În Malaga m-am jucat cu câteva din funcțiile AI ale telefoanelor și mi s-au părut utile. Sigur, discuția despre cât de mult este AI se poate duce în mai multe direcții, însă nu ai cum să nu apreciezi faptul că lucrurile ajung, ușor, ușor, chiar și pe modele mai vechi de telefoane mobile. Anul ăsta cei de la Samsung au pus foarte mult accentul pe funcțiile de inteligență artificială și, practic, totul s-a învârtit în jurul opțiunilor.
De altfel, deși erau destui care ziceau că telefoanele noi au doar AI uite că nu e chiar așa. Bine, țin minte că am făcut un comparativ cu Samsung Galaxy S23 Ultra și S24 Ultra, iar evoluția există, fără doar și poate.
Ei bine, dacă până acum am descris funcțiile pe care le regăsim pe generația nouă de telefoane m-am gândit că ar trebui să fie util un articol și despre funcțiile acestea, dar pe seriile mai vechi. Sora mea are un S23 Ultra, aș fi putut să îl folosesc pe acela, dar am zis să fie treaba un pic diferită și am cerut la test un Samsung Fold5. Opțiunile de AI sunt disponibile deja pe serii precum: Samsung S23, modelul S23 Fan Edition sau pe pliabilele din seria 2023 sau chiar și pe Galaxy Tab S9. Mai mult, se pare că opțiunile vor fi disponibile și pe seriile mai vechi de atât în perioada următoare.
Știți bine că sunt fan al pliabilelor, asta deși cred că sunt cel mai puțin urmărite materiale de la mine, însă experiența de vizionare e wow. Din decembrie încoace nu am mai pus mâna pe un pliabil și chiar se simte.
Așa că am cerut un Fold 5 la teste ca să văd cum se descurcă noile opțiuni pentru AI acolo, dacă sunt probleme de vreun fel.
Telefonul a venit fără ultimele 2 actualizări așa că în prima fază eram puțin mirat că nu găsesc funcțiile de AI. Aveam doar pe cele de Magic Eraser și Enhance Photo și tot căutam bulinuța ca să intru în opțiunile de editare. Am mai făcut o actualizare și totul a fost așa cum mă așteptam.
Vorbim de un telefon proaspăt lansat, nu mă așteptam să am vreun bug, însă, chiar totul a mers impecabil. Pentru că am pățit de multe ori să dau înapoi telefoanele blocate în contul Samsung, de multe ori nu mă mai loghez pe telefoanele de test. Aici mi-am dat seama că, dacă vreți să folosiți funcțiile de AI, o să vă solicite un cont de Samsung.
Apropo, dacă nu sunteți utilizatori de Samsung, sud coreenii au zis că trebuie să lase oamenii să se bucure de ecosistemul lor cu ajutorul Try Galaxy. Am butonat și eu un pic aplicația și mi se pare că este interesantă. Bine, poare că este mult mai rapidă decât m-aș fi așteptat, dar deh, nu este un sistem de operare propriu zis, ci îți pun la dispoziție opțiunile Samsung, mai bine zis te informează de ele.
Funcția de traducere: Interpreter
Am mai zis-o și repet, e wow pentru că o ai la îndemână. Am aflat, între timp, că eu eram prost și că aveam impresia că dicționarul trebuie conectat la internet. Nu, condiția este să descarci inițial baza de date, iar apoi vei traduce live, chiar și de pe Whatsapp. Abia aștept să vină și fie și traducerea în română disponibilă pentru că n-o să ai nici cea mai mică treabă. Cel mai probabil pe la sfârșitul anului vom avea și limba română.
Dar nu e doar despre Whatsapp, integrarea este la nivel de tastatură Samsung, practic puteți să traduceți orice.
Sumarul unui articol
Am testat fix la articolul cu răcirea. Pur și simplu, face o sinteză rapidă a ceea ce am scris eu. Culmea, premisa este foarte OK, chiar dacă el a gândit să „optimizeze” pentru cea mai bună răcire. E o tehnicalitate, da, dar mi se pare că înțelege foarte bine sensul cuvântului.
Sigur, e un articol scurt, ușor de parcurs, dar am încercat și cu ghidul despre televizoare, iar acolo trebuie să folosiți sumarul, dar sumar detaliat. Ați prins-o?! Va trebui să folosiți cele 3 puncte verticale și să alegeți detaliat, în loc de simplificat. Oricum, apoi ai în clipboard textul și poți să îl aduci într-o notă, poți să-l reformatezi după cum dorești, poate să-l traduci în altă limbă.
Cert este că AI-ul înțelege destul de bine ce este în articol și la momentul ăsta. Va fi interesant de observat cum va evolua în anii ce vin.
Apropo, opțiunea este disponibilă în browser-ul Samsung. Trebuie să căutați iconița albastră, de AI. Am făcut pozele ca un Cuc, când cu telefonul deschis, când cu el închis.
Sumar audio
Văzut, testat, plecat. Pentru engleză funcționează bine. Se vede că limba e antrenată bine și, chiar dacă pronunț cu accent balcanic mă înțelege și face sumarul rapid. Era fain să vezi la muncă româna. Adică e chiar o funcție foarte faină și ar fi utilă la orice ședință sau chiar și pentru conferințele noastre. Eu aș pune audio, aș face sumar și aș căuta rapid prin text, cuvinte cheie. Dar… până nu ajunge și limba română… e mai complicat.
Ca să facă un sumar trebuie să vă folosiți de Notes. Mergeți în aplicația Notes, la Settings și căutați Note Assist. Această opțiune trebuie activată și trebuie să verificați și limbile disponibile și, eventual, să le descărcați. Așa cum se vede în poza mea, eu am engleză, germană, spaniolă.
După ce ați activat Note Assist trebuie să înregistrați conversația. Am observat că, dacă vorbești, iar pe fundal ai melodii tot la tine se concentrează, nu ia cuvinte de acolo. Mă așteptam să nu „izoleze” sunetul așa de bine.
Vom folosi Voice Assist pentru înregistrarea sunetului. Apoi veți apăsa Transcript pentru a începe să transcrie sunetul în text.
Deocamdată, până nu vedem limba română în lista de limbi cred că o să fie un pic cam grea adopția opțiunilor pentru marea masă de oameni. Din ce am înțeles, limba română va fi disponibilă până la sfârșitul anului. Limbile de circulație internațională: spaniolă, engleză sunt foarte, foarte OK. O fi și în germană la fel, dar nu prea înțeleg.
- articol în colaborare cu Samsung România
Adaugă un comentariu