționat. Renovarea generală am făcut-o acum mai bine de 6 ani și chiar nu aveam chef să zugrăvesc din nou doar pentru un aer condiționat.
Nici nu s-a întâmplat asta, băieții au instalat cu mare grijă, fără prea mult deranj. Am avut noroc de o echipă suficient de bună.
Ghid alegere aer condiționat. Ce trebuie să iei în calcul, în 2024, când alegi un aparat de aer condiționat?
Pentru că nu am știut mare lucru în momentul în care mi-am ales aerul condiționat am crezut că este necesar să realizez un articol care să vină în sprijinul vostru și să vă ajute în alegerea acestuia.
Totodată, dacă simțiți nevoia să mă contraziceți sau să puneți o întrebare sunteți liberi să o faceți. Poate găsim un răspuns împreună.
Alegere aer condiționat pentru locuință
Cel mai important lucru în alegerea aerului condiționat este numărul de BTU. Toată lumea a auzit de asta, cu cât mai mulți BTU, cu atât mai bine. Acest BTU reprezintă unitatea de măsură pentru răcire/ încălzire. Cu cât este mai mare, cu atât va acționa pe o suprafață mai mare, implicit pe o cameră mai mare.
Mai jos v-am pus câteva intervale ce ar trebui să fie respectate în momentul în care alegem un aer condiționat.
- dacă dorim să răcim o suprafață între 10 și 25 mp un aparat de 9000 de BTU este suficient.
- pentru suprafețe între 15 și 35 mp puteți alege un aparat de 12000 BTU
- dacă suprafața camerei este între 30 și 50 mp recomandarea mea este pentru un aparat de 18000 BTU
- dacă avem un spațiu mai mare, ce ajunge până la 70 mp ne-ar fi bun unul de 24000 BTU
Așadar, recomandarea mea este să alegeți unul de 9000 de BTU pentru dormitor și unul de 12 000 BTU pentru sufragerii. Nu sunt adeptul aerului condiționat puternic, pus în mijlocul casei. Temperatura nu va fi optimă.
Dacă va fi amplasat pe hol cel mai probabil nu vei putea răci corespunzător decât holul. Restul casei nu va avea o temperatură constantă. Nici n-ar trebui să ne mai gândim la factura pentru aparatul de aer condiționat.
Eficiența energetică pentru o cameră subdimensionată… nu este deloc ok.
În cazul în care apar modificări majore ale încăperilor, geamuri multe, unelte multe ce degajă multă căldură trebuie să vă reorientați. Poate un specialist ar trebui să vadă încăperea și să recomande câți BTU aveți nevoie, dacă este suficient unul de 12000 sau trebuie să vă orientați către unul de 18000 BTU.
Trebuie să fiți atenți, însă, la ventilator. Dacă se trece de 18000 BTU se recomandă ca încăperea să aibă o înălțime de minim 3 metri.
Un alt aspect de care ar trebui să țineți cont este motorul. Dacă aveți unul cu tehnologia BLDC înseamnă că ați făcut alegerea corectă. Sigur, nu este chiar ieftin să iei un astfel de aparat, dar știi că nu vei avea probleme 10-15 ani de zile.
Tipuri de aparate
În principiu avem 4 soluții de aer condiționat:
- de perete
- de tavan
- portabile
- multi split
Cele mai utilizate sunt cele de perete și cel mai puțin disconfortante. La serviciu am aer condiționat de tavan, își face foarte bine treaba, nici nu-l simți cum bate, dar estetic nu este deloc ok, mai ales că nu avem tavan fals.
Sunt interesante și cele multi split. Practic, vom avea o singură unitate exterioară pentru ambele. De obicei, am văzut că sunt modele de 9000 de BTU. Practic, vom avea 9000 de BTU într-o cameră și alți 9000 în cealaltă cameră.
Estetic mi se pare cel mai bine. Totuși, nu știu dacă este cea mai bună variantă pentru unii având în vedere că un kit de instalare poate să coste destul de mult, în funcție de cum sunt așezate camerele.
Clasa energetică a aparatului
Probabil cel mai bun lucru făcut de cei din Uniunea Europeană. Odată cu consumul tot mai mare de energie electrică aceștia au făcut niște standarde pentru consumul de energie. Așadar, vom vedea în oferta magazinelor cu vechea certificare, dar și cu noua certificare pentru electrocasnice.
Recomandarea ar fi ca acesta să fie de clasa A.
De exemplu, modelul de aici ajunge la un preț destul de măricel, iar dacă faci montajul separat te mai costă ceva bănuți.
Sigur, vorbim totuși de unul dintre cele mai bune modele de pe piață alături de seriile premium ale celor de la Daikin și cu prezență ca service în majoritatea orașelor.
Filtrele pentru aparatul de aer condiționat
Sunt foarte importante și, totodată, ignorate de toată lumea. Nu știu de ce oamenii au impresia că, dacă își neglijează sănătatea vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Nu se întâmplă asta.
Filtrele trebuie schimbate sau curățate o dată la 6 luni de zile. Dacă faceți această economie o veți regreta mai târziu.
Mai nou, aparatele de aer condiționat moderne folosesc filtre cu ioni negativi, tocmai pentru a preveni bolile respiratorii.
Zgomotul produs de aerul condiționat
Unele sunt silențioase, altele nu, unele sunt zgomotoase atât timp cât răcirea este activă. Ar trebui ca acestea să nu fie prea zgomotoase, să se învârtă în jurul valorii de 60-65 dB. Renumite pentru silențiozitate sunt cele de la Daikin și Mitsubishi.
Ca brand trebuie să aveți în vedere următoarele:
Branduri de top:
- Daikin
- Hitachi
- Fujitsu
- Toshiba
- Mitsubishi
Branduri intermediare:
- Gree
- Carrier
- LG
- Midea
- Osaka
- Sharp
- Samsung
- Panasonic
- Sanyo
- Whirlpool
- Nordstar
Branduri Low cost:
- Aux
- Zephir
- Henson
- Chigo
- Heinner
- Hyundai
- AirKool
- Romstal/Habitat
- DeLonghi
Aer condiționat în rate?
Este la modă să luăm totul în rate. E bine să ne planificăm investițiile altfel ne va fi greu. S-ar putea să se întoarcă așa cum o face bumerangul la o eventuală criză. E periculos dacă nu planificați așa cum trebuie.
Unde se fabrică aparatul de aer condiționat?
Discuția este nemuritoare, din punctul meu de vedere. Lumea încă mai trăiește pe vremea în care lucrurile se făceau bine. Trăim într-o perioadă în care globalizarea a schimbat moduri de business. Calitatea este cerută de brand, nu de chinezi sau japonezi.
Fiecare dintre aceștia aleg să lucreze cu componente mai bune sau mai puțin bune. Cu subansamble diferite, în funcție de preț. Trebuie să avem în vedere că piața este dinamică. Așadar, faptul că se fabrică în China nu este cu nimic mai prejos decât o fabrică din India, să zicem. Sau Japonia.
Condiția pe care o văd eu importantă este ca brandul să ceară calitate. Uitați-vă la Apple, uitați-vă la Samsung. Credeți că telefoanele acestora sunt realizate în altă parte decât China?
Eu m-aș orienta ca produsul pe care îl achiziționez să aibă un compresor ok, să aibă cele mai noi tehnologii privind agentul refrigerant, măcar din seria R22 și aș căuta informații despre fiabilitate.
În plus, ar fi mai util să luăm în calcul că avem diferite serii pe piață.
În general, când vorbim despre fiabilitatea unui aer condiționat trebuie să ne gândim la 10-15 ani de folosire, în condițiile în care acesta este instalat și folosit corect.
Modele recomandate de mine în 2024
Nu pot spune ce marcă de aer condiționat este mai bună, dacă Electrolux este cea mai bună sau poate Mitsubishi sau dacă Daikin este indicată. Cert este că asiaticii le fac pe toate. Fie că vrem, fie că nu vrem, toate sunt chinezării. Ok, există și câțiva japonezi, dar uite că au foarte multe fabrici în China sau în zone ceva mai ieftine.
Mai jos v-am adăugat 3 modele, de la diferite branduri. Unele au instalarea gratuită, altele nu. Vă recomand să luați aer condiționat în extrasezon. Sunt prețuri mai bune pentru instalare.
Samsung AR12TXCAAWKNEU
- clasa A++
- 12000 BTU
- 46 dB
Fujitsu ASYG09KPCE/AOYG09KPCA
- clasa A++
- 9000BTU
- 59 dB
Gree Pulsar GWH12AGB-K6DNA1A
- 12000 BTU
- Wi-Fi Intelligent Control
- R32
- Kit de instalare inclus
- Negru
Știai că un aer condiționat consumă în jur de 1,2 kw atunci când merge compresorul, iar dacă acesta este oprit în jur de 80-90 de wați? Sigur, valorile s-au mai micșorat, în ultima vreme, dar este bine să luăm în calcul și acest lucru dacă ne gândim la factura de curent. 🙂
Aer condiționat portabil. Este util sau nu?
Sistemele de aer condiționat portabile sunt destinate camerelor foarte mici. Totuși, din punctul meu de vedere au câteva dezavantaje. Cele mai importante ar fi:
- răcirea vine de jos în sus
- funcționează pe același principiu ca un aer condiționat fix. Adică avem nevoie de un furtun de evacuare pe care îl punem pe geam, sub geam și așa mai departe. Așadar, portabilitatea nu prea există atât timp cât depinzi de un geam, de o gaură în perete
Sigur, există și un avantaj între toate cele rele. La sfârșit de vară, de caniculă, puteți să strângeți foarte ușor aerul condiționat și să-l depozitați.
Eu, personal, am avut un răcitor. Există pe piață și așa ceva și sunt foarte, foarte ieftine. Fac treabă, dar nu răcesc camera ca un aer condiționat. Puteți să le spuneți că sunt niște ventilatoare mai profesionale. Dar nu vor răci foarte bine…
Control cu dispozitivele inteligente din casă
O bună perioadă de timp puteam să controlăm aparatele de aer condiționat numai cu telecomanda. Timpul a trecut, iar mai nou putem să controlăm cu dispozitive Alexa, Google Home sau chiar SmartThings aparatele de aer condiționat. În fapt, cam cu orice dispozitiv care are „voce”.
Aplicațiile aparatului
Îmi place să îmi controlez tot ce pot în casă. Am început, timid, chiar și cu prizele din casă. Vreau să cred că îmi voi permite și un astfel de aparat de aer condiționat, ce mă va ajuta să îl controlez dintr-o aplicație de telefon. Modelele de top chiar fac treabă bună în această direcție.
Cred că vom vedea lucruri frumoase în perioada următoare. Dacă aveți buget nu ezitați să vă îndreptați spre un aparat de aer condiționat controlabil prin WiFi. Fie cu adaptor, fie fără.
Trecând peste faptul că poți prinde oferte foarte, foarte bune pentru aer condiționat, ce te ajută să instalezi gratuit aerul condiționat sunt câteva prețuri disponibile aici.
De altfel, dacă vă simțiți în stare și aveți ceva timp liber puteți să faceți instalarea singuri. Sunt oameni care au filmat procedura. Zic ei, pentru cei mai tineri. Iată aici detalii.
Cel mai nou, să fie cu minim R22.
Eu nu l-aș cumpăra vara, în niciun caz. Însă, primăvara sau chiar toamna aș face un efort pentru a-mi fi mai bine vara următoare. E drept, nu poți sa îl „stresezi” atât de bine pe căldură, dar poți verifica dacă îți încălzește.
Cel mai bun aparat de aer condiționat
Mi-a fost greu să aleg aerul condiționat așa că am încercat să vă propun un ghid cu informații cât mai interesante referitoare la acest aspect și să învățăm cu toții din experiențele anterioare.
Diaconu Serban a zis
Buna ziua! Urmaresc articolele dvs. cu interes si vreau o parere avizata despre, Aer Conditionat PANASONIC ETHEREA Z12SKEM White R32 Inverter Plus 12000 BTU/h, pe care vreau sa l instalez in holul central ai apartamentului de 3 camere!Mentionez ca mai am un White Westinghouse de 12000 btu instalat in sufragerie dar care nu este inverter! Ma intereseaza fiabilitate/calitate si randament! Stima!
Marius Cucu a zis
Este model ok.
Cătălin a zis
salut.
nu știu nimic despre cum să aleg un aer condiționat.
din ce am citit mă interesează:
conectivitate wi-fi pentru a-i da drumul când nu sunt acasă
va fi folosit doar pentru răcire, deci cred că cu inverter
clasă energetică bună, cred a++
de perete
în schema apartamentului mă gândeam să-l pun pe hol, dar nu știu cum se va descuraca, izolație internă apartament și termopane prezente
nu știu deloc ce filtru să aleg.
aștept orice sfat util pentru ceva de calitate.
Marius Cucu a zis
Primul sfat ar fi să nu îți iei chinezărie: nu Myria, nu Star Light, nu Alizee și oricare alt model ieftin. Gree sunt bine văzuți ca modele low cost, iar Daikin și Mitsubishi de top, eu unul am făcut prostia să iau Star-Light și regret, atât la dimensiuni, cât și la funcții. Inverterul e bun, iar majoritatea dintre ele încep să aibă așa ceva. Minim A++.
Trebuie să te gândești bine cum scoți unitatea exterioară, să aibă traseu cât mai mic. De exemplu, eu am pus în bucătărie unul mai mare și când stau să lucrez de pe balcon mă deranjează zgomotul de pe traseul de până afară.
Teoretic, cu cât e izolat mai bine, cu atât mai ok.
Bogdan a zis
Huh? Nu, traseul nu trebuie sa fie cat mai mic. El are chiar o dimensiune minima scrisa in manualul de instalare. Avand un traseu prea mic, fortezi compresorul. De aceea se recomanda ca in cazul in care traseul este foarte scurt, se mai lasa teava in plus langa compresor.
Alex a zis
Si mie consultantul mi-a zis ca traseul trebuie sa fie minim 2,5m – 3m, iar daca nu e posibil, se mai lasa o bucla de teava in plus afara.
Leo a zis
Buna ziua!
Va rog, mi-ati putea spune parerea dumneavoastra in legatura cu aparatul de aer conditionat cu inverter WHIRLPOOL SPIW 318L, 18000 BTU/h, A++/A+? Sau imi puteti recomanda altceva, de calitate foarte buna, la 18000 BTU?
Va multumesc din suflet!
Emil a zis
Buna ziua.Imi permit sa pun o intrebare care este usor atipica fata de informatiile pe care le dezbati dvs. De curand am cumpărat un aparat de aer conditionat marca gree putere 12ooo btu. Montajul s-a realizat cu un traseu frigorific de 6m. Am observat ca peste banda izolatoare atraseului frigorific, chiar lângă unitatea internă se formează condens(picaturi de apă) atunci cand este pornit. Temperatura pe aparat am setat-o la 26°C iar cea din apartament inainte de pornire este de 28,5°C. Este normal un astfel de condens? Dvs. ați intampinat astfel de problemă? Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Ar fi bine să răspundă oameni care au așa ceva. Și la mine au izolat, dar traseul e foarte mic în casă. Practic, am un singur „cot” de o palmă și nu îmi dau seama dacă se face condens. În plus, eu am folosit doar kit-ul de instalare, nu am prelungit traseul.
Teoretic, știu că în astfel de cazuri, când se prelungește traseul ai nevoie de o pompă de vid.
Emil a zis
Da, într-adevăr, au meșterit ceva cu o pompă la insistențele mele însă treaba cu condensul m-a pus un pic pe gânduri. Vă mulțumesc !
Dan Gheorghe a zis
Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care este parerea dumneavoastra cu privire la aparatul de aer conditionat Samsung Maldives 12000 BTU, Clasa A++, Functie incalzire, Filtru 3-Care Auto Clean, 2-Step Cooling, AR12NXFPEWQNEU, R32, Alb ?
Vreau sa achizitionez unul si am nevoie de o opinie pertinenta. Va multumesc!
Birsan Ovidiu a zis
Va rog sa imi spuneti parerea dvs. despre acest aparat de aer conditionat :Aparat de aer conditionat TESLA TC50V3-1832IA, Kit de instalare inclus, 18000 BTU, Clasa A++, Filtru antibacterian, R32
Clujanu a zis
Buna ziua, ma intereseaza si pe mine un comentariu despre aparatul acesta: Aparat de aer conditionat Inventor Nemesis PRO N2VI32-12WiFi 12000 BTU, control WiFi, Auto Curatare, Filtru Electrostatic si Fotocatalitic, Clasa A+++
Vreau sa-l folosesc la bloc,in pun in bucatarie directia hol si din hol voi aveam o camera la stanga iar una la dreapta, doresc o temperatura cam la 23-24 grade, tinand cont ca vara este undeva la 28-29 iar fiind la utimul etaj se incalzeste foarte tare izolatia si emana caldura.Va multumesc
Alice a zis
Va recomand aparatul de aer conditionat Gree Bora. La mine functioneaza perfect.
Vlad a zis
Buna ziua,
Doresc sa achiziționez un aparat de aer condiționat de 18000 btu și am văzut în oferta eMag aparate sub brand-ul Vivax. Aparatele sunt accesibile ca preț și dotate aparent foarte bine:
– Eficienta energetica răcire: A++
– Agent de răcire: R32
– Coeficient randament sezonier la răcire SEER: 7.1
– Tip compresor: Inverter
etc
Doua exemple de aparate de la ei:
– https://emag.ro/aer-conditionat-vivax-acp-18ch50aeqi-q-design-r32-wi-fi-kit-de-instalare-inclus-inverter-18000-btu-h-clasa-a-ecran-lcd-pornire-silentioasa-sleep-mode-turbo-mode-timer-protectie-anti-inghet-autocuratar/pd/DFD0WVBBM/
– https://emag.ro/aer-conditionat-vivax-acp-18ch50aeri-r-design-wi-fi-kit-de-instalare-inclus-inverter-18000-btu-h-clasa-a-ionizator-i-feel-autodiagnoza-autocuratare-autodetectie-scurgeri-freon-filtru-bio-filtru-anti-p/pd/D6SY0HBBM/
Din cate am găsit cautând detalii despre acest brand sunt din Croația.
Nu am văzut acest brand în lista dumneavoastră de mai sus și nu știu cata încredere sa am în calitatea produselor pentru a achiziționa de la ei. Îmi puteți spune o părere dacă cunoașteți acest brand?
Îmi puteți recomanda alte variante de aparat de aer condiționat de 18000btu?
Mulțumesc
Daniel a zis
Din ce observ are cel mai nou refrigerant, poate ar fi fost bine sa fi fost A+++, dar e ok si asa, diferentele fiind relativ mici.
Catalin-Adrian a zis
Salut,
Doresc sa achizitionez un aparat de aer conditionat cu ajutorul caruia sa racesc un apartament cu 2 camere. Mai exact vreau sa racesc living-ul si dormitorul(cam 35m^2). Aparatul va fi aplasat pe hol fiind la distante egale de cele 2 camere.
Puteti sa imi spuneti daca aparatul de mai jos este ok pentru acest lucru?
O recomandare pentru un aparat de aer conditionat care sa se incadreze in scopul respectiv, si la un buget asemanator cu cel al aparatului de mai jos?
Aer conditionat BOSCH Climate 5000, 12000 BTU, A++/A+, alb
Dragos a zis
Salut, eu mi-am luat de curand un Gree, eu zic ca e mai ok asta.
Unitatea exterioara silentioasa, nu intra in rezonanta carcasa si nu produce alte zgomote ciudate
– Unitatea interioara de culoare alba semi lucioasa. Se vad amprentele pe ea doar daca stai la 20-30 cm de ea.
– Unitatea interioara este silentioasa dar nu suficient in cazul in care te gandesti sa montezi aerul conditionat in aceeasi camera in care dormi.
– In pachet avem si un „filtru” Silver Ion, cred ca filtru de genul este ca nu am mai vazut la alte AC-uri un astfel de filtru.
– Unitatea interioara are si generator de „plazma, pentru curiosi am atasat o poza cu el.
– Materialele folosite sunt peste vortex, heinner sau alte branduri low cost care nu folosesc produsele GREE sub brandul propriu (spre exemplu anumite modele Yamato)
– Capacul unitatii interioare se deschide usor, are sine de ghidare si nu clipsuri de plastic pentru filtrele de aer.
– Aplicatia de android decenta
vasile a zis
Ion Silver ca la saltele 🙂 , prost e ca la noi nu gasesti sa cumperi filtre de fel!
Cornel a zis
Viessmann Vitoclima 200-S, foarte silentios si economic. E de luat in calcul si varianta multi split cu o singura unitate externa si cate un aparat in fiecare camera. Apreciez in mod deosebit modul turbo!
Tudor a zis
Va salut,
Am dat peste aceasta discutie cautand informatii tehnice despre un aer “Habitat” (vandut de Romstal), care a cedat in urma unui soc de tensiune. Fiind cel care incearca sa-l repare, m-am gandit ca va pot ajuta cu ceva sfatuiri in alegerea unui asemenea echipament. Deci:
1. Daca alegeti varianta “multi-split”, asigurati-va ca este un sistem care ramane functional si-n cazul in care o unitate de interior se defecteaza. Chiar si-n aceasta situatie, trebuie sa aveti in vedere ca repararea si testarea implica oprirea intregului sistem. In plus, daca se defecteaza unitatea externa, ramaneti fara aer conditionat in ambele incaperi.
2. Incercati sa cumparati doar sistemele a caror electronica este cunoscuta ca fiind a unui producator care ofera documentatia tehnica necesara depanarii specializate. Asta inseamna sa cautati daca aparatul respectiv are un “service manual” detaliat (scheme la nivel de componente).
TCB
Ciprian a zis
Buna ziua!
Eu am achiziționat recent un aparat de aer condiționat marca PAXON de 12000 BTU(se găsește numai in rețeaua DEDEMAN)Au si un partener de afaceri care vin si il instaleaza.Pretul este 1500 lei,12000BTU,wi-fi,3 metrii de conducta inclus dar fără suport prindere.
Mihai a zis
Salut! Ce părere ai despre brandul Inventor cu 10 ani garanție? Ma gândeam sa iau în calcul cei 10 ani.
Marius Cucu a zis
Brand invertor? Ai un link? Nu cumva vorbim de altceva?
Ionut a zis
Salut! M-ar interesa acest produs, dar as vrea sa cer o parere inainte: https://emag.ro/aer-conditionat-vivax-acp-12ch35aemi-m-design-wi-fi-inverter-12000-btu-h-clasa-a-ecran-lcd-pornire-silentioasa-sleep-mode-turbo-mode-timer-protectie-anti-inghet-autocuratare-acp12ch35aemi-wifi/pd/DLPSQ7BBM/
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Nu e rău, sunt decente Vivax, dar ai putea să te uiți și la Gree. Modelul ăsta e foarte ok.
Cosmin a zis
Salut,
Ce imi recomandati dintre:
– TESLA Wi-Fi, 18000 BTU, Clasa A++, filtru antibacterian, I Feel, functie Turbo, TA53LLIL-1832IA, R32
– Gree Bora A4 Silver GWH18AAD-K6DNA4B, 18000 BTU, Racire A++/ Incalzire A+, R32, Alb.
Mentionez ca am un apartament de 50 mp, stil vagon, iar aparatul se va monta in living(18 mp) si aerul rece trebuie sa ajunga in dormitor(15 mp) si va strabate si un hol de 8mp.
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Mergeți pe Gree. Nu am auzit pe nimeni să se plângă de ei.
Radu a zis
Salut . Nu stiu ce aer conditionat sa aleg pana in 2500 lei . Am gasit Samsung Cebu 12000 BTU Wi-Fi, Clasa A++/A+, AI Auto Comfort, Fast cooling, AR12TXFYAWKNEU/AR12TXFYAWKXEU, dar nu stiu daca este bun sau nu , sa nu am probleme cu el. Tu ce parere ai ?
Alex a zis
Salut,
Ce aparat imi recomandati pentru 65m2 (24000 BTU), agent racire R32, Invertor, econom, silentios, racire/incalzire. Aparatul vreau sa-l montez in hol din care duce in 3 dormitoare (fiecare dormitor cu intrare separata).
Multumesc anticipat!
vasile a zis
Singurul avantaj, asta daca vrei sa fii eco pe banii tai, este ca R32 este mai balnd cu climatul, zic studiile!
Pentru 65mp 24000 BTU este mult, daca e un dual-split e ok, sunt banii tai. Un 12000 BTU este insa suficient, vorbim de o incapere de 9/6m. Marketingul zice sa iei 18000 BTU, eu personal fac o anexa de 80 mp cu un Vortex de 1500 lei si 12000 BTU unde am acumulatori si restu’ echipamentului de la solara si eoliana, la caldurile de acum nu trece de 25 grade. Succes!
Sorin a zis
Salut,
Ar fi ok sa folosesc un Aer Conditionat Midea – 12000 btu – montat pe hol ptr a incalzi/raci un ap de 3 camere de aprox 65m2 pe nord in care nu prea bate soarele?
Nu ma intereseaza sa faca rece/cald instant, ma intereseaza sa faca fata…
Marius Cucu a zis
Nu cred că va face față.
vasile a zis
Pentru racire merge, da pentru incalzire sa nu te astepti la ceva spectaculos!
Daniel a zis
Salut,
Ce parare ai de acest aer conditionat?
GRUNDIG GRWPI120, 12000 BTU, A++/A+, Wi-Fi, 5 ani garantie(vandut de Altex).
Caut ceva in buget de 2mii de lei, 12000btu si sa aiba wi/fi.
Daca acest Grundig nu este ok imi poti recomanda ceva?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Nu e rău deloc, dar mai ai și Gree G-tech GWH12AEC-K6DNA1A.
Ady D a zis
Buna ziua,
Intre Gree G-tech de mai sus si Midea Mission II 12000 btu .. ce recomandati?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Marius Cucu a zis
Gree
Anda a zis
Buna ziua ,
As dori un aparat de aer condiționat Pt un apartament de 64 mp situat spre nord
Doresc și răcire și încălzire
Ce îmi recomandați
Vulpe Iulian a zis
Buna ziua ma documentez in achizitionarea unui aer conditionat de calitate, cu maximul de filtre posibile care sa imi ofere cel mai curat aer, avand si o prichinduta de 10 luni. Aparatamentul are o suprafata utila de 58-60 mp2.Vreau cu tehnologii de ultima generatie ,programare de la distanta, clasa de eficienta A+++. Din cat m-am documentat eu unu de 18000 btu este sufiecient ? Ce parere aveti imi v-a racii tot apartamentul? Sau sa pun un split a cate 9000 btu sufragerie si dormitor? Aeru conditionat intentionez sa il pun in sufragerie. Va mentionez ca pe aceeasi linie este si dormitoru si sufrageria cu perete despartitor unul langa celalalt sunt cele doua incaperi.Pana in ora 12:00 soarele imi bate pe partea dormitorului si a sufrageriei ,unde din dormitor am geam deschis catre balcon care balconu vreau sa il inchid si se intinde pe partea cat tine dormitoru si sufrageria , iar dupa 12:00 soarele se muta si imi v-a bate la fereastra sufrageriei si la bucatarie.Acum ca si echipamente cu un istoric de performante care ar fi cele mai de calitate-durata.Sunt de parearea ca inspir ceea ce imi ofera aparatu ala si nu instalez aer conditionat in fiecare an.Ca si brand am pus ochii pe urmatorele in ordinea lor: Daikini, Mitsubishi, Fujitsu, Gree. Ce m-ati sfatui sa cumpar ca sa imi ofere ce vreau eu( calitate maxima a aerului,durabilitate,tehnologie)Va multumesc frumos pentru eventualele sfaturi obiective.
Mihaela crina Demir a zis
Buna ziua! Ce aer conditionat ati cumparat pana la urma? Si noi avem bebe de 6 luni si de gandim sa achizitionam unul dar nu prea stim ce sa alegem. Am dori un aparat cu filtre cat mai bune pt sanatatea copilului. Il vom monta in sufragerie (20 mp) si va fi orientat catre un hol mare de 6/1,5 m. Bugetul maxim 2500 lei. Ce imi recomandati?
Marius Cucu a zis
De ce nu va orientati spre un Gree?
Mihaela crina Demir a zis
Am vazut ca cei de la Gree fac piese pt Daikin. Dar in acelasi timp in bugetul meu am gasit si LG si Bosch.
Ce sa aleg de aici?
Radio Paul a zis
Mulțumesc frumos pt îndrumare. O ultimă întrebare as avea. Dacă puteți să îmi dați o idee pentru un aer condiționat 9000 Btu invertor. Exclus Daikin preturile sunt mari. Bugetul ar fii între 1300 1700 Ron. Va mulțumesc
Marius Cucu a zis
Gree au lucrat cu Daikin. Sunt ok. În niciun caz Star Light. Am eu și mă oftic de el 🙂
LIVIU RUSU a zis
Buna ziua.O parere despre un invertor de la firma Dimstal.Aici pe amazon.de recenziile sunt bune,,,,,totusi poate imi puteti spune si parerea dumneavoastra.Multumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Nu am auzit de aceștia, din păcate. În România nu se comercializează din ce văd.
Alex a zis
Buna ziua, ce parere aveti de Gree Amber Inverter R32 24000BTU (GWH24YE).
Am vazut diferite recenzii, insa m-ar interesa si parerea Dvs. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Gree merită fără doar și poate!
Alex a zis
Deja l-am luat și ma și folosesc de el ?. Sunt mulțumit, e silențios și eficient. Prin WiFi merge perfect ? aplicația de pe telefon are mai multe opțiuni decât telecomanda.
Bogdan a zis
Salutare,
Locuiesc intr-un apartament cu aproximativ 90mp utili, la etajul 3/3, in bloc fara acoperis (construit in 2012), izolat destul de ok, cu geamuri si pe o parte si pe alta destul de mari. Am in momentul de fata un aparat Samsung de 12000 btu pozitionat in living (din living am acces in toate camerele, deci e pus oarecum central) si am constatat inca de anul trecut ca nu prea mai face fata. Ce imi recomandati pentru suprafata asta si conditiile astea? Ma gandeam la ceva 18000/24000 btu insa as vrea ceva premium ca nu il schimb in fiecare an. Vreo recomandare de model eventual?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Păi de ce nu alegeți să mai adăugați unul în cealaltă parte a apartamentului?
Bogdan a zis
As vrea sa nu mai stau cu gauri si toate cele. Ma gandesc ca pote in 10 ani tehnologia in domeniu a avansat suficient cat sa gasesc unu care sa se descurce rezonabil. Exista vreun concern pentru care sa nu pun unul mai mare? De 18000 sau 24000?
Marius Cucu a zis
Păi fizica e aceeași, nu cred că se schimbă prea curând. Cum vei răci uniform casa? Întotdeauna vei avea „ger” în zona în care va bate aerul condiționat, iar în partea cealaltă temperaturi mai mici. N-o să poți echilibra eficient temperatura. Evident, alegerea e a ta, în teorie, unul de 24000 de BTU acoperă 80 de mp2, dar spațiu deschis, nu camere.
Bogdan a zis
Da, cred ca sunt ok cu asta, ca daca e racoare in living, si deschid usa la dormitor, o sa fie si acolo, iar in living nu bate in directia unde stau deci all good. Alta intrebare: la cele de 24000 am vazut ca sunt de 6,8 – 7kw si nu stiu daca imi suporta instalatia actuala o putere asa mare? Oare merge pe monofazat?
Si de asemenea, daca imi poti recomanda vreun mode ceva.
Marius Cucu a zis
Din ce înțeleg, e bloc nou, nu? Nu ai circuite separate? Eu văd că scrie mult mai puțin la Star-Light 24000 BTU și n-ar trebui să ai nicio problemă cu instalația actuală. În general, vin fără ștecher, o să-ți pună cei care îți fac instalația unul, în funcție de poziția din casă.
Eu aș zice să mergi pe Daikin, Gree, Fujisu, branduri care știu ce fac. Gree a lucrat cu Daikin o bună perioadă de timp, ei le făceau o parte din componente. La Daikin ai direcționare OK a aerului, sunt senzori care te detectează și nu îți dau atât de mult aer rece în tine.