E o discuție în mediul online, de când cu noile taxe ca lumea să se mute în altă țară cu firmele. Sigur, e foarte simplu să vorbim, dar e mai greu de implementat.
Bulgarii sunt dați ca exemplu că au taxare mai bună ca noi. Adunat, momentan au 10% pe profit și 5% pe dividende.
Estonia și Malta sunt alte locuri în care ni se recomandă de fiecare dată să ne mutăm. Pac, pac, hopa. Măcar în Malta e frumos, chiar dacă ar fi impozit pe profit de 35%.
Moldova face o treabă interesantă și pare că încearcă să simplifice lucrurile. Mai mult pentru IT, pentru nomazi. Nasol este că încă sunt în afara UE și e cam greu cu birocrația, nu doar cu taxele. Ar fi avantaj, însă, cu limba. Nu ar fi bariera foarte mare.
Totuși, în toată treaba asta mulți uită că taxele le plătești acolo unde ai rezidența fiscală. Adică trebuie să stai minim 180 de zile într-o țară ca să poți beneficia de optimizarea aceea altfel vine ANAF și zice: boss, ce cauți aici, nu vrei să plătești tu diferența de taxe pe local?!
Sigur că sunt și vor fi tot mai multe portițe, dar trebuie să faceți suficient de mulți bani ca să fie justificată o mișcare de genul.
1. UAE – scump (5-20k euro anual) si destul de complicat. Ai taxe zero daca faci banii in afara uae (sau 9% daca faci bani si de acolo si ai peste 375k UED profit net – cu niste conditii). Se poate folosi ca sa-ti muti banii din firmele de aici acolo. Este vazuta ca o regiune offshore cu toate problemele care decurg din asta. Nu poti afla cine este in spatele firmei (pentru tipul de firme aflate in zone libere) din surse libere si e greu cu schimbul de informatii intre anaf si ei.
2. Cipru – tara europeana, ai posibilitatea sa ai un statut non-dom pentru care ai taxe zero (complicatia este ca nu trebuie sa fii rezident fiscal nicaieri si sa stai minim 60 zile pe an in cipru).
Variante sunt si ca sa-ti cesionezi partile sociale din firmele din ro catre o firma din cipru (nu se plateste impozit dividende aici, doar in cipru).
Estonia mi se pare o teapa pentru ca e scumpa.
Georgia (a venit moda cu ea) e pe cale sa devina o papusa a rusiei (parca nu mi-as muta banii acolo), plus ca nu e in UE.
Depinde de activitatea fiecaruia, nu e o solutie care se potriveste in mod general.
Chestia asta cu optimizarea fiscala se face doar daca ai rulaje mari de milioane de lei (daca nu de euro), nu de amarati cu IMM-uri.
Totusi pe partea de servicii software cred ca sunt solutii mai multe si mai facile … cred?!
Nu are rost sa imi bat capul cu o optimizare fiscala, desi ar merita sa fac acest efort doar ca sa taxele si impozitele mele sa nu ajunga la jmekerii de la partide