La apartamentul nou vorbim despre centrală termică. Cu presiune sau fără, încă de prin martie nu am dat drumul la căldură. Bloc nou, izolat, nici pe parcursul lui martie nu a fost nevoie de căldură. Mai ales că au fost și perioade frumoase, nu doar de frig.
La apartamentul vechi e un pic de haos. Etaj inferior, pe nord, neizolat. Nici acum nu e o fericire să stai în casă. Te mai încălzești un pic seara, dar dacă nu vine căldura e cam friguț. Nu e deloc OK să stai în casă, ba chiar răcești ușor.
În Ploiești s-a votat să avem căldură la cel mai mic preț inclusiv luna asta. Subvenție de la primărie, în timp ce alte orașe aleg să investească în infrastructură ca să nu mai fie atât de multe pierderi.
În București s-a oprit deja căldura. Efectiv, sunt amuzat de ce e pe Facebook. Unii înjură primarul, alții înjură legea, alții se bucură. Cum o dai cu populația, cum n-o nimerești.
Deh, am dat voce oamenilor, instant ies nemulțumiții în față.
Pheno a zis
Daca sistemul centralizat de termoficare ar fi total functional, nu ar trebui oprit agentul termic nici in mijlocul unei veri caniculare. Fiecare ar trebui sa poata utiliza sau nu, incalzirea dupa bunul plac sau necesitate, fiindca ar plati ceea ce consuma. Poate ca unii dintre noi, nu realizam inca, ca platim un serviciu incomplet sau lipsa lui, la tarif normal, din inertie. Nu vi se pare normal sa platim doar ceea ce primim? Vi se pare normal sa primim nimic si sa platim pentru asta? Cei care hotarasc cand sa porneasca si cand sa opreasca agentul termic la nivel national/local, o fac stand cu curu’ pe scaun, dupa un grafic prestabilit de zeci de ani, grafic care nu are nicio legatura si care nu se orienteaza dupa realitatea meteorologica din teren.
Catutzi a zis
Platesti doar ce gigacalorie intra in contorul din subsolul blocului. Nu platesti apa rece pe post de apa calda. Desigur ca pierderile sunt incluse in pretul final dar ce firma nu include asta in pretul final?
Costin a zis
Din punct de vedere economie resurse, furnizarea agentului termic 365/365 este un non-sens total. Doar pentru ca nu-s ce virstnic (si nu numai) ceva mai friguros ar dori incalzire in mijlocul verii nu justifica sub nici o forma arderea continua a resurselor.
Asta doar daca acel agent termic ar fi generat 100% din surse regenerabile (un eufemism in opinia mea) ceea ce la nivel de mare oras deocamdata este imposibil.
Marius Cucu a zis
La noi se arde gazul pentru a încălzi la peste 50 de grade câte sunt acolo prin calorifer. Dacă toți aveau ceva minicentrale poate că pierderile erau ceva mai mici, dar trebuie să stea pornite niște cazane imense pentru un întreg oraș.
Costin a zis
Se pare ca nici cite o centrala / familie nu-i ce trebuie. Totalul CO2 produs de citeva zeci de mii de astfel de centrale, se pare ca il depaseste pe cel al unei centrale termice clasice.
Marius Cucu a zis
Da, da. La noi în oraș sunt blocuri noi care se construiesc cu centrale de bloc. Cică trec de reglementări.
Pheno a zis
Distrigaz. Ce-ar insemna sa aiba pierderi? Nu mai ramane nimic in picioare daca se pune de o scurgere de gaze. Ca sa platesti caloria (fiindca Giga e o denumire gresita. 1 Gigacalorie = 1.000 Megacalorii = 1.000.000 Kilocalorii = 1.000.000.000 calorii…? La ce temperatura?), ar trebui sa si ajunga la o temperatura de 60-70 grd.C in contorul subsolului blocului, nu la 27-37 grd.C cum se intampla.
Iulian a zis
Temperatura optimă de muncă am învățat la şcoală că este de
19 grade.
Temperatura de odihnă dormitor de 21-23 grade.
Cred că dacă s-ar putea face cumva pentru a se regla aceste temleraturi, asta depinde şi de locatar.
dam167 a zis
Dacă ai învățat la școală sigur așa o fi – scuză-mi sarcasmul, dar și eu am învățat că teoria speciilor a lui Darwin e ce trebuie și…
Sunt convins că cineva o să justifice cumva temperaturile alea, dar în lumea reală sunt, în cel mai fericit caz, invers. Ce înseamnă muncă? că la birou sigur nu stai la 19 grade și asta ca bărbat, femei n-o să ai în jur. Nici ca femeile, dar probabil că ar trebui să fie 22-24 de grade. Presupun că nu dă nimeni cu sapa în interior ca să fie prea cald. Știu că sunt și oameni cărora li se pare mult, dar în societate trebuie să ții cont de majoritate. Pentru dormit probabil că 20-21 de grade e suficient.
Știu că nordicii dorm afară și se spală pe dinți cu zăpadă, dar nu cred că toată lumea se obișnuiește la orice interval de temperatură. Din experiența mea te obișnuiești cu 1-2 grade în minus, dar mulți au o limită – eu zic că dacă în 2 ani nu te-ai obișnuit e greu de crezut că mai ține doar de obișnuință.
Postolachi Dumitru a zis
Hai la Brașov! Eu pornesc căldura la 1 octombrie, sau mai devreme dacă noaptea e sub zero grade, și o mai opresc la 1 mai.
Încălzire electrică prin pardoseală, 1.500 kWh media consumului lunar în această perioadă, iar în restul anului am o medie de 500 kWh/lună. Totul în casă este pe electricitate…
Perfu a zis
In Bucuresti de ieri s-a oprit treptat agentul termic