Probabil că traumele din copilărie privind serverele de calculator se răsfrâng acum spre NAS-ul pe care l-am luat anul trecut.
Cred că a trecut un an de zile de când îl am și a durat un pic până m-am învățat cu el. M-am învățat atât la propriu, cât și la figurat pentru că nu am găsit încă o formulă pentru care să rezolv cu hard disk-urile. Sunt extrem de zgomotoase!
Dar sunt și beneficii, mai ales de când am schimbat cu harduri de server. Probabil cea mai bună alegere a mea.
Ca o recapitulare. Pe server am:
- server proxy ca să monitorizez prețurile pentru produsele care mă interesează de la magazine
- setat un PI Hole pentru a scăpa de scripturi
- server de RSS feed pentru a citi știri, bloguri, alerte, noutăți de pe Youtube fără un algoritm de preferințe
- server de backup pentru blog și celelalte site-uri pe care le am
- server tampon de fișiere pentru editarea video
- pattern-uri și toate nebuniile pentru testele pe care le fac pe televizoarele testate. Bine, aici mai intervine și un Raspberry Pi
- server FTP pentru fișiere foto de pe aparatul foto, ca să nu mai scot cardurile din aparat – urc direct pe WiFi. Mi-ar fi plăcut să pot să fac asta și cu video, dar sper să iau la test A7IV și să văd dacă are opțiunea asta. Funcționează, de asta mi-am cumpărat A7IV.
- docker pentru teste rapide, deși în ultima vreme m-am lăsat la mâna WSL-ului din Windows 11
- backup de poze și filmări direct de pe telefon. Fără cloud, fără altele
Toate cele de mai sus nu sunt active non stop. Cele care rulează încontinuu sunt cele pentru preț, RSS și Pi Hole, iar unele fac activitate mai mult pe timp de noapte.
Eh, acum am mai testat ceva și nu mă așteptam să meargă. Am montat un botez, cu fișiere direct de pe server, direct de pe laptop.
Din 2012 de când montam pe hard disk-uri IDE îmi făceam o structură bună ca să nu pierd timpi la randat: așa că pe un HDD puteam captura, pe unul cache-ul, pe unul exportul. Niciodată nu luam cu link de pe server din cauză de erori de rețea. Eh, 10 ani mai târziu am evoluat. Am editat fișierele direct din rețea, fără a le mai copia în calculator.
Există un mic delay pentru preview și asta pentru că vorbim de FULL HD. Sunt convins că la 4K n-aș putea să duc cap coadă un montaj fără să arunc calculatorul, fără să-mi strice workflow-ul.
Probabil a fost cea mai bună investiție a mea, din 2021.
Alin a zis
Chiar așa de mult nu îți plac reclamele de folosești acel Pi Hole?
Eu am zis că bag un NAS, m-am pierdut în citit reviews și comparații și nici până acum nu am achiziționat unul. Am rămas la backup manual pentru camera foto, gopro și ce device-uri mai am pe HDD-uri, iar la telefon este automatizat pe cloud și local.
Marius Cucu a zis
Dar să știi că apar reclamele cu Pi Hole, nu scapi chiar de tot de ele, dar scapi de multe scripturi și, la final, ajunge browser-ul să descarce mai puțin.
Louis a zis
Cum faci backup la blog pe nas?
Marius Cucu a zis
Cu rsync.