S-a ajuns la o oarecare limitare din partea plăcilor video. Performanțele, oricât am vrea noi, nu prea mai vin. Așa că s-a dezvoltat, de ceva timp, directx 12. Se auzea la început că vom putea avea atât GPU de la AMD, cât și GPU de la nVIDIA. Pe același sistem.
Mi se părea destul de interesantă treaba și chiar mă întrebam cum ar fi ca AMD și nVIDIA, deși concurenți, să lucreze împreună pentru a face compatibilitate pentru plăcile lor video. Doar na, teoretic un multi GPU AMD/ nVIDIA ar trebui să aibă un driver comun, nu?
Eh, nu știu cât de realizabilă este treaba sau poate că nu am eu viziune pentru așa ceva.
În fine, ideea este că nVIDIA vrea să dezvolte multi GPU. Eu nu mă gândesc decât la faptul că vor consuma mai multă energie. Asta tocmai când lucrurile începeau să fie oarecum clare:
- laptopurile încep să aibă GPU de desktop. Ați văzut că la seria 10 nu mai avem m de la mobile, ci doar 1050, 1060
- sursele, de pe sistemele de gaming și nu numai, încep să fie din ce în ce mai mici 4-500W
Rămâne de văzut cum se va implementa lucrul ăsta.
Cosmin Dumitru a zis
Chiar vorbeam cu cineva, ca putere de procesare, un GTX 1080 de exemplu, este de cateva zeci de ori peste cel mai puternic procesor i7. Sunt curios pana unde se va ajunge… oricum, aici conspiratia e mare, performante cu lingurita, colaborari cu producatorii de jocuri si programe, ca sa te faca sa cumperi la cativa ani, componente noi/sistem nou.
Chiar nu cred sa fie nevoie de sumele astea investite, ca sa faci ceva banal, precum jocurile. Odata, pana in anii 2002-2005, puteai juca aproape orice cu un PC decent, la 2-3 salarii minime pe economie la acea vreme, si chiar rulau toate bine. Azi… doar daca scazi detaliile mult, ca sa joci ceva in 1080p la 3000 lei. Sau doar o parte din jocuri. Mafia din spate e prea mare.
Intre timp, ma bucur ca fac upgrade la PC, i7 6700K + 16 GB RAM identici (astia sunt noi), la 1600 lei. Posibilitatea de a cumpara pe probe, vine la mine, bag in PC, fac ce teste vreau si apoi platesc.
Apoi, un SSD pe PCI-E x4, M.2, de 500 sau 512 GB, si o tastatura, stau relax. Si poate castile de gaming HyperX Cloud II 7.1, ca-s ieftine, in jur de 400 lei. La placa video o sa fac upgrade in 1,5-2 ani, cand voi gasi GTX 1080 SH, sau la preturi in jur de 2000 lei, in rest, asa voi sta cu PC-ul. HDD-uri externe, SSD-uri, in functie de necesitati, dar configuratia asta pentru mine e suficienta pentru urmatorii 5-6 ani. La nevoie fac si un OC la procesor, il poti duce la 4.6-4.8 lejer, stabil, asta peste vreo cativa ani.
Cand vand i5-ul meu, mai cumpar un SSD pe SATA de 500 GB, si aia e. Nu mai vreau HDD-uri interne. A trecut vremea lor, mai merita externe, pentru un film, o chestie, dar atat. Depasite din toate punctele de vedere.
ice4you a zis
Cum am mai zis eu pe aici, singura revolutie reala in domeniul din ultimi ani a fost introducerea SSD pe scara larga. In rest, performantele suplimentare sunt aproape nule de ani buni si aici nu vorbim doar despre cele video care au atins de multa vreme apogeul dpdv al performantelor reale, marketing’ul fiind cel care sustine inca vanzarile, lucru ce il vezi si din asa zisul DX12 desi MS anunta acum cativa ani ca DX11 ar fi cam ultimul din aceasta suita ce in timp va avea doar imbunatatiri. Ei bine, fiind un nume greu pe care si’a facut toata lumea marketing inca de la aparitia lui, au revenit asupra deciziei si de aia cred ca vom avea in curand si DX13 chiar, care va fi aceiasi MARIE cu alta palarie, introducandu’se doar celebrele limitari pentru cardurile video din seriile mai vechi ce sa ajute vanzarile generatiilor noi si nu ca nu „ar mai duce” ci ca „nu mai sunt suportate”. 🙂
MultiGPU? O tampenie fara sens si doar marketing la fel cum a fost SLI sau Crossfire. Nu e nimic nou, 3DFX (cumparat ulterior de nVidia) prin Voodoo 5 5500 introducand acest concept care le’a adus dealtfel si falimentul, investitita fiind mare in ceva ce nu a avut nici o utilitate efectiva, sporul de performanta fiind inelocvent in ciuda tuturor optimizarilor de pe planeta vs pretul de trufanda.
Sa avem evolutie reala asta ar trebui schimbat conceptul din temelii la fel cum a fost uriasa inovatie PC pe piata consumer. In momentul asta mi’se pare greu realizabila in viitorul apropiat pentru ca in ciuda unor proiecte interesante, nu am vazut nici macar unul care sa poata produce un efect de domino in industrie care sa aduca o asemenea schimbare in viitorul apropiat.
Marius Cucu a zis
Păi practic, dacă te gândești bine, e un SLi cu altă denumire. Dar na, uite că la SLI performanțele nu sunt duble așa cum ar crede lumea…
ice4you a zis
Cum ziceam … aceiasi Marie cu alta palarie!
Performantele SLI sunt de la modeste in jos ca spor de performanta, da atat de jos, ca daca te straduiesti un pic, scoti din O.C. o performanta aprope similara dintr’un singur card VGA. 😀
In concluzie: platesti dublu ca sa obti ceva nici pe departe la fel! Probabil ca placile multi GPU vor fi ceva mai ieftine decat SLI’ul actual, dar la fel de derizoriu in practica in ciuda povestilor de pe hartie.
Marius Cucu a zis
Hai mă… gândește-te cum va suna I9 + multi GPU. Cine nu și-ar dori?! :O
ice4you a zis
Suna bine, multi si’ar dori … dar nu stiu cati isi si permit pentru ca vorbim deja de preturi ce le concureaza pe alea din industria auto. B-) La fel de bine suna si XEON + SLI da nu prea stiu multi sa isi fi permis! :))
Marius Cucu a zis
Piața mare nu e la noi. Dacă își vor lua 100 ar fi ceva, deși… chiar se ridică și la noi totul. Dar… în alte țări… 🙂
ice4you a zis
Marius, piata aia „mare” e prea „mica” sa sustina o asemenea investitie mai ales cand nu reusesti sa ii convingi ca merita mai mult decat marketing ca aia se si asteapta la ceva sa se mandreasca si nu doar marketing pur. 😀
Marius Cucu a zis
Marketing-ul rezolvă tot. 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Am vrut SLI de GTX 970, luam una identica cu 8-900 lei maximum. Dar mi-au zis altii care au SLI de placi mai scumpe, ca performantele sunt cu maximum 50% in plus, si se aduna memoria video, in rest, n-o sa lucrez cu a doua la 80-90% din performante, cum credeam, si o sa am si un consum dublu, la limita pe o sursa de 600W.
Am renuntat la idee. O sa mai cumpar un SSD, ca sa scot HDD-ul din PC, de 512 GB, dar tot pe SATA, renunt la M.2, prea multe complicatii ca sa bootez OS-ul de pe un SSD de viteze mari pe M.2 PCI-E x4, setari, configurari bla bla. Si oricum in jocuri si ceva editare foto, nu simt diferentele intre 520 MB/s si 2000+ MB/s.
Maresc RAM-ul la 32 GB, schimb i5 6500 cu i7 6700K, acel SSD (nu mai vreau Samsung 850 EVO, vreau Kingston KC400 512GB), si voi schimba placa video cand GTX 1080 va ajunge SH pe la 2000 lei, maxim.
Nu mai bag bani in prostii, chiar si eu care am ochii „antrenati” de la foto, vad diferente minime intre setari high si ultra, de exemplu. Dar castigi un 10-12 FPS, care te ajuta deseori sa poti termina jocul ala.
Nu sunt gamer inrait.
Eu oricum cumpar jocurile preferate, incep sa cred ca o consola e mai potrivita, si ies mult mai ieftin, dar nu pot juca shooterele cu gamepad, nu pot fara mouse si tastatura, in rest…
In jocuri au demonstrat destui ca-s diferente minime intre DDR2 si DDR4.
Cele mai mari „inventii” din ultimul timp, sunt SSD-ul pe scara larga, care, tind sa cred ca au ajuns la fel de fiabile ca un HDD clasic, si USB 3.0/3.1. Atat. Restul e marketing si prostii pe care sa arunci banii.
Marius Cucu a zis
Hmmm, PCI Express. La toamnă trebuie să punem și noi.
Curios de ce îmi zici de treaba cu boot-ul. O să mă interesez. 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Am inteles ca pe placile de baza cu socket Kaby Lake si cele pentru AMD Ryzen, nu mai sunt problemele astea, dar in rest, chiar daca faci update de BIOS, sunt multe de setat si configurat pana reuseste sa-l vada in regula. Nu stiu, poate nu e mare stiinta, poate in cateva minute rezolvi problema, dar n-am chef sa dau 4-500 lei in plus, chiar 6-700 pe unul „profi”, si sa nu beneficiez de vitezele alea. Si pana la urma nu cred ca am nevoie de 3000+ citire si 2000 scriere… nu eu, altii poate ca da, depinde ce fac.