Acum câteva luni cineva mi-a găsit articolul cu cascada Pruncea și mi-a dat un mesaj ambiguu cu ceva site care promova munții din zona Siriu. Nu mi se pare că informația e tocmai bine împachetată, dar am găsit mailul când ne-am hotărât să mergem în zonă. Bine, ar fi a 3 a oară pe anul ăsta în direcția aia, dar până recent nu ne-am documentat să vedem și altceva.
Cred că ar putea să fie și o alternativă la drumul principal spre Brașov. Asta, evident, dacă aveți de gând să plecați sâmbătă dimineață, atunci când se blochează mai toți bucureștenii la Nistorești.
Decât să stai în noxe p-acolo mai bine ocolești pe Văleni de Munte. De aici sunt 2 alternative, clasicul mers pe DN1A, cu tirurile sau spre Întorsătura Buzăului. Acolo sunt destul de multe lucruri de făcut, iar Vama Buzăului e chiar mișto.
Dar da, acolo pare a fi mai mult în curs de amenajare, nu este chiar atât de turistic precum Sinaia, Bușteni sau Predeal. Însă poate să fie și un fel de roadtrip cu destinația Brașov.
Partea mai puțin plăcută, pe anumite zone, este că nu prea ai acoperire pentru date mobile. Așa că, dacă vrei să te interesezi de un obiectiv trebuie să-ți folosești glasul și indicatoarele clasice. Apropo de indicatoare, o să tot vedeți afișat muntii-siriu.ro pe multe dintre ele.
Traseul nostru de-o zi și, cumva, am bifat anumite locuri. Mai mult, un check in, dat fiind și faptul că vremea dădea semne de instabilitate pe acolo. Dar zona merită explorată în detaliu.
La Cascadă a fost prima oprire
Am mers spre „La Cascadă” crezând că este doar o altă cascadă. Credeam că este un fel de Pruncea. De fapt, este un complex hotelier al celor de la Gârbea. Oameni influenți de pe aici de pe zona Prahovei, ce stau la bârfă cu tata Cosma.
Ca să ajungi la Cascadă trebuie să treci de un drum neasfaltat de vreo 2 km. Culmea este că asfaltul începe să reapară la vreun km de cascadă. Cumva pare a fi drum forestier pe partea dreaptă, iar pe stânga s-a amenajat ceva pod și asfalt proaspăt, plus niște parcări, probabil pentru cei care vor sta la unitățile lor de cazare.
Căutând review-uri pe internet am dat de foarte multe review-uri negative, inclusiv de pe site-ul amfostacolo. Din ce am văzut noi, locul arată bine, se mai amenaja un spațiu și oamenii construiau de zori, dar pe terasă și prin spațiile de cazare nu părea să fie prea multă forfotă. Cred că era o singură cameră rezervată.
Ca turiști care vizitam cascada, fix 3 mașini am fost în perioada în care ne-am plimbat p-acolo. Altfel, ca să ajungi la cascada amenajată trebuie să treci cumva prin proprietatea lor. Citeam review-uri pe internet despre unitatea lor și oamenii ziceau nu li se permite să ajungă la cascadă decât dacă vor consuma ceva de la terasa lor. Deși scria unitate privată nu ne-a întrebat nimeni de sănătate. Oricum, din câte știu, nu prea permite legea să fie îngrădit accesul la o apă.
Siriu
Apoi a fost la Nehoiu. Amenajat frumos centrul pe fonduri Regio. Mâncat și plecat spre Siriu și apoi am coborât un pic pe lac. Cred că am mers de vreo 5 ori la Siriu, dar niciodată n-am coborât la baza lacului. Unii cu undița, alții cu rafting, alții cu grătarul. Tipic. Noi pozam zona și dădeam prin împrejurimi. E interesant și de mers acolo, dar parcă nu m-aș duce special ca să stau pe marginea lacului, la plajă. Probabil că cei de prin împrejurimi o fac p-acolo.
Vama Buzăului
După Siriu am dat-o spre Vama Buzăului. Aici aveți 2-3 obiective de vizitat mișto. Cascada Urlătoarea și, eventual, trasee spre Vârful Ciucaș. Anterior, noi am urcat pe partea cealaltă, pe traseu, din Cheia, dar cred că ar fi interesant de urcat și pe partea asta.
În zonă sunt mai multe activități de făcut: noi am ales Valea Zimbrilor și Cascada Urlătoarea. Nu Urlătoarea de Bușteni, ci de Buzău. Cei care au gândit ca acestea să aibă nume identic…
Cascada Urlătoarea
Am prins-o pe ploaie. Pe ploaie văd că Oneplus Nord 2 are greutăți în a face spectacol. În realitate, după ce a fost atât de cald la Siriu, câteva picături de la Urlătoarea au fost perfecte. Cascada este impresionantă și merită să mergeți pentru ea. Ideea era ca la Pamukkale, puteai să mergi până sus și să te bucuri de apă. Eu m-am bălăcit un pic pentru că, de la ploaia de pe versant, a venit debit mai mare și era mai greu de coborât ceva care este ud, decât de urcat. Dar ne-am bucurat de natură.
Pozele chiar nu reflectă realitatea, o să mă întorc acolo și să bag și aparatul.
Parcarea este în stânga gardului, din poza de mai jos, iar accesul spre aceasta se face pe drumul din poză. Evident că a fost și un gibon care n-a respectat semnul interzis.
Valea Zimbrilor
10 lei intrarea de adult, 5 lei de copil. Mai poți sparge banii pe la gheretele din zonă, amenajate fain. Nu e „oferta” diversificată de animale, dar pare că aveau destul loc să-și vadă de treabă și să nu fie deranjate de turiști. Zimbri erau un pic cam departe de noi, dar pe ansamblu e amenajat frumos, parcă erau și ceva zone pentru copii. Merită o oprire de vreo 2 ore. Ceva info și pe wikipedia.
Pe lângă acestea ar mai fi și „zona pescarilor”, dar și un camping foarte mișto amenajat. Am văzut că mișunau și foarte multe autorulote pe acolo.
Prejmar și Harman
După Vama Buzăului am mers spre Brașov. Niciodată n-am luat-o pe partea asta, așa că nu știam că o să dăm de Prejmer și Harman.
N-am făcut mare lucru p-acolo pentru că am ajuns la apus și, oricum, erau închise mai toate, atât biserica fortificată, cât și cetatea. Am dat câte un tur în centru și ne-am văzut de drum. Oricum aveam de gând să dăm un check in pe la Brașov.
Acolo ne-am oprit la Roata Norocului, ca de fiecare dată. N-am zis niciodată pe blog de ei, dar sunt prețuri foarte bune și se mănâncă bine acolo. De acolo am zburat în centru și ne-am minunat că pandemia nu era în centrul vechi. Multă lume, ca odinioară, destul de mulți străini pe acolo. Frumos! Eu apreciez pe oricine mai calcă prin țara noastră, din afara României. Altfel, Brașov e Brașov!
alin a zis
Mai este o zona frumoasa la Siriu, spre Pensiunea 14 Scaune, cu o mini cascada in capat.
Marius Cucu a zis
Păi și ai acces la cascadă sau e fix ca la Gârbea?
alin a zis
Dupa ce ti-am scris comentariul, am cautat pozele de cand am fost acolo si noroc cu metadatele de GPS. Tot la cascada Pruncea am fost, pe acel drum forestier pana aproape de cascada.
Marius Cucu a zis
Ah, da, la Pruncea e mult mai tare decât la Gârbea și, mai nou, e mult mai bine amenajată.
Costin a zis
Renul ala costeliv pare un vestigiu al regimului de trista amintire ca sa folosesc o sintagma arhi-tocita.
Seamana leit cu ‘fratii Petreus’ (Made in Crevedia) din anumite alimentari, tot de trista amintire.
Marius Cucu a zis
Era unul mult mai mare p-acolo, dar n-am reușit să-l pozez. Nu era dornic de poze și n-am vrut să-l stresez prea mult 😀