Întotdeauna vara vine pe nepregătite. Exact ca iarna și felul în care se pregătesc autoritățile noastre. În plus, în ultima vreme, aparatele de aer condiționat au devenit tot mai integrate, tot mai bune, tot mai compatibile cu dispozitive IoT, așadar sunt pline de tehnologie. De ce să nu profităm de asta?!
Aerul condiționat nu este cel mai sănătos mod de a ne răcori, mai ales dacă este folosit agresiv, dar este necesar. Eu nu sunt chiar atât de sensibil la căldură, dar trebuie să recunosc că nu am cea mai bună stare în zilele toride, pe caniculă. Sunt irascibil, așa că încerc să mă hidratez cât pot de mult.
În astfel de cazuri un aer condiționat bun face diferența. Nu să-l ținem la 15 grade și apoi să ieșim în căldură la 30+ de grade și să intrăm înapoi, însă este bine să ținem un aer condiționat la o temperatură mulțumitoare. Constantă.
Problema se pune în felul următor: ce aer condiționat să alegem? De unde să alegem? De la ce magazin online? Cine îl instalează? Unde îl instalează? Cum îl instalează?
Toate acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus în momentul în care am instalat aerul condiționat. Renovarea generală am făcut-o acum mai bine de 6 ani și chiar nu aveam chef să zugrăvesc din nou doar pentru un aer condiționat.
Nici nu s-a întâmplat asta, băieții au instalat cu mare grijă, fără prea mult deranj. Am avut noroc de o echipă suficient de bună.
Ghid alegere aer condiționat. Ce trebuie să iei în calcul, în 2024, când alegi un aparat de aer condiționat?
Pentru că nu am știut mare lucru în momentul în care mi-am ales aerul condiționat am crezut că este necesar să realizez un articol care să vină în sprijinul vostru și să vă ajute în alegerea acestuia.
Totodată, dacă simțiți nevoia să mă contraziceți sau să puneți o întrebare sunteți liberi să o faceți. Poate găsim un răspuns împreună.
Alegere aer condiționat pentru locuință
Cel mai important lucru în alegerea aerului condiționat este numărul de BTU. Toată lumea a auzit de asta, cu cât mai mulți BTU, cu atât mai bine. Acest BTU reprezintă unitatea de măsură pentru răcire/ încălzire. Cu cât este mai mare, cu atât va acționa pe o suprafață mai mare, implicit pe o cameră mai mare.
Mai jos v-am pus câteva intervale ce ar trebui să fie respectate în momentul în care alegem un aer condiționat.
- dacă dorim să răcim o suprafață între 10 și 25 mp un aparat de 9000 de BTU este suficient.
- pentru suprafețe între 15 și 35 mp puteți alege un aparat de 12000 BTU
- dacă suprafața camerei este între 30 și 50 mp recomandarea mea este pentru un aparat de 18000 BTU
- dacă avem un spațiu mai mare, ce ajunge până la 70 mp ne-ar fi bun unul de 24000 BTU
Așadar, recomandarea mea este să alegeți unul de 9000 de BTU pentru dormitor și unul de 12 000 BTU pentru sufragerii. Nu sunt adeptul aerului condiționat puternic, pus în mijlocul casei. Temperatura nu va fi optimă.
Dacă va fi amplasat pe hol cel mai probabil nu vei putea răci corespunzător decât holul. Restul casei nu va avea o temperatură constantă. Nici n-ar trebui să ne mai gândim la factura pentru aparatul de aer condiționat.
Eficiența energetică pentru o cameră subdimensionată… nu este deloc ok.
În cazul în care apar modificări majore ale încăperilor, geamuri multe, unelte multe ce degajă multă căldură trebuie să vă reorientați. Poate un specialist ar trebui să vadă încăperea și să recomande câți BTU aveți nevoie, dacă este suficient unul de 12000 sau trebuie să vă orientați către unul de 18000 BTU.
Trebuie să fiți atenți, însă, la ventilator. Dacă se trece de 18000 BTU se recomandă ca încăperea să aibă o înălțime de minim 3 metri.
Un alt aspect de care ar trebui să țineți cont este motorul. Dacă aveți unul cu tehnologia BLDC înseamnă că ați făcut alegerea corectă. Sigur, nu este chiar ieftin să iei un astfel de aparat, dar știi că nu vei avea probleme 10-15 ani de zile.
Tipuri de aparate
În principiu avem 4 soluții de aer condiționat:
- de perete
- de tavan
- portabile
- multi split
Cele mai utilizate sunt cele de perete și cel mai puțin disconfortante. La serviciu am aer condiționat de tavan, își face foarte bine treaba, nici nu-l simți cum bate, dar estetic nu este deloc ok, mai ales că nu avem tavan fals.
Sunt interesante și cele multi split. Practic, vom avea o singură unitate exterioară pentru ambele. De obicei, am văzut că sunt modele de 9000 de BTU. Practic, vom avea 9000 de BTU într-o cameră și alți 9000 în cealaltă cameră.
Estetic mi se pare cel mai bine. Totuși, nu știu dacă este cea mai bună variantă pentru unii având în vedere că un kit de instalare poate să coste destul de mult, în funcție de cum sunt așezate camerele.
Clasa energetică a aparatului
Probabil cel mai bun lucru făcut de cei din Uniunea Europeană. Odată cu consumul tot mai mare de energie electrică aceștia au făcut niște standarde pentru consumul de energie. Așadar, vom vedea în oferta magazinelor cu vechea certificare, dar și cu noua certificare pentru electrocasnice.
Recomandarea ar fi ca acesta să fie de clasa A.
De exemplu, modelul de aici ajunge la un preț destul de măricel, iar dacă faci montajul separat te mai costă ceva bănuți.
Sigur, vorbim totuși de unul dintre cele mai bune modele de pe piață alături de seriile premium ale celor de la Daikin și cu prezență ca service în majoritatea orașelor.
Filtrele pentru aparatul de aer condiționat
Sunt foarte importante și, totodată, ignorate de toată lumea. Nu știu de ce oamenii au impresia că, dacă își neglijează sănătatea vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Nu se întâmplă asta.
Filtrele trebuie schimbate sau curățate o dată la 6 luni de zile. Dacă faceți această economie o veți regreta mai târziu.
Mai nou, aparatele de aer condiționat moderne folosesc filtre cu ioni negativi, tocmai pentru a preveni bolile respiratorii.
Zgomotul produs de aerul condiționat
Unele sunt silențioase, altele nu, unele sunt zgomotoase atât timp cât răcirea este activă. Ar trebui ca acestea să nu fie prea zgomotoase, să se învârtă în jurul valorii de 60-65 dB. Renumite pentru silențiozitate sunt cele de la Daikin și Mitsubishi.
Ca brand trebuie să aveți în vedere următoarele:
Branduri de top:
- Daikin
- Hitachi
- Fujitsu
- Toshiba
- Mitsubishi
Branduri intermediare:
- Gree
- Carrier
- LG
- Midea
- Osaka
- Sharp
- Samsung
- Panasonic
- Sanyo
- Whirlpool
- Nordstar
Branduri Low cost:
- Aux
- Zephir
- Henson
- Chigo
- Heinner
- Hyundai
- AirKool
- Romstal/Habitat
- DeLonghi
Aer condiționat în rate?
Este la modă să luăm totul în rate. E bine să ne planificăm investițiile altfel ne va fi greu. S-ar putea să se întoarcă așa cum o face bumerangul la o eventuală criză. E periculos dacă nu planificați așa cum trebuie.
Unde se fabrică aparatul de aer condiționat?
Discuția este nemuritoare, din punctul meu de vedere. Lumea încă mai trăiește pe vremea în care lucrurile se făceau bine. Trăim într-o perioadă în care globalizarea a schimbat moduri de business. Calitatea este cerută de brand, nu de chinezi sau japonezi.
Fiecare dintre aceștia aleg să lucreze cu componente mai bune sau mai puțin bune. Cu subansamble diferite, în funcție de preț. Trebuie să avem în vedere că piața este dinamică. Așadar, faptul că se fabrică în China nu este cu nimic mai prejos decât o fabrică din India, să zicem. Sau Japonia.
Condiția pe care o văd eu importantă este ca brandul să ceară calitate. Uitați-vă la Apple, uitați-vă la Samsung. Credeți că telefoanele acestora sunt realizate în altă parte decât China?
Eu m-aș orienta ca produsul pe care îl achiziționez să aibă un compresor ok, să aibă cele mai noi tehnologii privind agentul refrigerant, măcar din seria R22 și aș căuta informații despre fiabilitate.
În plus, ar fi mai util să luăm în calcul că avem diferite serii pe piață.
În general, când vorbim despre fiabilitatea unui aer condiționat trebuie să ne gândim la 10-15 ani de folosire, în condițiile în care acesta este instalat și folosit corect.
Modele recomandate de mine în 2024
Nu pot spune ce marcă de aer condiționat este mai bună, dacă Electrolux este cea mai bună sau poate Mitsubishi sau dacă Daikin este indicată. Cert este că asiaticii le fac pe toate. Fie că vrem, fie că nu vrem, toate sunt chinezării. Ok, există și câțiva japonezi, dar uite că au foarte multe fabrici în China sau în zone ceva mai ieftine.
Mai jos v-am adăugat 3 modele, de la diferite branduri. Unele au instalarea gratuită, altele nu. Vă recomand să luați aer condiționat în extrasezon. Sunt prețuri mai bune pentru instalare.
Samsung AR12TXCAAWKNEU
- clasa A++
- 12000 BTU
- 46 dB
Fujitsu ASYG09KPCE/AOYG09KPCA
- clasa A++
- 9000BTU
- 59 dB
Gree Pulsar GWH12AGB-K6DNA1A
- 12000 BTU
- Wi-Fi Intelligent Control
- R32
- Kit de instalare inclus
- Negru
Știai că un aer condiționat consumă în jur de 1,2 kw atunci când merge compresorul, iar dacă acesta este oprit în jur de 80-90 de wați? Sigur, valorile s-au mai micșorat, în ultima vreme, dar este bine să luăm în calcul și acest lucru dacă ne gândim la factura de curent. 🙂
Aer condiționat portabil. Este util sau nu?
Sistemele de aer condiționat portabile sunt destinate camerelor foarte mici. Totuși, din punctul meu de vedere au câteva dezavantaje. Cele mai importante ar fi:
- răcirea vine de jos în sus
- funcționează pe același principiu ca un aer condiționat fix. Adică avem nevoie de un furtun de evacuare pe care îl punem pe geam, sub geam și așa mai departe. Așadar, portabilitatea nu prea există atât timp cât depinzi de un geam, de o gaură în perete
Sigur, există și un avantaj între toate cele rele. La sfârșit de vară, de caniculă, puteți să strângeți foarte ușor aerul condiționat și să-l depozitați.
Eu, personal, am avut un răcitor. Există pe piață și așa ceva și sunt foarte, foarte ieftine. Fac treabă, dar nu răcesc camera ca un aer condiționat. Puteți să le spuneți că sunt niște ventilatoare mai profesionale. Dar nu vor răci foarte bine…
Control cu dispozitivele inteligente din casă
O bună perioadă de timp puteam să controlăm aparatele de aer condiționat numai cu telecomanda. Timpul a trecut, iar mai nou putem să controlăm cu dispozitive Alexa, Google Home sau chiar SmartThings aparatele de aer condiționat. În fapt, cam cu orice dispozitiv care are „voce”.
Aplicațiile aparatului
Îmi place să îmi controlez tot ce pot în casă. Am început, timid, chiar și cu prizele din casă. Vreau să cred că îmi voi permite și un astfel de aparat de aer condiționat, ce mă va ajuta să îl controlez dintr-o aplicație de telefon. Modelele de top chiar fac treabă bună în această direcție.
Cred că vom vedea lucruri frumoase în perioada următoare. Dacă aveți buget nu ezitați să vă îndreptați spre un aparat de aer condiționat controlabil prin WiFi. Fie cu adaptor, fie fără.
Trecând peste faptul că poți prinde oferte foarte, foarte bune pentru aer condiționat, ce te ajută să instalezi gratuit aerul condiționat sunt câteva prețuri disponibile aici.
De altfel, dacă vă simțiți în stare și aveți ceva timp liber puteți să faceți instalarea singuri. Sunt oameni care au filmat procedura. Zic ei, pentru cei mai tineri. Iată aici detalii.
Cel mai nou, să fie cu minim R22.
Eu nu l-aș cumpăra vara, în niciun caz. Însă, primăvara sau chiar toamna aș face un efort pentru a-mi fi mai bine vara următoare. E drept, nu poți sa îl „stresezi” atât de bine pe căldură, dar poți verifica dacă îți încălzește.
Cel mai bun aparat de aer condiționat
Mi-a fost greu să aleg aerul condiționat așa că am încercat să vă propun un ghid cu informații cât mai interesante referitoare la acest aspect și să învățăm cu toții din experiențele anterioare.
Alex a zis
Trebuie sa te uiti la clasa de energie, nivelul de zgomot, Pentru un consum mai mic model inverter este cel mai indicat.
Diana a zis
Parerea mea este sa se evite cat mai mult folosirea aerului conditionat. Dar daca totusi nu se poate fara este bine sa fie instalat pe peretele care se afla cat mai departe de locul unde obismuiesti sa stai(ex: pat, scaun, canapea etc) ca sa nu vina aerul rece direct spre tine
Cris-Mary a zis
Eu am ales o clasa energetica A, BTU in functie de dimensiunea camerei si nu l-am pus in camera la mine ci in bucatarie si de obicei fac racoare in toata casa deoarece am luat unul mare..Daca il puneam in camera mea riscam sa stau racita non stop..
Marius Cucu a zis
Cat de mare? Face fata la toata casa? Ai mei ziceau sa-l punem pe hol…dar ma gandesc ca nu are putere suficient de mare…In plus, scurgerea ar trebui sa treaca prin una din camere…
Alex a zis
Buna ziua! Inainte de alegerea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa stim cateva lucruri elementare. Suprafata pe care vrem sa o racim/incalzim, unui aparat de 9000BTU ii corespunde aproximativ 20 mp, unui ap de 12000BTU ii corespunde 30mp…si lista continua, locul unde vrem sa-l avem amplasat, e foarte bine sa te consulti cu echipa de montatori, ei iti pot da sfaturi utile, COP(puterea de racire/incalzire furnizata in raport cu consumul electric) trebuie sa fie cat mai mare deoarece reprezinta coeficientul de performanta, majoritatea sunt acum silentioase, cu functia de sleep, pentru un consum cat mai mic si un randament mai bun sunt cele cu tehnologie inverter, investitie amortizata in maxim 3 ani, consum redus cu 40% mai putin, si sa nu uitam de aspect, un lucru deloc de neglijat…succes.
Marius Cucu a zis
Bine de stiut. Multumim.
Clean Solution a zis
Eu am optat pentru aparatul de aer conditionat Daewoo DSB-F1277LH-NV Inverter , 12000 BTU, Clasa A+, Autocuratare, a costat 1700 lei dar sunt foarte multumita!
Marius Cucu a zis
Mă bucur că l-ați ales. Se comportă bine?!
Woot-Zee a zis
Am mai vazut un articol similar pe undeva 🙂
In fine, nu de asta sunt aici…cu filtrele nu e asa simplu, sunt multe netestate (health-wise) –
Mai gasesti si niste site-uri de specialitate care au facut cateva teste pe langa.
Ai putea sa faci un update la acest articol, ar fi si mai bun si mai informativa o comparatie intre filtre.
Multumesc. 🙂
Marius Cucu a zis
Foarte, foarte interesant PDF-ul. Merci frumos.
Mihai a zis
Intrebi toată lumea si nu iți răspund ce înseamnă B T U …toți specialuști răspund că e unitate de masura ptr suprafață. BTU – British Thermal Unit…asa imi amintesc si este echivalent cu un anumit nr de kw. Cautați pe wikipedia.
Adelin a zis
Salut – care e diferenta intre aparatele de aer conditional clasice (cred ca le spune split) si cele fara unitatea externa?
Marius Cucu a zis
Te referi la cele portabile?!
toader bogdan a zis
Salut,
As dori sa achizitionez un aparat de aer conditionat mobil.
Ce imi poti spune despre ele.
Se merita sa cumperi unul mobil in loc de unul montat pe perete ?
Multumesc frumos.
Marius Cucu a zis
Sunt modele care-și fac treaba. Diferența este că pe cel mobil îl ai jos, iar aerul oricum este mai rece. Pe lângă aspectul ăsta, îți ocupă loc în cameră, față de cel montat pe perete care stă într-un colț, sus și restul… afară.
Trebuie să mă mut și eu în curând și iau în calcul să iau unul mobil.
Acum depinde și de încăperea pe care vrei să o răcești. Oricum, e nebunie zilele astea cu montajul. Echipele de montaj ale aerului condiționat sunt depășite de situație.
toader bogdan a zis
Poti directiona jetul de aer sa bata in sus si cred ca ai rezolvat problema.
Eu ma gandesc ca aparatul o sa aiba o evacuare (un furtun ) care trebuie scoasa afara. Aici am eu o problema. Pt ca daca il pui in dormitor trebuie sa scoti furtunul acela pe geam.
Stii ceva despre asta ?
Marius Cucu a zis
Da, așa e. Practic, depinzi de acel furtun. Și, dacă ai termopan… trebuie să lași geamul crăpat sau să dai gaură un pic mai jos. Așadar, nu prea e portabil. 🙂
toader bogdan a zis
Da, portabilitatea lui devine 0.
Multumesc pentru raspunsuri si spor la cautari !
Marius Cucu a zis
Asemenea. Zi frumoasă. 🙂
Marius a zis
EXISTA SOULTII : Exista AirLock, huse ce se pun la geam si izoleaza furtunul si astfel devine destul de mobil aerul mobil ? , iar eficatitatea lui este 100%. Numai bine !
sandu motroc a zis
Nu merita,este necesara o evacuare pt.aerul cald pe care il produce plus un furtun de evacuare a condensului,are o tavita pt.condens dar se umple cu apa si curge din aparat.Intr-un cuvint tiganie in casa.
Am folosit Panasonic cu pompa de caldura achizitionat de la reprezentanta,unul a functionat incontinuu 16 ani cu o singura completare de freon.
Marius Cucu a zis
Exact. Mulțumesc pentru extra precizări.
MIRELA a zis
buna te rog sp si mie ce aer conditionat as putea sa imi cumpar ap e de 60m am gasit YAMATO 18000 BTU la pretul de 2600 cu montajul inclus ce sti tu de aceasta firma ce ai putea sa imi recomanzi tin sa iti mustumesc pt acest blog astept un raspuns .
Marius Cucu a zis
Nu este rău deloc. Dar ar fi bine să îl pui pe undeva în bucătărie sau într-o cameră undeva la mijloc încât să poți răci toată casa.
Cosmin a zis
Aparat Carrier pe inverter de 12000 btu face fatza perfect unui apartament de 54 m la etajul 4 pe colt. Comsumul de electricitate e foarte mic undeva la 30 de lei pe luna in plus si merge nonstop in lunile de vara pe setarea ECO. Ah a fost in jur de 3000 de lei(fff scump) acum 5 ani.
Marius Cucu a zis
Eh, nu mai găsim modele chiar ieftine în momentul de față.
flory a zis
Ce model este?
Giga a zis
Vortex 12000BTU,luat iunie de la Altex.
Face fata cu brio ap 38 mp orientat spre sud,soare de la 6 dimineață până la 16 pe geamuri si pereți.
O să vedem la iarna cum se comporta pt căldură.
Apartamentul e pe mijloc și foarte călduros cu o sobă feg în dormitor cu ușa deschisă faceam 24 de grade pt băița la bebe.
Cristina A. Ichim a zis
M-ar interesa si pe mine cum se comporta un aer conditionat mobil… ideea e ca mama sta in Cosmopolis iar de cand avem un bebe I-am facut o camera langa living, iar daca am instala un aer conditionat in sufra ar raci prea repede camera copilului in care nu este usa … si ma gandeam ca daca e mobil il mai plimbam din sufra in bucatarie si etc, astfel incat bebele sa fie cat de cat ferit. Alte sfaturi aveti?Multumesc si o zi faina
Marius Cucu a zis
Salut. Aerul condiționat mobil este cam… imobil. Ai nevoie de gură de aerisire sau să ții geamul deschis. În cazul acela nu va răci eficient. Mobile sunt doar cu numele. El va trebui fixat undeva. 🙂
Razvan a zis
Eu am pus pexiglass pe exteriorul geamului am facut o gaura in el si am pus AC portabil merge super raceste foarte bine singurul dezavantaj ar fi ca e mai zgomotos ca unul fe perete..
Mihai Gherasim a zis
Buna ziua,
Vreau sa achizitionez un aparat de aer conditionat de 12000 BTU pentru o sufragerie de aprox 22-23 m2. Am de ales intre Gree Supreme (cu compresor Daikin – asa mi s-a spus) si Skyworth Delfin (cu compresor Panasonic) care are puterea ventilatorului reglabila nu in trepte ci continuu si un zgomot minim al UI de 20 db. Ce imi recomandati? Si ce stiti despre aparatele Skyworth Delfin? Am inteles ca sunt noi pe piata din Romania dar cam atat stiu. Va multumesc.
Marius Cucu a zis
Gree, din câte știu, sunt de calitate medie. De Skyworth Delfin n-am auzit, din păcate.
Mihai Gherasim a zis
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Stiu ca Gree sunt in gama aparatelor de calitate medie. Intre timp m-am mai informat si am aflat ca Gree Supreme este un model mai vechi si mai slab calitativ, acum existand pe piata varianta Gree Lomo care este model 2016 si de o calitate superioara. Dar tot ramane dilema dintre Gree si Skyworth.
Ati reusit sa aflati ceva despre aparatele Skyworth Delfin 12000 BTU? M-am uitat la pliant si mi se pare interesanta tehnologia, dar nu stiu nimic despre fiabilitate. Ma puteti ajuta? Am de ales intre acest aparat si Gree Lomo, model 2016. Va multumesc.
Marius Cucu a zis
Se pare că Gree au lucrat foarte mult cu cei de la Daikin.
Ani a zis
Bună ziua,
eu am nevoie de un aparat de aer condiţionat nu pentru răcire şi încălzire, ci pentru aerisire şi, dacă se poate, umidificare. De asemenea, să fie silenţios. Îmi puteţi face vreo recomandare? Mulţumesc.
Marius Cucu a zis
Păi de ce nu luați direct un umidificator?
Ani a zis
Mă gândeam că e mai bine ca proprietăţile aerului din încăpere să fie reglate dintr-o singură sursă. Îmi trebuie oricum un aer condiţionat pentru că din cauza zgomotului şi prafului din stradă trebuie să stau mai mult cu geamul închis. Atunci, doar pentru aerisire/ purificarea aerului, ce aparat ar fi mai bun? Unul mic, de 9000 btu, oricum. Ideea e că vreau să-l folosesc continuu şi e o încăpere destul de mică (dormitor şi birou).
Gabriel a zis
va recomand Viessmann WS2026MHE0. Are consum mic, este in cadrat in clasa de consum A +++
blindughe a zis
Buna ziua! am cumparat mai demult acest produs Ariston A-IMW10-MX Aer conditionat. Ati putea sa-mi spuneti daca i-as putea atasa o a doua unitate interna (daca suporta). Multumesc!
Marius Cucu a zis
Din păcate, nu. Trebuie separat.
Mihai a zis
Eu am Viessmann Vitoclima de 9000 BTU in dormitor, un aparat extrem de silentios pe care efectiv nu-l aud noaptea. Apreciez in mos deosebit modul turbo de incalzire/racire rapida.
Eugen a zis
Buna ziua,
Ma tot uit peste tot dar tot nedumirit sutn ?
Vrem sa achizitionam un aparat de aer conditionat pentru un apartament 4 camere 100 mp
Buget 4100 Lei
Daca en puteti ajuta cu un sfat
Va multumim anticipat
Marius Cucu a zis
Hmm, cum v-ați gândit să-l poziționați având în vedere că… sunt 4 camere. Unde să-l amplasați ca să poată răci mai peste tot?
Eugen a zis
noi avem apartamentul stil Vagon ( Lungime ) o sa fie pozitionat in sufragerie )
de la sufragerie la celelalte camere nu avem usi decat la dormitoare s i cele 2 bai
Daikin Bluevolution FTXM35M-RXM35M Inverter 12000 BTU am vazut ceva de genul asta insa citind comentariu :
Design elegant, modern si atractiv, potrivit pentru orice incapere si in orice mediu – marketing pur, design-ul este standard, curat, alb si atat (la fel cu unul cu 2000 RON mai ieftin).
Aer proaspat si curat multumita tehnologiei Flash Streamer, directionat pentru un confort optim al camerei. Oriunde, oricand – povesti, aerul este recirculat, deci, cuvantul „proaspat” = publicitate inselatoare!
Fluxul 3D de aer combina deplasarea aerului pe verticala si pe orizontala pentru a distribui un aer cald sau rece, chiar si in cele mai indepartate colturi ale camerei – nu am sezizat asa ceva, din nou, o poveste frumos tesuta!
Detineti control total gratie programatorului saptamanal. Fiti stapani pe confortul dumneavoastra – da, corect, face asa ceva!
Cea mai buna solutie pentru dormitor. Unitatea este atat de silentioasa incat puteti visa netulburati despre confortul perfect – este al 4lea device si de departe cel mai silentios (practic, nu se aude deloc cand functioneaza pe silentios)
Senzor ochi inteligent multi-zona detecteaza prezenta dumneavoastra si va protejeaza de impactul direct cu jetul de aer rece – alta poveste de adormit copiii!
Adaptorul Wi-Fi (optional) va permite sa detine controlul complet asupra unitatii de oriunde si oricand cu usurinta, de pe smartphone sau tableta. Gata de folosire direct din cutie! – Intr-adevar, il pot porni de la distanta, via internet. In plus, aplicatia iOS/Android va arata temperatura din camera sau cea de la nivelul unitatii exterioare, un gadget de folos, cu adevarat!
CONCLUZIE: am ales DAIKIN pentru ca este o companie care se ocupa doar de solutii de climatizare si sper sa fie mult mai buna fata de ceea ce am avut pana in prezent. Serviciul clienti DAIKIN Romania este neprietenos, asta daca va intereseaza acest aspect (a trebuit sa-mi instalez singur aplicatia de control via internet, dealer-ul DAIKIN neavand habar de asa ceva.. Dar incasand costul device-ului aditional).
Dupa un astfel de comentariu parca nici nu-ti vine sa dai 4000 Lei
Marius Cucu a zis
Lucrurile faine pentru produsele de top, așa cum e cel din comentariul tău, ar fi că senzorul de proximitate își face treaba, iar componentele sunt mai ok.
Sigur, folosește agent frigorific R-32, cea mai nouă tehnologie de pe piață, dar nu înseamnă că și alte modele mai slab cotate n-au așa ceva.
Problema se pune la service și mantenanță. Cam toată lumea știe cu ce se mănâncă Daikin, multe service-uri răspândite prin țară.
Dacă revenim la cazul dvs… tare mi-e că 12000 BTU nu sunt nici pe departe suficienți.
Eugen a zis
Am inteles, de asta am si apelat la dumneavoastra 🙂 daca se poate un sfat bun, va multumesc din suflet
Marius Cucu a zis
Varianta ideală ar fi ca acele camere să aibă câte un model de 9000 de BTU. Din punctul de vedere al eficienței energetice ar fi cel mai ok. Investiția e mai mare la instalare… însă.
O altă variantă, ca să nu stați cu 4 unități exterioare ar fi ceva multi split și doar o unitate exterioară.
Dacă vor fi mai multe modele… trebuie să vă puneți și un semn de întrebare pentru instalația electrică. Mai ales dacă este ceva mai vechi, ce nu are circuite diferite față de restul electrocasnicelor.
Eugen a zis
mai multe exclus ? totusi sa fie unu de 18.000 BTU sa zicem
Eugen a zis
Pana la urma am decis sa raman la un Gree Viola GWH24RD. Pare sa fie ok asa.. ce prare aveti ?
Marius Cucu a zis
Gree au lucrat mulți ani cu Daikin până au reușit să se marketeze și pe piața mare singuri. Au modele foarte ok raportate la prețul lor.
Eugen a zis
dar ma gandesc sa nu fac congelator la 24.000 BTU
Marius Cucu a zis
Aerul condiționat funcționează în 2 moduri. Oprit/ pornit. Pe lângă aerul rece pe care îl bagă de afară… mai are și un termostat. Sigur, vorbim ipotetic pentru că mai are și alți senzori, alte tehnologii.
El cât răcește… bagă rece. Nu bagă 15 grade setate pe telecomandă, ci bagă aer rece până când camera ajunge la 15 grade.
La un model de 9000 de BTU e evident că se face mai greu acest lucru dacă este o cameră mai mare, la unul de 24000 de BTU se face mult mai repede.
Problema se pune în felul următor: aparatul face față să răcească 100mp? 🙂 Sigur, sunt convins că nu sunt fix 100, mai este ceva mobilă care micșorează camerele, mai sunt ceva geamuri care influențează în sens invers, chiar și poziția față de soare și felul în care este apartamentul.
Congelator nu se va face. Aparatul va ajunge la temperatura setată din telecomandă mai repede sau mai târziu. Sau niciodată dacă este un model subdimensionat.
Doina a zis
Buna ziua,
M-ar interesa o solutie pentru un ap duplex de 110mp. Ceva care sa raceasca si partea de jos si cea de sus. Organizarea mi-ar permite si tubulatura, dar cat de viabil ar fi? Si cat de mare ar fi unitatea exterioara?
Multumesc,
Lutyk a zis
Ce părere aveți de Gree Muse GWH09AFB-K6DNA1A?
Marius Cucu a zis
E un model foarte ok. E interesant că are R410A. E de luat.
Vasy a zis
Salut, ma gandesc sa imi achizitionez un aparat de aer conditionat si imi este foarte greu in a lua o decizie.
Pentru 2 camere living (parter) si dormitor (etaj). Aceste 2 camere sunt surapuse. Living aproximativ 30 mp si camera 12 mp.
Ce imi recomanzi?
Buget 2-3000 RON
Marius Cucu a zis
Trebuie să vadă un meșter dacă se poate instala un multisplit acolo. Dar la cum arată camerele probabil că ar merge unul de 9000 de BTU sus și unul de 12000 jos.
Roman viviana a zis
Buna seara!Sunt indecisa în achizitionarea unui aparat de aer conditionat pentru un apartament de 50mp.Catre ce aparat ma sfatuiti sa ma orientez?Apartamentul este situat la parter,poziția pe nord.Multumesc!
Gabriel a zis
Buna ziua, credeti ca acest aparat este de calitate Haier Tundra 12000 BTU?
Marius Cucu a zis
N-am auzit de brandul ăsta, dar are R410A, e A++ și are destul de multe opțiuni în banii ăștia.
Dabuleanu Adrian a zis
Buna ziua,
As vrea sa achizitionez unul din urmatoarele aparate de aer conditionat. Ce imi recomandati? (poate alte sugestii la 24000 btu – ma intereseaza sa fie cat mai puternic in intervalul 3000-4000 RON)
https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-whirlpool-inverter-24000-btu-clasa-a-al-6-lea-simt-display-filtru-hd-hepa-auto-restart-dezumidificare-spiw-422/pd/D5X91MBBM/
https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-vivax-acp-24ch70aeri-r-design-wi-fi-inverter-24000-btu-h-clasa-a-ionizator-i-feel-autodiagnoza-autocuratare-autodetectie-scurgeri-freon-filtru-bio-filtru-anti-praf-eco-mode-a/pd/D2XMW3BBM/ (oare ajuta la ceva functia de ionizare si WiFi-ul?)
Aparat de aer conditionat Zantia Havai Super Inverter, 24000 btu/h, Clasa A+++, WI FI Smart GRATIS, Filtru Fotocatalitic, Fabricat in Portugalia
https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-gree-muse-inverter-12000-btu-clasa-a-inverter-filtru-i-feel-buton-turbo-auto-diagnoza-wi-fi-display-led-gwh12afb-k6dna1a/pd/DFBJFWBBM
Doresc sa pun aerul conditionat in living ca sa imi bata si in celelate dormitoare. Din experienta este o idee buna sau macar functionala? Nu vreau sa pun aer conditionat in camera copilului.
Totodata imi recomandati instalare de la emag? Am vazut numai review-uri proaste.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Eu zic că ar fi bine să puneți 2 aparate de 12000 BTU. Va fi foarte greu să stați în camera cu 24000BTU și aparatul pornit.