Un prim telefon vivo am testat la începutul anului. Era un entry level și nu ne-am împrietenit atât de tare. Eh, aproape de lansarea unui nou flagship, am avut și eu timp să testez și vivo X60 Pro. A fost câteva luni pe aici până i-a venit rândul la test.
Despre vivo am mai vorbit, oamenii sunt destul de mari pe alte piețe, pe la noi văd că nu insistă atât de mult. Am luat telefonul la butonat și la prima configurare am nimerit ceva buguri ce s-au rezolvat la primul update al telefonului. Avantajul de-a fi ultimul la testat. 🙂
Aspect
Super slim, cu o carcasă interesantă. Cred că cea mai interesantă idee de până acum, asta pentru că au renunțat la laterale și pare că ai un telefon foarte subțire în mână. În plus, fiind transparentă, poți admira culoarea telefonului.
Display-ul este AMOLED și are rata de refresh de 120Hz. Am mai testat modele cu 120Hz anul ăsta, cred că se poate mai bine viteza prin meniu, să pară super snappy.
Cameră
- 48 MP Wide – senzor SONY IMX598
- 13 MP Ultrawide – senzor SAMSUNG ISOCELL S5K3L6
- 13 MP Telephoto
- cameră selfie: SAMSUNG ISOCELL S5K3L6
Nu știam la ce să mă aștept de la telefon, deși m-am jucat un pic cu el când s-a lansat V21 în România. Știam că are cameră foto lucrată cu Zeiss. Dar până nu îl testezi în mai multe condiții, nu cred că poți să apreciezi ce e sub capotă. Oricum, așteptați-vă la fel de fel de opțiuni pentru a edita pozele. Eu unul m-am rezumat foarte mult la camerele foto standard și ultrawide, nu la artificiile de diferențiere ale brandurilor.
Pozele au ieșit neașteptat de bine, aproape de flagship. Nu mi-a plăcut lensflare-ul de pe pozele de noapte, parcă aș fi vrut să aibă mai multă atenție la zonele întunecate. Pur și simplu, își vede limitele pe cer sau definirea pe laterale. Dar pentru ISO 4500(camera ultrawide), cât s-a dus în poza de noapte, i-aș putea găsi scuze. Camera standard are definire ceva mai bună, nu mia sunt aberațiile atât de mari, iar lensflare-ul este mai ok, inclusiv nuanțele pe cer. Nu aș zice că dynamic range-ul este unul foarte mare, dacă stăm să analizăm și becurile.
Pozele de la apus mi s-au părut foarte tari. Culorile sunt echilibrate, nu exagerează nici măcar în momentele în care nu captează lumină suficientă. Da, se duce un pic galbenul spre roșu, dar nuanțele sunt ok, plăcute.
La portret m-am speriat de cât beauty a fost aplicat pe anumite poze. Bokeh-ul e plăcut, dar filtrele alea nu sunt ceea ce trebuie.
Ca puncte minus general valabile pentru camere ar fi distorsiunea foarte mare. Pe ultrawide e ceva mai pronunțat și e logic să fie așa, pe standard nu observi atât de multe probleme. Alții au reușit să corecteze din ce în ce mai mult treburile astea din software.
Comparând un pic cu ceea ce am tras cu Samsung, imaginea este mai curată, mai puțin comercială la vivo față de Samsung. Da, poți să ajungi la rezultatele aceluia, dar trebuie să mai saturezi o idee imaginea, să mai corectezi. Nu e nimic grav, din punctul meu de vedere, dar nu toți au capacitatea de-a face asta.
Pe video marketing-ul zice de stabilizare. Nu zice rău deloc, dar mai depinde și de mâna care folosește dispozitivul. Nu se descurcă rău deloc.
În fapt, mai toate flagship-urile, în momentul de față, nu au nevoie de stabilizare extra. Poate doar pentru a face artificii foarte mari, dar cred că te descurci și cu ceva selfie stick ca să rezolvi problemele de stabilizare.
Baterie
4200 mAh. În marea majoritate a timpului a stat fără SIM, ca telefon secundar. N-am avut nici cea mai mică emoție cu bateria, s-a descurcat exemplar. Duci ziua fără nicio problemă.
În cutie este și un încărcător cu încărcare rapidă. Sincer, nu l-am folosit absolut deloc, am mers pe cele ale competiției, ce s-au descurcat bine.
Aveam și un istoric de folosire al bateriei. Doar că am resetat telefonul înainte de a face print screen…
Software
Au fost câteva glich-uri minore pe software-ul camerei foto rezolvate printr-un upgrade. Practic, când schimbam de pe ultrawide, pe standard sau pe zoom se bloca rec-ul. După ce am actualizat aplicațiile totul a fost oki. Măcar ăsta să fie avantajul pentru care ajung să testez telefonul aproape de lansarea noului model.
Aplicații preinstalate sunt câteva venite de la producător, așa cum bine observa cineva la review-urile anterioare.
Telefonul eu consider că este la competiție directă cu Xiaomi Mi 11, atât la performanțe foto/ video, cât și la opțiuni.
În teste sintetice am testat un pic telefonul și rezultatele sunt cele de mai jos. Călduț când e pus la muncă, dar e fix la fel ca orice flagship testat anul ăsta.
vivo X60 PRO REVIEW
Păreri Pro
- design
- cameră
- performanță
Păreri Contra
- aș vrea mai multe optimizări la software, interfața să fie mai snappy
- bootloadere - nu mă interesează iManager sau aplicațiile preinstalate.
Chiar dacă vorbim despre o brănduire alături de Zeiss nu știu dacă se poate bate cot la cot la cameră cu brandurile importante de la noi, de pe piață. Da, sunt camere foarte bune, pe display-ul telefonului arată foarte bine, dar mai departe nu excelează. E justificat prețul cu care este disponibil pe piață.
Mark a zis
La cat costa nu ar trebui sa aibe definire/blur pe laterale. Exista telefoane mai ieftine care nu au problema asta.
Marius Cucu a zis
Hmm, pe ultrawide am mai găsit sincope și la multe alte modele. Depinde foarte mult și la ce F este trasă poza. Dar da, mai e de lucrat un pic acolo.
Adrian Bolocan a zis
Frumos telefon și pare chiar bun, cel puțin la partea de poze. Chiar ai reușit să scoți cadre mișto. Bine că și prețul lui e… „mișto”!
Marius Cucu a zis
Și locațiile au fost frumoase. Stai să vezi următorul review de telefon 😀