Ieri am făcut o mică ieșire, semi-programată. La 20:00 mă sună un prieten să mă întrebe dacă vin la Bâlea Lac, pe Transfăgărășan. Când am auzit de lac înghețat și de hotelul de gheață, am zis da din start. Fără să stăm pe gânduri, fără să ne gândim că trebuie să fim la muncă a doua zi. Dar au mers lucrurile și fără noi, cu monitorizare de la distanță. Evident că n-am uitat să trollăm pe Facebook, iar unii chiar au luat-o în serios… Bine că există cifra magică 209. 🙂
A fost un drum foarte ciudat, de la Ploiești până acolo sunt în jur de 300 de km pe care i-am făcut în aproape 4 ore. Am dat de soare, de ceață, de polei, așa că ne-am deplasat destul de încet. Am fi putut să ne cazăm, totuși, dar ne-am gândit prea târziu.
Ce poți să faci pe Transfăgărășan iarna?
La dus recunosc că m-am plictisit un pic pentru că ceața a dominat și doar trollul de pe Facebook ne mai ținea în viață. Și chiar au fost 209 motive ca să ne destindem. Ca o paranteză, trag un semnal de alarmă că GIGI mobil a funcționat pe toată perioada drumului. Cu semnal aproape full de fiecare dată. Piei rețea de cartier ce ești tu la 2 euro.
Transfăgărășan iarna, înghețat
Nu îți dai seama de cât de spectaculos este traseul. Totul este alb, drumul peste Transfăgărășan este închis, doar dacă ai fost vara acolo știi pe unde este drumul. Sau îți povestește cineva așa cum se întâmpla în telecabină.
Telecabina
Telecabina de la Bâlea Lac funcționează în fiecare zi de la 9 la 17:00. Are un traseu de 3700 de m și costă 30 de lei biletul. Dus – întors costă 60 de lei de persoană(întreg planul tarifar aici) și te lasă să-l privești în jur de 10-15 minute, din telecabină, pe timpul traseului. Oricum, totul trece destul de repede, nici nu ai timp să-ți dai seama. Mai ales când sunt oameni care fac mișto pe seama celor care au mers, de curând, cu elicopterul, după ce s-a blocat telecabina cu ei.
Apropo de asta, e o senzație tare nasoală să fie înghețată sărma și să treci pe lângă stâlpii de susținere. Erau geamurile aburite și murdare pe exterior. N-am reușit să fac poze ok și, oricum, am vrut să admir priveliștea.
Odată ajuns sus ai un marketing destul de liniștit al oamenilor. Își așteaptă clienții calmi, poate prea calmi câteodată.
Ca opțiuni ai:
- câteva buticuri ambulante + suveniruri
- cafea la tonomat la 4 lei
- cabana Bâlea cu mâncare bunicică și prețuri de înțeles
- hotelul de gheață. Ai acolo un minibar, dar nu m-aș încumeta să beau un cola în gerul ăla 🙂
- băieți care se dau cu ski-urile
- băieți care te dau cu barca, pe zăpadă. Aceștia ne-au abordat, dar eram prea înfometați pentru ei, așa că i-am refuzat
Pe lângă acestea ți se mai oferă liniște și aer curat.
Hotelul de gheață
Intrarea costă 15 lei. Hotelul este împărțit în mai multe zone. Adică poți dormi într-o cameră dintr-un palat, poți sta într-o cameră cu Sfântul Petru, pe o băncuță de gheață sau îl poți vedea pe Olaf din Frozen.
Dacă ești mai cult poți trage o poză cu o chitară sau cu un pian. Finisajele sunt foarte bine realizate, oamenii sunt talentați. 🙂
Nu am fost atent la prețurile de peste noapte, dar am înțeles că ți se oferă un sac de dormit. Eu n-aș încerca așa ceva. Am prins o zi foarte călduroasă, dar noaptea cred că e ger de crapă pietrele.
Cabana Bâlea Lac
Prețurile sunt acceptabile. Nu mi s-a părut că ne-au tras în țeapă. Erai, totuși, în vârf de munte. Noi am tras-o cu ciorba de burtă, desert și câte ceva de băut. Ne-a dus puțin peste 100 de lei. În 4. Dacă țin bine minte ciorba era 11 lei, fără ardei, pâine și smântână. De restul… n-am stat să calculez. Aș putea să critic tacâmurile extrafolosite și multe căni fără codițe, dar în vârf de munte am văzut și mai rău. A fost liniște și decent. Chiar și blonda care ne-a servit.
Escapada ne-a costat în jur de 300 – 350 de lei de cuplu. Adică, în jur de 600-700 de lei cu toții. Nu este tocmai ieftin, dar a meritat din plin deconectarea asta.
Pe total, se poate și la noi să fie bine. Dar în zone greu accesibile, în care cocalarii nu au acces și în care lumea își vede de treaba ei. Iar pentru că a fost sâmbătă și ceață n-am avut de-a face cu trafic intens. Sigur că am dat de câțiva idioți pe drum, dar… n-avem cum să nu trăim cu ei.
Andrei a zis
Nu mi se pare scump. 350 lei de cuplu e decent. Eu am fost într-o vară și țin minte că pe 3 seri am sărit de 1500 lei. Oricum frumos loc! Super peisaje și iarna, m-ai făcut curios 🙂
Marius Cucu a zis
A fost doar o zi la noi 🙂 Am uitat să pun link și către o galerie cu pozele de vara 🙂
ice4you a zis
Deci … pana unde ajungi cu masina … ca mie asta nu mi’a fost clar deloc. 😀
In rest … foarte fain … si pe mine ma batea gandul sa ajung dar nu cred ca mai apuc anul asta avand altceva de facut.
Gabi Miron a zis
De la Cârțișoara mai ai vreo 17 km pâna la Bâlea Cascadă, de unde poți lua telecabina. Vezi aici.
Marius Cucu a zis
Yup.
Razvan a zis
Foarte frumoase imagini. Iar despre pret nu stiu ce sa zic, mie nu mi se pare mare. 350 pe zi este o suma buna, mai ales ca nu zilnic gasesti o locatie ca aia. O intrebare: ce aparat folosesti pentru poze? Ma gandesc sa-mi cumpar si eu un DSLR EOS 1200D, dar inca nu sunt sigur. Imi place cum le-ai facut, de aceea intreb cu ce aparat.
Marius Cucu a zis
D7100+Sigma 18-35 mm. Am eu un Nikon 3200 pe care îl folosesc ca a 2 a cameră. Dacă te interesează, putem discuta în privat. 🙂
rivi a zis
ai idee cate grade erau în hotelul de gheata?
Marius Cucu a zis
Știu că scoteam aburi. 😀 Să fi fost -5 grade… să fi fost mai mult. Era foarte cald afară, mai cald decât jos, de unde a plecat telecabina.
rivi a zis
deci nu mergea un somn peste noapte :))
Postolachi Dumitru a zis
Sus ați prins vreme frumoasă, super-frumoasă… noi urcăm în fiecare an și nici nu vreau să-mi amintesc anii în care am orbecăit prin viscol de nebuni (o dată am fost și cu copilul după noi pe un ger de crăpau pietrele și un vânt din cel care te împingea pe gheața de pe lac).
Dar cele mai nasoale momente sunt atunci când jos trebuie să aștepți câteva ore ca să urci cu telecabina din cauza aglomerației.
Marius Cucu a zis
La coborâre și noi am stat o tură la telecabină. Din punctul meu de vedere… aș fi coborât pe traseu.
Da, a fost foarte frumos, mai cald sus decât jos, la umbră. 🙂
Ionut a zis
Frumos peisaj.Foarte ingenioasa ideea de a construi un hotel de gheata.Trebuie sa fi curajos sa dormi acolo.
Malin a zis
E bine ca n-ai ramas amanet pe acolo ca mine in urma cu 10 ani.
Patronul de la Balea (unul dintre ei) e primar la noi in oras…
Marius Cucu a zis
Ice4you, uite, poza din articolul de la Mălin. Acolo te oprește.
Mălin, am înțeles că s-a întâmplat zilele trecute la fel, dar au fost luați cu elicopterul.
Malin a zis
Marius, se intampla cel putin odata pe an ca unii turisti sa nu mai poata sa coboare si sa fie nevoiti sa astepte pana a doua zi. In cazul celor coborati cu elicopterul a fost o defectiune la telecabina ce a durat mai multe zile sa se remedieze. Cand am fost noi nu a mai mers telecabina din cauza vremii.
Marius Cucu a zis
Din ce am înțeles defecțiunea putea fi reparată într-o oră, dar deja era târziu și nu se vedea. Și… poate a fost și o chestie de marketing… n-am idee. 🙂
vasile a zis
povestea era poveste, buna de citit, daca nu era politizata, cu primarul, Colectiv si restul de clisee de care nu mai scapam in veci, amin!
francisc a zis
misto ma.
cu ce-ai filmat? go pro ceva?
si zi si mie pe unde ai luiat-o daca transfagaraseanul era inchis. exista alt drum? (nu rade, nu stiu, nu ma pricep)
Marius Cucu a zis
Am răspuns și lui Răzvan. Nikon D7100+Sigma 18+35mm. Ai voie până la baza Transfăgărășanului, nu știu cum se numește, apoi urci cu telecabina până în vârf, la hotel.
Nu râdem decât de 209 🙂
francisc a zis
sa ma-n 209. si-n contabila.
aparat bun. pai si masinile le lasa toata lumea acolo jos la baza? e acolo spatiu amenajat ceva? Adica na,k tre sa fie, daca e statie de telecabina…
n-am mai fost la munte de 6 ani si atunci am fost la predeal. cu telecabina am fost acu 10 ani si cred ca a fost singura data. am mai mers cu telegondola la mamaia (aceleasi geamuri murdare cum zis ca-s la telecabina), acum 3 ani
Marius Cucu a zis
Dap, este un fel de parcare jos. Acolo sunt și câteva buticuri cu suveniruri si alte bălării. Telecabina este un pic mai sus, la 2,3 minute de urcat. Dacă te uiți pe link-ul lui Mălin vezi exact parcarea… sau măcar mașina lui parcată acolo 🙂
Larisa a zis
F tareee! Mai ales poza cu Olaf!!! :))))))))))
Nicola Stefan a zis
Am fost si noi sambata la Balea, si ne-am întors ieri. Ce sa zic … dezastru total. La telecabina am stat 5 ore, cu toate că teoretic daca aveam rezervare aveam si prioritate. Până la urmă am reușit să urcăm , după nenumărate scandaluri cu cei care „au plătit autocarul dom’le până acolo si ei tre sa urce”. Confortul a fost varză, duminică dimineață m-am trezit cu o durere groaznică de mușchi ai gâtului, datorită saltelelor si paturilor pentru copii. Spun sincer ca la spital paturile sint mai confortabile. Prima camera in care am fost avea toaleta murdară, dar ne-au schimbat-o.
La restaurant singurul profesionist a fost DJ-ul (si aici nu glumesc). Ospatarita după ce a intrebat de 5 ori ce vrem, unei prietene i-a adus altceva. Plus tacâmuri si murdare Preturi cam prea mari pentru ce ofera. Mult prea mari. Sunt hoteluri de 4 stele care au pretul cu putin mai sus decât aici, iar serviciile nu se compara. (Îți recomand Hotel Balada din Suceava, 230 de lei pe noapte cu mic dejun inclus). Hotelul ala din Brașov la care am fost acum cativa ani (castelul nu stiu cum) mi s-a parut cu mult mai bun.
vasile a zis
Si aveam de gand sa ma duc intr-un weekend pana nu se topeste zapada si hotelul, am mai auzit o poveste asemanatoare, eram in dubii acum sunt si mai si :)))
Marius Cucu a zis
Ștef, ce-ți mai face capu’?! 🙂
Oi fi nimerit ca atunci la Iezer, oameni de „calitate”.
vasile a zis
Cred ca-ti da acatiste aia de la Castel Iezer si acum, esti in prima pagina. indiferent cum intri la cautari; Evitați pensiunea Castelul Iezer din Brașov! – Marius Cucu :)))
Marius Cucu a zis
Ups. The power of Gugăl. Și nici nu m-am chinuit.