Probabil cea mai frecventa intrebare pe care am auzit-o este „cum se transforma un IP dinamic in IP fix” mai ales de la cei care doresc sa-si faca servere de Counter-Strike, servere de samp sau orice alt tip de server.
In primul rand doresc sa fac cateva precizari: ip-ul fix si cel dinamic sunt amandoua routabile(in termeni populari „au iesire la internet/ extern”). Nu exista unul mai routabil decât celalalt.
De ce avem ip-uri dinamice si ip-uri statice?
Inainte, in retelele de cartier erau, de obicei, 1,2 ip-uri fixe/ statice si restul ip-uri de retea, adica ip-uri ne-routabile, exact ce vedem astazi la Properties 10.10.0.* sau 192.168.0.* sau chiar in routerele pe care le cumparam in zilele noastre de la magazin.
Aceste ip-uri, pe langa faptul ca au costuri foarte mari sunt si limitate, cele pe IPv4 s-au terminat, iar pana se schimba infrastructura si se trece la IPv6 vor mai trece ceva ani buni.
Tocmai din aceste motive s-au inventat ip-urile dinamice. Luam ca exemplu RDS: toata lumea stie ca acestia vand internet cu acces prin PPPOE si IP dinamic. Mi se pare foarte normal lucrul asta, chiar daca pentru unii este deranjant.
Eu, Gheorghe, stau pe internet intr-un interval de timp, nu mereu stau la calculator, asadar nu am nevoie de un IP permanent, daca eu inchid calculatorul tu sa beneficiezi de un ip REAL, routabil, doar ca este dinamic.
Ip-urile statice sunt bune pentru firme, pentru cei care hosteaza bussiness, dar pentru homeuser, cel care descarca de pe filelist nu are nevoie sa ocupe o adresa IP degeaba.
Cum se transforma un IP dinamic in IP fix(routabil)?
Nu se poate transforma decat daca te duci la providerul de internet si vei plati o taxa suplimentara pentru acest IP. Nu m-a interesat niciodata, asa ca habar n-am cat costa un IP. Nici nu se transformă efectiv, ci îți alocă un IP fix.
Totusi, daca vreti ca cineva sa se conecteze la calculatorul vostru(nu vorbesc de teamviewer sau de alte programe de remote control) puteti sa atribuiti si un DNS, iar la fiecare schimbare de IP un soft sa trimita informatii pentru a se face update la DNS.
Sunt cateva site-uri care fac acest lucru, cateva care-mi vin in minte acum sunt:
- http://www.no-ip.com/
- http:/dyn.com/dns/
- http://www.freedns.ro/
- platforma digicare pentru cei care au DIGI
Toate functioneaza pe acelasi principiu, sunt la fel de bune si functioneaza perfect, daca tin minte, pentru no-ip.com in ubuntu e suficient sa tastati sudo apt-get install no-ip si o sa va instaleze automat programul pentru DNS Dynamic Update.
Stiu ca pe multi i-am bagat in ceata, sper ca pe ansamblu, cei care citesc articolul cu atentie sa inteleaga care sunt diferențele dintr-un ip fix si unul dinamic.
SORIN a zis
folositi Tor Browser daca vreti sa navigati anonim si puteti schimba IP-UL la alegere pt orice tara. ps: am facut o gramada de teste atit pe windows cit si programe, numai eu stiu de cite ori miam dat windowsul peste cap si pot sa spun deja stiu unde sa ma bag si unde nu, va recomand invatati din greseli.
Bogdan a zis
Salut, am facut cont pe no-ip.com, am ales un subdomeniu pentru dynamic dns , am configurat ruterul in sectiunea Dynamic dns, am facut portforwoard la portul 27015 si am pornit un server de cs pe portul 27015, vreau sa spun ca nu ma pot conecta pe acel port cu subdomeniul de pe no-ip.com, daca incerc sa ma conectez pe ip-ul care il am in acel moment merge? Ce mai trebuie sa fac sa mearga pe domeniul ales de pe no-ip?
Am internet de la digi si sistemul de operare este Windows 10, Stima
Nell a zis
Salut, am o problema care ma „arde” rau de ceva vreme. Vreau sa joc cs cu mai cineva fiind ambii conectati la acelasi router. Daca unul dintre noi intra pe server celalalt nu se mai poate conecta. Din ce am citit pe forumuri se pare ca problema e ip-ul extern al routerului. Altii spun despre DNS ceva .. Intrebarea mea e daca se poate face ceva (la setari din placa de retea sau din router) fara a cere inca o adresa de IP. Va rog nu vorbiti daca nu stiti despre ce e vorba, deja mi-am reconfigurat routerul de 4 ori multumita celor care doar presupun nu stiu ceva concret. Multumesc !
Bogdan a zis
Nu este de la router, este o protectie anti xploit-ul care umple sereverele cu boti cu reclame, daca protectia este setat pe 1 , inseamna ca pe acel server este permis decat o conectare de pe fiecare ip public in acelasi timp. Incearca pe alte servere.
Nell a zis
Multumesc pentru raspuns, acuma intreb si eu..pentru ca am posibilitatea sa schimb ce trebuie la serverul respectiv. Se poate seta acea limita la maxim 2 useri de pe acelasi IP ? Sau vreo optiune ca unul dintre calculatoare sa apara cu ceva schimbat ca sa nu il vada ca fiind de pe acelasi ip ?
Bogdan a zis
Da, depinde.ce plugine foloseste serverul tau
Nell a zis
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Am rezolvat. Am schimbat din ruter pe 255.255.0.0 , am dat save și a mers
Cristian a zis
So,.. i’ll try to be short.
Nu am experienta pe networking at all.
Sunt abonat RCS cu un abonement care include un IP dinamic.
Cei de la job, au nevoie de un ip fix. Nu ii coafeaza solutia DynDns.
Dupa capul meu m-am gandit la o solutie VPN, din Romania, care ofera IP Fix. Chiar daca nu e gratuit,.. mi-as dori o asemenea solutie.
Nu vreau sa fiu constrans sa lucrez de acasa,.. altfel nu m-as numi freelancer.
Ceva sugestii imi puteti oferi? e buna gandirea mea?
Iulius a zis
Salutare tuturor! Parerea mea e ca aceasta tehnica cu IP-uri alocate dinamic sunt o prostie mostenita de pe vremea cand se foloseau modemuri simple. Astazi mai toate modemurile/Routerele ca sunt VDSL ori Fibra … sunt permanent conectate nu mai e ca pe vremuri cand unul daca inchidea PC, deconecta totul inclusiv modemul.
Astazi avem telefonul ca regula aproape generala pe Voip ca e mai simplu de gestionat pentru provider, iar multi mai au si TV tras tot di router prin fibra. Altii au diferite produse gen DVR (supraveghere) sau alte aparate prin casa care au nevoie de conexiune permanenta la net. Asa ca ori e dinamic ori e fix, ruterul o sa mearga permanet, ducand aceasta idee de alocare dinamica, mai mult pe partea comerciala ca si cum ar fi ceva in plus ca sa nu-ti mai roteasca IP-ul la fiecare deschidere, in schimb fiind oricum permanent alimentat, routerul, deci ori ca e un IP sau un altul, providerul a economisit exact zero IP …
Manea a zis
Solutia teoretica propusa pentru IP-ul dinamic e destul de complicata. Desi nu ma prea pricep, am gasit o solutie extrem de simpla si ingenioasa. Am mai pus un router pe post de repetor si am marit astfel si raza de actiune.
Manea Constantin a zis
Manea says
25 noiembrie 2018 at 22:44
referitor articolul tau:Cum se transforma un IP dinamic in IP fix(routabil)
Actualizare: 13 februarie 2019
Te-i inspirat de la mine. Daca nu ai mentionat asta, sa-ti fie rusine!!!!!
ioanpcg a zis
nu mia faceti greseala asta…cica ip dinamic si ip static ROUTABIL :))
1) Ipurile sunt de 2 feluri statice si dinamice si atat.
2) Orice ip se poate face routabil.
3) cel mai corect nume ar fi ip static si atat.