A fost încă un webinar al celor de la vivo în parteneriat cu Zeiss în care s-a vorbit despre imagine și despre cum este ea interpretată. Am avut bafta să trag bețigașul mic, să fiu pe WiFi și să dea fail routerul. Practic, eu am ascultat cum trebuie ultimele 2 minute, în rest am încercat să presupun ce vorbește omul ăla.
Dar, printre rânduri, mi-a rămas o idee, cumva care mi-a amintit și de OPPO și procesarea pe care o fac camerele foto.
Eu, în testele mele, mă axez foarte mult pe ce poate camera foto. Mi se pare normal să mă axez pe asta având în vedere că nu ai acces la asta dacă alegi un telefon. Specificațiile le citești, pozele mai greu. Evident, contează și cine face poza și cât de OK este realizată, dar asta e altă discuție. De altfel, încă văd oameni care fac teste telefoanelor și pun poze mișcate, fără focalizare. Dacă tu nici elementele astea de bază nu reușești să le faci, oare contează doar că lauzi acel dispozitiv?! 🙂
Întrebarea de astăzi e următoarea și cumva e extrasă din ce s-a vorbit pe acolo. Oamenii obișnuiți preferă telefoane care saturează imaginea, gata de dat share pe rețele de socializare, în schimb oamenii care nu fac de ieri poze preferă culori aproape de realitate.
Și dacă trag linie, este o parte subiectivă în direcția asta, ochiul se obișnuiește, așa cum te obișnuiești când vine vorba de televizoare. Altfel, mai știți testul acela cu rochia, cum percepe ochiul culorile? Ce dezbatere a fost?!
Procesarea fotografiilor cumva este specifică fiecărui brand în parte. De exemplu, Sony încearcă să vândă profesioniștilor: tot Zeiss, tot culori aproape de realitate, la D65. Vinde? Nu prea!
Ceilalți nu fac lucrul ăsta și încearcă să meargă pe poze un pic mai comerciale. Când vorbim de telefoane de buget este jale ce se întâmplă la culori, mai ales în condiții slabe de iluminare, la flagship-uri deja pretențiile sunt diferite. Până la urmă, fiecare vrea să vândă, să fie comercial.
Mă uitam la articolul despre cele mai bune camere foto pentru telefoane pe care tot încerc să-l țin actualizat și cumva raportarea mea e făcută în funcție de percepția mea de om care s-a tot jucat cu imaginea de prin 2010 încoace. Dar oare, dacă omul cere o procesare a imaginii, nu o imagine cât se aproape de natural, nu cumva greșesc eu cu interpretarea?
Voi ce preferați? Poze cât se poate de natural sau un pic procesate? De-o parte aș zice vivo, Sony, iar de cealaltă Samsung, Apple(deși am văzut o procesare de la ei foarte aproape de ce scoate un mirrorless) sau chiar cei din grupul BBK.
Mă gândeam să investesc și într-un Color Checker de la Pantone și să fac o poză la recenzii, de acum încolo, care să fie de bază pentru interpretarea culorilor. Evident, va fi veșnica discuție despre dispozitivele de pe care veți vedea voi poza, dacă nu e unul calibrat pentru voi va fi fix pix.
Altfel, niciodată nu m-am gândit cât de greu e procesul de a pune cap la cap imaginile de pe toate camerele. Da, mi-e greu și mie să aliniez chiar și materiale de pe Sony A7III și Sony A7IV, iar printre noi e regulă să nu schimbăm brandul ca să nu fie discrepanțe la montaj, în schimb pe telefoane trebuie reglată culoarea pentru senzori diferiți, cu diferită iluminare, cu diferită temperatură de culoare.
dam167 a zis
Pe mine personal nu mă interesează, și probabil ar trebui să trec la pro și să am nevoie (des) de material înregistrat cu telefonul ca să ma uit la așa ceva. Dar chiar și atunci, cum clientul nu se pricepe la asta s-ar putea să prefere așa numitul aspect comercial.
Cred că e elocvent testul pe care-l fac MKBHD an de an cu telefoanele, pentru că acolo se vede efectiv percepția oamenilor în general. Așa cum ai subliniat și tu, puțini oameni încearcă să scoată ceva din camera telefonului, unii când fac poze parcă aleg expres cea mai proastă lumină posibilă, deci prelucrarea ajută mult.
Ca și știință a culorilor, mi se pare că e complicat la camerele foto/video, pentru telefoane nu mi se pare că merită efortul – al tău, care facei recenzii. Normal, e o muncă de apreciat, dar după părerea mea contează pentru mult prea puțină lume. Poate dacă pentru ăia puțini contează mult, atunci merită. Naturalul e ceva greu de definit, până la urmă orice mediu (mai ales filmul) influențează culorile și contrastul.
Marius Cucu a zis
Mda, în ultima vreme am observat și eu asta, tocmai de asta încerc pe video să mă raportez și eu la bun, calitativ, culori vibrante, nu o analiză detaliată. Sintetizez cât de mult pot și o să invit nișa care chiar e interesată de detalii spre articol. Nu știu dacă să renunț la comentariile de genul, chiar mi se par reprezentative.
Totul este să reușesc eu să le fac mult mai repede, să îmi intru într-un ritm. Așa cum pe blog funcționez cu 10-20 de articole în avans, trebuie să-mi găsesc și o formulă pentru video.
Bine, acolo se vede lipsa de experiență, aștept reacții să mai îmbunătățesc.
Legat de MKBHD, eu nu prea îl urmăresc, de fapt, nu prea o fac cu nimeni din domeniu. Am scris mai mereu tâmpeniile pe care le-am crezut.