Chiar dacă am mai dat un impuls acum câteva articole, nu am vorbit cu adevărat despre SSD-uri. Știu ca sunt destul de noi pe piața, iar la apariție au fost probleme cu unele dintre ele. Dar pe zi ce trece se maturizează și cresc în valoare. In primul rând, ar trebui sa definim ce înseamnă SSD.
Ce este SSD?
Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk a fost Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de unități de stocare. Tehnologia SSD oferă rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile, mai ales, pentru cei care dețin un laptop.
Tipuri de SSD-uri
Chiar daca unii au impresia ca exista doar o tehnologie pe piață, de fapt, avem de-a face cu mai multe lucruri. Dar fiind o tehnologie relativ noua, este normal ca lumea sa nu fie atât de informata. Așadar, avem de-a face cu doua tipuri de SSD-uri:
- cu memorie NAND
- SLC(Single Level Cell) – 1 bit celulă
- MLC(Multi Level Cell) – 2 biți celulă
- TLC(Triple Level Cell) – 3 biți celulă
- QLC(Quad Level Cell) – 4 biți celulă
- cu memorie DRAM
Pentru că știu că sunt mulți care doresc să afle mai multe lucruri despre SLC și despre MLC vă propun să vedeți mai jos un filmuleț despre fiabilitatea SSD-urilor.
Care este diferența dintre SSD-urile de tip NAND si cele DRAM?
Cele cu memorie NAND permit ca informația sa fie păstrată chiar si după ce este oprit calculatorul. Memoria NAND o găsim si la stick-urile USB, carduri de memorie.
Diferența dintre SLC si MLC consta in cantitatea de informații stocate intr-o celula. Este foarte important sa știm ce fel de SSD alegem pentru ca cele SLC pot stoca 1 bit pe celula, pe când cele MLC 2 biti pe celula, iar cele TLC 3 biti pe celula. Lucrul acesta influențează direct performanta, numărul de scrieri si capacitatea de stocare a SSD-ului.
SSD-ul de tip SLC este folosit de aplicatiile industriale, care au nevoie de performanta sporita si durata de viata indelungata.
Cele MLC sunt pentru home useri, care au rezistenta mai mica in timp si sunt mult mai ieftine.
SSD-urile bazate pe memorie volatila DRAM au viteze mari de accesarea informației pentru accelerarea aplicațiilor. De obicei, acestea au o baterie incorporata sau un UPS si un sistem de backup al informației. Pe acestea le vom găsi la configurarea serverelor puternice.
Care sunt avantajele si dezavantajele SSD-urilor?
Haideți să vedem ce avantaje și ce dezavantaje avem în cazul în care ne hotărâm sau nu spre un SSD.
Avantaje
Viteza de acces a fișierelor este punctul forte al unui SSD. Pe HDD-uri informația se scrie pe un disc de metal care se învârte cu anumite rotații pe minut, pe când pe SSD nu exista parte mecanica, acestea isi stochează informațiile in blocuri de memorie, iar când calculatorul dorește acea informatie, o accesează mult mai rapid.
Rezistenta crescuta la socuri. Hardurile aveau o problema mare cu acest lucru. De multe ori se defecteaza partea mecanica a hardului din cauza loviturilor. La SSD rezistenta la socuri este mult mai mare. Chiar am văzut câteva teste pe Youtube cu unele SSD-uri pe care se prajeau oua. La propriu. Apoi au fost bagate in laptop si funcționau impecabil.(nu va recomand totuși sa faceți asta acasă, aveți cratita pentru oua)
Fiabilitate. Primele SSD-uri nu au fost chiar fiabile, ele au fost primite prost de unii utilizatori. Poate si de cei invidiosi pentru ca nu isi permit un astfel de gadget. Insa, odata cu aparitia noilor controllere treaba s-a schimbat.
Au fost făcute teste de fiabilitate, au fost stresate si dacă țin bine minte, cei de la Intel au garantat ca poți transfera 20 de GB pe zi de informație pe SSD-ul de 120 GB. Mi se pare foarte mult pentru un home user, care isi ia SSD-ul pentru sistemul de operare si programele pe care le folosește des.
De obicei SSD-urile de tip SLC rezista mult mai mult timp decat cele MLC, iar cu cat spatiul de stocare este mai mare, cu atat aceste SSD-uri se uzeaza mai greu.
Tot aici va reamintesc faptul ca durata de viata a SSD-ului este invers proportionala cu viteza de scriere a SSD-ului.
Defragmentarea este inutila, chiar periculoasa. Nu mai este nevoie sa folositi defragmentarea, aceasta a fost inlocuita de optimizarea SSD-ului. Sistemele de operare noi chiar fac lucrul acesta automat, o data la cateva zile, default 7 zile. Organizarea fișierelor se face prin comanda TRIM.
Consum mai mic de energie. spatiu, greutate, etc. Fata de cel traditional, cu platane, SSD-ul are un consum mult mai mic de energie, foarte important pentru laptopuri sau ultrabook-uri. Pe langa acesta greutatea este mica, este o jucarie de ~100 grame, rezistenta la temperaturi destul de mari de pana la 70 grade.
Dezavantaje
Chiar dacă este lăudat, trebuie sa il si criticam. Acesta are si câteva minusuri. Cel mai important mi se pare acela ca nu exista încă tehnologie care sa recupereze fișierele de pe SSD.
Exista fel de fel de programe care încearcă sa recupereze fișierele, dar nu prea funcționează. Nici de cele profesionale nu sunt atât de sigur, există câteva firme pe piață la noi, dar nu cred ca le pot recupera in totalitate. Pe HDD lucrurile stau diferit.
In alt aspect este acela al pretului. Chiar daca piata SSD-urilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, ele inca sunt scumpe, raportul GB/pret este in dezavantajul cumpărătorului, mai ales cele pe NVMe.
Conectivitate
In momentul de fata, cele mai multe SSD-uri sunt pe SATA. Totusi, aceasta poate ajunge la 600 MB/s. Asadar aceasta este limitarea pentru cele pe SATA. Mai mult de atat nu poate depasi. Oricum, noi nu vom reusi sa observam diferenta de performanta dintre unul si altul.
De cele mai multe ori diferențele le fac benchmark-urile. In unele laptopuri si nu numai, vom gasi conectori mSATA pentru SSD. Trebuie să faceți diferența între mSATA, M.2 și SATA.
Mai sunt câteva SSD-uri, pe PCI Express. Pe acestea vitezele sunt mult mai mari, iar prețurile încep să se așeze.
Cum alegem un SSD?
Oferta a inceput sa fie diversificata prin magazinele online. Apar fel de fel de SSD-uri, unele mai ieftine, altele mai scumpe. Daca alegem un SSD, nu inseamna ca trebuie sa il alegem pe cel mai scump. Analizati foarte bine controllerul, cautati informatii despre brand, nu comparati vitezele din specificatii.
De multe ori, producatorii forteaza controllerul pentru a scoate viteze mai bine. Lucrul acesta face ca SSD-ul sa fie instabil si, in timp, sa se strice sau sa pierdeti date de pe el.
Eu întotdeauna am recomandat SSD-urile Samsung si Intel. Le recomand pentru ca le folosesc de mai bine de 10 ani de zile fără nicio problema. Intre timp au mai apărut si versiuni mult mai stabile si mai ieftine.
Este bine ca SSD-ul să aibă capacitate cât mai mare pentru ca el să fie cât mai competitiv și fie cât mai fiabil. Totul ține de celulele controller-ului. Puteți să vă aruncați un ochi aici pentru mai multe informații utile, zic eu.
Iata mai jos cateva variante de SSD-uri recomandate de mine.
SSD-uri recomandate pe SATA 3
Samsung 870 EVO
- 1 500 000 ore
- scriere: 520 MB/s
- citire: 550 MB/s
- SATA
Kingston SSDNow A400
- 1 000 000 ore
- scriere: 520 MB/s
- citire: 500 MB/s
- SATA
SSD Intel S4510
- 1 600 000 ore
- scriere: 500 MB/s
- citire: 550 MB/s
- SATA
SSD-uri pe PCI Express
Pe piață încep să apară tot mai multe SSD-uri pe PCI Express. Este evident faptul că nu toată lumea își permite așa ceva. Vitezele sunt total diferite.
Limitele tehnologiei SATA au dispărut, dar nici fiabilitatea nu este chiar aceeași. Mă refer la faptul că, dacă vă luați modele pe PCI Express trebuie să aveți în vedere că e bine să aveți ceva radiator pe placa de bază pentru PCI Express, altfel… o să se încălzească destul de tare, mai ales dacă vorbim despre modele no name.
Trebuie să împărțim un pic tehnologia PCI Express. Cele de mai jos sunt pe PCI 3.0, însă noua generație de la AMD a adus în rândurile consumatorilor și PCI 4.0 cu viteze mult mai mari. Așadar, dacă o să vă luați noua generație de AMD Ryzen și o placă de bază compatibilă eu aș recomanda să alegeți și 4.0.
SSD-uri compatibile cu PCI Express 3.0
Samsung 970 EVO Plus
- M.2
- citire: 3400 MB/s
- scriere: 1500 MB/s
- 1 500 000 ore
Patriot P300
- M.2 NMVe
- citire: 1700 MB/s
- scriere: 950 MB/s
- 1 000 000 ore
Intel 660p
- M.2
- citire: 3210 MB/s
- scriere: 1315 MB/s
- 1 600 000 ore
SSD-uri compatibile cu PCI Express 4.0
Intrăm într-o eră nouă, cea a PCIe 4.0 și a NVMe cu viteze mult mai mari decât cele de mai sus. Vitezele sunt foarte bune și cred că merită investiția, fără doar și poate. La început, am avut puține branduri ce aveau ofertă de SSD-uri compatibile, dar pe măsură ce am avut și plăci de bază compatibile lucrurile au devenit tot mai interesante. Cred că vor mai apărea în perioada următoare modele mult mai rapide și mai accesibile.
Nu trebuie să vă aruncați pe cel mai performant pentru că va trebui să aveți și o răcire suplimentară. Sigur, sunt și plăci de bază ce oferă o răcire extra. Trebuie să fiți atenți la asta.
Gigabyte AORUS
- NMVe
- scriere: 5000 MB/s
- citire: 4400 MB/s
- 1 500 000 ore
SSD Corsair MP700 PRO
- NMVE
- scriere: 12400MB/s
- citire: 11800 MB/s
- 1 600 000 ore
Conector M.2 pe placa de bază?
Dacă există așa ceva nu cred că mai trebuie să te orientezi spre unul cu SATA3. Vitezele sunt mai ok și, cel mai probabil, vom tot auzi despre acest conector.
Nu mai există limita de viteză a portului SATA, așa că avantajele sunt evidente.
Înainte de a cumpăra un SSD M.2 aveți grijă să verificați dimensiunile acestuia și dacă este compatibil cu laptopul vostru.
- majoritatea laptopurilor folosesc SSD-uri M.2 2280 – 22 mm lățime și 80 mm lungime.
- poate încăpea un SSD cu dimensiuni mai mici în laptop, dar de multe ori este menținut de un șurubel. Trebuie să aveți în vedere asta. Mai bine încercați să vedeți măsura potrivită. Aveți grijă la modelul ales pentru că multe se încălzesc
- protocolul poate fi diferit. Sunt SSD-uri cu SATA 3 și SSD-uri cu nVME. Diferă mufa de intrare.
Dacă vrei să îți iei un PC/ laptop nou este obligatoriu. Ba chiar, unele modele nici nu mai au hard disk-uri disponibile, ci doar SSD-uri. Un combo între un SSD pe SATA și unul pe PCI Express ar fi perfect.
Da, normal. Totul este să ai buget suficient pentru așa ceva. Nu uita că trebuie să ai și placă de bază compatibilă.
M-au întrebat câteva persoane dacă ar trebui să facă ceva unui SSD în BIOS.
Montarea unui SSD este simplă. Introducem SSD-ul pe primul port SATA. Dacă este un SSD pe PCI Express vom prinde șurubelul de rigoare. Cel mult, verificăm schema plăcii de bază ca să corespundă vitezele Atât.
Nu trebuie să facem setări în BIOS, nu trebuie decât să conectăm corect pe placa de bază SSD-ul.
În rest, trebuie să lăsăm sistemul de operare să se ocupe de over provisioning, de TRIM.
Ghid alegere SSD
Dacă vă faceți PC nou și aveți buget suficient de mare eu zic să mergeți pe PCI 4.0. Diferențele sunt uluitoare!
Claudiu a zis
Samsung 650 Series,120 GB, SATA 6Gb/s, Speed 540/450MB, 2.5 inch
Vream sa imi achiziționez un ssd de 120 gb si l-am găsit pe cel de sus , e OK ?
As putea opta pt altceva ? Având in vedere bugetului de 250lei…
Marius Cucu a zis
Nu am lucrat deloc cu modelul acesta de Samsung.
Din punctul meu de vedere ar trebui să mergi pe Intel 535. Dacă nu există buget, te poți orienta spre kingston v300, dar controller-ul lui nu este wow deloc.
mihai a zis
salut. a s dori sa achizitionez un ssd si daca ai putea sa ma indrumi in a face alegerea cea mai buna ti as fi foarte recunoscator. Ssd-ul vreau sa l montez pe un asus x550jk si bugetul este undeva intre 500-600lei.Multumesc frumos
Marius Cucu a zis
Poți merge pe AOC I2276VWM.
Andrei a zis
Pt un Acer Aspire 5742G ce model de SSD recomanzi? Cred ca are Sata2 si daca iau un SATA 3 inteleg ca se limiteaza la viteze de SATA 2 dar se va simti diferenta? Netul va merge mai bine (am bagat fiberlink-ul de 1Gb de la RDS si cu prezentul HDD e jale).
Thanks!
Marius Cucu a zis
Păi în cazul tău un Kingston ar fi suficient sau chiar un OCZ ieftior.
Claudiu a zis
Salutare. Am un laptop HP dv7-2138sf de vreo 7 ani cu procesor Intel P7350 si 4 gb RAM ddr800, windows 7 64bit, HDD SATA2 Seagate 5400rpm 500gb. As dori sa achizitionez un SSD doarece actualul HDD a inceput sa dea semne de oboseala (baduri, caraieli). Sistemul meu suporta SATA2 maxim cred. Ma intereseaza un SSD la 120 gb pentru sistemul de operare si programe. Are rost sa ma arunc la un SSD de 120gb de top pentru sistemul meu sau cel mai ieftin e ok. Am ocazia sa iau un Kingston HyperX FURY 120GB SATA-III 2.5 inch la 180 RON dar nu ma prea pricep. Astep o parere merci.
Marius Cucu a zis
Mergi pe acel Kingston. E ok la banii ăștia.
mircea adi a zis
Buna ziua
Am un laptop Acer Aspire V3-571G
As dori sa imi spuneti daca pot sa imi montez un SSD -Solid-State Drive Samsung 850 EVO 250GB, MZ-75E250B/EU, SATA3, 7mm- (daca este compatibil). Daca da care ar fi cea mai buna varianta de montat in locul HDD si HDD in locul unitatii optice (Blu-ray)?. Si daca da mai trebuie sa imi cumpar ceva adaptor (carcasa) ca sa pun HDD vechi in locul unitatii optice?
Va multumesc
Mihai a zis
Salut! Ce parere ai despre ssd-ul toshiba q300 si se poate folosi pe un acer aspire v3-571g i5 2.6gh. Nu stiu ce SATA este. hdd-ul toshiba cu care a venit sa prajit… multumesc!
Marius Cucu a zis
Sigur că se poate folosi.
Mátyás a zis
Salut am o dilema. Vreau sa cumpar un ssd si ceva ram. Am un laptop Lenovo G50-70. dual cor. 1.70 mhz 4gb ram. model 20351 -seria 3558U. Eu mam gandit la 16 gb ram si un ssd de 250 gb. LAs folosi pentru: Procesare photo-vide, filme, putin joc. In ce directie merita sa fac upgrade? Am citit multe, dar nu totusi nu stiu in ce directie.
Marius Cucu a zis
Nu cred că poți să faci upgrade la 16 GB pe modelul acela de Lenovo. Nu ai suficiente sloturi libere.
Mátyás a zis
Multumesc pentru raspuns. Salut mam uitat si am 2 sloturi. Si merge pina la 16 gb. Ica o intrebare. Vrea sa pun un ssd in iel pe care merita? Las folosi pentru cele mentionate mai sus. Inca o intrebare. Oare citeste sata3? acest model.
Samsung Magician a zis
Am un Emachines G725 vechi pe Windows 10 acum, cred că de peste 10 ani, de-am uitat și-am schimbat capace, că au plesnit de bătrânețe și la taste mi-a sărit vopseaua…deci mergeți pe Samsung 840 EVO, 120 sau 240 GB, crește viteza, cu toate că este pe SATA 2, temperatura a scăzut la SSD la 40 grade C și în mod excepțional a ajuns la 50 grade C, deci am laptop rece, față de HDD ce mă omora cu căldura. Neapărat, obligatoriu să instalați SAMSUNG MAGICIAN, pentru că la minne a crescut temperatura foarte mult pe SSD, aproape la 60 de grade, actualizarea prin SAMSUNG MAGICIAN fiind permanentă și actualizată pentru păstrarea performanței SSD-ului. Acum ester bine, SSD-ul este la 40 grade C. Mergeți pe Samsung EVO, are cel mai mic consum, deci este mai rece și prețul acceptabil față de PRO.
Luci a zis
Salut! Vreau sa-mi cumpar un ssd si nu stiu care sa aleg intre: Intel 535 si 850 EVO. Daca ai putea sa ma indrumi in a face alegerea cea mai buna ti-as fi foarte recunoscator. Sau sa iau un ssd mai mic? Folosesc windows 10 si cam mananca cu update-uri mult spatiu. Merci.
Marius Cucu a zis
Eu țin Windows 10 pe un SSD de 120 GB. Asta pe PC, cu 3 harduri lângă. Pe laptop am de 250 de GB, de la Samsung. Între cele două aș merge pe SAMSUNG 860 EVO 250GB.
Luci a zis
Multumesc pentru raspuns. Si inca ceva.
Eu as vrea sa folosesc SSD-ul pe PC. Si de exemplu instalarile de jocuri le fac pe HDD?
Marius Cucu a zis
De preferat ar fi SO-ul pe SSD și restul pe HDD.
Adorjan Zoltan a zis
Salut! Lucrez in IT de mai mult de 10 ani pe partea de service si m-am intalnit cu o problema.. Am un Dell Latitude E7440 care a venit cu un mSata PM851 256Gb cu convertor in laptop pe Sata. Am scos si am pus un Samsung 850 PRO 256Gb dar nu am reusit sa pun sistemul pe el. Laptopul intra greu in BIOS si nu trecea de testul de HDD(bios test). Dadea eroare. Nu am ajuns nici la fereastra de creare partitii cand vroiam sa instalez SO(win10 – nici uefi nici legacy). Am scos SSD-ul si am pus intr-un Lenovo si a mers fara probleme. Am pus si intr-un calculator si la fel a mers. Toate testele(Samsung Magician, Hdd Sentinel, etc) aratau ca SSD-ul este bun. Doar in laptopul meu nu a vrut sa mearga. Am cautat multe printre forumuri dar aceasta eroare(configuratia asta) nu am mai gasit postat de nimeni. Mai inainte am incercat in laptop un HyperX Savage 480Gb si a mers fara probleme.. dar eu vroiam cel mai bun 🙂 Dupa 2 zile de chinuiala si cercetare l-am vandut PRO 256 ieftin. L-au luat repede. Pentru ca tot mergeam dupa teste am cumparat un Evo 850 250Gb si m-am gandit ca o sa mearga.. dar BIOS-ul nici nu-l vede! Am pus si PM851 in slotul mSata sa fie amandoua in laptop si atunci au aparut amandoua in BIOS. A aparut si speranta 🙂 dar cand era vorba de lucru nu a mai mers. Se ingheta inainte sa porneasca sistemul de operare, tot asa intra greu in BIOS. Nu am ocazia sa incerc intr-un alt Dell E7440 asa ca pe asta as vrea sa-l duc inapoi la Altex, poate imi da banii inapoi si as lua un Savage de la PcGarage. Acum deja l-as accepta 🙂 dupa atata lucru.. Mai este Intel 535 care au cei de la Altex dar acum nu mai stiu daca o sa mearga sau nu. Altex nu are Savage. Ce parere ai? Ma gandesc ca ori e stricat placa de baza pe partea de controller desi si acum scriu de pe laptopul asta folosind Samsung 851, sau acest tip nou de controller de la Samsung 850(V-nand) chiar nu e compatibil cu E7440. Samsung 840 s-ar putea sa mearga.
Marius Cucu a zis
Ce ați pățit dumneavoastră am pățit și eu cu un laptop ASUS și cu un SSD de la Intel. 530 sau 535 nu mai țin minte exact.
Pur și simplu nu i-am dat de cap. A funcționat cu un Samsung.
Adorjan Zoltan a zis
Dupa laptopul meu a mai aparut modelul E7450 si mai nou si E7470, dar nu as mai merge pe sigur cu nici un upgrade pana nu-l vad ca functioneaza, si asta urmeaza de acum inainte. Upgradeuri.. sAta, mSata si M2. Nu vreau sa descurajez pe nimeni! Puneti SSD daca puteti, doar ca sunt cazuri ciudate cateodata 🙂 Multumesc. Numai bine!
Dan a zis
Buna ziua. Pe o placa de baza P31-DS3L(775) cu SATA2 merita sa pun un SSD Kingston UV400 de 240GB?
Sau alt model pana in 300 lei? Ms.
Marius Cucu a zis
Sigur că merită, dar mare grijă cu ungurii. Ai văzut ce costuri de transport au? E posibil să iei țeapă cu garanția…
Darius a zis
Salut!
Am un laptop AsusX555L si as dori un SSD pentru a adauga mai multa memorie RAM.
Ce SSD imi recomanzi?
Marius Cucu a zis
Salut. Ce treabă are SSD-ul cu memoria RAM? 🙂
Bogdan a zis
Salut . Am si eu o intrebare si o curioazitate in acelasi timp. Vreau sa achizitionez un SSD pentru laptopul meu un Lenovo G580a. Pot sa raman cu hardul vechi dar si cu SSD? am intrebat odata la emag si a zis ca imi pot scoate DVD-RW iar in locul lui o sa intre SSD….
m-am gandit sa aleg intre
http://www.emag.ro/solid-state-drive-ssd-intel-540s-series-240gb-2-5-sata-iii-ssdsc2kw240h6x1/pd/DN5M43BBM/
http://www.emag.ro/solid-state-drive-ssd-samsung-850-evo-2-5-250gb-sata-iii-mz-75e250b-eu/pd/DCJ9BMBBM/
http://www.emag.ro/solid-state-drive-ssd-samsung-750-evo-250gb-2-5-sata-iii-mz-750250bw/pd/DD80W3BBM/
Si nu inteleg diferenta tipului de memorie 3DVertical si TLC ?!
Marius Cucu a zis
Eu as zice să mergi pe SAMSUNG 860 EVO 250GB.
Da, ti-au zis bine, cam asa ar trebui. Scos DVD RW si pus HDD, iar in locul HDD sa pui SSD.
Paladdin a zis
Salutare.
De curand mi-am cumparat un ssd m.2 Samsung SSD, NVMe, SM951, 512GB, M.2 PCIe 3.0 nu am slot pt. m.2 deci mi-am luat si un adaptor. Problema este ca nu reusesc sa pun windows 8.1 64x pe el nici cum. In windows imi vede ssd-ul ,dar in bios nu. Culmea cand vreau sa instalez windowsul de pe usb imi vede ss-d ,dar dupa ce dau format numai ma lasa sa dau OK ca sa pot instala windowsul si primesc eroarea respectiva :
Culmea ca am facut ce mi-a aratat in video si am pe AHCI ,dar degeaba…tot nu ma lasa instalez windowsul.
Marius Cucu a zis
CIudată eroare. Nu m-am mai întâlnit cu aceasta. Încearcă un update de BIOS poate te ajută.
Perianu Catalin a zis
Salut Marius Cucu.Am un laptop HP Probook 5330m si vreau sa pun ssd pe el.Am doar un loc pentru hard,acum am un hard de 320 gb,nu am unitate optica,ca mutam hardul acolo cu un caddy.Cum sa fac oare?Sa iau un ssd de 120-128 gb pentru sistem si programe iar hardul sa-l bag intr-un rack extern?Sau sa iau un ssd de 240-256 gb si sa renunt la hard?Eventual mai mut pe hard din cand in cand.Mentionez ca nu am nici usb 3.0,doar 2.0 .Si asa descarc mult de pe utorent,si cred ca fac praf ssd-ul intr-un an daca descarc torente pe el.Eu as lua un ssd intel 540s de 120 gb,e ieftin,vreo 200 ron la Altex.Si un rack la 40-50 ron.Imi afecteaza vitezele daca descarc pe hard extern usb 2.0 ?Ca la vechiul laptop aveam ssd adata sp900 de 128 gb,un hdd de 500 gb in loc de dvd wr,descarcarile de pe utorent erau salvate pe hdd,si utorent instalat pe ssd.Aveam viteze de down de peste 100 mbps.Iar configuratia laptop-ului era mai slaba ca asta nou.Ssd-ul mergea pe sata2,era vechi laptop-ul.Dati-mi un raspuns,ca saptamana viitoare urmeaza sa imi iau ssd si nu stiu ce sa fac 🙁
Gruia Alex a zis
Buna ziua,am un lenovo g505s,ce memorie ssd pot pune pe el?Va multumesc.
Marius Cucu a zis
Salut. Eu ți-aș recomanda modelul ce este acum la promoția zilei.
Gruia Alex a zis
Va referiti la acest ssd Solid State Drive (SSD) Intel 540s Series, 240GB, 2.5”, SATA III ?Multumesc
Marius Cucu a zis
Corect. Rămâne să stabiliți dvs cât de mare poate fi SSD-ul. Dacă de 120 GB, 180 sau 240 GB. Eu unul mă pot descurca și cu 120 GB. 🙂
Gruia Alex a zis
Acum il comand pe cel de 120 gb.Si cum ia-ti spus si unui domn mai sus se poate pune HDD in locul DVD RW-ului? Si ssd il pun unde era HDD-ul.Va multumesc din suflet pt.atentia dumneavoastra.
Marius Cucu a zis
Pentru a fi pus HDD-ul în locul DVD RW-ului vă trebuie un caddy. Ar fi de preferat varianta aceasta pentru viteze maxime.
Gruia Alex a zis
Am gasit tot la ei Adaptor HDD Caddy Orico L127SS, pentru unitati optice de tipul 12.7 mm .
vali a zis
Salut, am nevoie de o informatie. Mi am cumparat astazi un laptop Notebook / Laptop ASUS 15.6” F550VX, FHD, Procesor Intel® Core™ i7-6700HQ (6M Cache, up to 3.50 GHz), 8GB DDR4, 1TB 7200 RPM, GeForce GTX 950M 4GB, FreeDos. Vreau sa pun un SSD, ce imi recomanzi? (nu stochez multe info pe laptop, am un hard extern pe care il utilizez). Nu sunt foarte tehnic , chiar daca asta de multe ori inseamna sa fii informat si nu o experienta vasta:). Imi poti recomanda un service unde pot schimba ssd-ul, sau este atat de usor incat sa il pot schimba eu? Laptopul l-am cumparat citind info de pe blogul tau. Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
Salut Vali. Nu e necesar să te duci în service cu el. Upgrade-ul e rapid și simplu de făcut. Ai de desfăcut 2 suruburi și în rest e plug and play. Atât.
Ca SSD, la ce buget te orientezi? Spre un model de 250GB sau de 120 GB?
vali a zis
Merg pe sfatul tau. Daca cel de 250 este mai longeviv, de calitate mai buna , viteza mai buna, merg pe varianta asta. In schimb daca intre cele 2 ssd-uri diferenta este numai in ceea ce priveste capacitatea de stocare as merge pe cel de 120. Am unde stoca informatiile si nu vreau sa fac risipa 🙂 Multumesc!
Marius Cucu a zis
Ține minte o chestie. Un SSD să aibă 30% liber ca să aibă viață lungă…. 🙂
vali a zis
ok.am inteles. imi poti spune pentru ambele variante ce tip de ssd pot alege?Multumesc
Marius Cucu a zis
Mergi pe modelul SSD Samsung 860 Evo.
vali a zis
multumesc mult pentru promptitudine si profi. o zi cat mai buna!
Alexandru Negrut a zis
Am o placa de baza asus M4A785 TD-M EVO Motherboard la care as dori sa pun un hard ssd pentru revigorarea pc-ului .Recomandati-mi un ssd compatibil cu placa de baza , care nu stiu daca este sata 3 sau nu .
Marius Cucu a zis
Se poate pune orice SSD SATA pe această placă de bază
Alexandru Negrut a zis
Multumesc pentru amabilitate si promptitudine !
TIBERIU a zis
Buna seara. Imi cer scuze nu ma pricep prea bine la Pc. Am un notebook Dell Latitude E7440 I5 care are un ssd de 128 gb. Nu am desfacut dar cred ca este msata. Am achizitionat un SSD SAMSUNG 840 EVO de 500 gb de 2,5 inch si as vrea sa il inlocuiesc in notebook. Ce adaptor imi trebuie ca sa pot face aceasta mutare? Trebuie sa desfac ssd+ul Samsung din carcasa metalica ca sa incapa in notebook? Multumesc anticipat pentru raspuns
Marius Cucu a zis
Păi dacă este MSATA nu poate fi băgat într-un locaș de SATA.
Tiberiu a zis
Salut. Multumesc pt raspuns. Ma gandeam ca exista adaptoare de la sata la msata sau de la sata la m2.
Vasiliu Daniel a zis
Salut. Doresc sa achizitionez un SSD pt. desktop si m-as bucura enorm daca mi-ai da cel mai bun sfat.
In primul rand eu m-am gandit la un SSD de 256 GB de la Intel, format M.2, interfata PCI Express. Acesta ar fi modelul: intel-600p . Mentionez ca am o placa de baza Gigabyte, model GA-Z170-D3H si din cate am inteles, are slot pentru M.2, lucru pe care te-as ruga sa mi-l confirmi (sa nu-l achizitionez degeaba).
A doua varianta ar fi un SSD de 480 GB de la Sandisk ssd-plus: pentru mai mult spatiu de stocare. Am observat ca recomanzi, de principiu, SSD-uri de la Samsung sau Intel si mai putin de la Kingston, insa cred ca cele de la Sandisk sunt putin mai bune, pentru ca au avut dintotdeauna produse de top, in domeniul asta al stocarii datelor.
Iti multumesc anticipat si astept recomandarea ta. Toate cele bune si weekend placut!
Marius Cucu a zis
Salut Daniel. De ce dorești să mergi pe un model de 256 de GB doar pentru că are port M.2? Eu pentru desktop aș merge doar pe conector SATA. Asta dacă nu ai ocupate toate porturile SATA de pe placa de bază.
Vasiliu Daniel a zis
Salut si iti multumesc pt. promptitudine! Pai, m-am gandit in primul rand la ratele de transfer si in al doilea rand la garantia produsului si calitatea produselor producatorului. Btw, nu am decat doua porturi ocupate din cele 6 disponibile. Am ales, in final si dupa mai multe „cercetari”, sa merg pe varianta asta: http://www.220volt.ro/Intel+540s+Series+240GB+SATA+3+SSDSC2KW240H6X1 si la pretul asta, cred ca este un best buy. Prin benchmark-uri am obs. ca este in primele 100 de pe piata, deci nu este chiar slab, ca si performante. Multumesc pentru sfat!
Si nu in ultimul rand, urmeaza sa-mi adaug la sistem saptamana asta si o placa video, dar nu m-am hotarat inca. GTX 1060 6GB sau RX 480 8GB? Multumesc si iti doresc o saptamana frumoasa!
Marius Cucu a zis
Dacă ai buget de 480 mergi pe acesta, dar să ai și o sursă mai ok. SSD-ul este ok ales. Portul este același, diferențele majore sunt între PCI Express și Sata, nu sata, msata.
chris a zis
Laptop Asus Rog GL752vw -T4015D cu procesor Intel(R) Core’tm i7 – 6700HQ 2.60GHz , 17,3″, Full HD 8GB 1 TB , DVD – RW nVDIA GeForce GTX 960M 4GB Free DOS
Gaming
ce SSd imi recomanzi sa imi iau , ‘m’ar fi de mare folos multumesc mult !
Marius Cucu a zis
În ce buget vrei să te orientezi?
Andrei a zis
Salut!
Am un pc mai vechi din 2008 pe care îl folosesc părinții (intel dual core 2.0 ghz, 2 gb de ram, win 10) și cam face figuri, are lag prin windows și programe. Ma gândeam sa îi fac upgrade cu un ssd Kingston de 120 gb. Ar merita? S ar vedea diferențele?
Marius Cucu a zis
Ce placă de bază are? Știe de SATA2 măcar?
Andrei a zis
GIGABYTE GA-945GZM-S2
Cred ca știe.
Marius Cucu a zis
Da, e SATA2. În cazul ăsta este ok să iei, mai ales că ai Windows 10. Era dificil pe Windows 7 sau XP să stai cu TRIM, dar cred că cel mai ieftin model de SSD e ok pentru ce ai tu nevoie. Nu-ți trebuie de top pentru că ești limitat de SATA.
Andrei a zis
Mulțumesc de răspuns!