Am știut eu de ce am uitat slipul acasă. Zilele astea au fost petrecute în mașină. Am făcut câteva sute de kilometri în fiecare zi.
Eu unul încep să mă cam satur de mers cu mașina. Singura plăcere este că ai 58449 benzi și că poți alerga un pic mai mult pe la turci.
Mergem un pic cam repede pe străzile lor, la modul că majoritatea o țin cu 110-120, indiferent dacă e localitate sau nu. Noi mai adăugăm 20-30 km/h constant.
Ne-a oprit poliția lor pentru o verificare mică. Eram ferm convinși că o punem de-o amendă. Pare că băieții fac asta ori de câte ori au ei chef. Fac un filtru la modul că blochează o bandă, din 3 benzi se fac 2, automat încetinești și printr-un sondaj de-al lor ești oprit. Totul a durat mai puțin de 2 minute, a verificat permisul de conducere și cam atât.
În schimb, pe turcul pe care l-au oprit în fața noastră l-au pus să își scoată numerele de înmatriculare. Habar n-am de ce pentru că am făcut pași.
După asta am prins tupeu și, după ce ne-am rătăcit la un moment dat, iar GPS-ul nu ne ajuta de niciun fel am oprit la alți polițiști să întrebăm de localitatea pe care o doream. Evident că încă n-am învățat cum să dăm din mâini coerent, dar au fost extrem de prietenoși și-au încercat să dea din mâini pentru noi. Noi căutam un teleferic de pe lângă Pamukkale. Ne-am simțit chiar bine că eram pe banda de urgență opriți în fața lor și abia dacă am stat 10 secunde să aștept câteva mașini… dar ei au avut bunăvoința să îi dirijeze pe ceilalți(pe celelalte benzi) doar ca să intrăm și noi în bandă.
Ne-am umplut un pic de istorie de la turci. În prima zi am mers la Troia să vedem ruinele, a 2 a zi am petrecut-o prin Kusadasi, vizitând la pas ce era p-acolo – un mic muzeu, niște moschei sau am mers prin bazar(genial acolo, place la negociat, în ultima zi chiar o să mă umplu de turcisme – tras niște turcisme de ochelari RayBan de crapă la prima strigare)
A 2 a zi a fost cea către Pamukkale. Undeva la 3-4 ore de mers cu mașina. Pare că mai bine numeri așa, nu kilometri făcuți.
Acolo petreci câteva ore bune. Ai niște bazine cu calcar, ai multe ruine de pe vremea romanilor și toți care au trecut p-acolo.
Taxa de intrare este 35 de lire de persoană și mai lași 5 lire pentru mașină. Mai poți lăsa și ceva bani la muzeul din interior parcă 5 lire am plătit de căciulă sau la bazinul termal, undeva la 32 de lire. Acolo trebuie să ai slip, să nu te dai cu cremă și o listă întreagă. Inițial am luat bilete, dar după ne-am dat seama că n-aveam nimic de pe lista lor așa că am renunțat. Ne-au returnat banii fără nicio problemă. N-au de gând să își enerveze turiștii, îi cam țin în puf.
În interior ai cârciumi cu sandvișuri, sucuri, ceai și apă. Pardon, gheață la bidon. Bere nu. Oricum, la cât deșert este sus acolo și cât te bate soarele în cap… nu-ți arde de nicio bere. Gheața te ajută, în schimb, să mergi dintr-o parte în alta.
Ruinele sunt extraordinare, e interesant să vezi cum s-a păstrat totul acolo de-a lungul timpului. Apa termală la fel, cât și zona calcaroasă.
Priveliștea, de pe undeva de la 2000 de metri te face să rămâi cu gura căscată.
ice4you a zis
Super tare! Multam de info, le tot notez pe o lista! 😀
Adi a zis
Locul ala de balaceala este super-misto. A iesit foarte OK fotografia. Am descarcat poza, sa vad cu ce ai facut-o si observ ca ai pus OnePlus5-ul in actiune.
Marius Cucu a zis
Da, numai cu el am făcut poze. Bine, am tras și de luminozitate și umbre.
Redoo a zis
Aveam in plan pentru 2018 inca o Turcia, ceva spre Cappadocia cu inca o oprire la Pamukkale…vedem.
Efes-ul l-ai vazut?
Marius Cucu a zis
Astăzi am fost. E aproape, în jur de o oră. Am fost și la mormântul Sf Maria. Undeva la 2-3 km lângă. Mișto muzeul, dar este o cameră în care n-ai voie să faci poze. În rest, nimic pe acolo. O iesle și cam atât.
Ca prețuri… măricele, cam cele mai mari de până acum raportat la ceea ce oferă. Parcă 110 lire pentru 4 persoane, iar suvenirurile destul de scumpe față de restul zonelor. Ne-am învățat să nu o mai ardem cu mâncare pe acolo că e scumpă și, în general, sunt sandvișuri.
Ah, aici am văzut filtre serioase. Întâi jandarmi, apoi poliție în care ni s-au verificat actele și încotro ca mai apoi să vedem și armata cu armele pe acolo.
Malin a zis
Ai tu o afinitate pentru tarile cu dictaturi solide sau in devenire Cucule ?
Marius Cucu a zis
Da. Exact. Lasă că decembrie va fi despre Franța. Să vedem ce teroriști vor mai veni p-acolo. 🙂