Am venit să îmi spun și eu părerea despre RoPay. E pentru prima dată când văd și dezvoltare locală pentru opțiuni care chiar contează. Care chiar vor schimba paradigma cash-ului. Adică ceea ce în Asia deja se face de foarte mult timp. Era cazul să se întâmple și la noi. Pe scurt, Transfond alături de BNR, au făcut un sistem bazat pe coduri QR pentru plăți mai ușoare. Mai rapide. Avem plăți instant, avem RoPay, sistemele de plăți digitale se îmbunătățesc. Trăiască Revolut și toți cei care au concurat în trecut pentru a debirocratiza băncile și banii.
Că tot ne place să plătim cu telefonul, smartwatch-ul, brățara de la festival și, dacă s-ar putea, cu privirea, s-a gândit cineva să mai inventeze ceva: RoPay. Nu, nu e vreo aplicație de făcut bani din nimic, nu e nici vreo rețea socială pentru plătit între prieteni, ci e, teoretic, viitorul plăților instant în România. Adică să nu mai stai ca prostu’ să-ți bagi IBAN-ul de fiecare dată când vrei să dai bani cuiva, ci să faci totul din două clickuri, eventual cu un QR, că așa e cool acum.
Cum funcționează RoPay?
Practic, RoPay e ca Revolut, dar făcut de băncile de la noi, mai suveranist așa, cu aprobarea BNR, ca să nu mai pierdem comisioane pe la străini. Ai aplicația de mobile banking de la banca ta (dacă e una din cele norocoase care s-au prins că e 2025, nu 2005), alegi opțiunea RoPay, scanezi un cod QR sau dai share la link, și gata, banii pleacă din contul tău direct în contul omului. Instant, nu peste trei zile lucrătoare, nu după ce-ți vine SMS de confirmare de la ghișeu.
Dacă ești fan NFC, merge și așa. Dacă nu știi ce e NFC, nu-i bai, rămâi la QR. Dacă ești old school, poți folosi și numărul de telefon ca alias, să nu mai stai să cauți IBAN-uri kilometrice. Practic, tot ce trebuie să ai e aplicația băncii și ceva bani în cont (asta e partea grea, recunosc).
Cine s-a băgat la RoPay?
Aici e partea amuzantă. Momentan, doar CEC Bank, Libra Internet Bank și BRD s-au băgat în horă.
Între timp, au mai fost integrate și alte bănci precum:
- LIBRA Internet Bank
- CEC Bank
- BRD Groupe Société Générale
- Banca Comercială Română (BCR)
- ING Bank România
Ce poți face cu RoPay?
- Dai bani instant prietenilor, fără să le ceri IBAN-ul pe WhatsApp de fiecare dată când ieșiți la bere.
- Plătești la magazin sau la piață, dacă vânzătorul nu e încă pe cash-only și are și el aplicația băncii.
- Teoretic, poți plăti și online, dacă magazinul e integrat cu RoPay, dar să nu ne entuziasmăm prea tare, că știm cum e cu digitalizarea la noi.
Avantaje?
- Nu-ți mai trebuie card, nici cash, nici scuze că „n-am schimbat”.
- Plăți gratuite între persoane fizice (cel puțin deocamdată).
- Nu mai depinzi de programul băncii, transferul merge 24/7, chiar și de Revelion, dacă ai chef să dai bani la 3 dimineața.
Dezavantaje?
- Dacă banca ta nu e pe listă, te uiți la RoPay ca la televizorul din vitrină: frumos, dar nu e al tău.
- Dacă prietenii tăi au conturi la alte bănci, tot la Revolut sau cash ajungi.
- Dacă nu ai smartphone sau nu știi să folosești aplicația, rămâi la plicul cu bani.
RoPay sună bine pe hârtie și, dacă băncile mari chiar se țin de cuvânt, o să ajungem și noi să facem plăți instant ca-n Vest, fără să mai tremurăm că nu ajung banii la timp. Până atunci, ne jucăm cu QR-ul la CEC și Libra și ne uităm la colegii de la ING și BT cum testează pe sandbox.
Dacă ai norocul să fii client la una din băncile înrolate, încearcă și tu RoPay, poate te convinge să nu mai cari portofelul după tine. Dacă nu, mai așteaptă un pic și, între timp, nu uita parola de la internet banking. Că tot e 2025, dar încă mai avem nevoie de ea.
Tu ai plătit cu sistemul ăsta? Au fost probleme?
Sper să se înroleze toate. Până atunci avem: ING,
Adaugă un comentariu