Am ceva amici cu business-uri pe construcții. Magazine d-astea de genul Dedeman și nu numai, dar în orașe mici sau în sate în care e mai simplu să iei local decât să mergi până la oraș pentru anumite lucruri. Se fac bani serioși în domeniu. Toată lumea construiește. Culmea, vorbeam că adaosul nu e chiar cel mai mare, dar cum trăgeam concluzie și în anii în care renovam că abia dădeam de o factură, în domeniile astea nu s-a schimbat nimic. Dai dreptul și mai vin ei în control, la un moment dat.
Eh, într-un comentariu cineva întreba de procedurile de import din China. Omul voia să își ia tabla de pe casă direct de pe vas. Din China și să o ridice din port. N-am idee dacă e aproape de vreun port sau dacă face el un drum acolo, dar mi se pare că unii se scarpină total greșit, mai ales în construcții.
De la amicul meu știu că el aduce din Brașov tot ce ține de acoperiș. Chestii care țin ani de zile, nu ruginesc după 2-3 ani. Nu cred că îmi vindea povești, n-avea niciun interes să îmi zică de chinezării, știe că n-am de gând să îmi fac casă pe pământ prea curând.
Pato Basil a zis
Nu mai este bună țiglă ceramică :(?
Marius Cucu a zis
Sunt multe soluții ok, eu nu înțeleg ideile oamenilor. De ce să te duci așa departe, cum verifici dacă sunt probleme, lot cu defecte?! 🙂
Adrian a zis
E bună… dar scumpă și grea. 😀
Doc a zis
Când am citit întrebarea despre taxele coletelor din China pentru tablă recunosc că am rămas mască,am zis că face unul mișto de tine,dar de unde , omul e pornit vrea musai acoperiș made în China.Asta este, poți să faci ceva în gustul omului.
Adrian a zis
Din China nu, din Ucraina da 😀
Marius Cucu a zis
Și cum treci prin Transnistria cu ea?! 😀
dam167 a zis
Asta e goana după prețul cel mai mic și din păcate doar asta înțelegem acum în România. Cu acoperișul casei e mai simplu, dacă l-ai făcut prima dată prost, îl refaci apoi și te-ai învățat minte; problema e că asta se aplică și la investiții publice deja. Când ai câștigat o licitație nu mai bine aduci pompe proaste la jumătate de preț decât să iei din Germania? Chiar dacă se cer tot felul de certificate de calitate, au început și ăia dubioși să le scoată cumva și n-ai cum să le respingi dacă pe hârtie corespund cerințelor.
Ieftin și prost nu ajută niciodată pe termen lung, dar va mai dura ceva timp până o să înțeleagă lumea.
Marius Cucu a zis
Nu e chiar ieftin de refăcut un acoperiș. 🙂 Nu sunt doar materialele acolo, mâna de lucru… hmmm!
dam167 a zis
Nimic nu e ieftin, dar ai fi surprins să vezi câți oameni cu școală (facultate) ajung în situația asta pentru că ascultă de ăla cu lopata în mână și nu de ingineri sau arhitecți. Sute de euro economisiți când te-ai apucat pot duce la alte mii de euro ulterior. Sunt și oamenii care duc economiile la rang de artă cu proiectanți și executanți ieftini, ca mai apoi să rămână casa pe jumătate ridicată – știu deja atâtea povești din familie și de la prieteni că nici nu mai e amuzant, dar dacă sunt adulți e problema lor.
Îmi pare în schimb rău pentru investițiile publice prost făcute unde se atribuie pentru prețul cel mai mic, ca mai apoi să se ceară lucrări de calitate – n-are cum și nu se întâmplă. Mai e și obsesia că cineva te fură tot timpul, de exemplu la mine în sat erau consternați oamenii de prețul pavajelor din clincher și granit, convinși că cineva bagă bani în buzunar dar par să fi uitat ce fain era să te plimbi pe asfaltul topit în soarele verii.
Costin a zis
Si ce daca-i Made in China? Daca-i la calitate Lindab, 16 straturi, galvanizari, calitatea otelului, evident certificate de laboratoare internationale independente si totul la cel mult juma’ de pret fata de suedeji… de ce nu ? Poate sa scrie si Made in Gabon.
Doar de stie ca numai amaritul ala de abtibild de scrie pe el Made in Sweden, inzeceste pretul. Daca scrie Germany, chiar ca te-ai ars la portofel. 🙂
Mai ieri ma gindeam la niste rulouri din lemn pentru ferestre, in vederea unei oaresce izolari termice la vara. Dupa sapaturile regulamentare a reiesit ca cele italienesti sunt un soi de Ferrari in bransa asta. Am si gasit citeva firme iar cel mai mic pret din oferte n-a fost decit 160 EUR/m². Drept care mi-am luat o bere si-am inchis subiectul rulouri Made in Italy.
Justi a zis
Pentru cei care isi achizitioneaza materiale de prin Ucraina (fier, tabla, pal) – folositi un detector de radiatii la marfa. Nu putini au avut surprize.
Apropo de importul din China, un amic a combinat o excursie cu achizitia de gresie, faianta si usi pt o casa pe 3 nivele. A fost si si-a alespersonal marfa din depozit, a supravegheat (se pare ca nu 100%) ambalarea, apoi s-a intors si a asteptat containerul. Surpriza! Faianta a fost cum a fost, gresia a fost din 2 sau trei loturi (nu arata un nivel cu altul la culoare) iar usile erau total diferite fata de cele platite.
ice4you a zis
Eu am cumparat tabla de pe casa de la Sile, ala cu depozitul de materiale de constructii. Nu’mi pare chinez, accentul e mai degraba de oltean.
Iulian a zis
Să înțeleg că Dedeman tot din China se aprovizioneză de marfă?
Marius Cucu a zis
Nu știu.