Mi-a zis cineva că era ferm convins că o să-mi iau aspirator robot. Am și făcut-o. L-am pus un pic la treabă prin casă că tot am fost leneș în ultimele zile. Știam că ar trebui să ajungă de sâmbătă, așa că special am amânat curățenia. Mai ales că la mine la țară se poartă să schimbi tastatura laptopului, direct pe covor.
Așadar, ca primă folosire nu prea am ce să-i reproșez. Poate doar că e destul de mare și face ceva zgomot. E aspirator până la urmă.
Ăștia de la iRobot au mai multe modele, din serii diferite.
În primul rând, avem următoarele:
- aspirator robot pe post de mătură
- aspirator robot pe post de mop
- aspirator robot ce le face pe ambele
Pe cele cu o singură funcție le găsim la sub 2000 de lei. Cel mai ieftin este ~1500 de lei. Eu am vrut telecomandă și am luat iRobot Roomba 651. Din păcate, nu mai este pe stoc, dar aveți serii noi apărute. Sunt disponibile aici.
Nu pot să vă zic foarte multe despre telecomandă pentru că articolul este scris în timp ce fug din oraș și n-am apucat să testez la capacitatea maximă.
Ca primă impresie:
- curăță într-un mod ciudat camera. Minutele în care l-am filmat mă trezeam că îmi lovește trepiedul. Apoi parcă dorea să m-alerge prin cameră. Un nebun! Chiar a vrut să-mi prindă și încărcătorul de la telefon. Noroc că l-am „luat din gura lui”
- face treabă bună. Chiar face curățenie ok.
- trece peste covor, chiar mi-a trecut peste pragul de la ușă și-a plecat de nebun pe hol.
- are sistem de protecție pentru lovituri. Acesta, practic, testează limitele camerei. De multe ori lovește tot ce prinde prin cameră.
- se încarcă singur, are un dock pe care trebuie să stea. Din ce-am citit rapid cică ar trebui să stea la încărcat non stop.
În apartament e oarecum la limită. Pentru camerele mai mari cred că ar fi mult mai ok. Îți ridici scaune, îi lași frâu liber și pleci de acasă. Eu nu am strâns nimic și n-am avut tupeu să îl las nesupravegheat.
Se pare că bateria nu e tocmai prietenoasă și probabil că va trebui să fie schimbată la un moment dat. Nu m-am interesat de lucrul ăsta. Trebuie să mai citesc și despre curățarea lui. E evident că undeva trebuie să pună „bagajul” pe care l-a adunat de prin casă.
Gabriel a zis
Face curatenie bine ?
Marius Cucu a zis
Chiar e ok, doar ca se plimba prea mult si e tare gălăgios. Cum se vede/aude in filmare…
Costin a zis
Bai frate, in timpul asta nevasta ce face? Urmareste cotele apelor Dunarii ?
In Moldova, in ipotetica probabilitate ca vreuna ar vrea asa ceva, imediat ar inscri-o barbat-su la un curs intensiv de kickboxing (element pasiv):)
Malin a zis
Totul are o explicatie si iti spun din proprie experienta ca de obicei.
Mersul haotic se datoreaza faptului ca pe marginea din fata are un senzor care “cauta” mizerie. Daca se duce intr-un loc si in acelasi timp a scanat ceva suspect in alt loc o sa fuga sa curete unde a scanat.
Bateria la mine tine 45 de minute si deja are un an fara sa fie schimbata. Totusi bateria depinde si de efortul pe care il depune. Pe covor consuma de obicei mai mult, sa treaca pragurile la fel. Din cate stiu bateria e garantata 1 an, pe urma poti sa te astepti sa cedeze.
In spate are un recipient in care baga mizeria, recipientul ala ocupa aproape jumate din dimensiunea robotului si se umple dupa doua sau trei ture, in functie de volumul de mizerie pe care-l curata.
Cam tot ce e pe dedesubt e consumabil. Fiecare perie o sa stranga dupa ea fire de par lung si ate de prin covor care in timp ii vor ingreuna functionalitatea. Cum sunt toate consumabile se pot demonta usor ca sa se curete, iar cand sunt mult prea uzate atunci trebuiesc inlocuite. Un kit original costa in jur de 40-50 de euro si il schimbi cam odata pe an. S-ar putea sa gasesti pe la chinezi kituri aftermarket la jumatate de pret.
Andreea a zis
Foarte tare! Pretul este putin cam piperat, dar probabil ca in 2-3 ani se vor gasi la preturi mult mai mici…
Marius Cucu a zis
Sunt de ceva ani pe piața. Nu știu dacă se vor ieftini atat de mult…
Ciprian Lospa a zis
Nu e bun de nimic daca nu bate femeia & nu face de mancare.
alex dobrin a zis
auzi stii need for speedul ala nou cei de la nfs au spus ca iti trebuie i3 casa il joci si un om a facut un video si in video a spus ca nu era neaparat sa joci in intel i3 si am mai cautat si am gasit un copil care se juca cu pentium 4 nfs 2015 si i mergea chiar bine poti sa imi dai un sfat daca va merge ? pe pentium dual core 2,9 GHz e5500 imi va merge ??
rivi a zis
de fiecare data cand m-am gandit la modelul asta de aspirator m-am imaginat uitandu-ma la tv/film si el facand curatenie in LINISTE. aparent nu merge asa 🙂
Nice a zis
Mda, ingenioasa inventia, e prima daca cand vad asa ceva in actiune, dar tu ai dreptate, e prea zgomotos si se misca mult prea greu. Nu as avea rabdare si nervi pentru el. Cred ca e mai rentabil sa-ti faci singur curatenie, asta daca nu ai ditamai viloiul.
Marius Cucu a zis
Apartament cu 2 camere. Totuși mă voi muta singur cuc cum termin cu renovarea.
E bine să am ceva ajutoare 🙂
Claudiu a zis
De ceva vreme (niște ani) mă tot gândesc să îmi cumpăr și eu o jucărie de genul. Am urmărit și prețurile, au rămas constante, asta fiind principala barieră de achiziție la mine.
Vali a zis
Super
Costin a zis
Nu face mizerie, nu trebuie sa faci curat dupa el ?
Cel putin din clip nu reiese cine stie ce eficienta dar s-ar putea sa ma insel.
Cred c-ar da randament maxim intr-o incapere complet golita de orice mobila. Asa, imposibil sa curete prin padurea de picioare de scaun ce sunt adunate sub o masa.
E clar ca pe unde-i greu si cu aspiratorul, pentru Minitenhnicus e imposibil.
Marius Cucu a zis
Păi a fost un prin test. N-avea cum să fie relevant pentru că nu am mai folosit până acum.
E fix un aspirator pe care nu-l controlezi tu, ci își face singur treaba.
Mizeria se adună într-un săculeț ce ar trebui să fie curățat de fiecare dată.
La a 2 a folosire am ridicat tot ce înseamnă cabluri/ scaune…
L-am găsit luptându-se cu caloriferul. O dădeau parte în parte 🙂
Acum nu știu cât de practic este față de modelul care este mop. Până la urmă n-am animale și, acolo unde mă mut nu o să am foarte multe covoare. Mă gândesc serios să merg pe varianta „mop”.
Modelul pe care îl am acum i-aș da un 8/10 pentru curățenie. Un 9 dacă trece de mai multe ori prin aceeași zonă. 🙂
Costin a zis
Vad ca exista si pentru geamuri…Batman n-o fi mai bun ?!?
Marius Cucu a zis
Chiar mi-a zis un prieten de ele și nu știam cum să caut. 🙂
Jef a zis
Am achizitionat un iRobot Roomba 870 pentru ca a fost cu 500 lei mai ieftin decat 880. Voi da detaliile urate pe care le foloseste producatorul vizavi de dotarile intre serii la final. Functioneaza f. bine la capitolul curatenie. BRAVO pentru asta. Dar la capitolul „inteligenta” este un retard categoric. In primul rand producatorul ofera extrem de putine informatii despre modul de functionare, parametri si senzorii folositi (tipul acestora). Ceea ce mi se pare un amanunt extrem de important fata de pretul cerut. Mai exact: Am dat multi bani pe un obiect de care nu am putut sa ma informez cum trebuie inainte de a-l achizitiona.
Mai mult nici pe site-ul http://www.irobot.com/ si nici pe cel aferent Romaniei nu se gasesc informatii (absolut deloc) despre modelele care nu se mai fabrica. Dovada ca dupa ce ai dat banii pe el … sanatate, nu mai prezinti interes ptr. producator. Sunt curios cum va fi cu piesele de schimb, nu fac referire la consumabile! Mai mult ca sigur ca nu le vei mai putea obtine decat de la chinezi sau prin executie la o imprimanta 3D (politica folosita si de alti producatori gen HP) acestia inlocuind produsul in caz de defect pe perioada garantiei. Dupa iesirea din garantie inlocuirea produsului se face prin “achizitionarea unuia nou”. Deci post garantie nu exista practic, desi legea obliga importatorul sa asigure piese de schimb ptr. o perioada de 10 ani. Acestia de obicei cer niste preturi ptr. piesele de schimb de cca. 70-80% din valoarea produsului nou tocmai ptr. a te determina sa nu mai repair produsul. Totodata detali vizavi de compatibilitatea unor accesorii care se livreaza cu unele serii, cu seriile superioare sau inferioare, nu sunt evidentiate pe niciunul dintre site-uri.
Si acum diferentele dintre 880 si 870. In pachet la 880 primesti 1 aspirator (identic cu 870 difera doar culoarea), 1 acumulator xLife (identic cu 870 dar inca nu sunt LI-ion, asta mai incolo probabil), 1 incarcator (identic cu 870), 1 telecomanda cu IR in valoare de 139 lei (870 nu o are), 2 unitati Virtual Wall cu Lighthouse (870 are 2 unitati numai cu Virtual Wall) desi pretul ambelor variante este acelasi 139 lei bucata. Concluzia este ca desi diferenta de bani dintre cele 2 modele (880 si 870) este de cca 500lei la achizitionare, diferenta reala de bani o face doar telecomanda care costa 139 lei.
Este o chestiune prin care cumparatorul este pacalit. Valoric cele 2 unitati care ofera o functie suplimentara au acelasi pret conform iRobot. Dar nu poti la achizitionare sa optezi ptr. ceea ce ai nevoie! Davada ca producatorul este interesat doar sa vandal tehnologie nu sa multumeasca clientul. Mai fac mentiunea ca aceste unitati Virtual Wall sunt consumatoare de current. Varianta care are si Lighthouse consuma chiar repede bateriile. Desi ar putea fi folosite alte tehnologii mult mai fiabile si mai putin costisitoare de ex. gen. taguri RFID care sa poata fi memorate cu functia dorita in memoria aspiratorului si atasat un cititor aspiratorului. Probabil aceasta tehnologie va fi scoasa mai tarziu la urmatoarele modele care vor fi cele revolutionare. Pacat. Ma simt de f. multe ori pacalit, cand cumpar tot felul de astfel de tehnologii “noi”, care defapt sunt vechi, putin fiabile si nu ofera satisfactie in pas cu tot ceea ce inseamna NOU.
Marius Cucu a zis
Eu am făcut achiziția de test. Pur și simplu am rămas uimit de tehnologie și am cumpărat să văd cum e și cât de util este.
Mulțumire pe deplin nu a fost, dar eu sper ca tehnologia să evolueze.
Am observat, în schimb, că au apărut și modele un pic mai noi, dar și branduri no name. E o evoluție pentru piață. Probabil că vor apărea și alte modele tot mai ok.
Merci frumos că ți-ai făcut timp să lași un comentariu pertinent pentru viitorii cumpărători.
Mihai a zis
Bună Ziua,
Ce aspirator robot merge și pe covor, am unul singur de vreo 2 cm înălțme cu părul lung(aprox.8 mp), în rest doar parchet și gresie( 100 mp).
Marius Cucu a zis
Salut. Nu am fost mulțumit de cum a făcut treaba pe covor de nici 1 cm. Tot a trebuit să intervin. Pentru parchet și gresie face treaba, dar trebuie să fie un model dedicat sau un 2 în 1.
Cel din articol era pentru covor. Eu acum vreau să mă orientez spre unul care curăță parchet/ gresie.