România este statul ăla în care prea puține lucruri sunt digitalizate. Pe lângă lipsa digitalizării avem și foarte multe zone în care nu se fiscalizează deloc. Sau se fiscalizează la gri. În plus, opinia generală nu este de a te conforma, ci de a păcăli sistemul.
Dar nu suntem singurii. Doar că unii au un avans și lucrurile la ei funcționează. De exemplu, Mălin povestește cum stă treaba pe acolo, prin Spania. Nimic romantic nici la ei.
Noi avem deficit la sistemul de sănătate. Se fură mai mult decât avem bani. Și băieții ăia de la UE au zis să rezolvăm cum știm noi. Taxând. Idealul ar fi să reușească toată lumea să dea 2 lei, nu unii deloc și alții 10 lei.
Când vă uitați pe stradă vedeți foarte multe mașini frumoase. Fie că oamenii nu au educație financiară, fie că își optimizează taxele, fie că își scot la lumină anumiți bani. La noi nu există încă treaba ăia: „domnule, dar de unde aveți bani de mașina aceea?”
Eu am marea problemă cu serviciile. Cu meșterii ăia care nu taie niciodată factură, cu firmele alea mici care plătesc la gri. Și nah, ca angajat n-ai ce să faci, nu poți pleca instant.
Toate hibele astea ale sistemului se văd în sistemul de taxare. Ok, nu poți să colectezi în mod direct, pui tot felul de taxe ciudate.
De exemplu, în pachetul ăla de legi care s-a dat în vară pentru firme, pentru chirii și pentru toate celelalte biruri, mai există o taxă frumoasă: mai exact, dacă ai mai mult de 24 de salarii minime(24×3000 de lei momentan) vei plăti atât sănătatea, cât și impozit pe profit.
Nu-i așa că e frumos?!
Pe de-o parte, înțeleg că vor să te facă să rulezi banii și mai mult, pe de altă parte, mi se pare de rahat că taxarea asta nu cred că ajunge la cei care nu fiscalizează.
Cred că banii din titluri de stat devin și mai interesanți. Mai multe detalii sunt aici.
Daniel Bis a zis
Logica CASS este impotenta … platesti taxa procentuala din venituri si daca ai venituri mari beneficiezi de aceleasi servicii ca si o persoana cu salariul minim sau chiar fara nici un venit.
Unde este logica si corectitudinea?
Normal ar trebui sa fie o taxa fixa pe persoana = cheltuielile totale CASS/numarul de persoane cotizante.
Marius Cucu a zis
Asta dacă cei cu venituri mici ar putea suporta taxarea aceea. Dar asa, e procentual. ?
Daniel Bis a zis
Nu o suporta in realitate angajatii, ci angajatorii.
Pentru ca in Romania exista o taxare uriasa a salariilor.
Pana la urma toate aceste taxe sunt platite de firme si pe nimeni nu intereseaza cat e salariul brut, ci cat e salariul net.
Pentru un salariu brut de 2560 lei rezulta un salariu net de 1529 lei si la toate astea se mai adauga si Asigurare munca (CAM 2.25%) 58 lei.
In total costurile angajatorului sunt de 2618 lei pentru un salariu net de 1529 lei, adica un plus de 1089 lei, reprezentand inca 71.22% din salariul net.
Adica la 3 salarii nete mai platesti inca 2 salarii nete si un pic.
Marius Cucu a zis
Da, da. Știu povestea foarte bine. Deh, până să vină nebunia asta cu modificările de la anul, fiscalizarea era relativ clară, acum lasă loc de multe optimizări. În principiu, se vor acorda tot felul de bonusuri de la anul, cât să mai reduci din taxe.
ice4you a zis
Nu va mai merge nici vrajala cu opimizarea prin bonusuri, pentru ca au plafonat la minim nivelul din salariul net pana la care acestea pot sa mai fie acordate fara taxare.
Din darurile #digitalizarii, draga Watson.
ice4you a zis
In curand or sa plateasca CASS si mortii din cimitire pentru locul de veci, deocamdata e #dacat impozit.
Costin a zis
Da’ asa, in general, voua vi se mai pare normal sa locuiti in Romania ?
Marius Cucu a zis
Ai o variantă bună de emigrare?
Costin a zis
In functie de virsata si disponibilitati finaciare, se pare ca exista o paleta (chiar daca nu foarte larga) demna de-a fi luata in calcul. Incepind cu Creta, Portugalia si de ce nu, chiar Bulgaria.
Marius Cucu a zis
Așa, uitasem că trebuie să ajung și în Portugalia. Cât despre migrat acolo, chiar era un vlog cu niște americani care s-au dus învârtindu-se după primele luni în Portugalia. Dar Bulgaria?!
Costin a zis
Oricum ai da-o vulgarii stau mai bine la capitolele sanatate publica si invatamint. Infrastructura rutiera e ceva mai inapoiata iar coruptia de stat n-are cum sa te afecteze. Apartinind altui neam, macar nu pui la inima.
Totodata scapi si de verile sufocante si iernile geroase, clima lor neavind diferente extreme.
Ca miine trec si ei la EUR deci ca tinar freelancer n-ai avea decit de cistigat.
Si nici nu mai trebuiea sa iei vigneta pentru o fuga la Nessebar sau Albena 😀
vasile a zis
Nu public, se vorbeste ca jumatate din depozitele bancare nu pot fi justificate! 😉
Marius Cucu a zis
ANAF are acces de ceva timp la datele astea, dar sunt și mulți bani din IMM-uri ce nu pot fi monitorizați atât de ușor până nu vine E-factură peste tot.