Astăzi m-am conservat și am zis să nu mă ocup de blog. Dar de butonat tot am butonat calculatorul și-am stat să setez un VPS cu EasyEngine. Dacă n-am mai butonat de ani de zile uitasem pașii de instalare și mereu săream peste câte ceva. Am uitat cum se configurează nginx, pagespeed, iar când am văzut că EasyEngine V3 le face fără să îmi bat capul… am zis WTF. Să o facă el, nu mai caut eu tutoriale.
E mult mai ușor să configurezi un VPS dacă nu ai cunoștințe față de anii precedenți. EasyEngine chiar e mișto. Asta dacă vrei să pui wordpress.
Cum instalez un VPS cu EasyEngine?
Cu 2 comenzi. Mari și late. Asta dacă este instalare nouă. Dacă te muți de pe o găzduire pe alta e mai dificil un pic.
Așadar, ne imaginăm că avem VPS-ul la „cheie”. Eu l-am avut instalat cu Debian, puteți să puneți orice versiune suportată sau chiar Ubuntu.
Descărcăm și executăm scriptul de instalare al EasyEngine.
wget -qO ee rt.cx/ee && sudo bash ee # install easyengine
După aceea trebuie să ne alegem ce tip de wordpress să folosim:
- cu pluginuri de cache: WP Super Cache, W3 Total Cache, Nginx cache
- cu SSL activ, fără SSL(cei de la letsencrypt.org care trebuie reînnoit la 3 luni)
Sunt o sumedenie de opțiuni pe care puteți să le schimbați. Totul este să citiți documentația și lista de comenzi. Pe site am văzut că au un întreg arsenal de tutoriale interesante pentru cine este curios de așa ceva.
sudo ee site create mariuscucu.ro --wp --wpsc # install wordpress on mariuscucu.ro
Comanda de mai sus instalează un WordPress nou, cu Wp Super Cache.
Cel mai mult mi-a plăcut faptul că încearcă să lucreze cu cele mai noi versiuni de nginx, php sau mysql. Partea urâtă pentru unii este că nu are un panou de control.
Trebuie să vă descurcați un pic cu linia de comandă sau cu Google ca să importați o nouă bază de date sau să migrați de pe un hosting vechi. Din ce am citit la ei pe blog vor să îmbunătățească metoda de migrare. E posibil ca în versiunile viitoare să fie și mai ușor.
Migrarea de pe un cont vechi, pe unul nou
Importul de bază de date este urât. Uitasem că, dacă nu configurez parolele pentru mysql nu mă lasă să import nimic. Îmi scapă acum numărul erorii. Știu că am rezolvat „rezolvând” task-urile cu ajutorul comenzii:
mysql_secure_installation
Aceeași discuție este și pentru WordOps. Doar că sunt alte comenzi, iar aceștia nu folosesc docker.
Bobses a zis
Fain. Dar, din păcate, nu permite decât instalarea WordPress (m-am uitat un pic prin documentația lor și absolut nimic despre alte CMS-uri). Despre Joomla, de exemplu, zero, nada… Există multe alte CMS-uri în afară de WordPress.
Iar fără un panou de control… e destul de aiurea (spun asta chiar dacă sunt un adept al comenzilor în terminal). Sentora rulz! 🙂
Marius Cucu a zis
Eu sunt adeptul consumului mai mic de resurse :D. Adică… pentru ce am eu nevoie nu am de ce să am dublu de resurse, așa cum ai tu :).
Cătălin Corozanu a zis
M-am jucat și eu puțin cu EasyEngine, însă tot panourile sunt baza.. VestaCP oricum s-ar zice, consumă și mai puțin decât altele și dacă-i bagi un nginx + mariadb + varnish e mult peste orice se poate la ora asta.
Marius Cucu a zis
Cu varnish, în trecut, am avut ceva experiențe neplăcute și am renunțat.
vasile a zis
varnish good in centos 7 😉
Vasile R a zis
Pagespeed –pagespeed nu mai este suportat. Testat adineauri. 🙂
Marius Cucu a zis
Da, ai dreptate. Undeva pe la începutul lui 2017 au renunțat la el.