Dacă tot suntem pe treabă d-asta de călătorii în ultima vreme, în fapt, trag de timp că am proiecte de terminat și review-urile mai așteaptă p-aici am zis să discutăm un pic despre treaba asta cu trecerile de pietoni.
Ca să facem introducerea: un jurnalist sau fost jurnalist(se observă clar din întrebările puse în transcript) a luat telefonul din dotare și-a filmat o doamnă de 81 de ani cum e amendată de polițai. Știm cu toții că e o perioadă inflamată și că, deh, treburile nu sunt roz în perioada asta. Mie nu îmi place să generalizez, experiența mea a fost relativ bună și chiar nu îmi place să fac pipi pe țara asta și pe tot ce mișcă în jur. Că evoluăm bine sau rău… timpul va zice. Cine sunt eu să zic că USR e PSD-ul celor de 30-35 de ani?! Să râdă în 20 de ani copiii lor că-s pe dinafară că lumea s-a schimbat, că mișună roboți pe stradă.
Eh, revenind, eu când am făcut școala de șoferi știu că mi-a rămas în cap un paragraf cu oamenii care trec strada pe verde trebuie să fie lăsați să o treacă până la un scuar.
În stilul ăsta traversam strada sau lăsam oamenii să se ducă pe trotuar. Polițiștii noștri, însă… zic alta. Te-am văzut pe roșu, amendă! Probabil că e ca aia cu, dacă te înțelegi cu pietonul să treci tu, nu el… rămâi fără carnet. Am amici care au pățit asta, nu e chiar legendă.
Ideea mea e alta și nu știu dacă e aplicabilă. Anul ăsta am umblat în peste 10 țări și-am văzut comportamente diferite. Până atunci aveam o mentalitate de genul: „respect eu regulile 101%, că așa fac ăia afară, în vest”. Băi, dar nu peste tot e așa cum se povestește la televizor, ci doar cum vor unii să povestească.
Cel mai strict a fost în Germania unde pentru o gumă aruncată pe jos te trezești cu 25 de euro la purtător. De trecut strada, dacă o făceam… ceilalți nu îndrăzneau. Probabil amenințați de amenda aia. Auzeam chestii cum că se uită urât la tine, că dai exemplu prost. Nu, ignorau și atât. Poate ziceau ceva în gând, poate au văzut că-s turist, poate, poate…
În Austria regulile nu sunt chiar reguli. Adică par a fi germani când au chef ei. Era pe modul: primul dă tonul, turma după.
Cam același lucru l-am observat și în Stockholm, cineva trebuia să dea tonul, probabil și pentru că am umblat mai mult în zonele turistice față de celelalte orașe în care am mers și mai printre blocuri.
Anglia deja e cunoscută că nu se respectă regulile de niciun fel. Dar chiar deloc, practic sunt la extreme față de germani.
În Franța țin minte că un nene de vreo 85 de ani a oprit circulația ca să treacă. Băi, ditamai intersecția, un T cu 4-6 benzi, el ne-a luat de șorț și-a trecut pe diagonală. Dar respectul pentru bătrâni la ei este diferit, ei nu claxonează și înjură oamenii doar pentru că există. Deh, noi eram doar niște turiști rătăciți care pierdeam un amărât de autobuz.
Bine, n-am zis nicăieri că nu trec cu simț de răspundere, că nu-s șofer și că nu apreciez destul de bine distanța față de mașini.
Întrebarea aia, pe direct, fără ipocrizia specifică din zilele noastre. Sunt 2 lucruri de care trebuie să ținem cont:
Ok, tanti și-a luat-o pe nedrept, mai ales că e o femeie în vârstă, dar sunt extrem de mulți oameni aiuriți care traversează aiurea bulevarde foarte mari(mai ales în perioada între zi și seară când e vizibilitate), iar dacă lași pe unul s-ar putea ca ceilalți să facă cum făceam eu mai sus, să treacă aiurea.
Unde vrem să mergem cu simțul răspunderii? Interzicem la maxim sau lăsăm la merge și așa?!
Eu unul nu mai zic că în afară sunt câini cu covrigi în coadă, ci zic că e un respect între cel de lângă tine mult mai mare. Cică să nu-l deranjezi chiar dacă e prost sau nu.
Costin a zis
In primavara asta nevasta-mea a fost la rude in Italia (Bologna), Imediat si-a dat seama ca originile celor 2 popoare, roman si italian, n-au cum sa fie altfel decit comune.
La semfor, pe verde, traversau doar mosnegii, babele si handicapatii locomotori, in rest toti ‘normalii’ pe unde apucau numa’ pe zebra nu…
Sau or fi fost tot romani ? 🙂
Nu vreau sa sune ca o scuza pentru romani, fiecare are dreptul sa moara asa cum crede de cuvinta dar sa traversezi ditai bulevardul cu un sugar in carucior intre semafoarele care se aflau cam la 200 m unul de celalalt deja este inconstienta pura.
Si era femeie.
Marius Cucu a zis
Anumite femei stau mai greu cu orientarea. Până trec printr-un incident mai grav și abia dacă vor fi în stare să mai treacă strada: unele fizic, altele mental.
Daniel a zis
In paris e la fel, se trece prin loc nepermis la greu, chiar de fata cu politia, care n-au treaba… Insa se asigura din toate directiile
razvan a zis
pe vremuri imi amintesc ca veneau politisti sa ne invete sa traversam…
Costin a zis
No, se ia una bucata sofer dupa un chef sau cu telefonul la ureche, se pune la volan sa conduca. Se mai adauga un copil cu tableta sau telefonul in mana. Se da ca punct de intalnire intersectia x. Rezultatul il deducem singuri.
Stefan a zis
Un minim de educație rutieră ar trebui să-l primească de la părinți. Dar dacă ei văd că părinții trec pe unde apucă, atunci ei de ce nu le-ar urma exemplul? Apropo, treaba asta nu e specifică românilor, am văzut-o din plin și pe la alții.
ice4you a zis
Trebuie pasaport?
Marius Cucu a zis
De Siria.
ice4you a zis
De Rusia nu merge?
Marius Cucu a zis
Nu poate 🙁
Sorin a zis
Mișto pentru făcut surfing tras de mașină…
Marius Cucu a zis
Poate plouă până diseară. Nu cred că au marcat, între timp 🙂
Andrei a zis
În Alba-Iulia cunt câteva treceri de pietoni înălțate. Sunt construite din pavele roșii și au undeva la 15 cm sau mai mult.
Costin a zis
Era un banc pe vremuri care zicea despre o lege ce-i va obliga pe pensionari sa traverseze strada doar pe culoarea rosie…