Înainte de a merge în Budapesta auzisem doar că e frumos și elegant. Dar nu mi-am dat seama că e așa de mișto. Sigur, zona turistică o faci în câteva zile bune, dacă te pui pe treabă și faci un program strict, de care chiar să te ții.
Am zis să centralizez aici câteva idei despre ce s-a întâmplat prin Budapesta. Cu siguranță voi mai reveni, în alt context, să merg să vizitez mai mult pentru că este un oraș pe care nu poți să îl faci în 5 zile. Cu aproape 4 zile de mers câte 15-16 km pe zi.
Istoria spune că orașul este împărțit în 2, de Dunăre. Buda și Pesta. De aici și numele. Lecturați mai multe, la cafea, pe Wikipedia.
Transport în comun
Nu m-am plimbat foarte mult, dar am văzut că au opțiuni de mers și pe mare. N-a fost timp de mers pe mare și nici n-am știut exact care este mersul. Sigur, puteam întreba la recepție de băieții care se ocupă cu asta, dar nu ne-am bătut capul foarte mult.
Am mers o singură dată cu metroul și cred că ar fi mișto să le aplaudăm pe ale noastre. Ale lor sunt o idee în evul mediu. Dar îți faci treaba cu ele. În plus, Wikipedia spune că sunt printre cele mai vechi linii din Europa(după Londra).
O călătorie este 330 forinți dacă iei bilet de 10 călătorii. (dacă țin bine minte)N-au cartele, n-au contactless, doar niște aparate înainte de gura de metrou care au și limba română.
Pe internet se discută despre Budapest Card. Par a fi ceva gratuități. Citiți aici detalii.
Tramvaie am văzut și noi, dar și vechi. Pe poduri, când treceam sau când treceau, se auzeau groaznic de pe vasul nostru la care eram cazați.
Te mai poți da cu bicicleta care se închiriază cu ~2 euro pe zi, adică 500 de forinți. Chestia este că, din ce am citit pe site-ul lor, îți blochează 25000 de forinți pe card până în momentul în care aduci bicicleta înapoi. E și normal, ca să iei bicicleta faci totul de pe portbagajul ei și apoi o lași în unul dintre celelalte puncte. Undeva la câteva sute de puncte în tot orașul.
În zona în care am bântuit noi n-am văzut pe nimeni să folosească bicicletele acelea. Piste sunt suficiente și foarte ok. Din punctul ăsta de vedere suntem la ani lumină. Probleme sunt și la ei cu traficul, seara pur și simplu se mergea bară la bară. La început am mers cu mașina, apoi ne-am gândit că e mai ok să o lăsăm în parcarea hotelului.
Totuși, lumea mergea cu bicicletele, dar cu cele personale, în general. În plus, se alerga extrem de mult în acea zonă. Erai motivat să alergi și tu. La noi până se mobiliza lumea eu mă trezeam și fugeam p-acolo, cât să mai explorez una alta. Exact lângă podul nostru era amenajat un parc cu o pistă de 5 km de alergat. În interior erau și câteva obiective turistice, ruine, chestii. Evident că în interior erau multe „urme de om”.
Ideea este că Budapesta, cel puțin zona turistică este mult mai ok decât la noi. E nasol că ai noștri au mai mult potențial, avem locuri superbe. Am venit pe Valea Oltului și era genial peisajul. Până în Râmnicul Vâlcea n-am găsit un WC funcțional. Pe autostradă era de 2 săptămâni spartă nu știu ce țeavă, după ce ne-au scos de pe autostradă am dat de ceva cârciumi uitate de lume, apoi am dat de WC turcesc la „micii de Dăbuleni”. O plăcere infrastructura, o plăcere să te plimbi cu mașina pe la noi.
Nu zic că ei sunt cu ani lumină față de noi, dar au infrastructură, ai ce face când vine vorba de turism. Și nu se duc doar români în Budapesta, am văzut fel de fel de nații, orașul e plin datorită turismului. Sigur, zona industrială nu era wow nici la ei, erau și zone uitate de lume, dar pe ansamblu era ok. E mult, mult mai bine decât în București. Nu vezi fațade picate, nu vezi mizerie în centrul orașului, ci oameni care fac mișcare, care folosesc alternative la mașina.
Altfel, cred că maghiarii din România sunt mult mai înverșunați decât cei din Ungaria. Sau poate cei mai bătrâni fac asta, neadaptați vremurilor.
Cum sunt prețurile în Budapesta?
Eu, de multe ori, îmi iau ca reper suvenirurile. Cu cât mergeți spre Vest, cu atât veți observa că echivalați 1 euro cu 1 leu. Până și cerșetorii în Paris cereau 1 euro. Drogații de la 2 euro în sus. Da, acolo umblă hai hui.
Aici, chiar dacă m-au dat un pic peste cap banii lor, plăteam 1 euro pe banalul magnețel și 3 euro pe cele mai sănătoase. În Paris undeva la 5-6 euro, în Barcelona chiar și 7-8 euro.
Sigur, vorbim de zonele centrale, dacă mergeți un pic spre zone mai puțin turistice veți vedea că prețurile sunt mai mici.
Intrările la obiectivele turistice erau în jur de 2000-2500 de forenți adică 6-7 euro. În Barcelona, de exemplu, intrarea la Sagrada Familia a fost 20 euro pentru românii care vor un selfie p-acolo. Dacă vrei să vizitezi mai mult, ajungi la 30 euro.
Ce am văzut în Budapesta?
Așa cum am mai zis-o și în alte părți eu plec de acasă cu ideea următoare: „Unde mergem? Acolo. Ok, hai mergem.”
Nu mă interesez de locații decât dacă mă plictisesc în mașină, în avion. Înainte nu fac niciun plan de bătaie pentru că nu vreau să am așteptări. Și așa centralizez multă informație când mă uit la filme, la documentare, vreau să fiu relaxat și, oarecum, nepăsător când ajung acolo.
Am auzit de la oameni că Budapesta este wow și cred că este. Dacă te duci acolo sigur vei găsi lucruri de făcut. Ca activități am comparat cu ce am văzut în Barcelona, deși sunt lucruri total opuse. Dar e o capitală europeană frumoasă, de vizitat.
Parlament Budapesta
Prima noastră oprire a fost la parlamentul lor. Am ajuns seara, după 18:00 și n-am reușit să intrăm. Prețul pentru cei din Uniunea Europeană este mai mic. Le găsiți aici.
A fost interesant că toți se agitau pe acolo pentru că noi am nimerit în weekend-ul în care erau alegeri la ei.
Am pus și câteva poze aici.
Podurile din Budapesta
Sunt mai multe poduri de vizitat. Fiecare are frumusețea lui. Podul de lângă noi, la o estimare de-a noastră avea undeva la 800 de metri. Impunător.
De-a lungul Dunării sunt 14 poduri, în Budapesta, dintre care 9 leagă cele 2 orașe: Buda și Pesta. Noi le-am vizitat pe cele mai turistice: Podul cu Lanțuri, am stat fix lângă podul Margarita și am mai vizitat podul Libertății.
Un minus aici ar fi lipsa coșurilor de gunoi. Pe o rază de 2 km n-am găsit un coș de gunoi.
Biserica Sfântul Ștefan
Este cea mai importantă din Budapesta. Intrarea este gratuită și interiorul este prezentat mai jos. Din punctul meu de vedere, bisericele catolice au detalii mult mai interesante, mai spectaculoase.
Ne-ar fi fost foarte greu să vizităm absolut tot, chiar și în interior. La multe am făcut doar câteva poze de afară și-am mers mai departe. Altfel, la unele nici nu știam dacă se vizitează sau nu. 🙂
Acvariu și Zoo din Budapesta
La acvariu și grădina zoologică ai nevoie de mult timp pentru a vizita tot ce este acolo. Noi în 3 ore n-am reușit să acoperim tot, unii recomandă undeva la 4-5 ore. Probabil 5 ore trebuia să alocăm și noi având în vedere că am și filmat în timpul ăsta și mai pierdeam timp cu asta.
Unde am fost cazați?
O colegă a fost mai nonconformistă și a zis că trebuie să fim cazați pe Dunăre. A fost relativ central, la mijlocul celor 2 orașe. Este vorba despre asta.
A fost chiar interesantă experiența, chiar au fost toate condițiile disponibile. În plus, dimineața ne trezeam cu super priveliște spre Dunăre și parlament.
Personalul de acolo era super. Pe o tură aveam o unguroaică, iar pe cealaltă un om din Cluj. Fiindcă am fost plecați de Paște ardeleanul plecat de 15 ani din țară ne-a oferit un coșuleț de ouă roșii. Partea mai interesantă era că încă vorbea de acasă ca fiind… Cluj, cu nostalgie. Altfel, chiar și în Barcelona am dat la cazare de-o româncă ce ne-a lăsat aceeași impresie că ar vrea să se întoarcă și mâine acasă.(bine acolo era și ceva conflict între catalani și restul lumii)
În noaptea de Paște ne-au invitat în sala de conferințe. Probabil că și-a dat seama că va fi noapte albă. 🙂
Cât a costat cazarea?
Fiind perioada de Paște, o cameră costa în jur de 210 de lei pe noapte. În restul timpului am văzut că prețurile sunt undeva la 160-170 de lei pe noapte.
Probabil că dacă iei înainte reușești să iei la prețuri și mai bune. La noi n-a fost nimic programat, am zis să facem ceva atunci.
S-a lungit foarte mult articolul, dar asta înseamnă că aveți ce face în Budapesta. Plănuiesc să mă întorc acolo și să vizitez mult multe. De data asta, probabil, cu avionul.
E un oraș pentru toate vârstele, cu mulți turiști, cu transport în comun bine pus la punct, cu obiective turistice, ce merită vizitat.
Iar dacă ați ajuns la final și n-ați văzut discuții despre mâncare… păi nu știu, gulaș am mâncat de 2 ori, au fost 2 chestii diferite, nu mi-a displăcut, dar nici nu mi-a plăcut, am mai mâncat ceva combinații seara, cu un fel de cârnat, cu bălării, n-am idee cum se numesc, de prin piața lor centrală.
Ce mi-a plăcut, în mod deosebit, a fost înghețata cu kurtoș… în loc de cornet avea așa ceva. Mi s-a părut ok combinația. Voi ați mâncat ceva mai ok? Bine, mi-a fost foarte greu să îmi dau seama ce mănânc, multe nu erau în engleză.
Ah, da, iar în piața aceea am dat de o româncă la vânzare. Ne-a făcut discount la mâncare doar pentru i-a plăcut de noi. Probabil ochelarii mei cei noi, suavi și inocenți 😀
Puteți încerca locuri interesante de mâncat, dar și experiențe pentru cele mai frumoase cafenele din lume precum:
- Vakvarju
- Prezli&Porc
- Japanika (sushi)
- Tokyo (sushi)
- Buddha bar
- Cafenea: espresso embassy
- Bar: Szimpla
- New York Café – cu rezervare online, de preferat
- Kiosk
- Mazel Tov
- Sir Lancelot
Aștept și alte experiențe în secțiunea de comentarii.
ice4you a zis
Caaare iesire la caaaaree mare? Dunarea e un fluviu! 😀
Ai reusit sa scrii si tu un articol la atat de scurt timp dupa ce ai fost si atat de complex? Incredibil! :))))
P.S. Data viitoare sa nu uiti sa iti iei cu tine camera sau un telefon mai de dai doamne! :))))
Marius Cucu a zis
Da, e un troll pentru primul articol în care am greșit și am zis că e mare și nu fluviu, iar lumea m-a corectat. Acum am accentuat una alta 😀
ice4you a zis
Nu e de ratat o plimbare cu barca pe Dunare in Budapesta! Din pacate nici mie nu mi’a iesit cand am fost pe al ei ca am fost pe viteza, dar cu urmatoarea ocazie nu ratez pentru nimic in lume. In rest da, acolo ai nevoie de vreo 5 zile sa reusesti sa acoperi orasul.
Marius Cucu a zis
5 zile în care chiar să mergi cu un plan bine pus la punct. Eventual prima parte în Buda, apoi în Pesta și intermediar pe Dunăre. E primul oraș cu apă pe care n-am reușit să merg. Anul trecut am văzut Barcelona, Kusadasi și împrejurimile, Lyon. Oriunde a fost o baltă și-o apă ne-am dat pe ea. E altă perspectivă. Deh, dar data viitoare o facem și pe asta. E de mers la vecinii unguri în vizită.
ice4you a zis
Pai nu ti’am zis eu?! 😀
Zici tu ca nu e bine sa fi pregatit inainte, sau ma rog e felul tau de a face lucrurile, insa dpmdv nu ai cum sa vizitezi un asemenea oras fara un plan bine pus la punct ca sa nu ratezi ce este interesant si nici sa pierzi vremea cu balarii.
Marius Cucu a zis
Nu știu, eu am mers și la pește chiar dacă nu mi-a plăcut. Am avut un aparat foto, am pozat ceva boscheți. Aici la fel, am făcut articol de blog de 2000 de cuvinte, am văzut unguri, am văzut chestii noi chiar dacă nu pe toate. Dar, pe ansamblu, a fost bună deconectarea.
mumu a zis
Si Dunarea se scurge inapoi in Padurea Neagra nu? :)))
Malin a zis
Eu nu cred asa ceva, mie mi-a spus cineva ca la noi capitala e mult mai misto si ca viitoarea capitala de la Alexandria e si mai misto.
Marius Cucu a zis
Apropo de asta, chiar ne gândeam pe acolo că au fost mulți care au confundat Budapesta cu București. Probabil că și-au ratat concediul complet. 🙂
Iulian G. a zis
Citesc altă dată, da’ felicitări!
Cucu travel blogger votat, bagă butonu de donație pă blog.
Marius Cucu a zis
Păi nu trebuie sa citești. Bagi click pe poze. 🙂
ice4you a zis
Bun asa! :))))))))))))))))))) Da’i inainte Cucule, baga clickite si poze! :)))
P.S. A, si video, neaparat video, de maxim 2 minute ca mai mult da’dauna la neuron! :)))
Marius Cucu a zis
2 minute și 13. 🙂
După ce că mă gândesc la tine… să nu cumva să obosești 😀
ice4you a zis
Pot sa ma uit si 2 ore daca e ceva de vazut, dovada e ca sunt mare consumator de filme, insa in ce priveste informatia, daca nu reusesti sa ma captivezi in primele 5 secunde cu ceva concret in care nu isisti sa fi neaparat in prim plan si mai mult e vorbarie decat VIDEO, m’ai pierdut. Pune in pana mea in text ce crezi tu ca ai de balmajit, iar in video ce e de VIDEO, eventual cu un voice over succint ce sa imi ofere strict informatia ce sa ajute/completeze imaginea. Atat de simplu. 🙂
Marius Cucu a zis
N-ai văzut cum sună voiceover-ul? :))
unblogcolorat a zis
Vai, cat ma mai plimbam cu tramvaiele lor noi :))lux. Budapesta este locul meu de suflet.
Marius Cucu a zis
Urc acum un filmuleț care are și tramvaie 😀
ice4you a zis
Deci daca te seaca ceva la ficati la postarile by Cucu in ultima vreme, e ca trebuie sa revi cam de 20 de ori la aceiasi postare ca sa o vezi odata, d’aia de cele mai multe ori nu vezi mai nimic, niciodata. 😀
Marius Cucu a zis
Păi dacă se întâmplă să fie și erori? Vrei să le lăsăm așa… cu buguri?! 🙂
Andreea a zis
Buna, noi ne-am intors recent din Budapesta si pot zice ca m-as intoarce de cateva ori. E un oras care merita mai mult de 4 zile.
Ca experiente puteti sa incercati si pe strada Kazinczy, aveti ceva ruinpub-uri foarte misto. Parca se numeste Szecheny locul in care am fost noi. Mai puteti sa mergeti si la Jamie’s Italian Budapest sau chiar Buddha Bar Restaurant. Mai aveti si zona de baruri din centru: Gozsdu Udvar. Le gasiti pe toate pe Maps, oricum.
Baile termale ale lor iar sunt ok, Szechenyi Thermal Spa e foarte tare.
Daca vreti sa cheltuiti putin aveti:
* Citadella
* Monumentul Shoes on The Danube
* Palatul regal
* Bastionul Pescarilor
* plimbare pe Dunăre. Undeva la 5 euro dus si 5 euro intors.
* muzeul subteran de langa palat
Laura a zis
Extraordinare pozele. Noi ne-am intors de curand din Budapesta si cred ca e ok sa fac o recomandare de hotel. Am stat la hotelul T62. Am reusit sa-l inchiriem la 65 de euro pe noapte cu 2 paturi duble.
Ah, in weekend pare ca parcarea e gratuita sau puteti alege parcari de-o zi.