Mă credeți sau nu, dar mi s-a urât cu binele. Asta pentru că am basculat atât de mult în ultimul an încât momentan am pus pauză călătoriilor. Prea multe, cu toate că mai am câteva de bifat. Vreau să ajung și în Slovenia și poate Lituania ori Georgia. Nu mi-am luat capul nici de la Madeira, însă iese momentan din calcul. Asta pentru că e… saturație.
După experiența din Belgia în Budapesta am mers ca o plantă. Am vrut să văd și cum percep eu lucrurile 6 ani mai târziu.
Pentru mine mâncare înseamnă „zeamă”, de orice fel. Am zis că n-o să cumpărăm nimic la Airbnb, deși aveam chicinetă și că de fiecare dată vom merge să luăm câte ceva „în oraș”. La bătrânețea mea, ideea asta n-a fost tocmai bună.
În fine!
Mâncarea asiatică
Primul contact cu mâncarea din Budapesta a fost pe specific asiatic. Nu am deschis articole, nu am căutat top 10 restaurante, nimic. Am mai încercat, fugitiv, prin alte țări, dar voiam să încerc și eu ramen. Ne-a plăcut atât de mult încât am mers de 3 ori să mâncăm în zonă. Deh, cu ocazia asta am descoperit și eu coriandru. Ferească-mă de fiecare dată de el. La prima supă a fost atât de mult încât nu știam cum să scap de el. Apoi am mai nimerit în alte cârciumi și parcă nu era atât de mult adăugat.
Prețuri în restaurante, în Budapesta
Cel mai interesant a fost la Khan Asian Food ca estetică. E pe Ipoly 3 locația, însă am mâncat în locuri mai obscure mai bine.
De altfel, nu știu cum de sunt atâtea cârciumi de profil. În toată Europa n-am văzut atâtea ca în Budapesta, în condițiile în care și ei au bucătărie destul de bună.
Mâncare la autoservire
Știu, n-a fost o autoservire locală, ci una turistică. Prețuri în euro, meniu în engleză, era clar că nu e chiar locală, dar acolo mi se pare că am mâncat cel mai fain.
Pentru mine a fost cel mai bun gulaș acolo, față de cel de pe centru.
Știu și asta, gusturile sunt împărțite, așa că n-am mai „avut” voie acolo. Era la 5-10 minute de cazare, ar fi fost fain de testat și alte lucruri. Mai greu să vă dau denumiri, dar am mâncat un soi de ciorbe și o combinație de ardei umplut fără ardei umplut. Cu sos, cu orez, dar nu erau băgate în același loc.
Mâncare pe centru
Adică pe fiță. Probabil acolo a fost cel mai bun gulaș ca prezentare, dar tot cu gândul la autoservire eram. Și buzunarul a zis diferit, deși ne-am bătut rău în conversii. Am nimerit la Cafe Brunch Budapest, pe Zrínyi 10. Sincer, n-aș recomanda locația. Inițial, am vrut să stăm afară, dar era prea cald și… în interior nu era deloc wow. Mâncarea a fost decentă, nu wow.
Apropo de conversii, fie că ești la autoservire, fie că ești pe centru trebuie să luați în considerare că nenea Orban a pus taxe babane pe notă. Undeva între 10 și 15% dădeam taxă doar pentru că pășeam prin restaurantele lor.
Déryné
Cea mai interesantă locație în care am fost și… cea mai scumpă. Dar serviciile au fost premium, impecabile din toate punctele de vedere. Aș recomanda-o fără doar și poate ca experiență, nu neapărat ce-am încercat pe acolo. Bine, ei se lăudau că sunt homemade, dar gusturile nu se discută. Atenție că vă trebuie programare. Noi am aterizat din greșeală acolo, coborând de la Bastionul Pescarilor, iar pe la 18:00 am prins destul de multe locuri libere în interior. Terasa era full și oricum noi voiam un pic de aer condiționat.
Cucina the Italian Kitchen
Am vrut, într-o seară, să mâncăm ceva light, așa că am mers la o pizzerie. A fost prima ieșită în cale care arăta decent. Mai târziu, am văzut că este prezentă și pe Tripadvisor. Mâncarea a fost OK, servirea OK, prețurile… OK pentru centru.
Nu am ajuns la New York Caffe, în schimb, am nimerit în una când coboram de la cetate. Ne-am ferit de cele cu stele Michelin, însă am nimerit în cele în care vorbeau păsăreasca cu mine, la baie.
S-au lăudat că au lucrurile homemade, dar n-aș zice că m-a dat pe spate. Locația faină, serviciul OK.
Am mai testat și chestii mexicane: burrito sau chiar „șhaorma locală”. Ce diferență e între cea din România și cea făcută mai aproape de vest. Atât de light, dar nu la fel de bună ca un Gyros de la greci.
Ca „street food”, mai bine zis înghețată și kurtoș am nimerit și câteva bune. E impresionant să vezi că pe la noi dai 20-25 de lei pe un kurtoș, iar pe la mama lor nu dai nici 10 lei pe-o bucată. V-aș recomanda să încercați kurtoș-ul cu înghețată. N-avem poze cu care să ne lăudăm, mi-am dat seama prea târziu că ar fi trebuit să fac poză.
Evident că ne-am pus și pe un langoș. Să mă scuzați, dar eu credeam că n-am mâncat niciodată. De fapt, maică-mea îmi făcea „turte în ulei” de fiecare dată când eram mic. Le ziceam gogoși cu brânză.
Prețuri în restaurantele din Budapesta
Știu că sunt mulți care caută să mănânce ieftin în Budapesta.
Aș zice să stați liniștiți că prețurile sunt de București. Poate, în anumite locații să fie un pic mai scump, dar și la noi găsiți prețuri mari, „de fiță”. Eu aș pleca fără stres în Budapesta, cel puțin din punctul de vedere al prețurilor. I-am ajuns din urmă. Mai avem acum să renovăm și noi câteva case istorice și să le facem restaurante. Doar că ei… au avut moștenire mult mai interesantă.
Vasi a zis
În Ungaria m-am oprit rar și doar să fac pipi și „kk”. Nici combustibil n-am luat.