În 2018 mi-am bătut, pentru prima dată, capul cu webP pentru blog. De atunci, sub o formă sau alta am optimizat pozele de pe blog cu ajutorul webp-ului. Serverul este relativ rapid, însă eu am nevoie de compresie foarte mare pentru pozele de pe blog pentru că am poze care ajung și la 8 mb. Da, de exemplu pentru articolul din Malta întreaga pagină ajunge pe la 80-90 de MB de informație. Enorm pentru Google și pentru a fi user friendly. Așa că mereu am fost atent să pun poze la calitate mai mică și să le deschidă lumea la calitate maximă, dacă dorește. Un compromis.
Când 40% dintre site-uri sunt bazate pe WordPress nu poți face modificări fără a asigura o tranziție. Practic, o opțiune de genul este integrată după 5 ani de zile în WordPress.
Versiunea următoare a WordPress-ului va face conversia automat fără a mai fi nevoit să faci alte modificări. Cumva, internetul va fi despre webP.
Discuția era și despre integrarea AVIF sau să se treacă direct de la JPEG la AVIF, dar diferențele între webP și AVIF nu sunt atât de mari și compatibilitatea nu este atât de mare, undeva la 70%. Blogul meu de prin 2020 suportă și asta, cât să fiu cu un pas înainte.
Va fi interesant cum se va comporta webP pe găzduiri mai ieftine, fără prea multe resurse. Din moment ce conversia se va face la upload, cu cât e poza mai mare, cu atât va fi mai dificil și vor apărea tot felul de buguri la încărcarea pozelor. Va fi amuzant!
Postolachi Dumitru a zis
Nu va fi nici o problemă… bagă și tu beta pe blog vezi că îți urcă în formatul original și apoi când afișează efectiv pe blog se face conversia… sau undeva pe traseu… și dacă din motive obscure crapă conversia îți servește originalul.
Cel puțin așa am înțeles eu că funcționează webP
Marius Cucu a zis
Da, da, cam așa funcționează. Nu mai bag beta-uri, e prea complex ce am dedesubt și nu mai vreau sa fac experimente ?. Eu mă refeream strict la cei cu găzduiri fără resurse .
ionică a zis
De câțiva ani am folosit un plugin de conversie către webp, dar îți rămânea și fișierul original în uploads așa că am decis să le convertesc manual de fiecare dată. 1000-1200 width și webp.
Merge bine, se încarcă repede e ce trebe. Chiar și dacă vor introduce by default opțiunea de webp în wordpress, tot cred că soluția mea de resize și conversie va comprima mai bine 🙂
Marius Cucu a zis
Și ce faci cu cei care nu au compatibilitate 100%? Nu știu dacă va comprima diferit, librăriile de conversie sunt cam aceleași.