Primul meu ghid mai serios de călătorie a fost ce în Budapesta. Am fost de un Paște în Budapesta și am fost impresionat de ce era acolo.
Față de Bulgaria, față de ceea ce vedeam pe la noi prin jur, Budapesta era senzațională. Ani la rândul am zis că Budapesta este în top 3 orașe vizitate. Logic că lucrurile se mai schimbă, experiențele sunt mai multe, însă încape Budapesta într-un top extins, pe lângă Barcelona, pe lângă Praga. În fapt, în Barcelona am fost de atâtea ori încât nu m-aș mai bucura decât de spaniolă, nu de loc în sine. În plus, am început să văd Andaluzia mai bine, să văd orașe mai mici, mai cochete și mai puțin pline de turiști.
Acum ceva timp vă povesteam despre cât de greu am ajuns în Budapesta. Era cât pe ce să zic că voi ajunge cu mașina, nu cu avionul. Ei bine, Wizz are acum zboruri spre Budapesta la prețuri foarte bune din Otopeni. Cred că și din Brașov. Noi nu am prins prețuri OK pentru că… le-am luat încă de când le-au listat. Apoi am verificat prețurile și ieșeam cu vreo 100 de lei mai ieftin, de persoană. Și-a mai scos pârleala Wizz Discount Club. De fapt, a fost ultima lui strigare, a expirat și nu urmăresc să fac abonament nou, nu momentan.
Ei bine, ca să ajungi în Budapesta cu mașina trebuie să le plătești vignetă și trebuie să plătești parcare, undeva la 15 de euro pe zi. Pe stradă să lași mașina era și mai scump. Calculele și oboseala nu ajung la un consens, din punctul meu de vedere.
Într-un final, am plecat cu avionul spre Budapesta. A fost prima „ieșire” în aeroportul lor și prima dată când am dat de „ungurime”. Adică, din 20+ țări vizitate cu rucsacul, pentru prima dată, ne-au controlat bagajele, să vedem dacă intră în suportul acela. Urât la domnii unguri!
Cum ajungi de la aeroport spre oraș?
Încă de la cazare ni s-au dat niște ponturi foarte bune și anume să folosim combinația de autobuze locale și metrou. Am scăpat cu ~6 lei de căciulă?! Pomană!
Așadar, de la aeroport aveți mai multe autobuze care vin spre oraș, voi veți lua 200E autobuz ce vă lasă la Kobanya-Kispest. E capăt de linie și acolo o să vă „înțepați” la metrou, iar cu metroul ajungeți oriunde. Din ce am înțeles, biletul ar fi valabil până la destinație.
Noi am avut cazarea fix lângă tramvaiul turistic 2 și aproape de podul Margarita.
Cum iei bilete de autobuz?
Simplu, de la tonomat. Dacă plecați pregătiți de acasă puteți să instalați și BudapestGo, aplicația lor și să plătiți direct de acolo, cu cardul. Dacă, direct de la automatele de bilete. Costă 400 de forinți un bilet. Atenție că trebuie să îl validați: în autobuz, apoi în metrou și unde aveți voi nevoie.
Dacă instalați aplicația o să aveți un buton de validare și veți vedea că foarte multe persoane merg ca niște zombie și scanează un cod QR la urcarea în autobuz. Vă dați seama că la Orban acolo, la cel mai anti cod QR, în fapt, tehnologia e mai aproape de vest decât de est?!
Oricum, citeam un articol că s-ar extinde plata cu cardul direct în mijlocul de transport. Din punctul ăsta de vedere, noi suntem mai bine, asta când vrea să funcționeze opțiunea.
7 ani mai târziu, am nimerit într-o cazare la sub 1km distanță de vechea cazare, ceea ce a fost foarte bine pentru că mai recunoșteam zona. Oricum, una este să te deplasezi cu mașina, alta este să folosești transportul în comun.
În fapt, în Budapesta aveți conectare foarte bună și totul are sens. Pe „faleză” au tramvaie și acestea bifează cele mai importante puncte de interes. În plus, n-ar trebui să vă întâlniți cu aglomerația din oraș dacă folosiți metroul sau tramvaiul.
Tramvaiul turistic 2
Am fost la început de iulie în Budapesta și deja erau anunțate coduri de căldură. Cumva, am suportat bine căldura, însă pentru că era la 4-5 minute de noi tramvaiul turistic am zis să îl folosim și noi. În cel turistic n-am avut loc, iar experiența de a merge pe căldură cu un tramvai mic n-a fost cea mai interesantă. L-am așteptat pe cel normal. Ce credeați că acela are aer condiționat?!
Am făcut și o ghidușie, am crezut că traseul e asemănător, dar nu, am ajuns la mama naibii, aproape de marginea orașului, pe la un soi de rezidențiale. Așa ne-am dat seama că 22:30 poate să fie ultima legătură „spre civilizație”. Oricum, raportat la Belgia, n-a fost nici cel mai mic stres cu maghiarii. Liniște, pace, ca la noi. 🙂
Parlamentul din Budapesta
Am vrut să îl vizitez de data asta pentru că, data trecută n-am avut cu cine. Eh, acum a fost disponibilitate, dar n-au fost locuri. Adică, da, am vrut să bifăm în ultimele 2 zile pline, însă prima am ales o plimbare cu barca pe Dunăre, iar aceasta s-a suprapus fix cu intrarea la Parlament. A 2 a zi, din 2 refresh-uri a zburat rezervarea așa că ne-am orientat spre lucruri de făcut în exterior.
Apropo de Budapesta, mi-am dat seama că i-a cam prins criza energetică bine. OK, spectacole incredibile cu jocuri de lumini, străzile mari, luminate, așa cum erau pe vremuri, dar la 23:00 mai toate se opreau. Când voiam să îmi fac și eu veacul cu niște poze de noapte, poc, luminile se închideau. Țin minte că data trecută aveam view la Parlament și luminile mă trezeau dimineața. Acum la 23:00 se dădea stingerea pentru obiectivele turistice, inclusiv la Sfântul Ștefan.
Biserica Sfântul Ștefan
Am stat ceva la coadă să luăm biletele. Bine, la ce volum de oameni a fost, chiar s-a mișcat bine doamna. Se puteau lua și online, dar până făceai cont, până băgam datele cardului, am zis pas.
Costul intrării este mic. Cred că mai mult de 6 euro nu am dat de persoană, dar pentru mine nu a meritat de data asta.
Cât despre biserică, ei bine, după ce am vizitat atât de multe biserici catolice prin toată Europa, nu mi se mai pare impunătoare ca prima dată. Sigur, exteriorul este wow ca arhitectură, dar interiorul acum îl încadrez la „încă una bifată”.
Insula Margareta
S-a schimbat extraordinar de mult de cât am fost eu data trecută. Acum e un parc imens, sunt foarte multe activități de făcut, fântâni arteziene cu lumini, ai și o mică grădină zoo. Superb! Eram fix la 10 minute de mers pe jos de la cazare, iar parcul în sine n-am reușit să-l facem cap coadă toată seara.
Bastionul Pescarilor
Am repetat și experiența asta, dar am uitat că se poate urca cu funicularul. Data trecută am făcut-o, acum am uitat. Mie îmi place oricum să merg pe jos și oricum nu mi-a sărit în ochi funicularul nici pentru a sta la o poză.
Poate că ar fi fost interesant de bifat și interiorul, dar ne-am axat pe tot ceea ce înseamnă exterior. De vizitat în interior nu am făcut-o.
Plimbare pe Dunăre
A fost prima mea rezervare de pe Booking pentru o experiență locală. Am prins un preț bun și m-am bucurat că plătesc PayPal. Dar am ales ora 17:00 crezând că voi prinde un apus ca în Turcia. Din punctul meu de vedere, n-a meritat și probabil pe timpul verii trebuie să vă duceți măcar la ora 19:00 ca punct de plecare sau chiar 20:00. Pe de altă parte, dacă vă duceți la oră și mai târzie, pe timp de noapte, să nu cumva să rămâneți pe beznă, așa cum am pățit-o când voiam să pozez și eu biserica Sfântul Ștefan. Fix la 23:00 am ratat prima poză și la a 2 a s-au închis toate luminile la obiectivele turistice.
Viewpoint
Data trecută n-am fost la viewpoint și am zis că de data asta sigur o să mergem. Am urcat al Citadella și-am tot urcat până n-am mai putut pentru că… e în renovare și e totul împrejmuit. Efectiv, n-ai unde să te duci, să ocolești. Te vei opri la niște scări și atât.
Cum stă treaba cu cardurile?
În 95% dintre cazuri s-a plătit cu cardul. OK, am și scos bani cash pentru a nu fi limitați de nicio culoare, dar n-a fost nicio experiență proastă. Oricum, în secunda 2 s-ar fi putut scoate un Salt, un Revolut și imediat aveai cash.
Costul individual nu l-am făcut, dar țin minte că undeva la 2000-2500 de lei de persoană a fost totul. De mâncat, s-a mâncat doar „în oraș” și doar ce-am mai intrat pentru câte un fruct în supermarket.
Din moment ce nu a fost pentru prima dată aici nu am alergat să bifez obiective turistice, ci mai degrabă sa mă bucur de oraș. Poate că Budapesta nu mai este neapărat un loc pe care să îl poziționez în top, însă, rămâne un oraș foarte fain de vizitat, accesibil din toate punctele de vedere pentru noi. Un weekend extins se poate face oricând, mai ales că sunt și variante de zbor accesibile de acum. Dacă înainte prețurile păreau că sunt un pic mai mari la ei, acum cred că i-am egalat din toate punctele de vedere.
Bobses a zis
Prin 2019 am fost la Budapesta pentru cateva zile. Frumos, mi-a placut – am facut atunci si o plimbare pe Dunare, seara.
Tare as vrea sa mai merg o data, doar ca de fiecare data cand as putea zic: aici am mai fost, hai in alta parte. 🙂
Marius Cucu a zis
Și eu sunt pe principiul: am fost acolo. Doar că Budapesta e prea faină și accesibilă ca preț, ca timp. Cu o oră în avion nici n-ai timp să îți dai seama când ai ajuns.
Bobses a zis
Da, numai ca din Iasi nu este avion direct spre Budapesta – nu cred ca nu ar avea utilizare :). Ori prin Bucuresti, ori prin Viena.
Marius Cucu a zis
Dar măcar aveți terminal nou. Aia da, e o problemă. Eu mereu mă raportez la Otopeni când scriu ceva.
Bobses a zis
Terminal nou, management impotent, care alunga noile zboruri in loc sa le atraga.
Andrei a zis
Faci abonament nou cand ai urmatorul zbor, nu are sens sa il refaci acum. Astept si eu sa il bage Wizz pe Iasi, vreau sa merg.
Marius Cucu a zis
Nu prea mai am opțiuni cu Wizz in care să nu fi fost. Vedem.