La un moment dat, era fain să povestești despre lucrurile care sunt faine la alții în ideea că poate vine cineva cu o idee și pe la noi și implementează măcar jumătate din anumite chestii ale altora.
Doar că suntem în situația în care alegem energia, misticismul și orice alte lucruri care nu merg în direcția dezvoltării.
3 lucruri pe care le-am observat iar și iar în Spania
Barcelona e raiul persoanelor cu handicap locomotor. Pur și simplu, e totul la alt nivel astfel încât oamenii să fie absolut independenți. Nu știu cum e cu socialul la ei, cât se cheltuiește sau poate lucrează strict la mental încât oamenii ăia să fie aproape independenți, dar până și magazinele mixte, mici, au rampă și oamenii circulă singuri pe acolo, în autobuz la fel, dar uitați cum arată rampa în poza asta.
![barcelona autobuz handicap](https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2025/02/barcelona-autobuz-handicap-1200x675.jpg)
Și n-am stat să caut oamenii pe străzi, pur și simplu am ieșit 500 de metri din hotel și am văzut 3 persoane în jur.
Asta e o ambulanță pozată în Gran Canaria.
![ambulanta gran canaria](https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2025/02/ambulanta-gran-canaria-1200x675.jpg)
La 2 ore distanță o tanti făcea drifturi pe lângă noi și ne invita să trecem strada că „știe ea cum”. Am zâmbit!
Asta e poză de a 2 a zi, ne-am întâlnit întâmplător cu doamna.
![titrez gran canaria](https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2025/02/titrez-gran-canaria.jpg)
Taxe
Cred că mă plâng cel mai puțin de taxe, chiar dacă vorbesc frecvent de ele. Mi se pare normal ca lumea să învețe principiile de bază, unde și cum se duc banii.
Dar mi-am luat niște banane și niște biscuiți. Voi vedeți cât e TVA-ul în poza asta? 4%.
TVA-ul este diferențiat, iar pe biscuiți scrie că sunt fără zahăr. Cum, dar cum să fie atât de mică taxarea pe mâncare?
Altfel, din 2 persoane care au pus mâna pe banane, ambele au luat produse locale, „iberice”. Mai scumpe, dar nu din Costa Rica. Or avea ceva bonusuri ori mentalitatea este de așa natură încât să consume local, nu Costa Rica.
O idee de job nou ar fi următoarea: spălător de panouri solare. Mișunau 4 persoane în jurul panourilor astea pe care le vedeam de sus. Nu știu cât timp le lua să le curețe, însă, e clar că pentru o producție OK trebuie și o astfel de persoană.
![panouri solare barcelona fira](https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2025/02/panouri-solare-barcelona-fira-1200x675.jpg)
Poate că indirect înseamnă un cost în plus, dar iată încă un oraș care stă bine pe poluare. Nivelul de poluare este la ~30 în timp ce la mine în Ploiești este dublu. Păi nu am mai văzut treburile astea din Belgia, aer atât de OK.
Știu, până mai ieri erau niște extremiști, verzi la putere în Europa, dar mi se pare că direcția în care mergem acum e cea opusă. Și, la prima vedere, oamenii ăștia au rezolvat simplu și frumos: transportul electric, taxiuri electrice și taxarea mașinilor individuale. Pleci în exterior cu mașina ori trenul, în interior folosești transportul în comun.
Simplu, eficient, fără stres.
Pe de altă parte, la ce climă au, nu mi-aș dori să stau în poluare pe timpul verii în Barcelona. Efectiv, te-ai sufoca!
Și da, una grea de tot: apreciați internetul din România. Nu, pur și simplu nu funcționează cum trebuie. Nici măcar unde sunt hoteluri mai răsărite, tot e mult, mult mai greu față de la noi. A venit Digi și p-acolo, dar greu se mișcă lucrurile. Foarte greu față de ceea ce avem acasă!
Care poze? Altfel avem și noi legi bune legate de persoanele cu handicap doar că cine să le pună în aplicare?
Teoretic, conform legii, nici un magazin oricât de mic nu trebuie să primească autorizație de funcționare dacă nu e accesibil oricui (mă refer la persoanele cu handicap)… practic se vede cu ochiul liber că nouă celor normali nu ne prea pasă căci nu ne afectează pe noi direct.
Da, da, s-au făcut și la noi lucruri cât de cât, dar oamenii ăștia chiar depășesc limita.
E greu să le pui în aplicare, pentru că nu poți face oriunde rampe de acces (că nu e terenul magazinului). La noi e foarte restrictiv când vrei să faci orice pe spațiul public, avem paranoia aia că cineva vrea să facă ceva rău sau ilegal. Nu poți obliga o entitate privată să facă ceva tehnic / legal imposibil.
Primul pas e ca tot ce e public să fie accesibil persoanelor cu handicap, de la instituțiile publice la transportul în comun, cu magazinele se rezolvă.
E posibil să se mai schimbe. Citeam că s-au dat niște ordine și vin foarte mulți bani de la UE pentru asta.
Ideea este că noi înjurăm orice rond, orice semafor, orice deviere a traficului, orice lucru care ar putea îmbunătăți viața unui om.
La noi în Ploiești am observat că inclusiv blocurile noi au rampă, ceea ce n-are decât să bucure. Nu știu dacă e vreo obligație sau oamenii s-au gândit să facă pentru a vinde și lor.
La instituțiile vechi, mai ales dacă sunt clădiri vechi… s-ar putea să fie mai greu de implementat.
Unde-s pozele? 🙂
Au fost furate.
Vin imediat, a intrat singurel articolul. 😀