Peste 1800 de poze am făcut cu telefonul ăsta, în ultima vreme, și dacă tot au venit altele la teste am zis că trebuie să fac și o recenzie ca să… pot trece mai departe. Nu de alta, dar l-am avut cu mine în Veneția, l-am avut în Belgia și de multe ori era pus la bătaie pe ploaie, în locul aparatului foto.
Xiaomi 14 Ultra este telefonul pe care l-am butonat mult prea mult în ultimele luni și chiar mi-a făcut plăcere să mă joc cu un cameraphone. Știți bine că am tot discutat pe aici de telefoane care fac poze și pot, în anumite situații, să suplinească nevoia unui aparat foto.
E disponibil aici.
În fapt, din ce în ce mai mulți producători încearcă să suplinească ideea de cameră foto compactă, chiar să îi aducă un grip asemănător, să poți să îi aduci câteva modificări mai interesante: precum adăugare de filtre. Sigur, ați zice că Samsung are deja filtru ND pe Expert RAW, însă aici e la libera alegere să pui și un filtru de polarizare sau unul circular. Nu te limitează nimic! Am văzut că inclusiv cei de la Vivo o iau în direcția asta și cred că asta ar fi cea mai mare modificare de la semi dispariția compactelor. Păcat, chiar păcat că au ieșit din România.
Vă zic sincer, recenzia asta trebuia să vină undeva prin iunie. Folosesc telefonul ăsta încă de prin mai și am tot lăsat să mai adun poze. Și, cum ziceam în prima parte s-au făcut foarte multe poze cu el. L-am avut în Germania, în Belgia, în Italia, iar acum în Budapesta a rămas acasă. Dacă anul trecut, pe final, am studiat un pic Xiaomi, anul ăsta am studiat de la distanță. Ca de exemplu, Xiaomi 14 se bate cot la cot cu S24 Plus, ba chiar îl bate în anumite situații. Sigur că da, Samsung are mai mult know how pe fotografie, recunoaște subiectul din poză mai bine, face câteva artificii mai interesante. Dar luând strict calitatea imaginii, în multe situații, Xiaomi reușește să se detașeze. M-am mirat!
Să revenim la Xiaomi 14 Ultra. Am vrut să cred că se detașează și că o să fie senzația anului. În prima fază m-am speriat de preț, ca acum să văd că a scăzut undeva la ~5500 de lei, de la 7500 cât a fost în perioada lansării. Bine, pachetul primit de mine s-ar putea să fie un pic mai scump pentru că am și câteva inele, am și un modul de extindere, e un kit de presă. Mi-ar fi plăcut să aibă și filtre incluse pentru că ce mai am eu pe aici de la aparate nu se potrivește. Poate la anul.
Construcție
E greu. E foarte greu pentru un telefon de acest gen. Adică se poate compara foarte simplu cu un pliabil la grosime, la greutate, doar că… nu se pliază, nu beneficiezi de un ecran suplimentar.
Husa telefonului este tanc. Dacă nu ești atent ai putea zice că așa este telefonul, însă are de protejat un modul foto imens.
Și sunt mai multe lucruri de comentat aici:
- fiind modulul foarte mare, de foarte multe ori vei auzi cum joacă senzorul de parcă ai avea un plastic în interior. Nu e singurul, dar mulți cred că vor fi tentați să facă „melodii” din asta.
- e dezechilibrat și tinde să se lase pe „spate”, tot din cauza modului foto foarte greu.
- Este și un avantaj, puteți să vă susțineți degetul în zona modului foto și să îl țineți mai bine în mână.
Husa primită de mine este pe negru, în combinație cu portocaliu. Deși arată foarte bine, mi se pare că atrăgea destul de mult atenția. Ah, iar pe termen lung observ că sunt destul de multe zone în care praful își face simțit prezența, mai ales în zona filtrelor.
Altfel, odată scos din husă, o să vedeți că vorbim de un telefon aproape normal. De altfel, dacă nu o să îi adăugați accesorii aș zice că este chiar un telefon absolut normal. Așadar, gândiți-vă de 2 ori dacă chiar vreți să îl puneți la muncă investind și în lucruri extra. Pe de altă parte, e un diferențiator important ca un brand de telefoane să îți ofere acces în a adăuga simplu accesorii. AliExpress este plin de lucruri, doar să fii pasionat de asta.
Display
Foarte luminos și super bine s-a prezentat în toate condițiile. De la soare puternic de Italia, la ploaie nesuferită în Belgia. Cum am trecut înapoi pe midrange am simțit lipsurile. Ca opțiuni: Dolby Vision, HDR10+ și ajunge în peak la 3000 de niți. Suntem bine, bine, nu mai e stres cu display-urile pe flagship.
Cameră foto
Cumva, de vreo 2 ani de zile, Xiaomi intră la masa bogaților. Parteneriatul cu Leica îi ajută, în mare parte, așa că iată idei din ce în ce mai bune. Nu sunt chiar fascinat de procesarea lor, adică culorile nu mereu sunt naturale sau măcar neutre, ci… ciudate, însă îți lasă spațiu de manevră și poți face lucruri faine, poți edita foarte bine, dacă vrei. O strălucire mai interesantă, în anumite situații, am văzut pe Sony, de exemplu. De ceilalți din prima linie nici nu are sens să mai comentez. Cu un pic de saturație poți să faci lucrurile un pic mai comerciale. Ca de exemplu, în situația de mai jos. Sigur, ca să poți să corectezi poza cum trebuie ai nevoie de un Dynamic Range mai OK, dar poți bifa oricând să tragă RAW și ai mai mult spațiu de manevră.
Însă, cu toate astea, este un flagship și se bate acolo în top. Repet ce am zis mai sus, avantajul este că poți adăuga accesorii care pot face diferența, în rest, nu îl văd ca un model care să exceleze. Este din categoria de top, poți să te bazezi pe el în toate situațiile, însă nu are sclipirea aceea în procesare, să nu îți dea senzația că este telefon mobil. Uitați-vă la ceea ce face Huawei în zona asta, de exemplu.
Nu știu dacă trebuie să discutăm despre faptul că are senzor de 1 inch, asta pentru că, deși la poze poți să lucrezi și cu un crop, pe telefoane aș zice că rezultatele cele mai bune sunt făcute de procesarea fiecărui brand în parte.
Dar da, pe hârtie avem de toate:
- senzor 1 inch
- diafragmă variabilă de la F1.6 la F4.0
- 50 megapixeli pe camerele care contează
Sunt mai multe profiluri de culoare, unul autentic, altul mai vibrant. N-am observat diferențe mari între acestea. Acum nici n-aș putea să vă identific în poze exact, dacă l-am folosit pe unul sau pe altul.
Dar da, de multe ori n-aveam nici cel mai mic stres să îl scot la poze cât au fost nori, cât au fost situații ce ar pune la muncă orice telefon. Ba chiar am zis că trebuie să îl pun la treabă și cu expunerea lungă. Sunt câteva opțiuni acolo cu care m-am jucat și cred că au ieșit treburi foarte interesante.
Macro am făcut și n-am făcut pentru că nu mai prezintă interes pentru mine să fac cu telefonul mobil. Da, sunt situații în care poți să faci lucruri foarte faine, însă, vreau să trec la nivelul următor, să compun mai bine poza. Dar da, detaliile sunt bune.
Per ansamblu, pozele de selfie nu se ridică la același nivel, în rest, totul este așa cum te-ai aștepta de la un flagship. Să fie echilibru între camere, cu toate că nu e același senzor pe fiecare poză în parte.
La video n-am multe lucruri de reproșat. Aș umbla un pic la finețe. Dădeam exemplu la început pe cei de la Samsung, cumva acolo anticipează ce se întâmplă în cadru, în timp ce la Xiaomi parcă îi ia prin surprindere, autofocus-ul se mai strâmbă, pe highlights de multe ori n-a știut să rezolve lucrurile. Probabil că majoritatea nici n-o să observe despre ce zic eu, dar aici sunt lucruri fine ce ar fi fain să fie rezolvate, nu ai degeaba pe cei de la Leica lângă tine.
OK, se duce la 8K și 30P, dar de cele mai multe ori m-am folosit de opțiunile necompresate. Îmi place foarte mult treaba asta și chiar e un plus. În fapt, sunt puține branduri care oferă opțiunea. Mă așteptam ca anul ăsta să fie bătaie pe opțiune, dar nu.
Sunet
Nici pe sunet n-aș zice că sunt probleme. Se aude tare, plin, cum trebuie, cu toate că nu e Sony să ai jack audio. Dar chiar și așa m-am înțeles foarte bine cu el pe partea de sunet. N-au făcut compromisuri.
Software
Foarte mult m-a interesat să văd cum se comportă telefonul pe partea de software. În trecut au mai fost glitch-uri, mai câte o eroare, mai s-a supraîncălzit. Ei bine, n-am avut nici cel mai mic stres cu el. Da, poate că nu e cel mai rapid android pe care l-am văzut, dar nici nu e de dat încolo. Ca experiență de utilizare, însă, nu l-aș pune în top 3, trebuie să îi mai dezactivez niște animații, să mai scot câte ceva aplicații.
Pe de altă parte, nu înțeleg de ce nu insistă mai mult pe software. HyperOS e mult schimbat în bine, dar mai sunt lucruri de făcut. Asta pentru că, oricât de puțin l-am forjat, telefonul nu are o autonomie cu care să te poți lăuda. Huawei câștigă foarte mult din optimizarea sistemului de operare. Am testat ultimele modele și au făcut senzație de flagship cu specificații de midrange. Ideea e că se poate, dacă îți pui în plan. Sau dacă ești constrâns de alții să te reinventezi.
La Xiaomi nu știu ce se întâmplă cu optimizarea bateriei. Odată ce ajungi la 20% autonomie, dacă nu ești atent imediat ajungi la 2% și poc ți se închide telefonul cât ai clipi. Gândiți-vă că suntem în postura în care un flagship trebuie să ajungă pe la o zi jumătate de autonomie. Xiaomi se oprește la o zi cu indulgență. Ce-i drept, a fost foarte forjat.
Altfel, are toate opțiunile de care ai avea nevoie: încărcare rapidă de 90W, wireless de 80W și 10W pe reverse. Ca orice flagship.
Singurul lucru ce nu mi-a convenit a fost faptul că telefonul nu are eSIM. Pentru un flagship demn de 2024 acesta este un mare minus.
Vă spuneam că pachetul a fost de presă și am avut și un fel de joystick. Se conectează la USB și puteți să încărcați un pic și telefonul, iar pe lângă asta puteți să dați de zoom, să modificați EV-ul și să dați record. Este util că nu mai stai să deblochezi ecranul. Pe video e destul de util să pozezi așa, deși cursa nu e chiar wow. Mai interesant este că ai șnur și poți să îl ții mai bine, să nu îl scapi pe stradă.
Ah, dar dacă vei poza mai mult pe vertical, ei bine, nu e neapărat mai bine, mai util.
Teste sintetice
Nu prea pun prețul pe ele, dar la hardware-ul acesta telefonul trebuie răcit mai bine. Ei bine, nu-l pun în prima categorie, în plus de asta, deși am repetat testele la ceva timp, sample-ul primit de mine cam ieșea din 3D Mark, semn că mai e de muncă. Altfel, în afară de teste sintetice n-am observat să se încălzească.
Asta și pentru că, zic eu, activitatea mai intensă este pe GPU, iar eu l-am alergat mai mult pe CPU. Din păcate, n-am făcut teste cu prima versiune a sistemului de operare, ci doar acum. E posibil ca după update să fi apărut problemele pentru că n-am observat prin alte recenzii să fie probleme.
Oricum, e urât să vezi mesajul: telefon supraîncălzit, mai așteaptă să faci testul. Hai că l-am repetat de 3 ori, aceeași situație, iar afară nu sunt nici 30 de grade. Bilă neagră. Geekbench și Antutu nu l-au stresat atât de tare, au dus totul până la capăt.
Cu toată încheierea mai puțin prietenoasă, chiar am fost foarte mulțumit de ceea ce a scos Xiaomi anul ăsta. E diferit și… singur pe piața locală. Mi-ar fi plăcut să văd și ceea ce scoate vivo, dar cum nu mai sunt aici și, oricum, niciodată n-au adus vârful de gamă, însă evoluția este la Xiaomi. Anul ăsta, mai mult ca niciodată am observat îmbunătățiri, dar încă mai sunt pași de făcut. Discuția cu accesoriile rămâne în picioare, dacă sunt rezultate mai bune cu acelea față de ceea ce știe să facă AI-ul, dar poate modelul de anul viitor e mai stabil un pic și o să tenteze mai mult ca să rămână telefon principal.
- notpaid. Revin cu mai multe poze, pe măsură ce le filtrez și cu video
Recenzie Xiaomi 14 Ultra
Păreri Pro
- super camere
- genial pentru accesorii
- display și sunet OK
Păreri Contra
- lipsă eSIM
- se supra încălzește doar în teste sintetice
- slab pe selfie
- grip ciudat
I-aș da 4 din 5 prin faptul că eu am nimerit un sample instabil. Din punctul de vedere al pozelor aș putea trăi fără probleme cu ceea ce oferă ei, la fel și ca sistem de operare. Totuși, știu și văd la concurență că se poate și mai bine. Însă, e altceva, e diferit față de ceea ce avem pe piața românească.
Adrian Bolocan a zis
Interesant concept. Va prinde, oare?
Marius Cucu a zis
Păi se prind bine accesoriile de el. Doar că mai au un pic de lucrat la el ca să poată să facă diferența cu unul… normal. Bine, nici ăsta nu e diferit, dacă n-ar avea husa aceea de tip aparat foto compact.
Postolachi Dumitru a zis
Parcă a încercat acum mulți ani ideea Samsung o idee foarte asemănătoare… erau pe spate toți cei care l-au primit în teste și umede toate bloggerițele de fashion… din păcate conceptul Samsung nu a prins… poate a fost prea devreme…
Cred că era vorba despre Samsung Galaxy Zoom sau ceva de genul acesta… în urmă cu vreo 10 ani poate…
Marius Cucu a zis
Habar n-am. Așa, fiecare are câte ceva pe lifestyle, de la Honor la Xiaomi sau chiar Huawei, însă, nu e chiar la fel.
Acum l-am găsit pe Google, da, greșeala mea, am indus în eroare, o să corectez pentru materialul video. Aici e vorba de un telefon normal, cu un modul foto mai mare și cu o husă foarte puternică pe care se pot atașa lucruri. Acolo parcă are un zoom digital, e altă mâncare de pește.
Pheno a zis
Am mai spus-o si ma repet. Chiar nimeni nu s-a prins ca nu mai exista telefoane mobile? Cam tot ce-a aparut in ultimii 5 ani sunt aparate foto mai proaste sau mai bune, care au inclusa si functia de telefon, pe care unii o folosesc sau nu. Cu alte cuvinte, daca folosim functia de comunicare, asta se traduce cam asa. Vorbim unii cu altii cu aparatul foto. Daca gresesc, sa ma corecteze cineva.
John a zis
Adevarul este ca indiferent de marca sunt din ce in ce mai proaste.Vorbesc din exeperienta mai recenta cu doua telefoane unul scump si unul mai ieftin.Primul un motorola cam la pretul de 2500 de ron si al doilea un Samsung cam la pretul de 805 ron.Dupa citeva luni de functionare excelenta motorola,dupa ce am achitat de dimineata doua facturi cu aplicatia Smart business si le-am trimis pe email,pe la ora 12:00 in 6 august 2024 a cedat de tot,momentan este la garantie in serviul emag.Ca sa am un telefon la indemina pe care sa-l pot folosi cit de cit am optat pentru un Samsung de la Altex,surpriza cum spune si domnul Pheno ,nu mai sunt telefoane bune si nici nu or sa mai fabrice astia vreo citiva ani vreun model bun.Samsung sacadeaza ,iar daca ai pun folia de protectie pe ecran jumatate din aplicatii nu mai functioneaza la touch,la capitolul fotografii este un dezastru.Partea interesanta este ca samsungul este mai prost decit motorola ,lucru confirmat si de cei de la servis care de 50 de lei mi-au recomandat sa cer extragarantie,dupa ce a cedat deja intr-o saptamina,inlocuit cu altul. Acum astept raspunsul celor de la servisul emag,sper sa-l repare.Oricum m-am lecuit de marca Samsung definitiv.La motorola vor sa-mi dea telefon nou daca nu-l pot repara,si sincer motorola mergea foarte bine,faceau clientii plati cu cardul,scriam facturi cu Oblio,etc.Am avut in trecut Blackview-excelent-nu a fost niciodata defect ,pacat ca nu are NFC,ca l-as folosi oricind ca rezerva pentru orice marca de telefon,perfect functional ,Huawei-dezastru-defect la o luna dupa ce l-am cumparat ,Xiaomi-dezastru-defect la o luna dupa ce l-am cumparat,Oppo-bun pina s-a rupt mufa de alimentare-defect dupa garantie,Sony-bun-defect dupa garantie ,Ihunt-acceptabil-defect dupa garantie ;Nokia-bun-defect dupa garantie si Samsung-acceptabil-defect in garantie,inlocuit cu unul nou prin data de 10 august 2024 dupa o saptamina,cumparat prin 6 august 2024.Noroc cu contul de gmail,ca as pierde toate datele altfel.Daca ar fi sa cumpar acum vreun telefon pentru business in mod sigur nu as mai lua cu 2500 de ron,cel mult as da 1000 de ron,ca nu merita investitia!Deci o idee ar fi sa ma orientez pina la urma pe viitor la o marca care nu este brand,cum am procedat cu Blackview ca vad ca sunt mai bune si sa fiu atent sa aiba tot ,inclusiv NFC!
Marius Cucu a zis
Scrii facturile direct de pe telefon? Și eu folosesc Oblio, dar mereu pe desktop.
Eu n-am avut atât de mult stres cu telefoanele, dar poate că nu fac nici aceleași lucruri cu el.
John a zis
Cind esti plecat ,scrii factura si o trimiti pe email si in SPV,ca atunci nu umbli la calculator.Si da aveam token pe telefon si clientul putea plati cu cardul!Faceam plati online,etc.Faza ciudata este ca desi este in servis acum, motorola i-mi blocheaza tokenul pentru plata cu cardul si pe cel de Smart Business.Deci nu le pot folosi pe Samsung.Vreo idee despre cum pot sterge dispozitivul vechi ,ca vad ca pe google play nu resusesc,si nici cei de la banca nu au reusit performanta de a sterge dispozitivul vechi din setari!Interesant ar fi sa nu aiba decit bateria sau butonul de pornire Motorola!Inca nu mi-au dat un diagnostic pentru ca curierii nu prea duc colete in weekend,si de abia a ajuns in Bucuresti!Oricum se vede diferenta,Motorola era tank pe linga Samsung,si culmea Samsungul este si 5 g!
Marius Cucu a zis
Smart business au cei de la UniCredit, nu? Dar ei au autentificare doar prin token sau și SMS sau amprenta?
John a zis
Depinde de banca ,eu am la Raiffeisen momentan cont si toate aplicatiile Smart Business,Smart Mobile si Smart Token dupa ce am plecat de la Ing-Nn cum le spune acum,iar pentru plata cu cardul Raipos.Poti seta aplicatia cu user si pin si cu amprenta ,si prin sms ,am preferat cu user si pin ,este mult mai usor,si nu ai atita bataie de cap pe aplicatia pentru plati sau incasari cu cardul!Am incercat un timp cu amprenta,sau sms ,i-ti da aplicatia cam multe erori!Partea buna este ca poti trimite op,chitante,etc direct pe emailul clientului sau al tau!Cam toate bancile am observat ca au aplicatia Smart business ,sau pentru plati cu cardul ,chiar si CEC are aplicatii proprii!
Marius Cucu a zis
Ah, înseamnă că e aceeași denumire. Mă speriasem pentru că eu vreau să am amprentă și verificare prin SMS.
John a zis
Revin cu un update,in data de 14 august am ridicat Telefonul Motorola,reparat de cei de la depanero.Defectiuni:capacitor Motherboard,capacitor NFC,buton pornit-oprit,display.Cauza este cea mai interesanta,aplicatia pentru plata clienti cu cardul RaiPos-Taxphone.Ca sa nu mai am surprize dupa ce Telefonul Motorola a fost reparat, am intrat la asistenta la Raiffeisen,mi-au deblocat aplicatia,si dupa urmarea pasilor de activare,telefonul a devenit terminal de plata ,si a-mi cerea sa schimb parola.Ei bine toate bune pina aici,in momentul in care am schimbat parola ,aplicatia a cazut,iar Telefonul Motorola a intrat intr-un fel de standby!Cei de la servis mi-au spus ca au instalat un soft de siguranta,adica daca o aplicatie sau ceva blocheaza sistemul Android in cam 10 minute telefonul restarteaza.Sunt sunat de un consultant Raiffeisen de la asistenta ca am scris gresit parola de 5 ori,si de asta s-a dereglat aplicatia si telefonul,si nu este vina lor.Bine ,si stiu sa-ti explice,avea unul niste impresii ca mai mult m-a enervat!A doua zi am mers la Banca si am reziliat contractul pentru aplicatia asta RaiPOS-Taxphone,si am cerut terminal,pe baza unui contract nou,cam intr-o saptamina vin si-l instaleaza.Mai auzisem un prieten ca a patit la fel la BCR,care au Aplicatia GpTOM,dar am crezut ca este o gluma.Ideea cred ca este ca noi sa tot cumparam telefoane la citeva luni!Eu unul nu am fost multumit de Aplicatia RaiPOS-Taxphone,erau dati in care respingea carduri de plata atit Visa cit si Mastercard!Intr-un cuvant telefonul este pentru plati cu aplicatie ,pentru aplicatie pentru cont personal la Banca dar nu pentru aplicatii care al transforma in terminal POS!Cei de la depanero,au spus ca garantat Telefonul Motorola o sa mearga foarte bine,fara probleme citiva ani!Pot spune dupa o saptamina si citeva zile ,ca Telefonul Motorola ,functioneaza in parametrii,mi se pare ceva mai rapid acum,iar reparatia a durat cam o saptamina.NU ma asteptam ca Emag sa aiba asa profesionisti la firma cu care au contract de service,depanero!Cit despre Samsung,un telefon mediu spre slab,si la care i-a cedat placa de baza total.L-au inlocuit in garantie,sigur nu-l prinde iarna pe aici pe la firma!
Silviu a zis
Ce smartphone îmi recomandați până în jur de 2500 lei. Menționez că nu sunt interesat de calitatea fotografiilor, ci de calitatea bateriei și funcționarea aplicațiilor.
Marius Cucu a zis
Honor 200, Samsung A54.