Despre avantaje și dezavantajele unui SSD am tot vorbit. Viitorul stocării este dat de firmele de găzduire. Nu neapărat de găzduire web, ci mai degrabă cei care te ajută să îți ții datele în cloud. Cred că ei sunt cei mai relevanți în momentul de față.
Avem 2 unități interesante de stocare. Hard disk-uri clasice și SSD-uri.
Dacă ne uităm un pic la istorie observăm că HDD-urile au undeva la 60 de ani. Primul hard disk a avut dimensiunile unei mașini din zilele noastre. Un calculator încăpea într-o hală. Acum avem Raspberry PI de mărimea unei palme.
În 60 de ani de zile bazele hard disk-ului n-au fost schimbate. Sigur, pe atunci se stocau 3.75mb de informație, acum vorbim de TB și de dimensiuni mult mai mici. Pe de altă parte, ați crede că un SSD a apărut anii trecuți. De fapt și de drept, SSD-urile au fost introduse undeva prin 1978. StorageTek 4305. Pe vremea aceea era mai rapid decât un IBM 2305.
În jurul anilor 2010 s-au gândit că trebuie făcut marketing agresiv pe așa ceva. Era și nevoie de viteză mult mai mare pentru unitățile de stocare.
Cât despre avantaje și dezavantajele unui SSD am tot vorbit. Eu unul l-aș folosi doar pentru sistemele de operare momentan. Că este Windows, că este Linux sau Mac deja nu mai sunt probleme de compatibilitate.
Ca avantaje pentru un SSD:
- mai silențios
- mai economic din punctul de vedere al energiei(undeva la 2w vs 7w la HDD)
- nu vibrează, nu face zgomot, nu sunt influențate de căzături
- bun pentru cache – nu e mai rapid decât RAM cache-ul, dar mult mai ok decât un HDD
- bun pentru cei care au baze de date mari și vor timpi de acces cât mai mici
- bun pentru sisteme/ laptopuri mai vechi care trebuie resuscitate
- mai fiabile, undeva la 2 milioane de ore. Era un test pe aici.
- cu cât sunt mai mari cu atât sunt mai rapide. Alt test interesant aici.
Avantajele unui HDD ar fi următoarele:
- datele se recuperează mai ușor – asta deși se fac pași interesanți și pe zona aceasta la SSD-uri
- ieși mai ieftin cu spațiul de stocare. Se discută ca prin 2020 să avem și HDD-uri de 20 TB cu ajutorul HAMR. Citiți mai multe aici.
Așadar, credeți că una dintre tehnologii va muri?
Eu cred că nu. Părerea mea este că se vor completa și se vor nișa. Așa cum au intrat telefoanele în zona de PC-uri, așa cum au intrat și laptopurile și multe altele.
Poate că singurul lucru de care mă bucur este de ieșirea ușoară de pe piață a SSH-urilor. Nu mi-au plăcut niciodată lucrurile 2 în 1 mai ales când vine vorba de datele mele. Să nu facem o struțocămilă.
Sorin a zis
Noile SSD-uri pe interfață PCIe sînt extrem de rapide, și vor deveni și mai rapide odată cu îmbunătățirea acestei interfețe. Tot SSD-uri sînt și cele conectate prin SATA III, însă acestea sînt complet depășite de evenimente. Situația este similară și pentru HDD-uri unde interfața SATA III este de asemenea depășită. Cine își poate permite, există HDD-uri pe interfața SAS (Serial Attached SCSI), vorbin de HDD-uri de 10.000 sau chiar 15.000 rpm, dedicate domeniilor de vîrf. Pentru utilizatorii “normali” soluția pentru viteză maximă și preț accesibil este reprezentată de SSD-urile pe PCIe.
Ca și viitor, HDD-urile mai au încă un cuvînt greu de spus, prin prisma prețului mai accesibil (costuri relativ mici de producție) și a posibilității de recuperare mai facile a datelor. Totuși capacitatea lor nu va putea depăși anumite limite, fără a afecta performanțele. Sau prețul. De cealaltă parte, SSD-urile au teoretic capacitate nelimitată, și doar însăși dimensiunile fizice ale memoriilor folosite le împiedică să fie și mai mici ca și dimensiuni. Pentru performanțe maxime, este esențială calitatea controllerului, dar aici intrăm deja în alte detalii tehnice.
Cosmin Dumitru a zis
Bun comentariu. Personal am doua SSD-uri pe SATA III, Samsung 850 EVO, primul face in aprilie 2 ani, am aproape 40 TB scrisi, de 250 GB, pe care am si sistemul si fac si REC-urile din jocuri, iar al doilea e luat strict pentru gaming, de 500 GB, si are 1,3 TB uzura in 9-10 luni. Am folosit si folosesc PC-ul si pentru editare foto, in programe ca Lightroom, se observa diferenta si dintre un SSD „ieftin” gen A-Data sau Kingston, si unul ca Samsung EVO. Am zis sa fac mutarea pe M.2 (am ASUS Maximus VIII Ranger), pe PCI-E x4, cu un Samsung 960 EVO de 250 GB, strict pentru OS si programe, dar cred ca pentru mine care foloseste PC-ul ca hobby, nu merita investitia.
Am avut in PC doua HDD-uri, un WD Caviar Blue de 1 TB, pe care l-am pus intr-un rack USB 3.0 Orico, si un WD Blue de 3 TB, la care m-am zgarcit la 150 lei si l-am luat de pe OLX, a cedat dupa 8-9 luni de la achizitie, desi l-am luat sigilat, nou, la cutie. Eram in joc si m-am trezit cu un zgomot ca atunci cand raschetezi vopseaua de pe o tabla. Am crezut ca-i placa video, pana am realizat de unde vine. Acel moment a fost cel care m-a ambitionat sa renunt la HDD-uri definitiv, in PC-ul meu. Am externe, WD ebook edition, primul a fost luat in 2008, a cazut anul trecut, iar acum cel mai vechi e din 2010.
Ce zicea Marius aici, in articol, despre fiabilitate, tin sa-l contrazic, SSD-urile de azi sunt mai fiabile decat SSD-urile de acum 4-5 ani, dar inca nu sunt mai fiabile decat HDD-urile. Au performante incomparabile, chiar vs. HDD de 15.000 rpm, dedicate domeniilor profi, dar nu sunt mai fiabile.
Parerea mea, si poate si a altora, cand iei PC pentru filme si Facebook, nu merita unul, dar daca esti cat de cat pasionat, iti place sa ai mereu un calculator/laptop performant, sau te ocupi de ceva anume (orice, de la creativitate la editare sau gaming), SSD-ul e musai intr-un PC.
Adevaratele inovatii ale ultimilor ani, astea sunt, SSD-ul si USB 3.0. Intre procesoare diferentele sunt mici, pentru home-user si entuziasti, aproape de neglijat, marketingul a ajuns mare, dar SSD-ul si USB 3.0 sunt inventiile deceniului, ca ambele au luat anvergura pe piata prin 2008, daca retin bine.
Andrei a zis
Salut! Am achizitionat urmatorul sistem: HP ENVY 750-350nq
Intrebarile mele sunt:
1. Doresc sa inlocuiesc memoria ram cu una mai performanta; ce memorie recomanzi? Sunt ok 8gb ddr4 momentan, iar cand se mai ieftinesc sau cand va fi neaparata nevoie, sa mai suplimentez cu inca 8gb si astfel sa am 16 in dual channel?
2. Ce SSD recomanzi pentru Windows, cateva aplicatii si catvea jocuri (LoL, Dota).
Mentionez ca folosesc sistemul doar pentru gaming.
Sorin a zis
Chiar acuma am aflat: Nimbus Data a realizat un SSD de 100 TB, cea mai mare capacitate din lume. Nu știu preț, ci doar cîteva date tehnice sînt în articolul de aici: https://www.notebookcheck.net/100-TB-Nimbus-Data-launches-the-world-s-largest-SSD-drive.289974.0.html. Evident nu e pentru oricine !
Și apropos de capacitate: în cît timp credeți că reușiți să-l umpleți ?!!
Marius Cucu a zis
Eu cred că l-as ocupa destul de rapid. 🙂
Alex a zis
Salut!
Ma gandesc sa achizitionez o memorie M.2 pentru calculatorul meu dar nu ma pot decide.
M-am uitat pe internet si m-am interesat un pic despre ce ar fi vorba si tot nu ma pot hotari.
Slotul M.2 de pe placa de baza suporta 10Gb/s.
Stiu ca optiunea 2 ar fi mult mai buna, insa prima are de doua ori mai multa memorie.
Care ar fi o memorie mai buna dintre urmatoare:
https://www.emag.ro/solid-state-drive-ssd-hp-s700-500gb-m-2-2280-sata-iii-2lu80aa-abb/pd/DHKZGQBBM/?ref=fam
https://www.emag.ro/solid-state-drive-ssd-adata-xpg-sx8200-pro-256gb-m-2-2280-asx8200pnp-256gt-c/pd/D7JXC4BBM/
Si daca e cazul, orice altceva in acel buget.
PS. Placa de baza este: https://www.asus.com/Motherboards/H97ME/
Multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat.
Marius Cucu a zis
Mergi pe HP pentru prețul ăsta e foarte ok. Oricum, nu vei simți diferența între ele în viața de zi cu zi 🙂
Alex a zis
Multumesc foarte mult de ajutor.
Iti urez numai bine!