Am renunțat să mai scriu despre Windows 10 din moment ce foarte mulți l-au adoptat, iar băieții de la Microsoft fac treabă din ce în ce mai bună pe blogul lor. Oricum, din moment ce ai hardware nou, nu prea ai de ce să ai probleme majore cu Windows 10.
Venind la test laptopul ăsta convertibil m-am gândit că ar fi util să bag și ceva versiune de insider pe el. Mai este o versiune pentru tablete ce urmează să apară, dar nu mi-am bătut capul, ar fi trebuit să fac ceva reinstalare și am preferat să dau din Windows Update.
Pe unele opțiuni le-am mai amintit pe aici, din când în când.
Windows 10 are limitare pentru lățimea de bandă
Meh, e o opțiune inutilă pentru România, poate că nici nu trebuia să o precizez, însă pentru cei care încă sunt în afară, cu net prin sârmă, da, e o opțiune bună!
Poți reinstala direct din cloud
Am discutat despre opțiune la momentul potrivit, mi se pare o idee genială. Mai rămâne să și funcționeze ok. Nu am folosit încă opțiunea, am avut un stick la dispoziție când am reinstalat laptopul.
O să testez în curând și opțiunea aceea, dacă tot sunt pe Insider.
Informații pentru unitățile de stocare, GPU în Task manager
Windows 10 a făcut treabă mișto pentru SSD-uri față de cum le interpreta pe Windows 7 sau Windows 8. Habar n-avea de ele.
Acum, în Task Manager, îți scrie care e HDD și SSD.
Tot acolo vezi informații despre placa video, dacă este cea integrată sau cea dedicată, dar și load-ul, ba chiar și temperatura plăcii video.
În plus, în bara de jocuri poți monitoriza chiar și FPS-urile și tot ce îți încarcă. E un fel de fraps integrat.
Desktop-uri virtuale se pot redenumi
Eram fascinat de ele la început. Pur și simplu nu concepeam ideea că nu există și altceva. Eh, între timp, cu 2 monitoare de 34′ focusul nu mai este pe zonele virtuale, ba chiar l-am scos și de pe taskbar și nu le mai folosesc. E mai eficient să împart ecranele în 4 și să-mi văd de ale mele.
Poate că aș fi folosit mai mult desktop-urile virtuale dacă aș fi ținut PC-ul în standby, dar cred că-i fac eu ceva că-mi pornește la câteva minute după. Am încercat să dezactivez update-urile, pur și simplu nu ne înțelegem bine.
Iconițe reîmprospătate
Cea de WiFi, dar și altele prin Settings. Dacă nu umblați pe acolo probabil că nu le vedeți. La fel și notificările push sunt un pic schimbate.
Integrare cu distribuțiile linux
Da, face treabă din ce în ce mai bună cu distribuțiile Linux. Acum poți vedea și fișiere, poți avea acces simplu la ele, dacă fac un editor bun după ce au început să miște la Terminal chiar o să fie de succes.
Mai au ceva de lucru și la noul Settings. Da, eu ziceam prin 2014 că vor scăpa de panoul de control vechi, eh, au trecut vreo 6 ani de zile și pare că abia acum se ocupă serios de treaba asta.
Un pic de AI…
Ca să folosim termenii de marketing ale vremurilor deja trecute, Microsoft îți face o profilare și începe să îți dea sugestii. Practic, vechile tutoriale de optimizare se vor reduce la lucruri de genul. Mi se pare foarte tare treaba asta.
Un pic de îmbunătățire a search-ului și a indexării fișierelor
Toată lumea spunea că Windows 10 e nașpa pe HDD. Asta pentru că e un bug de indexare a fișierelor și ducea hard disk-urile în 100% fără motiv. Sunt tutoriale gârla pe net care încearcă să rezolve problema.
Cică ar fi rezolvat-o. Laptopul pe care mă joc eu are SSD, iar pe PC sunt 3 SSD-uri, iar HDD-urile dorm în marea majoritate a timpului. Nu pot să îmi dau seama dacă este PR sau chiar au rezolvat treaba complet.
Încă mai sunt opțiuni de migrat, oricum!
dam167 a zis
Eu apreciez efortul MS (de la 7 încoace) de a instala automat drivere și a le face update – e o tentativă de „it just works” și clar e o îmbunătățire. Dacă te uiți la un XP și la 10 e o diferență foarte mare și da, a trecut mult timp, dar nici cei care scriu driverele alea (producătorii de hardware/software) încurcă mult.
În rest sunt foarte multe lucruri care mi se par inacceptabile și aș începe cu prețul și licențierea – mă bucur că apar tot felul de site-uri dubioase care vând tot felul de CD key la prețuri de nimic, iar MS o merită. Cu bug-ul ăla de indexare am pierdut mai multe ore decât aș vrea să recunosc, iar setările și control panel sunt greoaie și găsești greu ce ai nevoie.
AI-ul ăla s-ar rezolva cu niște setări de power saving, doar că vin tot felul de producători de hardware (HP, Sony, Asus etc.) cu utilitarele lor de update și power saving peste ce are W10 și nu iese nimic bine. Plus că degeaba încerci să faci power saving când ai toate prostiile care merg haotic în fundal – și pe mac Spotlight se mai găsește să indexeze cu patos uneori, dar închizi procesul și merge normal ulterior.
A, și e bine că fac legături cu telefoanele mobile – pe mac e foarte comod să ai asta.
Marius Cucu a zis
Pe Windows deja poți să trimiți fișiere. Bine, deja în teorie, am încercat cu S20 Ultra fix în ziua în care a venit știrea aia… nimic, 0, m-am enervat și l-am lăsat în pace. Folosesc pentru a trimite câte un link, deși cât de curând o să fie ok pe Edge treaba asta.
AI-ul ăla cred că o să fie din ce în ce mai complex și da, la asta chiar nu m-am gândit, o să fie destul de greu cu aplicațiile fiecărui brand de laptopuri să modifice chestii. Probabil că dacă vor uni battery saver ăla va fi ce trebuie. Habar n-am!
dam167 a zis
Nici la Apple n-a mers transferul și continuity bine de la început așa că na, vedem ce fac în continuare.
Eu mi-am bătut capul cu power management pe un Sony Vaio acum câțiva ani – aveam un buton fizic de performance pe laptop și un utilitar de la Sony în care puteai seta chestii. Apoi aveai power management-ul clasic de la W10 care nici el nu mergea ca lumea – de exemplu peste noapte pierdea cam 20% din baterie în sleep mode. Pe lângă power management-ul ăla ușor de accesat ai tot felul de setări prin care, ce-i drept, poți opri inclusiv alimentarea în porturi USB sau placa de rețea dar din nou, setări obscure la care acum nici nu mai știu să ajung (am ajuns acolo tot după ce am citit pe forumuri probleme legate de battery drain).
Or pe macOS e simplu: ecran și luminozitate ecran, sleep și dacă vrei sau nu să ai net când e în sleep mode (fiecare dispobile pentru battery sau plugged in). Drept e că nici nu ai alte utilitare care să strice treaba asta. Seara baterie 100%, dmineața 100% dacă noaptea a fost în sleep mode.
Marius Cucu a zis
Pe măsură ce Windows va face lucrurile să meargă ok vor dispărea și utilitarele de genul. La fel a îngropat și android toate aplicațiile imposibile de până la android 6.
Bogdan C. a zis
Salut! E unul din primele articole citite de pe blogul tău, și mi se pare interesant articolul acesta, dar la prima vedere, nu prea am văzut că te-ai atins de subiectul linux. De vreo 4-5 ani de când urmăresc partea asta de sisteme și software open source pentru un utilizator normal linuxul (cel puțin Ubuntu) a evoluat mult. Da, e gratis, nu te poți juca foarte bine pe el, nu ai suport pe toate aplicațiile, dar pe Ubuntu 18.04 lts (s-a lansat pe 23 o nouă versiune de ubuntu lts, dar nu prea am apucat să mă ating foarte mult de ea la momentul în care scriu acest comentariu) nici nu prea am observat diferențe mari pentru partea de web browsing, aplicații și am scris și documente word sau excel de pe o suită office gratis în comparație cu Windows 10. La partea de aplicații ce pot să zic, de la Ubuntu 12.04 (prima versiune de ubuntu pe care am încercat-o) am observat că din ce în ce mai puțin a necesitat folosirea unui terminal pentru lucruri basic, totul a fost click to install. Și pe parte de drivere, totul se face automat, doar instalez sistemul de operare și îl folosesc.
Marius Cucu a zis
Am fost utilizator de Linux(Ubuntu) până pe la 12.10, dar productivitatea pentru mine înseamnă Windows. Am aplicațiile de care am nevoie, am totul modificat după cum sunt obișnuit.
Da, era cu un pas în fața Windows-ului, dar acum cred că a ajuns suficient de stabil și Microsoft. Da, mai dă fail la update-uri, mai pică un bootloader, dar pe hardware nou n-am avut probleme mari decât dacă „l-am băgat eu în seamă”.
Să nu mai zic de licențele pe care le-am luat deja pentru programele pe care le folosesc.
Linux folosesc strict pentru a găzdui site-urile, atât Debian, cât și Ubuntu, dar atât.
Altfel, cred că suntem la ubuntu 20.04 deja. 🙂
Ah, da, Windows Terminal începe să fie din ce în ce mai ok. Mai durează până ajunge la nivelul din linux, dar îl actualizează din ce în ce mai mult.
dam167 a zis
Eu zic că Linux n-are cum să crească (cota de piață) dacă principalele industrii nu au soft pentru el – foto/video, producție de muzică, inginerie (modelare numerică, CAD). Ajută faptul că se găsesc alternative pentru a adapta jocurile, dar fără a putea susține domeniile de mai sus nu se poate adopta la scară mai mare. Din păcate e multă politică aici – MS a pompat Windows -> cotă mare de piață -> developerii au produs pentru Windows.
Da, e mult mai bine acum pe partea de grafică și e destul de user friendly, cu driverele e problema în general la laptopuri – pentru că producătorii la fac prost. De exemplu Optimus, care comuta între placa video dedicată și procesorul integrat acum mai mulți ani nu mergea deloc pe linux – iar consumul era semnificativ, nu prea era ok fără comutarea aia.
Îmi mențin părerea că oamenii care fac distribuțiile de Linux fac treabă bună, dar nu ajunge promovarea. Eu cred că cei ce se pricep la calculatoare, cum e Marius, ar sări pe Linux dacă ar avea suita Adobe măcar, dacă nu și un Resolve sau Capture One. Strict pentru jocuri să zicem că faci un dual boot sau virtualizare, dar când poți face numai browsing pe Linux și multe altele pe W10…
Marius Cucu a zis
Resolve există pe Linux. Nu am încercat, dar pare a fi compatibil.
Capture One, Photoshop, restul… meh. Eu mai am și câte o mică chestie care mă ajută. Sau chiar asta, nu știu de alternative acolo.
Cristi a zis
Salut! Cu scuzele de rigoare,având în vedere că subiectul e altul,o părere despre specificațiile acestei unități?
Calculator DELL OptiPlex 7010 Desktop, Intel Core i7-3770 3.40GHz, 4GB DDR3, 250GB SATA, DVD-ROM + Windows 10 Home, Refurbished Prețul este de 900 ron. Mulțumesc!
dam167 a zis
Mie mi se pare scump. Procesorul e ok (am și eu), dar e totuși cu multe generații în urmă. Va trebui să adaugi memorie (până la 12 sau 16GB, depinde de placa de bază), un SSD (dacă cei 250 sunt HDD) și o placă video cât de cât, chiar și second hand. Dacă ajungi pe la 1500 de lei cu upgrade-ul, mai bine te uiți la sisteme noi, poate cu un i5 de generație nouă.
Marius Cucu a zis
Depinde ce vrea să facă cu el. Gaming clar că nu va face cu așa ceva, dar pentru utilizare de zi cu zi e decent: un browser, o chestie. O să țipe un pic când dai play la video dat fiind faptul că n-ai decodările de pe tehnologiile noi, dar dacă nu e buget mai mare… îți faci treaba cu el.
Poate un SSD pe viitor în locul HDD-ului.
dam167 a zis
Depinde, e mai lent decât pare (că văd că mai nou lumea crede că i7 e la fel, indiferent de generație), dar e ok. Eu am exact procesorul ăla, dar cu o QUADRO2000 și 8 GB RAM și e ok. Placa video ar putea schimbată, dar pentru mine e backup la backup PC-ul respectiv.
Cristi a zis
Da,am mai întrebat câteva persoane și mi-au spus același lucru.Mulțumesc pentru sfaturi.
dam167 a zis
Dacă vrei ceva super ieftin, poți căuta second hand procesor (am auzit că pe ebay se găsesc), chiar un i7 seria 3 cum e ăla și o placă video, iar placa de bază, carcasa, memoria, sursa și SSD-ul să le cauți noi. Unii fac așa cu componente de server, care sunt fiabile în timp și ieftine dacă nu le iei noi doar că na, trebuie să vezi ce găsești și ce se potrivește. Dar na, piesele noi să fie ieftine, de obicei placa de bază și sursa cedează mai repede, deci poate nu strică să fie noi.