Aveam de gând să fac o comparație de buget, între Xiaomi, Samsung, Oppo și Huawei. De un Oppo n-am dat, în schimb, Huawei au suplinit cu 2 modele: variantă 5G și non 5G.
Sunt telefoane de buget, undeva în jur de 1000 de lei, lansate în prima parte a anului 2020. E ciudat să treci de la flagship la telefon ieftin, dar meh, am vrut să fac treaba asta ca să văd diferențele pe diferite categorii de preț.
Senzația de telefon bine construit nu există aici, dar nici nu este de aruncat. Cu răbdare, îți faci treaba cu ele, dacă nu actualizezi aplicațiile. Acolo ambele telefoane pur și simplu îngheață. Dar deh, bugetul e mult mai subțirel decât telefoanele cu pretenții.
Recunosc că Samsung A20 mi-a mai trecut printre mâini așa că A2s1 nu a fost chiar o surpriză. Totuși, mi-a plăcut ideea de a păstra același design de la telefoanele premium, cel puțin pentru așezarea camerelor.
Între timp, Xiaomi a mai lansat un model best buy pe la 1200 de lei(Poco X3) pe care sper să îl testez ceva mai târziu.
Dintre cele 4, telefonul care arată cel mai bine, din punctul meu de vedere, este Huawei P40 Lite, varianta 5G. Nu o să vorbesc foarte mult despre el, este clar în avantaj atât la aspect, cât și la materiale, dar și cameră, ba chiar și la proeminența camerei de pe spate, rezultatele văzându-se inclusiv la pozele de noapte.
Eliminăm din listă modelul cu 5G și rămâne să discutăm despre celelalte 3 care se încadrează în buget de ~1000 de lei.
Diferențele cele mari dintre cele 3 modele sunt următoarele:
- Huawei are AppGallery
- Xiaomi și Samsung au Google Play, respectiv servicii Google
Ce găsim în cutie?
Eu sper ca sample-urile pe care le-am primit să fie exact la fel și în zona de retail. Unele n-au fost tocmai estetice pentru a fi pozate, probabil că au mai trecut prin multe mâini înainte.
Huawei
- încărcător de 40W
- hârțogărie
- căști cu jack
Samsung
- încărcător de 15W
- hârțogărie
- căști cu jack
Xiaomi
- încărcător de 10W
- hârțogărie
- căști cu jack
- husă
Ca material, cel mai mișto mi se pare că este Xiaomi. Huawei și Samsung pun pe aceeași linie, mai puțin varianta 5G care pare un pic mai premium. Bine, e și o preferință mai tehnică aici, Xiaomi e mat, ascunde mult mai ușor amprentele, l-aș putea folosi fără husă fără probleme, în timp ce toate celelalte sunt lucioase și lasă amprente.
Specificații tehnice Samsung A21s
- 32GB 3GB RAM, 64GB 4GB RAM, 64GB 6GB RAM
- chipset Exynos 850 octa-core 2 GHz, 8 nm, grafică Mali-G52
- stocare: eMMC 5.1
Specificații tehnice Xiaomi
- 32GB 3GB RAM, 64GB 4GB RAM, 128GB 6GB RAM
- Mediatek Helio G80 (12 nm)
- stocare: eMMC 5.1
Specificații tehnice Huawei
- 128GB 6GB RAM
- Kirin 810 (7 nm)
- stocare: UFS 2.1
Display
La display Xiaomi și Huawei sunt pe acolo. Huawei e un pic mai luminos. În spate aș poziționa Samsung. Culorile n-au nicio treabă la niciun model, unul tinde spre verde, celelalte 2 spre roșu. Cred că depinde foarte mult de ce lot nimerești, dar oricum dacă n-ai termen de comparație nu sesizezi vreo diferență. Singurul cu protecție Corning Gorilla Glass 3 ar fi cel de la Xiaomi.
Ca rezoluție:
- Huawei: 2310×1080 pixeli – cu posibilitate de schimbare pe 1540 x720 pixeli și activare Smart Resolution
- Samsung: 1600×720 pixeli
- Xiaomi: 2340 x 1080 pixeli
Notch
Samsung și Huawei le au pe partea stângă și ocupă mai puțin, iar Xiaomi central și e mult mai evident.
Senzor de amprentă
Fiecare l-a pus pe unde a putut. Xiaomi a ales să îl integreze sub camerele foto. Ce înseamnă asta? Înseamnă că vei avea mereu camera murdară, dacă alegi să folosești senzorul.
Samsung l-a integrat fix pe centru, iar camerele sunt în lateral. Huawei l-a pus pe lateral, lângă butoanele de volum. Mi se pare foarte ok poziția lui, dar implementarea de pe modelul cu 5G e cea mai ok, sunt ceva canturi acolo.
Cât despre detectarea feței, funcționează relativ ok pe toate 3. Sunt mult mai multe erori cu ochelari sau fără față de modelele premium, tocmai de aceea PIN-ul sau amprenta au fost mai mult folosite.
Camera foto
Modelul cu 5G, de la Huawei, iese din discuție, dar și scoateți mai mulți bani din buzunar pentru acesta.
Huawei
- 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF
- 8 MP, f/2.4, (ultrawide)
- 2 MP, f/2.4, (macro)
- 1080p@30fps
Dar dacă ne uităm la celelalte putem să vorbim din aceeași perspectivă. Huawei a plusat un pic la cameră, pare a fi cea mai ok pe detalii, trage mult mai bine de negru așa cum o face și la alte modele, dar nu văd o diferență atât de mare încât să zic wow.
Xiaomi pare că are avantaj pe foto, pe display. În schimb, pe PC, lucrurile sunt foarte asemănătoare cu ceea ce scoate Samsung. E drept, la Samsung am văzut niște distorsiuni pe care le-au rezolvat pe telefoanele mai performante. Pe camera wide lucrurile sunt absolut normale, pe cea normală sper să rezolve la viitoarele update-uri.
Pe video lucrurile sunt asemănătoare. Deși aveam pretenții de la stabilizarea Huawei aici nu este wow. Adică e fix ca la celelalte, ai nevoie de un gimbal ca să faci mai mult. Din mână nu faci treabă.
Ah, am uitat să notez faptul că Samsung n-are atât de mult zoom ca celelalte. Bine, nici n-am îndrăznit să-l folosesc, e o opțiune pe care abia o folosești pe flagship. Aici e inutilizabilă.
Autonomie
De dus ziua, cu siguranță o veți duce cu toate 3. Fiind telefoane de buget nici procesoarele nu dau bătaie de cap producătorilor, în plus, fiecare are acumulator de ~5000 mAh. Huawei și-a permis să pună 4200 pentru că serviciile acelea Google, notificările rulate în fundal chiar consumă baterie.
Despre încărcare nu prea avem ce să discutăm. Se vede clar din specificații: Huawei are încărcarea cea mai rapidă, Samsung este pe 2, cu încărcătorul de 15W, iar Xiaomi pe 3 cu cel de 10W. Culmea, încărcătorul de la Samsung este ceva mai mic, față de cel de la Xiaomi, m-așteptam să fie invers.
Sunet
La sunet, fără doar și poate, Samsung iese câștigător. Mult mai spațial, mult mai ok decât Xiaomi și Huawei. Pe locul 2 aș alege Xiaomi, iar abia pe 3 Huawei-ul. Nici versiunea 5G nu este chiar wow, mă așteptam să domine.
Sunt toate telefoane de buget. Vă puteți face treaba în task-uri mai mult sau mai puțin. Camera este marele minus al telefoanelor de buget. Eu unul, ca pasionat de poze, cu greu m-aș întoarce în zona asta de preț. Totuși, ca o comparație, Oneplus-ul meu este bătut clar de varianta 5G de la Huawei. Ca hardware, în schimb, te obișnuiești și chiar poți să dai și de un joc.
Software
Toate sunt cu android 10. Android-ul e din ce în ce mai light, așa că problemele din trecut au cam dispărut. Cu toate 3 modelele dai din greu dacă faci update de aplicații, dar glitch-uri pe ansamblu, n-au fost.
Că e EMUI, că e MIUI 11 sau UI 2.0 la nivel de interfață m-aș putea obișnui cu oricare dintre cele 3 sisteme. Fiecare și-a făcut zona de cloud și a încercat să își ajute clienții cât mai bine.
În teste, lucrurile sunt cele de mai jos:
Samsung
Xiaomi
Huawei
Ca idee, am băgat asphalt 9 pe toate și m-am jucat un pic pe ele. Nu se încălzesc ca flagship-urile, bine, cred că nu era nici un joc foarte complex, la un moment dat îl puneam pe televizoarele cu android.
Dacă este să vorbim de prețuri, la data scrierii comparației:
- Samsung A21s – 693 de lei redus de la 899 de lei
- Huawei P40 Lite – 935 de lei redus de la 1550 de lei
- Redmi 9 – 699 de lei redus de la 750 de lei
Bătălia pe volum de unități vândute cu siguranță se va da între Samsung și Xiaomi. În plus, distribuția la operatori cred că este în favoarea Samsung. Pe ansamblu, ca performanțe Huawei nu stă deloc rău, dar cred că genul ăsta de telefoane se adresează celor care nu știu să butoneze prea mult. Da, ai un AppGallery, ai un YouTube, ai tot felul de aplicații disponibile, dar nu poți să pui un atehnic să iasă din zona de confort… meh.
La Huawei ca preț mai mic ai și seria Y(Huawei Y6P e modelul la care mă refer) care ar obține scoruri, cel puțin, în teste, cam ca ceilalți producători. Totuși, luați în calcul faptul că trebuie să vă obișnuiți fără servicii Google. Eu nu mi-aș bate capul pe categoria asta de preț să fac experimente. Alternative sunt.
ice4you a zis
Deci, pur teoretic, luand in calcul bune si rele si facand o medie, Xiaomi castiga. 🙂
P.S. Rezultatul unui telefon de acum 5 ani 😀 aici.
Marius Cucu a zis
Mi-e greu să trag o concluzie, dar la mai multe aspecte e Xiaomi peste Samsung. Huawei e discuție separată și, oarecum, e asumată și greșeala de comparație pentru că n-am făcut cu Y6, dar asta a fost la test. 🙂
E drept, nici n-am știut foarte bine piața, pe zona asta, dar d-aia încerc să le pun în paralel, ca să văd și bune și rele.
Legat de testul tău, acela era aproape de flagship, la vremea aceea, acestea sunt în prima linie. Din punctul meu de vedere, cam de aici trebuie să începi căutările pentru un telefon, ce e sub 700 de lei… numai butoanele de ele.
eugen a zis
Ce parere ai de telefon mobil Xiaomi Redmi Note 8 Pro ?
Marius Cucu a zis
Am testat o variantă asemănătoare aici, dacă țin bine minte. Totuși, se vorbește tot mai mult de Xiaomi Poco X3 NFC, Display 120Hz, Snapdragon 732G, 128GB, 6GB RAM, Dual SIM, 4G, NFC, 5-Camere, Fast Charging 33W, Baterie 5160 mAh, Android 10, Shadow Grey. Cu un mic efort cred că e mult mai indicat. 🙂
eugen a zis
Zici ca acesta e mai bun decat cel prezentat de catre mine? Mie imi trebuie pentru a filma pe youtube si altele, in special pentru camera, de asta spun.
Marius Cucu a zis
Nu, dacă vrei filmat, nu vei face treabă cu niciunul dintre ele. Ori te îndrepți spre un aparat foto, eventual ceva sh și urmărit o „pomană” ori mai ridici bugetul. În categoria asta de preț, însă, rezultatele sunt slabe pentru a face conținut pentru Youtube.
eugen a zis
pai, te rog, recomanda-mi cateva…si vad eu ? Cand ai timp, fireste.
Marius Cucu a zis
Păi înainte de toate, hai să stabilim exact ce vrei să faci, ce folosești în momentul de față? Poate ai nevoie doar de ceva modificări de lumină.
eugen a zis
Deci, eu am un Nokia 5.1 cred, dar am vreo 3-4 ani de cand il folosesc, insa camera cam lasa de dorit, cel putin pentru mine, de aceea as dori un telefon cu video ok, camera ok, astfel incat sa ma ajute sa fac videoclipuri pe youtube, cu editarile de rigoare, pentru a folosi pentru covere la muzica, nu vlog, nu prostii, ca nu am timp de asa ceva. Strict, doar pe covere. Atat. Auzisem ca Redmi 8T ar fi bun…dar, cu toate acestea, te ascult, daca ai timp, desigur. O zi frumoasa!
Mircea a zis
Eu dețin un p40 lițe și pot spune ca cu excepția google play, am orice aplicație pe care o aveam pe vechiul telefon care aveam serviciile Google. Am butonat aproximativ 30 min pt a instala. Exista viata și fără Google
Marius Cucu a zis
Cu siguranță. Dar trebuie ca oamenii să se poată adapta la treaba asta. Sunt utilizator de p40 pro, cred că e cel mai ok telefon al anului, dacă eliminăm treaba cu serviciile Google. 🙂
Eu n-am fost așa de norocos, pentru servicii Google, la începutul anului, am pierdut cam 3 ore. Am relatat aici. De atunci m-am obișnuit și cum stă treaba cu sistemul de pus servicii Google, dar între timp au apărut și MoreApps și AppGallery s-a dezvoltat tot mai mult.
Treburile astea le-aș face fără probleme pe flagship, știind că obțin raport calitate preț, dar nu știu dacă m-aș duce pe low end să învăț sistem nou. Încerc să mă pun în pielea clientului comod, eu unul știu că n-aș face-o, adică chiar dacă dai în jur de 200 de lei în plus, nu știu dacă m-aș duce în direcția asta decât dacă știu ce fac. Plus că mai sunt chinezării care vin din urmă și fac treabă ok. Bine, chiar și pe low end treburile stau mai bine la Huawei pe foto, dacă ies de pe piața de la noi, o să fie trist că mai nimeni nu oferă pe foto ce oferă ei.
Costin a zis
Iarasi ai pozat sobolanul ala de la Philips ? 😀
Marius Cucu a zis
Păi pentru asta e bună. Ca design e foarte ok. 🙂
vasile a zis
Nisa curata ce faci tu aici, crezi ca intereseaza pe cineva?!
Interesant ar fi sa faci o comparatie intre botnitele personalizate, cu filtre carbon si osmoza inversa, care au si 5G pentru reglarea in timp real a nivelului de endorfine! Adaptare, globalizare, Dragnea!
Marius Cucu a zis
E ok, mai citesc o dată comentariu. Revin și recitesc. 😀
cristiibm a zis
Salut,
deci eu nu stiu ce sa aleg,
n-am inteles care e mai bun si de ce…
Lamuriri suplimentare si concise?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Dintre cele 3 Xiaomi e cel mai bun. P40 lite 5g e ok atât timp cât nu îți trebuie servicii google, iar varianta non 5G nu e chiar wow încât să îți bați capul cu așa ceva.
cristiibm a zis
Al meu nepot zice ca, avand Huawei P20, marca e mai buna decat Xiaomi.
Ca Xiaomi sunt chinezarii ieftine cu materiale de proasta calitate.
„Nu e firma bună, sunt făcute la low buget.
Sunt piese proaste.
Nu se compara.”
Marius Cucu a zis
Păi stai, nu știu dacă are sens să vorbim de marcă, în fapt fiecare iau părți componente cam din același loc și pun software-ul lor. Soft care face diferența de multe ori.
Toți fac și lucruri de calitate, dar la prețul potrivit. În cazul de față, pe partea de materiale cel mai ok este Huawei, dar asta pentru că lipsesc serviciile Google. P20 e un pic din altă ligă, față de ce este în comparație, a fost high end la vremea lui. Și Xiaomi a început să facă treabă cu produsele premium, dar e altă discuție. 🙂
cristiibm a zis
Mda, P20 a fost the best!
Marius Cucu a zis
Și P30 sau chiar P40 sunt foarte ok doar că ultimul, fără servicii Google, nu are cum să fie pentru toată lumea 🙂