Să zicem că ești tânăr și în putere. Să zicem că ai o meserie bine plătită și de viitor. Ești într-un oraș frumos ca București în care o mașină este tot ce lipsește.
Sigur, nu vorbim de perioade de coronavirus, ci în perioade normale, în care stai bară la bară.
Să zicem că faci actele pentru mașină, iar o casă nu există pentru că ești tânăr și liber și preferi chirie. Ai și ceva cash deoparte, dar între timp vine coronavirus și presupui că va veni ditamai criza așa că pui cash-ul deoparte și apoi faci leasing la mașină.
Te bucuri de mașină nouă, n-o pui pe instagram că deh, nu prea poți să ieși din casă, nu te pozezi cu ea pentru că deh: virus.
Practic, n-ai blocat banii, i-ai băgat într-un leasing și pus ceva sume la saltea când ai văzut că e groasă. Să fie bine, să fie rău?!
Pe de altă parte, sunt ferm convins că vom avea devalorizare mare a banilor. Tot noi vom deconta tot ce se întâmplă.
Altfel, văd că se cumpără foarte mult, se consumă extrem de mult, nejustificat și tot văd că asta se face în rate. Bine, e posibil ca mulți să descopere abia acum internetul. Puterea de cumpărare o scadă pe măsură ce oamenii vor sta blocați în case și nu vor mai consuma.
Stefan a zis
Asa o fi?
Eu ma gândeam ca, din contra, unele produsele se vor ieftini pentru ca nu mai exista cerere și implicit cumpărare în acest moment.
De exemplu eu am avut un accident cu masina dauna totala chiar în aceasta perioada și tocmai am primit bănuții de la asigurător. Se merita acum să-mi iau o noua masina, second hand binenteles, sau sa aștept sa treacă perioada asta în ideea ca:
– oricum nu-mi trebuie atâta timp cât #stamacasa
– în perioada asta cu economia mergând spre pământ nu este cel mai „smart” sa faci alte cheltuieli în afara celor de baza și stricte
– după ce se termina criza asta medicala (speram cât mai repede) ma gândesc ca parcul de mașini second hand ar trebui se ieftinească în lipsa de cereri și as putea să-mi iau ceva mai bun cu banii pe care ii am.
Asta a fost raționamentul meu din ultimele săptămâni, în plus nimeni nu poate ști acum dacă aceasta criza medicala+economica va mai dura o luna sau doi ani.
Tu ce părere ai?
Marius Cucu a zis
Situația diferă de la om la om, eu unul acum țin banii la ciorap, în mai multe monede și investesc pe unde pot, dar fără să mă arunc. Eu n-am fost niciodată adeptul achizițiilor de mașini pentru că eu #stauacasă și în restul timpului și prin orașul meu plictisitor e ok să îl fac pe jos/ bicicletă. Altfel, pentru ieșiri pe distanțe mai mari e un Logan vechi de-o viață care mă duce din A în B și consumă neglijabil.
Singurele lucruri pe care aș vrea să le fac pentru toamnă, când estimez că s-ar mai mișca lucrurile ar fi niște bilete de avion. Acum sunt varză ăștia, nu mai zboară prea mulți. Costuri extra nu am, rate nu, doar niște bucurii de la ANAF.
Cât despre achiziții mari mă oftic un pic că am spart ceva bani anul trecut. Cred că prindeam după criză… încă un apartament 🙂
Eu zic că vom mai sta în casă minim 2 luni. Partea bună, zic eu, este că absolut toată lumea este în criză, cumva vor porni ei economia, însă dacă nu se va face ceva… toate firmele mici vor claca. 🙂
ice4you a zis
@Stefan: incorect. Unde nu mai exista cerere, nu va mai exista nici oferta, nimeni nu isi permite sa produca in pierdere sau cu castiguri nesustenabile, in concluzie, vor cadea producatori de diverse produse pe capete, iar aia care rezista si raman pe piata vor dicta pretul.
Din punctul meu de vedere, daca acum ai niste lichiditati si nu ai nevoie de ceva sa iti cumperi urgent, cel putin pentru o luna-doua pastreaza acea rezerva de lichiditate in valuta pentru a decide ulterior unde sa ii directionezi. Criza e abia la inceput, nimeni nu poate face predicitii, nici macar expertii in economie.
Marius Cucu a zis
Eu mă refeream strict la cei cu marfa pe stoc 🙂 Crezi că se mai vând haine azi? Sau multe electrocasnice mari?
Turismul și cârciumile/ nunțile vor pica atât timp cât nu o să își mai permită lumea.
ice4you a zis
Marfa pe stoc nu mai exista foarte multa pentru poate ati uitat faptul ca, China nu mai produce/exporta mai nimic de vreo 3 luni de zile, vreme in care in Romania de exemplu si peste tot in rest, a fost destrabalare maxima pe consum, lunile ianuarie si februarie fiind luni record la consum, ianuarie cel putin concurand cu decembrie! De asemenea, o crestere uriasa a fost si in luna martie, mai ales pe bunuri de consum si mai e ceva tare care se intampla de cateva zile: iuluzia amanarii ratelor cu 9 luni, i’a facut pe multi sa se arunce acum la RATE cat mai e starea asta de urgenta. :))))) N’am apucat sa scriu la mine despre asta, dar o sa o fac azi. 😀
Deci, de unde stocurile alea de care zici tu? 🙂
Marius Cucu a zis
Păi da, dar una este să fie bunuri de consum, una este să vorbim despre toate bunurile. Acolo da, e lipsă, dar nu îmi spune că se mai vând cosmetice, că mai vinzi haine, că mai vinzi piese auto în momentul ăsta.
ice4you a zis
3 luni cat China nu a mai exporat nimic, s’au vandut in draci si da, se vand la greu si in momentul asta, pe online e iures, alataieri discutam cu un amic care vinde perdele, ba E BATAIE PE PERDELE SI DRAPERII … sa nu cumva sa ma intrebi de ce, ca nici macar asta care le vinde nu a putut raspunde. Dude, oameni rationeaza extrem de ciudat in asemenea perioade, pentru unii cumparaturile sunt singurul mod prin care acum isi mai iau ceva doza de dopamina, daca altceva nu mai au de unde in rest … si or sa o faca, cat or mai avea bani. Nu e o banuiala, e o certitudine.
Marius Cucu a zis
Se vinde orice, în online, acum! 🙂
ice4you a zis
Pai eu ce ziceam? Cat mai sunt bani … e iures inca. Bine, acum ca in maxim o luna in Romania probabil ca o sa avem un ’89 reloaded, asta e alta discutie. :))
Marius Cucu a zis
Păi, în Italia, prin Bari pe unde-am fost eu anul trecut deja se răstesc oamenii la forțele de ordine că nu mai au de mâncare. Și așa era o zonă săracă…
ice4you a zis
Nici pe departe cum e in mare parte Romania, sa vezi tu p’acia spectacol ce o sa fie … tot azi o sa scriu si despre asta, ca e in lucru. 🙂
ice4you a zis
N’ai inteles … banii/euro de exemplu, nu se vor devaloriza, in schimb lichidatile vor fi din ce in ce mai scumpe … adicalea, pe intelesul tuturor, va fi lipsa tot mare de lichiditate in piata datorita castigurilor tot mai mici in monedele din afara zonei Euro care vor suferi si din cauza devalorizari pe piata de schimb, iar cand aceste lichiditati vor fi accesate printr’un credit de exemplu, costurile rezultate creditarii vor fi tot mai mari. S’a gatat epoca lichiditatilor ieftine si usor de accesat, urmeaza ailalta, in care va fi o reala problema cu existenta lor, prima durere va fi devalorizarea bunurilor mobile si imobile mai ales, aici va urma un prabusire accelerata, dupa turism fiind primul sector care va suferi pierderi uriase mai ales pe piata dezvoltatorilor. Criza asta va fi una crancena, dar va urma fix acelasi model ca toate crizele moderne.
Marius Cucu a zis
Eu mă oftic că am păstrat în lei majoritatea economiilor. E și ceva valută, dar nu foarte mult.
ice4you a zis
Nu am pus oaule in acelasi cos, iar leii i’am protejat cat s’a putut in titluri de stat cu dobanda cat s’a putut de sanatoasa pe o perioada de 5 ani, iar restul economiilor, cat au mai ramas, i’am plasat in proportie de 90% in Euro, pe Dolar nu am mers ca a fluctuat enorm de mult de cand razboiul economic cu China, si m’am bucurat cand facut asta cand am vazut anuntul de ieri de la Federal Reserve. 😀 Criza am intuit’o ca vine de luni de zile, ti’am mai scris si tie pe aici, am scris si la mine … ce puteam sa fac mai mult!? 😀
Marius Cucu a zis
Păi cine nu anticipa că vine criza? Bine, nu în asemenea mod, cu „bușeală”. 🙂
ice4you a zis
Pai acum, depinde de fiecare ce a inteles prin criza aia. Probabil ca toti au inteles ceva 2008 sau p’acolo, hai ca nu o sa fie asa rau. Eh, taica, nu avea cum sa fie 2008 sau p’acolo, ca pur si simplu nu mai aveau unde sa fie rostogolite datoriile si cacatul superficialitatii in care traiam, datoriile astea sunt tot bagate pe sub pres si portate de vreo 50 de ani, era momentul de restet general, deci daca nu era rostogolit carcalacul ca laitmotiv, atunci se gasea altceva, dar magnitudinea era aceiasi.
Iulian a zis
Nu are ce fi rău. E un bun pe care îl deții.